מה הוחלט?
בהמשך להחלטות הממשלה מס' 692 מיום 13.8.2009, מס' 793 מיום 12.10.2009 ומס' 2210 מיום 12.8.2010 שעניינן חיזוק ההתיישבות ובמטרה לחזק את ההתיישבות הקיימת ולקדם התיישבות קבע באזורים אלו:
1. בהתאם לסעיף 5.5.2 להחלטה מספר 1271 של מועצת מקרקעי ישראל מיום ה-26/12/12, שנושאה "בניה למגורים באגודות ישובים חקלאיים" (להלן: "אגודות/אגודה"), המאפשר לאגודות שיתופיות לחכור זכויות ב-7 מגרשים למטרות השכרה, למשפחות וליחידים אשר מבקשים לבחון את אפשרות המגורים ביישוב לפני קליטתם בקליטת קבע ליישוב, להורות למשרד לפיתוח הנגב והגליל ולמשרד הבינוי והשיכון להעמיד סיוע לרשות האגודות השיתופיות הנכללות בהחלטת מועצת הרשות האמורה, לשם בניית יחידות דיור שישמשו למטרות השכרה ומכירה למתיישבים.
2. להורות לשר הבינוי והשיכון להביא בפני מועצת מקרקעי ישראל הצעה לתיקון החלטת המועצה שעניינה בניה למגורים באגודות יישובים חקלאיים (החלטה מספר 1271), כך שתסדיר את מכירת יחידות הדיור המושכרות והתשלום עבורן בכפוף לנהלי הרשות ופקודת האגודות השיתופיות; במקום יחידת דיור שנמכרה יוקצה לאגודה מגרש נוסף לשם המשך קליטת יחידים/משפחות.
3. לצורך יישום סעיף 2 לעיל, להורות למשרד לפיתוח הנגב והגליל, לפרסם נוהל, אשר יסדיר את אמות המידה והתנאים להעמדת הסיוע. הנוהל יכלול, בין היתר, את התנאים הבאים:
• אמות מידה מקצועיות לדירוג ולתיעדוף האגודות שייכללו בתוכנית, שיתבססו בין היתר על היקף המענק הנדרש, מדד הפריפריאליות, היעדרם של פיתרונות דיור חלופיים, ויישובים המוגדרים כיישובים בתת-אכלוס.
• קיום תכנית תקפה אשר ניתן להוציא מכוחה היתרי בניה, המאפשרת הקמה של לפחות חמש יחידות דיור נוספות ביישוב.
• השכרת יחידת הדיור לתקופה של עד 5 שנים בשכר דירה מפוקח, שייקבע בעת מתן המענק, תוך התייעצות עם ועדת המחירים במשרד הבינוי והשיכון.
• סיוע המדינה לבנייה יעמוד על עד 170,000 ₪ ליחידת דיור. למען הסר ספק, סכום זה אינו כולל את סבסוד הוצאות הפיתוח הניתן ע"י משרד הבינוי והשיכון.
• לצורך סעיף זה, מוגדרים בזאת הקווים המנחים הבאים:
o הבקשות לקבלת הסיוע תוגשנה על ידי הרשות המקומית ביחד עם האגודה השיתופית.
o סיוע המדינה לבנייה יינתן כהלוואה עומדת לתקופה מקסימאלית של 10 שנים. הרשות המקומית תהיה ערבה בפני המדינה להשבת ההלוואה. ההלוואה תוחזר מכספי מכירת יחידות הדיור.
o סיוע המדינה לבנייה יינתן רק עם תחילת שלב היסודות.
o ההלוואה תינתן בגין מספר יחידות דיור שייקבע בעת ההקצאה והרשות תחויב לשמור על היקף יח"ד להשכרה כפי שהתחייבה או לפרוע את ההלוואה בהתאם להפחתת מספר היחידות.
• התחייבות האגודה כי במקרה של מכירת יחידת הדיור לשוכר, ייזקפו דמי השכירות ששולמו על ידו, בשיעורים שיקבעו בנוהל, כחלק מן התשלום, שבו הוא מחויב, בגין רכישת יחידת הדיור.
