מה הוחלט?
החלטת הממשלה קובעת כי יש לאשר תכנית לאומית למניעה וצמצום של זיהום האוויר. זו תכלול יעדים לצמצום זיהום האוויר בישראל עד השנים 2015 ו-2020. יש להקצות סכום כולל של 140 מיליון ש"ח בשנים 2013 – 2017, לצורך ביצוע התכנית הלאומית כמפורט בהחלטה זו.
מה קורה עם זה?
בשנים האחרונות, הממשלה נוקטת בצעדים נוספים להתמודדות עם זיהום האוויר. לדוגמא, במסגרת החלטת ממשלה 472 הוחלט להקים וועדת מנכ"לים שתעסוק בפיתוח וקידום מפרץ חיפה. על הוועדה הוטל לגבש אסטרטגיה ממשלתית ועקרונות מנחים לתוכנית פעולה לפיתוח ולקידום מפרץ חיפה, ולהגיש המלצותיה לממשלה. לפי ניתוח ההשלכות הסביבתיות של המתווה העלה כי הפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית בחיפה תביא לירידה בפליטות של תחמוצת חנקן, חלקיקים נשימתיים ותרכובות אורגניות נדיפות, לצד עלייה בפליטות הבנזן באזור. בנוסף, המתווה יביא להפחתת זיהום האוויר הנובע מתנועת האוניות בנמלים. על אף המחלוקות באשר למועד המועדף להפסקת הפעילות הפטרוכימית, מוסכם על רוב חברי הוועדה כי בתוך עשור יש לקדם שינוי מהותי של מפרץ חיפה, באמצעות קידום תכנון כולל לשם פיתוח המטרופולין כולו, ואשר יכלול בין היתר את הפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית ומפעלי דשנים במפרץ חיפה בהקדם. כמו כן, בשנת 2021 המדינה החליטה על שימוש בכלי נוסף, במטרה למנוע מצב של החצנת עלויות של גופים מזהמים על הסביבה והגדירה יעדים מדידים להפחתת פליטת גזי החממה.
התוכנית הלאומית הרב־שנתית של המשרד להגנת הסביבה למניעה ולצמצום של זיהום האוויר ולהפחתת פליטות גזי החממה בישראל, אושרה ב־14 במרץ ,2022 באיחור של שלוש שנים, וחרגה מהקבוע בחוק. התוכנית אושרה במסגרת החלטת ממשלה 1282, היא מעדכנת את התוכנית הלאומית שקדמה לה ומהווה חלק מהתמודדות מדינת ישראל עם משבר האקלים. התוכנית נועדה, בין היתר, לעמידה בחלק מהתחייבויותיה של ישראל במסגרת הסכם פריז וועידת האקלים בגלזגו, לרבות קידום המדינה לעמידה ביעד הפחתת פליטת גזי החממה במשק ל-2030. בנוסף, התוכנית קובעת את הקצאת התקציב לשם קידום הליכים בכמה גזרות: חשמל, תעשייה ועסקים, תחבורה, חקלאות ופסולת. מבחינה אופרטיבית, התוכנית כוללת הרחבה של מערך ניטור ודיגום האוויר לשנים 2022–2026, במטרה לקבל תמונת מצב מהימנה ביחס לזיהום האוויר הנגרם מתחבורה, ולשפר את יכולת מדידת ריכוזי החלקיקים. כמו כן, היא קובעת פרסום קולות קוראים למחקר בנושא זיהום אוויר, בדגש על הקשר שבין זיהום אוויר לתחלואה, ועל השפעתם הסביבתית של מזהמי אוויר ושל טכניקות להפחתת פליטות. התוכנית מקדמת פיילוטים להוכחת היתכנות כלכלית ותפעולית של פרויקטים בתחום ההתייעלות האנרגטית והפחתת פליטות גזי חממה, וכן סיוע לטכנולוגיות ישראליות חדשניות בעלות פוטנציאל להפחתת זיהום אוויר.