תקציר
בתחילת ינואר ,2024 כשלושה חודשים מתחילת מלחמת "חרבות ברזל", בוצעה במשרד הביטחון הערכה אודות מספר החיילים שיוכרו באגף השיקום כנכי צה"ל. התחזית המטלטלת וחסרת התקדים עומדת על כ-12,500 בני אדם, בעוד שעד אוקטובר 2023 טופלו באגף השיקום כ-60 אלף נכי צה"ל סה"כ. מחויבות המדינה לנכי משרד הביטחון (להלן: נכי צה"ל) התבססה כבר עם הקמת המדינה. לאורך השנים נעשו ונעשים מאבקים רבים ומתמשכים לשפר את זכויות נכי צה"ל. באפריל 2021 פרצה מחאה כאשר איציק סעידיאן, נכה צה"ל, הצית עצמו במשרדי אגף השיקום בפתח תקווה, זאת בעקבות היעדר טיפול ראוי בנכותו הנפשית (פוסט טראומה) איתה המתמודד עקב שירותו הצבאי. פעולה זו של סעידיאן ביטאה מחאה פוליטית רדיקלית על יחס המדינה לנכי צה"ל. מחאתו של סעידיאן ושל נכי צה"ל נוספים שנרתמו למאבק, הביאה להחלטת ממשלה 981 שמטרתה לשפר את הטיפול בנכי צה"ל ובפרט אלה הסובלים מפוסט טראומה.
הממשלה ביקשה להסדיר בחקיקה את זכויות נכי צהל, לשפרן, לדאוג לשיפור השירות של אגף שיקום והוועדות הרפואיות גם דרך תקנים נוספים, לדאוג להכרה ולטיפול בסימפטומים של פוסט טראומה שכיום אינם זוכים לכך, לתקצב את ארגון הנכים הדואג לנכי צה"ל ועוד.
מה קורה עם זה
ההחלטה התקבלה בחודש מאי 2021ואמורה הייתה להיות מיושמת תוך 3חודשים. כיום, לאחר יותר משנתיים וחצי, נראה כי ההחלטה בוצעה באופן חלקי בלבד ובקצב איטי. ישנן פעולות אשר הושלמו, פעולות אשר יושמו באופן חלקי ופעולות שלא בוצעו כלל.
בדו"ח מוניטור זה נסקרו שמונה עשר סעיפים אופרטיביים בהחלטת הממשלה. מידת היישום עומדת על כ- % 39 בלבד, זאת בנוסף ליישום חלקי של % 22 מהסעיפים. דרך נוספת לבחון את יישום ההחלטה, הינה באמצעות בחינת הביצוע התקציבי – מתוך סך של 1.2 מיליארד ש"ח שהוקצו לרפורמה (ללא התקציב החד פעמי של 300 מלש"ח שאושר), נעשה שימוש רק ב 443 מלש"ח, כ-% 38 בלבד.