מה הוחלט?
בהמשך להחלטת הממשלה מספר 1626 מיום 7.7.2016 והחלטתה מספר 2025 מיום 23.9.2014 על שלב א' של בית החולים, להוסיף סעיף להחלטת הממשלה מס' 2025 האמורה, בנוסח הבא:
1. במטרה להקצות תקציבים נוספים, בהתאם לקצב התקדמות הביצוע בפועל, לטובת הרחבה ופיתוח של בית חולים שיקומי בכפר "עלה נגב" ושל הכפר עצמו, ובכלל זה הקמת שלב ד' של הכפר השיקומי, שמהותו הקמת מתקנים ושירותים שיקומיים ופרא-רפואיים לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים בנגב, על פי הפירוט הבא, והכל בכפוף לכל דין ולתנאים שיפורטו להלן:
א. הרחבת בית החולים השיקומי
להטיל על המשרדים הבאים להקצות מתקציבם את הסכומים הבאים לצורך הרחבת פעילותו של בית החולים השיקומי עלה נגב, כך שהחל משנת 2020 יפעיל בית החולים שתי מחלקות ועד 72 מיטות שיקום:
• משרד הבריאות: 2 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2022-2018.
• משרד האוצר: 2.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018.
• משרד הבינוי והשיכון: 1 מיליון ₪ בשנת 2018 ו-2 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2020-2019.
• משרד ראש הממשלה: 1.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018.
• משרד הביטחון: 2 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2022-2018.
המימון הממשלתי כפוף להתחייבות "עלה נגב" להשתתפות ביחס של 1:1 למימון הממשלתי.
להטיל על משרד הבריאות להקצות ל"עלה נגב" את הסכומים האמורים לצורך המטרה הקבועה בסעיף זה, בכפוף לחתימה על הסכם בין משרד הבריאות לבין עמותת "עלה נגב" בדבר ייעוד הסכומים, אופן הקצאתם, אמות המידה והתנאים לכך, ובכלל זה פיקוח ובקרה על השימוש בהם.
ככל שהעלות הכוללת של הרחבת השלב הנוכחי של הפרויקט (72 מיטות שיקום), על פי סעיף זה, תעלה על הסכומים שפורטו לעיל, "עלה נגב" תישא בעלות הנוספת.
הרחבה זו מהווה חלק מתוכנית המיטות הלאומית שאישר משרד הבריאות זה מכבר לפיה בית החולים רשאי להפעיל עד 72 מיטות.
כל דיון על הרחבה נוספת החל משנת 2022 והלאה יתבצע במסגרת תוכנית הפיתוח העתידית שתקודם בשנים אלה.
ב. תוכניות שיקומיות, עידוד תעסוקה, פרויקטים בקהילה ומסגרת תרבות ופנאי
להטיל על המשרדים הבאים להקצות מתקציבם את הסכומים המפורטים להלן, לצורך מימון תוכניות שיקומיות, עידוד תעסוקה, פרויקטים בקהילה ומסגרת תרבות ופנאי:
• המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל: 1 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2019.
• המשרד לשוויון חברתי: 1 מיליון ₪ בשנת 2018.
ג. מרכז תעסוקתי – מפעל המעסיק אנשים עם מוגבלות
להטיל על המשרדים הבאים להקצות מתקציבם את הסכומים המפורטים להלן, לצורך הקמת מרכז תעסוקתי המעסיק אנשים עם מוגבלות:
• משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים: סכום של 1.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2019-2018 ו-2 מיליון ₪ בשנת 2020.
• משרד הכלכלה והתעשייה: סכום של 1.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018. העברת התקציב על ידי משרד הכלכלה והתעשייה תיעשה בכל שנה לפי ביצוע בפועל של התוכנית ובהתאם לפרוגרמה המאושרת.
הקמת מרכז התעסוקה והעברת הכספים לשם כך טעונות אישור פרוגרמה של תפישת ההפעלה ושל המבנה, שיינתן על ידי מינהל מוגבלויות במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ואין בכך משום התחייבות להגדלת המספר המושמים במפעל.
