מה הוחלט?
החלטת הממשלה מקצה סך של 14 מיליון ש""ח לשנה, מחודש אפריל 2015 למשך ארבע שנים, לטובת תגבור שירותי תמיכה וטיפול בתינוקות של זרים חסרי מעמד אזרחי בישראל בתל אביב-יפו, בהתאם למתווה מימון שגובש על ידי משרד ראש הממשלה על מנת לטפל בתופעת ""מחסני הילדים"" בדרום תל אביב אחר שנפטרו 5 ילדי מהגרי עבודה.
בנוסף, הוטל על משרד הכלכלה להגביר את האכיפה לפי חוק הפיקוח על מעונות לצורך השגת יעדי החלטה זו.
הדו"ח נכתב ע"י לי כץ וג'סיקה סמבן, במסגרת קורס ׳מעורבות חברתית' של ד"ר ניר מיכאלי במכללת סמינר הקיבוצים, ובהנחיית נועה רוזנפלד, מנהלת תחום ממשל במרכז להעצמת האזרח
מה קורה עם זה?
על פי הערכות של עיריית תל אביב מדובר בכ-2,500-2,600 פעוטות בגילאי לידה עד 3. כמעט שלוש שנים אחרי קבלת ההחלטה, ניתן מענה רק ל-16% מהם ונוצל פחות מ-6.5% מהתקציב שהוקצה לטיפול בנושא. יתר הילדים עדיין ממתינים לפתרון ונמצאים ב"בייביסיטרים". נכון למרץ 2018, ניתן מענה ל-417 ילדים בלבד ומתוך 42 מלש"ח שתוקצבו לנושא זה לשנים 2015-2017 נוצלו בפועל רק 2.7 מלש"ח.
יצוין, כי החלטת הממשלה הקצתה תקציבים להפעלה השוטפת של המעונות והגנים, אך זאת מבלי להתייחס לסוגיית המבנים של המעונות והגנים עצמם. שלוש שנים אחר שהתקבלה ההחלטה, הסתבר כי מדובר במכשול מהותי ביישומה. עיריית תל אביב איתרה ושיפצה בראשית 2016 ארבעה מבנים לטובת גנים ומעונות לילדי עובדים זרים, אך מאחר שהמבנים שופצו ולא נבנו מן היסוד, הם נדרשו לעמוד בתקנים מחמירים של מכבי האש, דבר שהצריך תקצוב נוסף לטובת הכשרתם. הכשרת המבנים הנוספים עיכבה את פתיחת הגנים והביאה לכך שרק בסוף 2016 החלו להפעיל את המסגרות. כאמור, המסגרות נותנות מענה כיום רק ל-417 ילדים.