מה הוחלט?
כחלק מהמאמצים להקטין את היקף ההעסקה הקבלנית במשק בכלל, ובמגזר הציבורי בפרט, חתמו ההסתדרות ומשרד האוצר ביולי 2015 על מסמך הבנות, לפיו יקלטו בהעסקה ישירה כ-15,000 עובדי קבלן במגזר הציבורי.
בין העובדים שנכללו בהסכם: עובדי קרנות מחקרים במקצועות הפרא-רפואיים, אחיות בתי ספר, עובדי ניקיון בבתי החולים הממשלתיים, סייעות מתוקצבות, עובדים סוציאליים ברשויות מקומיות ועובדים סוציאליים המועסקים דרך קרנות המחקר, עובדים של מוקדי הקליטה ליוצאי אתיופיה, עובדי מרכז המידע בשירות התעסוקה והמשפטנים ביחידת האפוטרופוס הכללי.
מה קורה עם זה?
נכון אוגוסט 2017, נראה שיישום ההסכם הוא עניין מורכב הרבה יותר ממה שניתן היה לשער כאשר נחתם. דו"ח המעקב מצא כי משרדי הממשלה לא ממהרים להקצות משאבים כדי לבצע ביעילות את עבודת התשתית הנדרשת, על מנת למפות ולהבין מה בדיוק צריך לעשות, וכיצד ניתן ליישם כל סעיף וסעיף. נמצא כי גם רשויות מקומיות רבות לא מצטיינות ביישום ההסכם.
עם זאת, בצד גרירת הרגליים יש גם לא מעט הישגים, בהם קליטת 1,800 עובדי ניקיון בהעסקה ישירה בבתי החולים. קליטת כ־5,000 עובדים בבתי החולים הממשלתיים מתוכננת בשנה הנוכחית ובשנה הבאה. עובדים נוספים שנקלטו כעובדי מדינה הם – 88 העובדים של מוקדי הקליטה ליוצאי אתיופיה, ו-22 עובדי מוקד השירות הטלפוני של שירות התעסוקה, חלקם בעלי מוגבלויות. כן שופרו התנאים של המורים בתוכנית קרב שבה מועסקים 2,300 מורים ומדריכים שמעבירים שיעורים בתי הספר.