מה הוחלט?
לנוכח החשיבות שרואה הממשלה בענף ההייטק כמנוע צמיחה למשק הישראלי ומרכזיות תרומתו לכלכלה הישראלית הבאה לידי ביטוי באחריות הענף על למעלה מ-47% מהיצוא הישראלי ועל למעלה מרבע מתקבולי מס ההכנסה של שכירים בישראל, בהתאם למדיניות ראש הממשלה ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לטיפול במשבר כוח האדם בתעשיית ההייטק בישראל, בהתאם למכתב המדיניות שנשלח על ידי שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית (להלן – רשות החדשנות) מיום 22 בפברואר 2022 ובהמשך לדיוני הוועדה הבין-משרדית בנושא הון אנושי להייטק (להלן – ועדת הון אנושי להייטק ויו"ר ועדת הון אנושי להייטק, בהתאמה) שהוקמה מכוח החלטת הממשלה מס' 212 מיום 1 באוגוסט 2021 (להלן – החלטת ממשלה 212) ולדו"ח ממצאי הביניים והיעדים של ועדת הון אנושי להייטק שהוגש על ידי יו"ר ועדת הון אנושי להייטק ביום 3 ביולי 2022 (להלן – דו"ח ממצאי הביניים); בהמשך להחלטות הממשלה מס' 5080 מיום 26 באוגוסט 2012, מס' 147 מיום 28 ביוני 2015, מס' 2292 מיום 15 בינואר 2017, מס' 455 מיום 18 באוקטובר 2020 ומס' 498 מיום 17 באוקטובר 2021; בהמשך ליעד שנקבע בקווי היסוד של הממשלה להעלאת שיעור המועסקים בהייטק ל-15% מכלל העובדים במשק עד לשנת 2026; לאור החשיבות שרואה הממשלה בענף ההייטק ובחדשנות טכנולוגית כמנוע צמיחה למשק הישראלי על מנת לאפשר גידול במספר עובדי הייטק ובחלקם המועסקים במשק בהתאם לדו"ח ממצאי הביניים, בשל המחויבות שרואה הממשלה בחיזוק תשתיות ההון האנושי הרלוונטי לתעשייה בטווח הבינוני והארוך ובראש ובראשונה תשתיות החינוך והאקדמיה ובהמשך למדיניות הממשלתית בנושא "החזרת מוחות" לישראל:
לאמץ את מסקנות הביניים והיעדים כפי שהומלצו על ידי ועדת הון אנושי להייטק ואשר מופיעים בדו"ח ממצאי הביניים המצורפים כנספח להחלטה זו וכן לבצע פעולות נוספות, הכול כמפורט להלן:
חינוך
1. לרשום את הודעת המנהלת הכללית של משרד החינוך כי תגבש בתוך 90 ימים מיום אישור החלטה זו תוכנית עבודה להגדלת מספר התלמידים הלומדים מקצועות מדעיים ואנגלית בכל שלבי הגיל (יסודי, חט"ב וחטיבה עליונה) בדגש על החברה הערבית, נשים ויוצאי העדה האתיופית.
2. תוכנית הייטקלאס
א. לרשום את הודעת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ושרת החינוך כי בשנת הלימודים הנוכחית החלה תוכנית הייטקלאס שמטרתה הטמעת מיומנויות טכנולוגיות, קוגניטיביות ודיגיטליות רוחביות הנחוצות להשתלבות בשוק העבודה של המאה ה-21 באמצעות לימודי קוד, שפת מחשב וחשיבה חישובית, יכולות פירוק בעיה לגורמיה, עבודת צוות, חשיבה עיצובית ופרזנטציה, תוך מתן דגש על חשיפה להייטק, עיצוב תמונת עתיד והקניית תחושת מסוגלות של התלמיד, זאת במטרה לקדם שוויון הזדמנויות ולהעניק חינוך טכנולוגי לכל תלמידי ישראל, במסגרת מערכת החינוך כמקובל בעולם. פיילוט התוכנית החל בשנת הלימודים התשפ"ג בכ-600 כיתות ח', בכ-120 בתי ספר ובכ-1,500 גני חובה, אשר נבחרו בהליך שוויוני. לשם כך הקצה משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה 17 מיליון ₪ ומשרד החינוך הקצה 14 מיליון ₪ בשנת 2022.