ד. גינון טיפולי ושיקומי
להטיל על משרד החקלאות ופיתוח הכפר להקצות מתקציבו סכום של 300 אלף ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018, לטובת תוכניות לגינון וחקלאות שיקומית/טיפולית/חינוכית ותוכניות לטיפול באמצעות בעלי חיים לאוכלוסיות עם מוגבלות שכלית התפתחותית. תוכניות אלו ילוו מקצועית על ידי מחוז הנגב של משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
ה. מחקר וציוד רפואי
להטיל על משרד המדע והטכנולוגיה להקצות מתקציבו סכום של 350 אלף ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018, לטובת מחקר וציוד רפואי בכפר השיקומי "עלה נגב".
ו. התאמות ושיפורים במבני הכפר ובבריכה ההידרותרפית
להטיל על המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל להקצות מתקציבו סכום של 2 מיליון ₪ בשנת 2018 לצורך התאמות ושיפורים במבני הכפר ובבריכה ההידרותרפית.
ז. הקמת מרכז תמיכה והתמודדות להורים לילדים עם צרכים מיוחדים ומורכבות רפואית
להטיל על משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להקצות מתקציבו סכום של 0.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018, לצורך הקמת מרכז תמיכה והתמודדות להורים לילדים עם צרכים מיוחדים ומורכבות רפואית. הקמת המרכז והעברת הכספים לשם כך טעונה אישור והנחיה של מינהל המוגבלויות במשרד האמור לתפישת ההפעלה והיקף כוח האדם המקצועי המטפל.
ח. ביקורים, סיורים, הכשרות והתנדבות –
להטיל על משרד התפוצות להקצות מתקציבו סכום של 1.5 מיליון ₪ בשנת 2018 וסכום של 1 מיליון ₪ בשנת 2019, בהעברה תקציבית בתחילת כל שנה, לצורך הפעלת תוכנית לביקורים, סיורים, הכשרות והתנדבות תלמידים, סטודנטים וצעירים מקהילות יהודיות בעולם בעלה נגב ובקרב אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים.
ט. הקמה והפעלה של מגורים לצעירים
להטיל על המשרד לשוויון חברתי להקצות מתקציבו סכום של 5 מיליון ₪ בשנת 2018 לצורך הקמה והפעלה של מגורים לצעירים שעובדים ומתנדבים בכפר ובבית החולים השיקומי.
י. מימוש התקציב בסעיפים א' עד ט'
(1) להטיל על הממונה על התקציבים לעשות את כל הדרוש על מנת שתקציבי המשרדים המפורטים בסעיף (א) יועברו לתקציב משרד הבריאות, ועל מנת שתקציבי המשרדים המפורטים בסעיפים (ג) עד (ט) לעיל יועברו למשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל.
(2) להטיל על המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, להקצות ל"עלה נגב", באמצעות הרשות לפיתוח הנגב, את הסכומים האמורים לצורך המטרות הקבועות בסעיפים (ב) עד (ט) לעיל, בכפוף לחתימה על הסכם בין המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל לבין הרשות לפיתוח הנגב ולחתימה על הסכם מפורט בין הרשות לפיתוח הנגב לבין עמותת "עלה נגב" בדבר ייעוד הסכומים, אופן הקצאתם, אמות המידה והתנאים לכך, ובכלל זה פיקוח ובקרה על השימוש בהם, ובלבד ששני ההסכמים האמורים יאושרו מראש על ידי החשב הכללי במשרד האוצר, וייערכו בתיאום עם המשרדים הבאים:
לגבי המטרה הקבועה בסעיפים (ב) ו- (ט) לעיל – בתיאום עם המשרד לשוויון חברתי.
לגבי המטרות הקבועות בסעיף (ג) ובסעיף (ז) – בתיאום עם משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ובאופן שבהסכם ייקבע שביצועו והעברת כספים מכוחו יותנה באישורו של גורם המקצוע שימנה מנכ"ל המשרד לעניין זה.
לגבי המטרה הקבועה בסעיף (ד) לעיל – בתיאום עם משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
לגבי המטרה הקבועה בסעיף (ה) לעיל – בתיאום עם משרד המדע והטכנולוגיה.
לגבי המטרה הקבועה בסעיף (ח) לעיל – בתיאום עם משרד התפוצות.
(3) כל העברת סכום מהרשות לפיתוח הנגב ל"עלה נגב" לפי ההסכם כאמור בפסקה (2) תותנה באישור חשב משרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל.
