האצת הפעילות הכלכלית במשק ע"י צמצום נטל האסדרה לעסקים טעוני רישוי

רקע

לפי דו"ח מבקר המדינה לשנת ,2020 מדי שנה כ־55,000 עסקים חדשים נפתחים בישראל, בעוד 42,000 עסקים נסגרים מדי שנה ובסך הכל קיימים כחצי מיליון עסקים פעילים בישראל. עסקים טעוני רישוי כמו בתי מלון, מכולות, מסעדות ותיאטראות מהווים אחוז ניכר מתוך העסקים הפועלים בישראל. ההערכה היא כי פועלים בישראל כ־150,000 עסקים טעוני רישוי ומדי שנה נפתחים לערך, 15,000 עסקים טעוני רישוי בשנה. צמצום הנטל הבירוקרטי על עסקים ב־30% צפוי להוסיף לתמ"ג 58  מיליארד ש"ח (תוספת חד פעמית המהווה כ־4.6% מהתמ"ג, נכון לעת כתיבת דו"ח המבקר, כ־3.2% נכון לשנת 2022).

החלטת ממשלה 220 קובעת את הרכב הוועדה לאסדרת רישוי עסקים ומעניקה לה סמכות לפרסם מפרטים אחידים לרישוי עסקים. פרסום המפרטים האחידים צפוי להקל על פתיחה והתנהלות של עסקים טעוני רישוי. ההחלטה מגיעה על רקע החלטות נוספות שקיבלה הממשלה בעשור האחרון לשיפור וייעול תהליכי עשיית עסקים בישראל, בייחוד באמצעות הפחתת הנטל הרגולטורי.

מה קורה עם זה

על פי ממצאי דו"ח המוניטור, מתוך 9 סעיפים אופרטיביים שנבחנו, 4 יושמו באופן מלא (גם אם בחלוף זמן ממושך מקבלת ההחלטה) ו5 סעיפים טרם יושמו. על אף שהחלטת הממשלה המורה על הקמתה התקבלה
באוגוסט ,2021 הוועדה לאסדרת רישוי עסקים החלה את עבודתה הלכה למעשה רק ביוני 2023 וקיימה 7 ישיבות בלבד, חלקן הגדול בנושאי מבוא כמו סדרי העבודה של הוועדה וכד'.

סטטוס היישום מראה כי חלקים ניכרים בהחלטה טרם יושמו או יושמו באיחור ניכר, משום שיישומם היה תלוי בהקמה מלאה של הוועדה הפועלת מכוחה של רשות הרגולציה )שגם החלה לפעול מאוחר מהצפוי ובכוח אדם חלקי ביותר, כפי שהובא בדו"ח המוניטור בנושא).

רוצים לעזור לנו בעבודת המוניטור?

מוזמנים ליצור קשר ולעזור לנו לשפר את הנתונים