ב. לרשום את הודעת שרת החינוך ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה כי בהתאם לתוכנית שגובשה, תוכנית הייטקלאס שהחלה בשנת הלימודים התשפ"ג בכיתות ח' ובגני חובה, תורחב בשנת הלימודים התשפ"ד לכיתות ח' וט' נוספות, תוך מתן עדיפות לכיתות אשר הפעלת התוכנית בהן תשרת את היעדים המפורטים לעיל, וכי פריסת התוכנית תורחב בהדרגה במשך חמש שנים עד לכיסוי מלא של כלל בתי הספר מגן חובה עד כיתה ט' על בסיס התוכנית שהוכנה במשרדים והכול בכפוף למדיניות השרים ולתקציב לפעילות זו.
3. קידום תוכניות בלתי פורמליות
להנחות את משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה לפעול בהתייעצות עם משרד החינוך להרחבת היקף תוכניות הלימוד הבלתי-פורמליות ברצף החינוכי שבין היסודי, החטיבה והתיכון, לרבות פעילויות לחשיפה להייטק ולהקניית כישורים חיוניים ומיומנויות נדרשות, בדגש על נשים, החברה הערבית, החברה החרדית ואוכלוסיית פריפריה, עבור תמיכה ביעדים לעיל ולהלן. לשם כך, יקצה בשנת 2022 משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה בשנת 2022 30 מיליון ש"ח מתקציבי מדע וקהילה לקידום תוכניות בתחום.
4. חיזוק לימודי האנגלית והאנגלית הדבורה כמיומנות סף לעבודה בהייטק
א. לרשום את הודעת המנהלת הכללית של משרד החינוך כי תגבש בתוך 90 יום מיום אישור החלטה זו תוכנית עבודה לקידום תוכנית לימודים תוספתית ללימודי אנגלית כשפה דבורה, בדגש על חטיבות הביניים והגנים.
ב. להנחות את משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה לפעול בהתייעצות עם משרד החינוך להרחבת היקף תוכניות הלימוד הבלתי-פורמאליות העוסקות בהקניית האנגלית כשפה דבורה, בדגש על החברה הערבית, החברה החרדית ואוכלוסיית הפריפריה.
אקדמיה
5. הגדלת מספר הסטודנטים למקצועות הייטק באקדמיה וההשתתפות של אוכלוסיות בייצוג חסר
א. לרשום את הודעת ות"ת כי עמדה ביעד להגדלת מספר הסטודנטים החדשים לתואר ראשון במקצועות הייטק באוניברסיטאות ב-40% משנת הלימודים תשע"ו ועד לשנת הלימודים תשפ"ב, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה מס' 2292 מיום 15 בינואר 2017, וכי נכון לשנה זו גדל מספר הסטודנטים בכ-80% (לפי דיווחי המוסדות להשכלה גבוהה) וזאת מעבר ליעד שנקבע, כך שמספר הסטודנטים החדשים באוניברסיטאות בשנתון, בשנה א' ללימודי תואר ראשון עומד על למעלה מ-5,500 (סה"כ למעלה מ-11,000 כולל סטודנטים חדשים במכללות האקדמיות).
ב. הממשלה פונה למל"ג/ות"ת בבקשה לבחון את האפשרות כי במסגרת התוכנית הרב-שנתית לשנים התשפ"ג עד התשפ"ח:
1) תפעל לעידוד הגדלת מספרי הסטודנטים החדשים למקצועות הייטק באוניברסיטאות ב-20% (תוך דגש על הגדלת ייצוגם של נשים, סטודנטים מהחברה הערבית ובני העדה האתיופית) ובמכללות בשיעור של 30%.
2) תבצע מעקב אחר נתוני הנשירה של הלומדים בתחומי ההייטק וככל שמדובר בנתונים חריגים תפעל על מנת לנסות לצמצמם באמצעות תוכנית התערבות מותאמת לנושא.
3) תבחן את הצורך להגדלת מספר הסטודנטים החרדים למקצועות הייטק.
4) תבחן את הצורך בפתיחתן של תוכניות דו-חוגיות נוספות המאפשרות לרכוש הכשרה אקדמית במקצוע הייטק לצד מקצוע לימוד מדיסציפלינה אחרת וזאת בין היתר בשים לב להמלצות בדו"ח ממצאי הביניים.
