מה הוחלט?
החלטת ממשלה מס' 3661 לעניין "מיצוי זכויות, מינוי מתכלל ושיפור המענים לניצולי שואה" התקבלה במרץ 2018, לאחר פרסום דוח מבקר המדינה ו"בהמשך להחלטת הממשלה מס' 4252 מיום 12.02.2012 בעניין "הטיפול הממשלתי בניצולי השואה", על מנת לשפר את התיאום בין משרדי הממשלה בנושא הטיפול בניצולי השואה וכדי לקדם את הגעתם של המשאבים הרבים שמשקיעה הממשלה בנושא ליעדם.
מה קורה עם זה?
תמונת היישום העולה מדוח זה כמו גם מדוח מבקר המדינה שיצא בשנת 2020 העוקב אחר תיקון הליקויים שהועלו בדוח אשר בעקבותיו נכתבה החלטת ממשלה זו, מראה שלצד שיפור ניכר במיצוי הזכויות של ניצולי השואה עדיין ישנם ניצולי שואה רבים החיים בעוני וכלל המאמצים והמשאבים המושקעים בנושא לא מצליחים להוציאם ממצב זה. כך שהדוח מראה עליה בשיעור הנזקקים להבטחת הכנסה מתוך אלו הזכאים למענקים מ67% בשנת 2017 ל70% בשנת 2019.
דוח המוניטור אחר יישום ההחלטה מעלה כי לצד אחוז גבוה של יישום העומד על 62.5% יישום מלא שהם 5 סעיפים מתוך 8 סעיפים ליישום. סעיף אחד שיושם באופן חלקי המהווה 12.5% ושני סעיפים שלא יושמו בכלל המהווים 25%.
בנוסף, מניתוח ממצאי הדוח עולים שני חסמים מרכזיים ביישום ההחלטה:
אנמיה ניהולית: הצוות הבין משרדי שקם מכוח סעיף 1 חדל מלהיפגש באופן קבוע לאחר כשנה מיום הקמתו והוא אינו מדווח על אודות הטיפול הממשלתי בניצולי שואה לממשלה או לצוות השרים לעניין התגמולים וההטבות מדי שנה, ביום הניצחון על גרמניה הנאצית (9 במאי). מכאן שלמרות שניתנו הזמן והסמכות הצוות לא מקיים את אחריותו ואף לא מדווח לממשלה.
חוסר ביצוע תקציבי: סעיף 4 מינה את משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים לתקצב את הרשויות המקומיות אשר יפעלו בקרב ניצולי השואה בתחומן. אך רק 30% מתקציב זה יושם.