מה הוחלט?
בהמשך להחלטת הממשלה מספר 204(דר/14) מיום 9.7.2015 שעניינה "תכנית לעידוד תיעוש הבנייה" ובהמשך לעבודתו של הצוות הבינמשרדי האמור בהחלטה הנזכרת (להלן – הצוות), לפעול לאימוץ מסקנות הצוות, ולנקוט בפעולות שתכליתן הראשונה הפיכת תהליך הייצור של דירות למהלך חרושתי ואינטגרטיבי, ובנוסף תיעוש הענף באמצעות הון, טכנולוגיה, כוח אדם מוכשר והקלת הרגולציה כמפורט להלן:
עידוד מתחמי בנייה מתועשת באמצעות שיטות חדשות לשיווק קרקע מדינה
1. להנחות את שר הבינוי והשיכון, בתיאום עם רשות מקרקעי ישראל, מינהל התכנון ומטה הדיור, להגיש לאישור מועצת מקרקעי ישראל, בתוך 90 יום ממועד קבלת ההחלטה, הצעת החלטה בנושאים המפורטים להלן:
א. מתווה מכרזי למסלול של שיווק מתחמים אשר מטיל על הזוכה את מטלות התכנון, הביצוע וההקמה הכולל של מתחם המגורים ובכללו מבני המגורים והפיתוח הצמוד, התשתיות הנדרשות והפיתוח הכללי, מוסדות הציבור והחינוך (להלן – מסלול "תכנן ובנה"), ובלוחות זמנים וכלים המעודדים שימוש בטכנולוגיות בנייה מתועשות. במתווה זה החברות הזוכות תהיינה חברות ישראליות אשר תחויבנה לעבוד כשותפות עם חברות זרות בעלות ניסיון בהקמה של מבני מגורים ובעלות יכולת להביא אנשי ביצוע מטעמם והכל לפי כללים שייקבעו במכרז.
ב. להציע עשרה מתחמים המתאימים לשיווק במסלול "תכנן ובנה", בשנים 2018-2016 בעלי 1,000 יחידות דיור ומעלה.
2. להנחות את רשות מקרקעי ישראל, משרד הבינוי והשיכון ואגף התקציבים במשרד האוצר לגבש כללים שיעודדו תיעוש במכרזי קרקע אחרים שמשווקת המדינה, כולל בנייה מרקמית באמצעות פלדה דקת דופן או בנייה טרומית. הכללים שיגובשו יוצגו לאישור שר הבינוי והשיכון תוך 60 יום ממועד ההחלטה.
הכשרה מקצועית לכוח האדם בענף
3. להטיל על משרד הבינוי והשיכון להקים, בתוך 12 חודשים, מכון למקצועות הבנייה (להלן – המכון או המכון למקצועות הבנייה), לשם קידום ושילוב טכנולוגיות בנייה מתועשת והגדלת פריון העבודה בענף הבנייה, אשר תחומי עיסוקו יהיו, בין היתר, כמפורט להלן:
א. קידום ידע בתחום תיעוש הבנייה בקרב סטודנטים במקצועות תכנון ערים, אדריכלות, הנדסה אזרחית והנדסאי בניין, וזאת באמצעות הכנת הכשרות למרצים, וכן פיתוח קורסים בתחום האמור והצעתם לאקדמיה בתיאום עם המועצה להשכלה גבוהה, ככל שנדרש. בנוסף, יפעל המכון לתמיכה במחקרים בנושא בנייה מתועשת.
ב. קידום ידע מקצועי בתחום תיעוש הבנייה בקרב בעלי מקצוע העוסקים במקצועות תכנון ערים, אדריכלות, הנדסה אזרחית והנדסאי בניין, וזאת באמצעות פיתוח וביצוע השתלמויות וכנסים מקצועיים.