4. להורות למשרד לפיתוח הנגב והגליל, לגבש נוהל פומבי ושוויוני להשתתפות בשכר דירה לפרק זמן של שנתיים, בהתיישבות העירונית (ערים ומועצות מקומיות) בנגב ובגליל, על מנת לעודד הגירה להתיישבות העירונית ולחזק את ההתיישבות העירונית. הנוהל יופעל באמצעות הרשות לפיתוח הנגב והרשות לפיתוח הגליל, והוא יכלול העדפה לשוכרים במסגרת קבוצות התיישבות כהגדרתן בסעיף 13 להלן.
5. בהמשך להחלטת הממשלה מספר 2210 מיום 12/8/2010, בנושא "שיפוץ והסבת מבנים בבעלות ציבורית לעידוד ההתיישבות בנגב ובגליל לצרכי מגורים עבור קבוצות התיישבות", להורות למשרד לפיתוח הנגב והגליל, באמצעות הרשות לפיתוח הנגב והרשות לפיתוח הגליל, לגבש נוהל סיוע לרשויות מקומיות (ערים ומועצות מקומיות) ולקבוצות התיישבות, לשיפוץ או לבנייה של יחידות דיור להשכרה או מבנים להשכרה בנגב ובגליל, לתקופת מגורים זמנית כשלב ביניים למגורי קבע.
לקבוע כי במסגרת אמות המידה שייכללו בנוהל, ייכללו, בין השאר, העקרונות הבאים:
א. גובה התשואה המבוקש על ידי הרשויות וקבוצות ההתיישבות, ככל ששיעור זה נמוך יותר כך יזכה המבקש לניקוד גבוה יותר במסגרת אמת מידה זו.
ב. שיעור המימון המבוקש במסגרת הבקשה לסיוע, ביחס לעלות הפרויקט לשיפוץ או בניה. ככל ששיעור זה נמוך יותר כך יזכה המבקש לניקוד גבוה יותר במסגרת אמת מידה זו.
ג. מספר השנים בהן מתחייב הזוכה להשכיר את הנכס.
ד. תקופת המגורים ביחידות ובמבנים להשכרה, אשר ישופצו ויוסבו, בהתאם להוראות סעיף זה, תוגבל ל-3 שנים. הארכת תקופת המגורים תתאפשר לתקופה שלא תעלה על שנה נוספת, באישור הצוות המקצועי ליישום ההחלטה, שיוקם בסעיף 11 להלן, על פי קריטריונים שוויוניים שיגובשו ויפורסמו.
6. המשרד לפיתוח הנגב והגליל ירחיב את סקר המבנים הנטושים או בלתי מאוכלסים בבעלות ציבורית שנערך על ידו על פי החלטת הממשלה מספר 2210 מיום 12/8/2010, וימפה את כלל הנכסים הבלתי מאוכלסים או הנטושים בנגב וגליל.
7. הרשות לפיתוח הנגב והרשות לפיתוח הגליל, כל רשות בתחום פעילותה, יגבשו ויפעילו תכנית עבודה רב שנתית לסיוע לקבוצות התיישבות ויזמי קבוצות התיישבות בקליטת משפחות חדשות, השארת משפחות ותיקות וחיזוק היישובים. סיוע כספי ישיר לקבוצות התיישבות ויזמי קבוצות התיישבות, ייעשה בנוהל תמיכה לפי עקרונות 3א', בשינויים הנדרשים, ובאישור משרד המשפטים.
8. החטיבה להתיישבות תסייע לקבוצות ההתיישבות ויזמי קבוצות התיישבות במרחב העירוני בתחום הניהולי, התכנוני והפיסי, לרבות פתרונות לדיור זמני ולדיור קבע, ביצוע עבודות תשתית, הצבת מבנים יבילים, שיפוץ מבני ציבור, שיפוץ ופיתוח מבני פעילות לקבוצות ההתיישבות וביצוע פרויקטים כלכליים ויזמות עסקית. סיועה של החטיבה להתיישבות יעשה באמצעות פרסום "קולות קוראים" ובהתאם להוראות חוק חובת המכרזים ונהלי החטיבה, ובתאום עם גורמי הממשלה המממנים פעילות קבוצות ההתיישבות באופן ישיר או באמצעות הרשויות המקומיות, למניעת כפל תמיכה ושוויון. סעיף זה יופעל על ידי מינהלה מקצועית שתוקם בחטיבה להתיישבות, בכפוף לאישור משרד ראש הממשלה, אשר תמומן מהתקציב הייעודי בהחלטה זו. תקציב זה יכלול בתוכו תקורות שלא יבואו על חשבון בסיס תקציב החטיבה הקיים.
