מה הוחלט?
החלטת הממשלה התקבלה במסגרת המאמץ להורדת יוקר המחייה. מטרות ההחלטה הן להגביר את האכיפה והבקרה של יישום הוראות חוק הפיקוח, לייעל את מנגנון הפיקוח על המחירים, להסדיר סמכויות הגופים המפקחים, להתאימן למציאות הכלכלית העדכנית, לייצר מדיניות אחידה לגבי אופן הפיקוח על המצרכים והשירותים ולהגביר את השקיפות של מנגנוני הפיקוח לציבור הרחב. הגורמים העיקריים האחראיים ליישום ההחלטה הם משרד האוצר, בדגש על יו"ר ועדת המחירים. ועדת המחירים הוקמה לפי חוק הפיקוח ומוקנות לה סמכויות שונות כגון המלצה על מחירים, קביעת אמות מידה לבחינת הצורך בשינוי מחירים.
לצורך כך קבעה ההחלטה שורה של פעולות ותיקוני חקיקה שיש לבצע.
הדו"ח נכתב ע"י שגיא רביד, תחקירן בפרויקט "המוניטור" בהנחיית נועה רוזנפלד, מנהלת תחום ממשל, במרכז להעצמת האזרח
מה קורה עם זה?
נכון ליולי 2018, רוב החלטת הממשלה יושמה, אם כי באיחור מלוחות הזמנים שנקבעו בה.
ברבעון הראשון של שנת 2016 הושק אתר חדש עם רשימת המוצרים המפוקחים ומונתה מרכזת לועדת המחירים, כעבור שנה, בינואר 2017 פורסמה מתודולוגיה חדשה בתחום הפיקוח על המחירים, אחר התייעצויות עם גורמי המקצוע. ממשקי העבודה בין ועדת המחירים למשרדים השונים נקבעו וכך גם נהלי העבודה. הוחלט שלא להקים מערכת ניהול מאחר והאתר החדש ואתר הפיקוח על המחירים במשרד הכלכלה נותנים מענה מספק כמסד נתונים.
יחד עם זאת, תיקוני החקיקה שנועדו לשפר את יכולות הממשלה לפקח על המחירים ולוודא מחיר הוגן, עדכני ומוזל לצרכנים, לא תוקנו, בינהם תיקונים הנוגעים לסמכויותייה של ועדת המחירים, ליצרת כלי אכיפה יעילים עבורה, לקביעת לוחות זמנים וליכולתו של הרגולטור לקבל מידע מהשוק, דהיינו מהיצרנים ורשתות השיווק.