ג. פיתוח מודעות לנושא תיעוש הבנייה בקרב קבלנים ויזמים. במסגרת זאת, יפעל המכון לגיבוש תכנית להעלאת המודעות כאמור, אשר תובא לאישור צוות ההיגוי האמור בסעיף 20 להחלטה זו (להלן – "צוות היגוי"), בתוך 60 יום.
ד. בחינה שוטפת של כלים וטכנולוגיות בנייה המקובלים בענף הבנייה בארץ ובעולם, את התאמתם לצרכי שוק הבנייה הישראלי, ואת הצורך לפעול להתאמת ההכשרות וההדרכות המקובלות בישראל בהתאם.
ה. ייזום תכניות להגדלת היקפי העובדים המוסמכים בענף הבנייה בישראל.
ו. גיבוש, בתיאום עם משרד הכלכלה והתעשייה, המלצות לביצוע שינויים בתכני ההכשרות במקצועות הבנייה, לצורך התאמתם לבנייה מתועשת.
ז. ביצוע פעילות שיווק עבור קהלי יעד שונים במטרה להביא להגדלת הביקוש להכשרות מקצועיות בתחום הבנייה, לייצר ערוצי גיוס מועמדים לטובת מסלולי ההכשרה המפורטים בסעיף 4 להלן.
ח. הקמת צוות עבודה בראשות משרד הבינוי והשיכון ובהשתתפות משרד הכלכלה והתעשייה והתאחדות בוני הארץ, אשר יעסוק בקידום עבודת המכון.
ליישום סעיף זה, יתוקצב משרד הבינוי והשיכון, בתקציב תוספתי של 1.75 מיליון ש"ח, ובנוסף, יממן ממקורותיו את יתרת התקציב הנדרש בסך 1 מיליון ש"ח.
4. לקבוע יעדי הכשרות לקידום תיעוש ענף הבנייה בין השנים 2020-2016 של 3,500 עובדים מקצועיים בעבודות רטובות באמצעות טכנולוגיות בנייה מתועשות, 2,500 מנהלי עבודה ו-500 עגורנאים. לצורך כך להטיל על משרד הכלכלה והתעשייה בתיאום עם משרד הבינוי והשיכון:
א. להכשיר עובדים בשיטות בנייה מתועשות, בכללם עובדים מקצועיים בעבודות רטובות (טפסנים, ברזלנים, בנאים) ודורשי עבודה ועובדים ללא ניסיון מקצועי וזאת באמצעות הפעלת מסלולי הכשרה מתאימים.
ב. להכשיר מנהלי עבודה בענף הבנייה, בין היתר, באמצעות מסלול ייעודי שיאפשר מתן שוברים להכשרה מקצועית לעובדים קיימים ולדורשי עבודה.
ג. להכשיר עגורנאים בענף הבנייה, בין היתר, באמצעות מסלול ייעודי שיאפשר מתן שוברים להכשרה מקצועית לעובדים קיימים ולדורשי עבודה.
ד. לפתוח מסלולי הכשרה חדשים למנהלי עבודה בענף הבנייה כמפורט להלן:
1. מסלול להכשרת מנהלי עבודה לחסרי רקע בענף הבנייה – לפרסם, בתוך 45 יום, מסלול הכשרה שיאפשר למועמדים חסרי רקע מקצועי בענף הבנייה לגשת לקורס מנהלי עבודה. מסלול ההכשרה יכלול, בין היתר, את תכני קורס שילדאים ותכני קורס מנהלי עבודה. בתום תקופת ההכשרה תבוצע הכשרה מעשית (סטאז') כעוזר מנהל עבודה לתקופה שלא תעלה על 12 חודשים ולאחריה יוסמך כמנהל עבודה.
2. מסלול להכשרת מנהלי עבודה לבעלי ניסיון מקצועי מעשי בענף הבנייה – לפרסם, בתוך 45 יום, מסלול הכשרה שיאפשר למועמדים ללא הכשרה פורמאלית, אך בעלי ניסיון מעשי של שנה לפחות באתר בנייה, לגשת לקורס מנהלי עבודה. בתום תקופת ההכשרה תבוצע הכשרה מעשית (סטאז') כעוזר מנהל עבודה לתקופה שלא תעלה על 12 חודשים ולאחריה יוסמך כמנהל עבודה.