9. משרד הבינוי והשיכון יסייע לקבוצות ההתיישבות ויזמי קבוצות התיישבות במרחב העירוני וזאת באמצעות קידום הקמת גרעיני התיישבות חדשים, הדרכות מקצועיות, מחקרים וסקרים, שיווק, ירידי קליטה ואכלוס. כמו כן, בהמשך להחלטת הממשלה מספר 2208 מיום 22/8/2010 ובהמשך להחלטת הממשלה מספר 3799 מיום 17/7/2008, יקצה המשרד דירות מהמאגר הציבורי לטובת קבוצות התיישבות אלה. סיוע כספי ישיר לקבוצות ההתיישבות ויזמי קבוצות ההתיישבות, שלא באמצעות הרשויות המקומיות, ייעשה בהתאם להוראות סעיף 3א לחוק יסודות התקציב ותוך תאום ומניעת כפל עם גורמי הממשלה האחרים המסייעים כאמור.
10. להקים מנהלת התיישבות אשר תהיה אחראית על יישום החלטת ממשלה זו, ובכלל זאת אישור תכנית עבודה שנתית, והקצאת התקציבים לגורמים השונים האמונים על יישום ההחלטה והסטת תחומי פעולה בין הגופים השונים בהחלטה זו. בראש המינהלה יעמדו המנהלת הכללית של המשרד לפיתוח הנגב והגליל והמנהל הכללי של משרד הבינוי והשיכון או נציגים מטעמם. המינהלה תורכב מנציגי המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר, משרד החינוך, המשרד לקליטת העלייה ומשרד ראש הממשלה. המינהלה תקים צוות מקצועי ליישום ההחלטה, לרבות גיבוש הנהלים השונים והשיפוט בבקשות הסיוע, וזאת בלא לגרוע מהוראות הנוהל להגשת בקשות לתמיכה מתקציב המדינה ולדיון בהן. הצוות יורכב מנציג המשרד לפיתוח הנגב והגליל, נציג אגף התקציבים במשרד האוצר, נציג החטיבה להתיישבות, נציג משרד הבינוי והשיכון, נציג הרשות לפיתוח הנגב, נציג הרשות לפיתוח הגליל וחשב המשרד לפיתוח הנגב והגליל. לדיונים אודות גיבוש הנהלים ואמות המידה לנהלים יזומן נציג משרד המשפטים.
יודגש בזאת כי האחריות על יישום סעיפים 2- 8 להחלטה, הינה של המנהלת הכללית של המשרד לפיתוח הנגב והגליל וסעיפים 9-10 הינם באחריות של המנהל הכללי של משרד הבינוי והשיכון. למען הסר ספק, הסיוע במסגרת סעיפים 9-10 להחלטה זו יינתן לקבוצות התיישבות בכל הארץ, והאחריות על קבוצות ההתיישבות שאינן בנגב ובגליל תהיה תחת המנהל הכללי של משרד הבינוי והשיכון. המינהלה תיעזר בשירותי ייעוץ חיצוני, לרבות פיקוח על עבודות התכנון והבנייה הנדרשות.
11. ההיקף הכספי הכולל ליישום החלטה זו יסתכם ב-110 מיליון ₪. ההיקף הכספי יהא בהתאם לחלוקה הבאה:
• 60 מיליון ₪ יוקצו מתקציב המשרד לפיתוח הנגב והגליל לטובת פתרונות הדיור וקבוצות ההתיישבות בסעיפים 8-3 (15 מיליון ₪ בשנת 2013, 25 מיליון ₪ בשנת 2014 ו-20 מיליון ₪ בשנת 2015).
• 50 מיליון ₪ יוקצו מתקציב משרד הבינוי והשיכון (25 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2014-2013) לקבוצות ההתיישבות ויזמי קבוצות ההתיישבות במרחב העירוני.