6. גיוון והרחבת ההכשרה האקדמאית
בהמשך להמלצות דו"ח ממצאי הביניים, הממשלה פונה לוות"ת בבקשה לבחון, במסגרת התוכנית הרב-שנתית לשנים התשפ"ג עד התשפ"ח, את הצורך בהטמעת תכני הייטק במסגרת מגוון תוכניות אקדמיות ובהיקפים מגוונים, בין היתר באמצעות שימוש בלימודי צבירה ליצירת מקבצי קורסים מכווני תעסוקה בפריון גבוה (הכרה במקבצי קורסים בנושא מסוים, שאינם עולים כדי חוג לתואר או חטיבה), רובד המסטר היישומי (תוכנית לימודים לתואר שני הנבנית בשיתוף עם התעשייה ונלמדת במעורבותה ושבמסגרתה פרויקט הגמר מבוצע בהכוונת התעשייה), בין היתר, עבור גיוון והרחבת ההכשרה האקדמית למקצועות טכנולוגיים בהייטק, לרבות באוניברסיטאות, שלא במסגרת 'תוארי הייטק' בלבד.
7. הקניית ידע אקדמי מותאם למקצועות הצמיחה
הממשלה פונה למל"ג/ות"ת בבקשה כי בהמשך לתוכניות 'הייטק 1' ו'הייטק 2', יבחנו את האפשרות לקדם במסגרת התוכנית הרב שנתית לשנים התשפ"ג עד התשפ"ח את תוכנית 'הייטק 3', שמטרתה, בין היתר, להקנות בסיס ידע דיסציפלינארי ומולטי-דיסציפלינארי להשתלבות במקצועות הצמיחה במטרה להגדיל את היצע המועמדים בעלי מיומנויות רלוונטיות לעבודה במקצועות אלה בישראל ולצמצם את משך ההכשרה אצל המעסיקים שאותה נדרשים מועמדים לעבור.
8. חיזוק לימודי האנגלית נוכח היות האנגלית מיומנות סף לעבודה בהייטק
בהמשך להמלצות דו"ח ממצאי הביניים ובהמשך לרפורמה בלימודי האנגלית באקדמיה שעליה החליטו ות"ת/מל"ג ביום 19 בנובמבר 2020 והחלה לפעול בשנת הלימודים התשפ"ב (להלן – הרפורמה ללימודי אנגלית באקדמיה), הממשלה פונה למל"ג ולוות"ת בבקשה שיבחנו את האפשרות למתן תמיכה לחיזוק משמעותי נוסף של לימודי האנגלית בדגש על כישורי ההתבטאות בכתב ובעל-פה, בין היתר, באמצעות הגברת השימוש בשפה האנגלית בהוראה, הפיכת הקמפוס לבין-לאומי והקדמת בחינת יישום השלב השני של הרפורמה לשנת תשפ"ד.
9. הסרת חסמים להמשך הגדלת מספר הסטודנטים
בהמשך להמלצות דו"ח ממצאי הביניים ובהמשך לתוכנית 'הייטק 2' להגדלת מספר הסטודנטים לתארים מתקדמים במקצועות הייטק באוניברסיטאות, הממשלה פונה לוות"ת בבקשה לבחון במסגרת התוכנית הרב-שנתית לשנים התשפ"ג עד התשפ"ח:
א. את הצורך בפיתוח והרחבת תשתיות הוראה ומחקר פיזיות ואחרות לקליטת הסטודנטים ולהרחבת הסגל האקדמי בתחום ההייטק, לאור העובדה כי על אף ההתקדמות ביישומה של תוכנית הייטק 2, הובן כי נדרשים מענים נוספים ליצירת תשתיות הוראה לסטודנטים לתואר ראשון.
ב. את האפשרות להסיר חסמים נוספים להגדלת הסגל האקדמי בתחומי ההייטק באוניברסיטאות החל משנת הלימודים התשפ"ד, בין היתר, באמצעות הקלות לשילוב סגל אקדמי מחו"ל לתקופות זמן קצובות, שילוב חברי סגל ועוזרי הוראה מהתעשייה והרחבת היצע הלימודים המקוונים כדי להקל על העומס של אנשי סגל וחדרי לימוד.
10. אין בכל האמור בנושאים לעיל כדי לפגוע בעצמאות ובסמכויות מל"ג-ות"ת ובעצמאות המוסדות האקדמיים.
