מה הוחלט?
החוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, מיולי 2014 נועד לשפר את איכות המזון שמסופק לתלמידים במוסדות החינוך ובכך ליישם תכנית מניעה בריאותית שתילחם במגפת ההשמנה ולקדם אורח חיים בריא ותזונה נבונה. בחוק נקבעו הוראות מפורטות לגבי אספקה ומכירת המזון בתחום מוסד החינוך. שר החינוך, בהתייעצות עם שר הבריאות, יקבע בתקנות תנאים והוראות לעניין הרכב המזון וערכו התזונתי ואת אופן פרסומם. תקנות ראשונות היו אמורות לבוא לאישור ועדת החינוך התרבות והספורט עד ינואר 2015, וזאת בכדי להחיל את החוק החל משנת הלימודים תשע"ו (ספטמבר 2015). בנוסף, נקבעה בחוק גם מחויבותו של מנהל המוסד החינוכי ליידע את ההורים בדבר הרכב המזון הקיים בבית הספר ולדווח על סוגי המזון הקיימים לגורם הממונה במשרד החינוך. בעניין האכיפה, החוק מגדיר תנאים והוראות להטלת קנס כספי וקובע תנאים להסמכת מפקחים ע"י שר החינוך מבין עובדי משרדו.
חשוב לומר כי התקנת התקנות הנגזרות מהחוק מהווה את המהלך העיקרי למילוי תכלית החקיקה בתוכן, ולהניע את יישומו הלכה למעשה.
הדו"ח נכתב על ידי מאיה זבולון, תחקירנית בפרויקט המוניטור, בהנחיית נועה רוזנפלד, מנהלת תחום ממשל במרכז להעצמת האזרח
מה קורה עם זה?
נכון לאוגוסט 2018 מיושם החוק באופן חלקי בלבד.
בעוד החוק עוסק בפיקוח על מזון במסודות חינוך – הן מזון שנמכר בשטח המוסד החינוכי (במכונות ממכר או בקיוסקים למשל), והן במזון המסופק למוסד החינוכי (למשל קייטרינג לישיבות ולמפעל ההזנה), התקנות שאושרו לחוק, באיחור של למעלה מ-4 שנים, כוללות רק מזון שנמכר במוסד החינוכי. לא נקבע מועד לקביעת התקנות למזון המסופק למוסד החינוכי.
מדובר בפשרה שהושגה בין הצדדים לאחר שח"כים מיהדות התורה דרשו להחריג את הישיבות מהחוק בטענה שהוא עלול לייקר את העלויות עבורן.