מה הוחלט?
עדת צמח הוקמה ב־2012 בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח. אחת המטרות המרכזיות של הוועדה היתה להמליץ על מדיניות שתדאג לשמור עתודות גז למשק המקומי ובמקביל לאפשר את ייצוא שאר הגז. בנוסף, התקווה היתה שקביעת מדיניות מוסדרת לגבי יצוא הגז, תקדם את פיתוח מאגרי הגז ובפרט את פיתוח מאגר לוויתן, כך שהגז מהמאגר יחל לזרום בהקדם. הוועדה בחנה את המדיניות הנהוגה במשקי גז טבעי בעולם וניסתה לגבש מדיניות שמצד אחד תבטיח את צורכי האנרגיה של מדינת ישראל, ומצד שני תיצור תנאים לתחרות ותעודד אווירה עסקית בענף. נקבע כי זו הכמות הנדרשת ל־29 שנה. בהמלצותיה, קבעה הוועדה כי כמות הגז הנדרשת לצרכי המשק היא 450 BCM. בכדי שהמשק והמדינה יהיו עצמאיים אנרגטית. את שאר הגז, ניתן יהיה לייצא, תחת מגבלות רגולטוריות מסויימות.
הוועדה אף עודדה יצירת הסכמים עם מדינות שונות לצורך ייצוא הגז. בנוסף, המליצה הועדה על מעורבות ממשלתית בתכנון ובניית תשתיות בענף. הוועדה הגישה את המלצותיה בשנת 2013, ואלו אומצו על ידי הממשלה בהחלטה 442, "אימוץ עיקרי המלצות הוועדה לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל (דו"ח ועדת צמח") ביוני 2013.
מה קורה עם זה?
החלטת ממשלה 442 שאימצה את מסקנות ועדת צמח קבעה את מדיניות הממשלה בנושא שוק הגז הטבעי בשנת 2013. מאז, בחמש השנים האחרונות עברו מספר החלטות ממשלה ששינו אותה, וביטלו חלקים ממנה. בחינה של ההחלטה בשנת 2015 היתה מלמדת כי חלקים נרחבים מההחלטה המקורית לא יושמו, אך יש לסייג כי התגליות והשינויים בשוק הגז הובילו לחוסר וודאות בענף, להתפטרותו של הממונה על ההגבלים העסקיים, לקביעת מתווה הגז ולמעורבות בג"צ בנושא. כמו כן, יש לציין גם כי שנת 2015 היתה שנת בחירות. מתוך הסעיפים שלא בוטלו, ניתן לומר כי הרוב יושם: נקבע נוהל מסודר לקבלת אישור ייצוא גז ממאגר, משרד האנרגיה יצא במכרז לפיתוח מאגרים חדשים, התקבלה החלטת ממשלה שהגדירה צעדים אופרטיביים לפיתוח מאגרים קטנים והמדינה מקיימת מו״מ עם מספר מדינות כדי להגיע להסכמים בינלאומיים בתחום הגז הטבעי.