ה. תקציב ההכשרות הנדרש ליישום סעיפים א'-ג' לעיל ימומן ממקורות משרדי הבינוי והשיכון, האוצר והכלכלה והתעשייה באמצעות האגף להכשרה מקצועית, בחלוקה שווה, כך שכל משרד יממן סך של 13.3 מלש"ח בפריסה שווה ל-5 שנים ויוקצה באופן הבא:
1. ליישום סעיף קטן א' יוקצה תקציב בסך של 13 מיליון ש"ח בפריסה שווה בין השנים 2020-2016.
2. ליישום סעיף קטן ב' יוקצה תקציב בסך 22.5 מיליון ש"ח בפריסה שווה בין השנים 2020-2016.
3. ליישום סעיף קטן ג' יוקצה תקציב בסך 4.5 מיליון ש"ח בפריסה שווה בין השנים 2020-2016.
5. להטיל על שר הכלכלה והתעשייה –
א. לתקן את תקנות הבטיחות בעבודה (עגורנאים, מפעילי מכונות הרמה אחרות ואתתים), תשנ"ג-1992, כך שמשך ההכשרה המעשית לעגורנאים תצומצם מ-320 שעות ל-240 שעות לכל היותר.
ב. לתקן את תקנות הבטיחות בעבודה (עגורנאים, מפעילי מכונות הרמה אחרות ואתתים), תשנ"ג-1992, כך שיאפשרו מסלול הכשרה מקוצר למפעילי עגורני צריח להקמה מהירה, וכן לגבש מסלול הכשרה בהתאם, אשר משכו לא יעלה על 14 ימים.
אמצעי ייצור מוטי תיעוש בענף הבנייה
6. הממשלה רושמת לפניה כי קבלנים רשאים לפנות לקבלת הלוואות לרכישת ציוד לתיעוש הבנייה באמצעות המסלולים השונים בקרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה, והכל בהתאם לכללי הקרן.
7. להטיל על מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, בתיאום עם משרד הבינוי והשיכון ואגף התקציבים במשרד האוצר, לפרסם בתוך 90 יום מסלול מנהלי המיועד לקבלנים רשומים לצורך מתן סיוע ברכישת ציוד לתיעוש הבנייה, העומד בדרישות בטיחותיות לפי כל דין, ובהדרכות המיועדות למעבר לשיטות בנייה מתועשות. הוראות המסלול המנהלי, לרבות לעניין היקף המחזור הכספי הנדרש, ייקבעו על ידי משרד הכלכלה והתעשייה ומשרד הבינוי והשיכון, בתיאום עם אגף התקציבים במשרד האוצר. לצורך כך יתוקצב משרד הכלכלה והתעשייה בשנת 2016 בתקציב תוספתי של 12 מיליון ש"ח.
8. להטיל על מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, בתיאום עם משרד הבינוי והשיכון ואגף התקציבים במשרד האוצר, לפרסם בתוך 90 יום מסלול מנהלי במסגרתו יינתנו מענקים לקבלנים אשר יעברו לבנות בשיטות בנייה מתועשות, בהתאם לקבוע להלן:
א. התנאים למתן מענק יהיו, בין היתר, כי:
(1) שלד הבניין ייבנה באחת מהשיטות הבאות: בנייה טרומית, תבניות מתועשות או פלדה דקת דופן.
(2) הבנייה תהא בנייה מרקמית רוויה בגובה של 3 עד 9 קומות.
ב. גובה המענק יעמוד על סך של עד 20,000 ש"ח לכל יחידת דיור. המענק יחולק לשני חלקים, כך שחלקו הראשון יינתן עם קבלת היתר בנייה, וחלקו השני יינתן עם גמר הבנייה.