הכשרות ותוכניות חוץ אקדמאיות
11. הנדסאים במכללות טכנולוגיות
לרשום את הודעת זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה (להלן – זרוע העבודה) על כך שהיא פועלת לגיבוש תוכנית חמש שנתית להשכלה הטכנולוגית לשנות הלימודים תשפ"ד-תשפ"ח ובכפוף לתקציב מדינה לשנים אלו. בתוכנית זו יינתן, בין היתר, דגש לעידוד מקצועות הליבה הטכנולוגיים במכללות להכשרת טכנאים והנדסאים מוסמכים והגדלת מספר הסטודנטים בתחומים אלו וכן לעידוד חדשנות בהוראה והתאמת הבוגרים לתעשייה עתירת הידע במטרה להגדיל את השתלבותם במקצועות ה-TECH (כהגדרתם בדו"ח ממצאי הביניים). כמו כן, במסגרת התוכנית תבחן זרוע העבודה הצבת יעדים לשילוב אוכלוסיות בתת-ייצוג בהשכלה הטכנולוגית המבוצעת במכללות מה"ט, בדגש על מקצועות ה-TECH, ובכלל זאת תפעל לגיבוש ופיתוח תוכניות ייעודיות לשם השגת יעדים אלו.
12. הכשרות ייעודיות
א. בהתאם ליעדי המדיניות של שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לרשות החדשנות, כפי שנמסרו במכתב מיום 22.2.2022, לשילוב אוכלוסיות בישראל אשר סובלות מייצוג חסר בקרב השכירים בענף ההייטק ובשים לב למדיניות התעסוקה של הממשלה המעוגנת בהחלטת הממשלה מס' 198 מיום 01.08.21 ובהחלטת הממשלה 212, לרשום את הודעות זרוע העבודה ורשות החדשנות כי יבחנו מנגנון לפעולה משותפת לתמיכה בהכשרות חוץ-אקדמיות המיועדות לשילוב בתפקידי הייטק של נשים, החברה הערבית והחברה החרדית, יוצאי אתיופיה ואוכלוסיית הפריפריה.
ב. לרשום את הודעת רשות החדשנות כי על מנת לעמוד ביעדי המדיניות של שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, כפי שנמסרו במכתב מיום 22.2.2022, היא תפעל באמצעות הכלים והאמצעים העומדים לרשותה למתן מענה על צורכי מעסיקים לעובדים במקצועות הטכנולוגיה והצמיחה במטרה להגדיל את המספר של עובדים אלו המשתלבים בענף ההייטק וזאת בשיתוף עם זרוע העבודה.
ג. אין באמור בסעיף זה כדי לגרוע ממכתב המדיניות של שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לרשות החדשנות מיום 22.2.2022.
13. עידוד שילובם של מסיימי לימודים במקצועות ההייטק בענף ההייטק
לרשום את הודעת רשות החדשנות כי על מנת לעמוד ביעדי המדיניות של שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לרשות החדשנות, כפי שנמסרו במכתב מיום 22.2.2022, ובפרט ביעד אשר הוצב בסעיף 11(ג) למכתב זה, היא תפעל במגוון הכלים העומדים לרשותה להגדלת מספר הג'וניורים המשתלבים בענף ההייטק וזאת בשיתוף עם זרוע העבודה.
קידום שוויון מגדרי בהייטק
14. לרשום את הודעת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה והשרה לשוויון חברתי, כי במטרה לקדם ולעודד שוויון מגדרי בתעשיית ההייטק בישראל, להעלות את ייצוגן של נשים בתעשייה זו ולסייע בהשתלבותן, הוסכם ביום 8 במרץ 2022 בין משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה לבין הרשות לקידום מעמד האישה על קידום תוכנית משותפת להטמעת פרקטיקות של חשיבה מגדרית בתעשיית החדשנות וההייטק ולעידוד מדיניות המקדמת נשים בארגון.
15. לרשום את הודעת רשות החדשנות, כי בהתאם למדיניות שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לרשות החדשנות, כפי שנמסרה במכתב מיום 22.2.2022 ובהתאם ליעד שנקבע בדו"ח ממצאי הביניים להגדלת מספר הנשים במשרות TECH ל-36% עד סוף שנת 2026, היא תפעל מול תעשיית ההייטק להסרת חסמים להשתלבותן של נשים בתפקידים טכנולוגיים, לרבות באמצעות פעילות שמטרתה הגדלת היצע הנשים שהן בעלות הכשרה למלא תפקידים אלה ועידוד אימוץ מדיניות תומכת קידום נשים בתפקידים טכנולוגיים על ידי תעשיית ההייטק, זאת בשיתוף עם זרוע עבודה בכל הנוגע להכשרת ההון האנושי.