2. משרד החינוך יקצה 1.5 מיליון ₪ בשנת 2018 ו-3.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2020-2019 לטובת הרחבת תוכניות חינוכיות-חברתיות, המתקיימות בכל הארץ, לשינוי התפישה והיחס לחריג, השונה והמוגבל, בקרב תלמידים וצעירים בחברה הישראלית.
3. משרד החינוך יקצה מתקציבו סכום של 1 מיליון ₪ בכל אחת מהשנים 2021-2018, לצורך גיבוש והפעלת תוכניות לעידוד תרבות הפנאי והחינוך הבלתי פורמאלי בכפר השיקומי עלה נגב.
4. בהתאם לסעיף 40א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, כל אחד מתקציבי המשרדים כמפורט בהחלטה זו לשנים 2019 ו-2020 יופחתו בסכומים המפורטים בהחלטה זו, ובהתאם לחלוקה ביניהם, לצורך מימון פעולה מאזנת כהגדרתה בסעיף 40א לחוק האמור.
5. יוקם צוות בין-משרדי שיכלול את נציגי המשרדים המפורטים בסעיף1 לעיל, אשר יפקח, ילווה ויתאם את תכנון וביצוע הפעילויות, סדרי העדיפויות ולוחות הזמנים לביצוע, ובכלל זה מעקב ובקרה. בראש הצוות יעמוד ראש מנהלת הרשות לפיתוח הנגב.
6. במהלך שנת 2019 "עלה נגב" תציג תוכנית עסקית המציגה את התנהלותו הכלכלית המאוזנת השוטפת של בית החולים לאחר ההרחבה. תוכנית עסקית זו תאושר על ידי משרדי הבריאות והאוצר בטרם תיפתח מחלקה נוספת בשנת 2020.
7. החלטת הממשלה מתבססת על יסוד ההנמקות שבפרק העדיפות הלאומית של החלטת הממשלה מספר 2025 מיום 23.9.2014.
8. לנוכח הייחודיות שבמנגנונים שנקבעו בהחלטה זו ובהחלטות קודמות בעניינה של "עלה נגב" מובהר כי לא תיעשה הקצאת סכומים נוספים ל"עלה נגב" במנגנונים ייחודיים, אלא בהתאם למנגנונים האפשריים בהתאם להמלצות הצוות האמור בסעיף 9 להלן.
יוקם צוות בין-משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ציבורי–מינהלי), ובהשתתפות היועץ המשפטי של משרד האוצר והחשב הכללי, או מי מטעמם, לצורך בחינת נסיבות, תנאים ואופן הקצאת סכומים מתקציב המדינה למימון פעילות של גוף מסוים שאינו למטרות רווח, ושאינה באמצעות מבחני תמיכה לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, או באמצעות של התקשרות פטורה ממכרז לפי חוק חובת המכרזים, התשנ"ב-1992. הצוות יגיש את המלצותיו לממשלה, לרבות המלצות בדבר תיקוני חקיקה נדרשים, ככל שנדרשים לצורך יישום המלצותיו.
החלטת הממשלה מתקנת את התכנית הרב שנתית לפיתוח "עלה נגב", ובמסגרת זאת מעדכנת את ההקצאות להרחבת פעילותו של בית החולים השיקומי "עלה נגב" כך שהחל משנת 2020 יפעיל בית החולים שתי מחלקות ועד 72 מיטות שיקום, את הקצאות משרדי הממשלה לצורך מימון תוכניות נוספות ב,עלה נגב" החל מתכניות שיקומיות, עידוד תעסוקה, פרויקטים בקהילה ומסגרת תרבות ופנאי (בשנים 2019-2021), דרך תוכניות לגינון וחקלאות שיקומית/טיפולית/חינוכית ותוכניות לטיפול באמצעות בעלי חיים לאוכלוסיות עם מוגבלות שכלית התפתחותית, הקמת מרכז תמיכה והתמודדות להורים לילדים עם צרכים מיוחדים ומורכבות רפואית, ועד להקמה והפעלה של מגורים לצעירים. לצורך ליווי תכנון וביצוע הפעולות יוקם צוות בין משרדי בראשות ראש מנהלת הרשות לפיתוח הנגב.