ג. התנאים הנוספים לעניין מענק זה, אופן בדיקתם וכל היבט אחר הנוגע למתן המענק להפעלת המסלול, ייקבעו על ידי משרד הכלכלה והתעשייה ומשרד הבינוי והשיכון, בתיאום עם אגף התקציבים במשרד האוצר. כמו כן, בוועדת ההקצאה יהיו חברים, בין היתר, נציג משרד הבינוי והשיכון ונציג אגף התקציבים במשרד האוצר.
ד. ליישום סעיף זה, לרבות הוצאות תפעול ובקרה, יתוקצב מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה בתקציב תוספתי בסך של עד 40 מיליון ₪ לשנת 2016.
9. בתום שנת 2016 יבחנו משרד הכלכלה והתעשייה, משרד הבינוי והשיכון ואגף התקציבים במשרד האוצר את אופן יישום סעיפים 7 ו-8 לעיל, ואת הצורך לתקצב את המשך הפעלתם בשנים 2018-2017.
10. לרשום את הודעת שר האוצר בדבר כוונתו לתקן את תקנות מס הכנסה על מנת לאפשר פחת מואץ בגין אמצעי ייצור מוטי תיעוש בענף הבנייה, בהתאם לרשימת אמצעים אשר תומלץ לשר על ידי משרד הבינוי והשיכון ותאושר על ידי שר האוצר בשיעורים ובתקופות שיקבע שר האוצר, וזאת בתוך 90 יום.
תקינה
11. להנחות את משרד הבינוי והשיכון לפעול מול אגף התקינה במכון התקנים הישראלי על מנת להשלים את הליך אימוץ התקינה האירופית בתחום תכן הבנייה עד לסוף שנת 2017. במסגרת זו, יבחן אגף התקינה במכון התקנים אימוץ של תקני תכן בנייה שיחליפו את התקנים הישראליים בנושאים: עומסים (בחינה של ת"י 109, 412, 414), בטון מזוין (בחינה של ת"י 466 חלק 1), פלדה (בחינה של ת"י 1225 חלק 1) ורעידות אדמה (בחינה של ת"י 413).
12. להנחות את הרשות הארצית לכבאות והצלה לשלב בהוראותיה את סכמות המים שאושרו על ידי משרד הבינוי והשיכון, מינהל התכנון, משרד הבריאות והרשות הארצית לכבאות והצלה, ולפרסמה לציבור באתר האינטרנט הרשמי של רשות הכבאות בתוך 14 יום.
13. להנחות את משרד הכלכלה והתעשייה להשלים את הכנת עדכון תקן רשמי ת"י 4466 (חלקים 4 ו-5), ולתרגם לשפה העברית את כל סדרת התקן.
14. להנחות את משרד הבינוי והשיכון לפעול מול אגף התקינה במכון התקנים הישראלי על מנת לקדם תקן לחיפוי קשיח בשיטה מתועשת בשילוב בידוד תרמי חיצוני. בנוסף, להנחות את משרד הבינוי והשיכון לפעול מול מינהל התקינה במכון התקנים הישראלי להארכת תוקפו של תיקון מס' 4 לת"י 1045 חלק 1, וזאת עד להשלמתו ואישורו של תקן לחיפוי קשיח בשיטה מתועשת בשילוב בידוד תרמי חיצוני עד לסוף שנת 2017.
15. להנחות את משרד האוצר לתקצב את סעיפים 11, 13 ו- 14 בשנת 2016, בסכום של 2.3 מיליון ש"ח על פי החלוקה הבאה: משרד הבינוי והשיכון (1.85 מיליון ש"ח), משרד הכלכלה והתעשייה (450 אש"ח). בנוסף, יממן משרד הבינוי והשיכון ממקורותיו את יתרת התקציב הנדרש.