עידוד הון אנושי מחו"ל לעבוד בתעשיית ההייטק והאקדמיה בישראל
16. זכאי חוק השבות שאינם מעוניינים בשלב זה להגר לישראל
א. לרשום את הודעת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ושר התפוצות כי גיבשו ביום 10.3.2022 את תוכנית Israel-Tech שבמסגרתה פועלים יחד משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד התפוצות ורשות החדשנות למשיכת זכאי חוק השבות מרחבי העולם לעבוד בישראל בתחום ההייטק, תוך שימוש במעמדה הטכנולוגי של מדינת ישראל כגשר לחיבור בין מדינת ישראל לצעירים מהקהילות היהודיות בעולם לטובת חיזוק ושימור הקשר עם יהדות התפוצות, לצד ביסוס תדמיתה של ישראל כיעד אטרקטיבי – "עמק הסיליקון הישראלי" – למעוניינים לרכוש ניסיון מקצועי ייחודי בתחומי ההייטק בחברות החדשניות בעולם בתחומן.
ב. לרשום את הודעות משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד התפוצות ורשות החדשנות כי הם פועלים במסגרת התוכנית לאיתור, השמה וליווי של עובדים מיומנים מהתפוצות ארצה לתקופת ניסיון (במסגרת רילוקיישן), בכפוף לכל דין, במטרה לשלב בתעשיית ההייטק הישראלית לפחות 1,500 בוגרים בעלי תארים במקצועות ההייטק הטכנולוגיים או הצמיחה בשנים 2026-2022, זאת לשם קידום השמת כוח אדם מיומן של זכאי חוק השבות בתעשיית ההייטק בישראל, בשילוב תוכניות של משרד התפוצות וכן במסגרת קרן ההון האנושי (מסלול הטבה מס' 44 של רשות החדשנות – פיתוח הון אנושי עבור התעשייה עתירת הידע בישראל) באמצעות הפעולות המפורטות להלן:
(1) מיצוב ושיווק לקהל יעד זה;
(2) תמרוץ גופי הכשרה והשמה לאתר כוח אדם מתאים מרחבי העולם היהודי וכן איתור משרות מתאימות בישראל;
(3) בניית מנגנון לליווי ויצירת מעטפת חברתית וכלכלית ייחודית ליהודי התפוצות.
ג. לרשום את הודעת משרד התפוצות ומשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה כי ככל שיידרש תקצוב מצד משרדי הממשלה לטובת תוכנית זו (מעבר לתקציב שיוקצה על ידי רשות החדשנות, בהתאם לסמכויותיה ומבלי לפגוע בסמכויות האורגנים שלה), התקצוב ייעשה בחלוקה שווה בין תקציב משרד התפוצות לתקציב משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה.
17. ישראלים חוזרים ועולים חדשים
לרשום את הודעות משרד ראש הממשלה, משרד העלייה והקליטה ורשות החדשנות כי יפעלו ליישום מסמך העקרונות מיום 30 במאי 2022 שמטרתו עידוד הון אנושי מחו"ל (ישראלים חוזרים ועולים חדשים) לעבוד בישראל, לצד ביסוס תדמיתה של ישראל כיעד אטרקטיבי המאפשר קליטה בארץ בשילוב קריירה מקצועית-ייחודית בתחומי ההייטק בחברות החדשניות בעולם בתחומן, זאת בהמשך לפעולות שנוקט משרד העלייה והקליטה לגבי זכאי חוק השבות לעלות לישראל תוך שמביא לידיעתם את האפשרויות השונות להשתלבות בשוק העבודה בישראל.
18. מומחים זרים
בהמשך לפגישה בין שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לשרת הפנים מיום 17.10.2021, הממשלה רושמת לפניה את הודעת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, שלפיה תפעל על מנת להגדיל ב-2,000 את מספר המומחים הזרים המגיעים לעבודה כדין בישראל לתעשיית ההיי-טק בשנים 2026-2022.
