מה הוחלט?
לבטל את החלטת הממשלה מס' 1514(סט/17) מיום 18.3.2010 והחלטת הממשלה מס' 3772(סט/65) מיום 23.6.2005 שעניינן התקנון לבחירת מדליקי המשואות בטקס ערב יום העצמאות, ולאשר את התקנון המתוקן לבחירת מדליקי המשואות בטקס הדלקת המשואות הממלכתי בהר הרצל המתקיים מדי שנה בערב יום העצמאות בנוסח כדלקמן:
א) כללי
1. הטקס מציין את סיום אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופתיחת חגיגות העצמאות. בטקס מועלות 12 משואות – כמספר שבטי ישראל. ביצוע הטקס הוא באחריות מרכז ההסברה.
2. ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים (להלן – "ועדת השרים") קובעת את הנושא המרכזי של שנת העצמאות עד אמצע חודש דצמבר מדי שנה, ומטילה על מנהל מרכז ההסברה להקים ועדה ציבורית מייעצת שבאחריותה להמליץ על המועמדים להדלקת המשואות (להלן: "ועדה ציבורית" או "הוועדה").
3. הוועדה הציבורית ממליצה על בחירת מדליקי המשואות, המשקפים את הנושא המרכזי שקבעה ועדת השרים, ומביאה המלצתה לאישור יושב ראש ועדת השרים.
ב) בחירת הוועדה הציבורית
1. עם קבלת המינוי על ידי ועדת השרים ירכיב מנהל מרכז ההסברה את הוועדה הציבורית, והוא יהיה יושב הראש שלה (להלן – "יו"ר" או "יו"ר הוועדה").
2. הוועדה הציבורית תמנה, בנוסף ליו"ר, 8 או 10 חברים ובהם: נציג יושב ראש ועדת השרים, נציג הכנסת, נציג ראש הממשלה ונציגים מקרב הציבור ומאנשי מקצוע בעלי זיקה לנושא השנתי המרכזי שנבחר, הבאים ממגוון תחומים ועשייה.
3. הוועדה הציבורית תורכב בהתאם להנחיות בדבר העדפה מתקנת בשירות הציבורי ובהתאם לסעיף 6ג1(ב) לחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א – 1951 לעניין ייצוגן של נשים.
4. למעט יו"ר הוועדה, נציג הכנסת, נציג ראש הממשלה ונציג יושב ראש ועדת השרים, חבר ועדה ציבורית לא יכהן יותר משנה אחת ברציפות ולא יהיה נציגו של מוסד אשר נציגו כיהן כחבר בוועדה בשנה הקודמת.
5. הרכב הוועדה הציבורית ייקבע בהתייעצות עם יו"ר ועדת השרים ויובא לאישורו.
6. יו"ר הוועדה ימנה מזכיר לוועדה הציבורית אשר ירכז את עבודתה וירשום את החלטותיה.
7. יו"ר הוועדה מוסמך להזמין לישיבותיה יועצים על פי צורך ובהתאם לשיקול דעתו.
8. שמות חברי הוועדה יהיו חסויים עד לסיום עבודתה ועד לאחר ההכרזה הרשמית על שמות מדליקי המשואות, ולאחר מכן יפורסמו.
9. בטרם תחל הוועדה במלאכתה, ולאחר שהובאו שמות המועמדים שהוצעו לידיעת הוועדה הציבורית, יחתמו חברי הוועדה על "טופס הצהרה על היעדר ניגוד עניינים" בנוסח שיקבע היועץ המשפטי של הוועדה.
ג) סדרי עבודתה של הוועדה הציבורית
1. הוועדה הציבורית תקבל את החלטותיה ברוב קולות של חבריה המשתתפים בהצבעה. במקרה של שוויון קולות בין המשתתפים בהצבעה – תידחה מועמדותו של המועמד אשר עלה להצבעה, ובמקומו יועלה מועמד אחר לדיון ולהצבעה.
2. תגובות לפניות התקשורת או הציבור תינתנה אך ורק על ידי יו"ר הוועדה הציבורית או על ידי נציגו, בתיאום עם יושב ראש ועדת השרים או נציגו.
3. מדיוני הוועדה הציבורית יירשמו פרוטוקולי ההחלטות בלבד ואולם הוועדה תנמק בפרוטוקול את המלצותיה לבחירת מדליקי המשואות.
ד) המועמדים להדלקת המשואות
1. כללי: מדליקי המשואות אמורים לייצג בזהותם האישית, פועלם, זיקתם ו/או ייצוגם את הנושא המרכזי של שנת העצמאות הנדונה, ואת החברה הישראלית במלואה – בזיקתה לנושא האמור, וזאת מנקודות ראות רבות ככל האפשר והמימדים החשובים מן הבחינה הציבורית.
2. איסוף שמות המועמדים:
א. עם קביעת הנושא המרכזי לשנת העצמאות, תפרסם הוועדה הציבורית מודעה בכלי התקשורת, הקוראת לציבור להציע מועמדים להדלקת המשואות, התואמים את הנושא שנקבע. להצעות יצורפו שמותיהם של ממליצים נוספים (למועמד המוצע). כל מציע יוכל להמליץ על מועמד אחד בלבד. הצעה שיש בה יותר משמו של מועמד אחד – תיפסל על הסף.