• חלוקת התקציב בין הפעילויות השונות תיקבע על ידי מנהלת ההתיישבות ובהסתמך על המיפויים שיבוצעו והקולות קוראים שיפורסמו. המשרדים השותפים להחלטה זו רשאים להקצות תקציבים נוספים לטובת הפעילויות השונות, בכפוף להצלחת יישום התוכנית בפועל ולאישור מנהלת ההתיישבות. יחד עם זאת, בשנת 2013 יוקצה מתקציב החלטה זו תקציב מינימאלי של 10 מיליון ₪ להפעלה באמצעות החטיבה להתיישבות. סעיף 5 יתוקצב בסך מקסימלי של 12 מיליון ₪ בכל שנות התוכנית.
12. לעניין החלטה זו, "קבוצת התיישבות" – קבוצה המוקמת על ידי צעירים בוגרים, במטרה להתיישב בתחומי הרשויות המקומיות ולהוות בסיס להתיישבות קבע באזור בו היא פועלת, תוך יצירת שותפות עם הקהילה המקומית בה היא פועלת בנושאי חינוך, תרבות, רווחה תעסוקה או חברה, ומתקיימים בה, בין היתר, התנאים הבאים:
• הקבוצה מונה לפחות 20 חברים מעל גיל 21, וכוללת גברים ונשים.
• לפחות 30% מחברי הקבוצה אינם תושבי היישוב (לעניין זה "תושב היישוב" – מי שהתגורר בעיר או ביישוב בו מתנהלת פעילות הקבוצה במשך למעלה מ- 5 שנים בטרם תחילת פעילותו בקבוצה); תינתן עדיפות לקבוצות בהתאם לגודל יחס חלק החברים בקבוצה שאינם תושבי היישוב.
• הקבוצה פועלת במסגרת גוף מיישב מאוגד שאינו למטרות רווח או מאוגדת כגוף נפרד שאינו לכוונת רווח.
• במסמכי היסוד של הקבוצה או של הגוף המיישב אשר במסגרתה פועלת הקבוצה, נקבעה בין היתר המטרה של התיישבות קבע, תוך תרומה ועשייה חברתית.
• חברי הקבוצה מפעילים מיזמים חברתיים, חינוכיים או תרבותיים בישוב בהיקף של 100 שעות התנדבות שנתיות לפחות, בממוצע לכל חבר.
• הגופים הבאים וגופים דומים במהותם לא ייחשבו כקבוצות התיישבות לצורך החלטה זו: ישיבות (קטנות, גבוהות והסדר), כוללים, מכינות קדם צבאיות, ועדי עובדים, בתי כנסת, ארגונים לעזרה עצמית, מועדוני קשישים ואגודות ספורט, ארגוני סטודנטים, גרעיני שנות שרות וכדומה. יחד עם זאת, קבוצת התיישבות רשאית להפעיל אחד או יותר מהגופים המפורטים בסעיף זה, או לבצע פעילויות במסגרת גופים אלו, מבלי שההפעלה או הפעילות ימנעו מקבוצת ההתיישבות הכרה וסיוע.
• הקבוצה מתגוררת ופעילה בנגב ובגליל לפחות שנתיים, תנאי זה תקף רק בהקשר לסעיף 8 בהחלטה זו.
• במסגרת נהלי הסיוע לקבוצות ההתיישבות, וגובה הסיוע, תיכלל אמת המידה של אחוז בוגרי שירות צבאי/שירות לאומי/אזרחי.
• במסגרת נהלי הסיוע לקבוצות ההתיישבות, וגובה הסיוע, יוקצה תקציב ייעודי לטובת קבוצות התיישבות שמרבית חבריהם עולים חדשים.
לעניין החלטה זו "יזם קבוצות התיישבות" – גוף המאגד לפחות 5 קבוצות התיישבות ותומך בהן תפעולית ומקצועית (לרבות פעילויות הכשרה, ליווי, ימי עיון והדרכות) שנתיים לפחות, ומאוגד כישות משפטית בעלת אישור ניהול תקין.
החלטת הממשלה באמצעות קבינט הדיור קובעת כי יש להורות למשרד לפיתוח הנגב והגליל ולמשרד הבינוי והשיכון להעמיד סיוע לרשות האגודות השיתופיות הנכללות בהחלטת מועצת הרשות האמורה (אגודות ישובים חקלאיים), לשם בניית יחידות דיור שישמשו למטרות השכרה ומכירה למתיישבים. סיוע המדינה לבנייה יעמוד על עד 170,000 ₪ ליחידת דיור.