16. בהמשך להחלטת הממשלה מספר 553(דר/19) מיום 14.07.2013, שעניינה "הפחתת עלויות הבנייה באמצעות ייעול הרגולציה" ולהחלטת הממשלה 2118 מיום 22.10.2014 שעניינה "הפחתת הנטל הרגולטורי" ועל מנת למנוע גידול לא מבוקר בעלויות הנגזרות מהרגולציה בתחום הבנייה למגורים ובהתאם לקבוע בחוק התקנים, התשי"ג-1953, להנחות כדלקמן:
א. את שר הכלכלה והתעשייה לבחון ולהציע שינוי של כללי התקנים (עיבוד התקנים הישראליים), התשנ"א-1991 (להלן – כללי התקנים) באופן שיאפשר לנציגי הממשלה לשמש חברים קבועים בוועדת התיאום שהוקמה מכוחם.
ב. את משרדי הממשלה המבקשים ממכון התקנים הישראלי לקבוע תקנים ישראליים בתחום הבנייה או החלפתם או שינויים של תקנים כאמור, לערוך בחינה של העלות הנובעת מהתקנת התקן ו/או עריכתו ו/או שינויו, ובחינה של התועלות הנובעות מכך, אשר תצורף לבקשתם למכון התקנים הישראלי. בחינה כאמור תיעשה על ידי הגורם הממשלתי המגיש הבקשה להתקנת תקן ו/או עריכתו ו/או שינויו, לפי הנחיות מכון התקנים, ורשאי מכון התקנים, ככל שנדרש, לבצע בחינה מטעמו הוא. ככל שבחינה כאמור תמצא שהעלות הנובעת מהתקנת התקן ו/או עריכתו ו/או שינויו גבוהה מהתועלות הצומחות מכך, יהיה אישור תקן כאמור טעון את אישור וועדת התיאום הנזכרת בסעיף א' לעיל ואשר תינתן לה סמכות בכללי התקנים לעניין זה, וזאת מעבר לכל אישור נוסף הנדרש לפי כל דין.
צוות היגוי ליישום ההחלטה:
17. לקבוע כי יוקם צוות היגוי בין-משרדי בראשות המנהל הכללי של משרד הבינוי והשיכון, ובו חברים נציג אגף התקציבים במשרד האוצר ונציג המנהל הכללי של משרד הכלכלה והתעשייה, אשר יפעל ליישום החלטת ממשלה זו, מעקב אחר העמידה ביעדי התיעוש ויעדכן אחת ל-6 חודשים את קבינט הדיור בנושאים המוצגים בהחלטה זו.
החלטת הממשלה, בהמשך לפעולתו של צוות בינמשרדי הפועל בשל החלטת ממשלה קודמת, לפעול לאימוץ מסקנות הצוות ולנקוט בפעולות שתכליתן לתעש ולהגדיל את פריון העבודה בענף הבניה, באמצעות הון, טכנולוגיה, כוח אדם מוכשר והקלת הרגולציה. זאת, עושה ההחלטה בכך שהיא מעודדת מתחמי בנייה מתועשת באמצעות שיטות חדשות לשיווק קרקע מדינה (יצירת מתווה מרכזי למסלול של שיווק מתחמים, אשר מטיל על הזוכה את מטלות התכנון, הביצוע וההקמה של מתחם המגורים), להציע עשרה מתחמים המתאימים לשיווק במסלול "תכנן ובנה", ובשנים 2018-2016 בעלי 1,000 יחידות דיור ומעלה. כמו כן, ההחלטה מעודדת הכשרה מקצועית לכוח האדם בענף, על ידי מתן הכשרות למרצים ופיתוח קורסים בתחומי תכנון ערים, אדריכלות, הנדסה אזרחית והנדסאי בניין. יישום החלטה זו ייעשה על פי יעדי הכשרות – 3,500 עובדים מקצועיים בעבודות רטובות, 2,500 מנהלי עבודה ו-500 עגורנאים עד 2020. לבסוף, ההחלטה תקדם גם אמצעי ייצור תעשיתיים בענף הבנייה, ואימוץ תקינה אירופית בתחום תכן הבנייה.