ב. במודעה יפורטו הקריטריונים וכן המגבלות לבחירת מדליקי המשואות.
ג. על המועמדים להיות אזרחי/תושבי מדינת ישראל. יושב ראש ועדת השרים רשאי להציע מועמדים להדלקת משואות שהם תושבי חוץ.
ד. חברי הוועדה הציבורית רשאים להציע שמות של מועמדים.
ה. ההצעות כולן תונחנה על שולחנה של הוועדה הציבורית.
ה) עבודתה של הוועדה הציבורית
1. הוועדה תבחן את המועמדים שהוצעו על ידי הציבור, על ידי חבריה ועל ידי חברי ועדת השרים, לפי העניין, ותמליץ מביניהם על מדליקי המשואות – מדליק אחד למשואה אחת, ובמקרים מיוחדים (עד שני מקרים בלבד) ידליקו שני נבחרים משואה אחת.
2. בנוסף לשנים-עשר מדליקי המשואות, תמליץ הוועדה מבין המועמדים על שלושה ממלאי מקום, ותדרגם.
3. במסגרת עבודתה תשקול הוועדה, בין היתר, אמות מידה לבחירה (כולם או מקצתם) בהתאם לרלוונטיות לנושא שנבחר:
א. הפיזור הגיאוגרפי של המקומות בישראל שמהם באים המועמדים.
ב. התפלגות על פי גילאים שתנוע מבני נוער ועד לוותיקים עתירי מעש.
ג. גיוון מבחינת הרקע של המועמדים.
ד. מועמדים חילוניים, דתיים, גברים ונשים.
ה. המיעוטים בישראל – בני עדות לאומיות ודתיות.
ו. גיוון בתעסוקות של משפחות המועמדים (עירוני-כפרי), מעמד וכו'.
ז. מגזרים חברתיים בולטים: התיישבות, תעשייה, יישובי פיתוח, יישובי ספר, פעילי חינוך, העוסקים ביצירה תרבותית וכו'.
ח. ילידי הארץ וילידי התפוצות.
ט. רגישות למכאובים הלאומיים והאישיים: שואה, שכול, טרור.
י. גיוון מבחינה חברתית, מוסדות, ארגונים וכו'.
יא. נציג צה"ל, נציג המיעוטים ונציג הדור הצעיר ייכללו באורח קבע ברשימת המועמדים.
ו) בחירת מדליקי המשואות
1. הוועדה תגבש המלצותיה לבחירת מדליקי המשואות על פי שיקול דעתה בהתאם לשיקולים המפורטים בתקנון זה.
2. עם סיום גיבוש ההמלצות יביאו חברי הוועדה הציבורית לאישורו של יו"ר ועדת השרים את רשימת המועמדים המומלצים על ידם להדליק את המשואות, את ממלאי מקומם של המועמדים ואת הנימוקים לבחירתם. יושב ראש ועדת השרים רשאי, ככל שימצא לנכון, להשיב את הדיון אל הוועדה הציבורית לשיקול נוסף, נימוק מחודש ו/או לקבל מידע נוסף, או באישור ועדת השרים, לדחות, מועמד. דחתה ועדת השרים בחירת מועמד – תמליץ הוועדה הציבורית על מועמד אחר, חלף זה שנדחה. עם סיום הליך הבחירה יחתמו חברי הוועדה הציבורית על "טופס החלטה" הכולל את רשימת המועמדים שנבחרו להדליק את המשואות ואת ממלאי מקומם של המועמדים.
3. לאחר אישור המועמדים לפי ס"ק 2 לעיל, יודיע יו"ר הוועדה למדליקי המשואות הנבחרים ולממלאי מקומם את דבר בחירתם.
4. סרב מועמד שנבחר להדליק משואה, או נבצר ממנו, יובא דבר הסירוב או הנבצרות לידיעת יושב ראש ועדת השרים, ולאחר מכן יודיע יו"ר הוועדה הציבורית לממלא מקום על דבר היבחרו להדלקת משואה, זאת לפי סדר דירוגם בהתאם לסעיף ה(2) לעיל.
5. מדליקי המשואות הנבחרים יידרשו להתחייב להשתתף בכל ההכנות לטקס הדלקת המשואות, על פי דרישת מרכז ההסברה. מועמד שלא יתחייב כאמור, יוחלף על ידי ממלא מקום.
החלטת הממשלה מתקנת את התקנון לבחירת מדליקי המשואות בטקס ערב יום העצמאות כדלקמן:
בטקס מועלות 12 משואות כמספר שבטי ישראל. ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים קובעת את הנושא המרכזי של שנת העצמאות ומטילה על מרכז ההסברה להקים ועדה ציבורית אשר באחריותה להמליץ על המועמדים להדלקת המשואות. הוועדה הציבורית ממליצה על בחירת מדליקי המשואות המשקפים את הנושא המרכזי של שנת העצמאות ומביאה המלצתה לאישור יושב ראש ועדת השרים.