במסגרת זו ולשם השגת היעד האמור, הממשלה רושמת לפניה את ההודעות שלהלן:
(1) הודעת רשות החדשנות כי בכוונתה להפעיל, בהתאם לסיכום בין שרת הפנים לשרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, מרכז תמיכה לענף ההייטק אשר יסייע בהסרת חסמים בירוקרטיים המקשים על הבאת עובדים לענף ההייטק מחו"ל. מרכז התמיכה ייתן שירות לחברות ההייטק ויעבוד מול גופי הממשלה השונים ובכללם רשות האוכלוסין וההגירה שבמשרד הפנים להסרת חסמים אלו, ככל שישנם.
(2) הודעת רשות החדשנות כי תפעל למול מעסיקים להעלאת המודעות בתעשייה לקיומו של מסלול 'מומחה זר להייטק' ברשות האוכלוסין וההגירה ולסיוע במיצויו.
(3) הודעת שרת הפנים כי הנחתה את רשות האוכלוסין וההגירה להגדיר אמנת שירות (SLA) שבמסגרתה לכל הפחות 90% מהפניות לקבלת היתר למעסיק מומחה זר בהייטק יקבלו מענה בתוך 6 ימי עבודה לכל היותר ממועד קבלת כל המסמכים והאישורים הנדרשים ובכלל זה אישורים נדרשים מאת רשות החדשנות, לפי הנוהל הרלוונטי.
19. הקמת צוות בין-משרדי
להקים צוות בין-משרדי בראשות מנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומנכ"לית משרד העלייה והקליטה ובהשתתפות נציגים מרשות החדשנות, משרד התפוצות, רשות המיסים, אגף התקציבים במשרד האוצר, הממונה על זרוע העבודה, רשות האוכלוסין וההגירה, ות"ת, המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, והסטטיסטיקן הלאומי, תוך היוועצות בין היתר עם האקדמיה הלאומית למדעים, משרד החוץ והסוכנות היהודית, אשר יבחן את האמור להלן:
א. החסמים הבירוקרטיים הניצבים בפני האוכלוסיות הבאות המעוניינות לעבוד בתעשיית ההיי-טק או באקדמיה בישראל: עולים חדשים לישראל ומי שהגיש בקשה לעלות לישראל, זכאי חוק השבות אחרים, מומחים זרים וישראלים חוזרים.
ב. הצורך בגיבוש נתונים וכלים של פוטנציאל השוהים מחוץ לישראל הרלוונטיים לענף ההייטק ולקידום המדע בישראל, בין היתר באמצעות סקירת מאגרי הנתונים הרלוונטיים הקיימים בכל גוף ובחינה האם יש נתונים נוספים נדרשים שניתן ונדרש להפיק.
20. להטיל על מנכ"ל משרד החוץ לערוך בחינה, בתיאום עם מל"ג/ות"ת, ולהציג לפני הצוות הבין-משרדי כאמור בסעיף 19 לעיל פרקטיקות מהעולם ל"החזרת מוחות" ולתמרוץ מומחים זרים לעבוד בישראל ו/או לעבוד בחברות ישראליות מרחוק לטובת פיתוח וקידום האקדמיה ותעשיית ההיי-טק בישראל.
21. סגל אקדמי וחוקרים מחו"ל
א. על מנת למנף איי מצוינות באוניברסיטאות המחקר ולהגדיל את התפוקה המחקרית האיכותית בישראל, הממשלה פונה לוות"ת בבקשה לבחון אפשרות לקידום הנושאים הבאים כחלק מעיבוי המערך המחקרי באוניברסיטאות המתוקצבות ע"י ות"ת, במסגרת התוכנית הרב-שנתית לשנים תשפ"ג-תשפ"ח:
(1) עידוד קליטה והגמשת תנאי ההעסקה של סגל אקדמי מצטיין בתחומים אחרים שהם בעלי שכר גבוה ואשר התחרות עליו מול מוסדות להשכלה גבוהה בעולם גדולה במיוחד.
(2) עידוד קליטת מדענים מצטיינים במעמד של "חוקרים-עמיתים".
(3) עידוד הבאת סגל מצטיין מחו"ל לאוניברסיטאות וקידום קשרי מחקר בין-לאומיים, בהתייעצות עם משרד העלייה והקליטה בתחומים שתחת אחריותו.
ב. אין באמור בכדי לפגוע בסמכויותיה או בעצמאותה של מל"ג- ות"ת ובעצמאותם של המוסדות להשכלה גבוהה.
שונות
22. מיפוי וגיבוש תוכניות לשילוב עובדים בעלי תואר אקדמי במקצועות ההייטק ובתחומי המדעים במגזר הציבורי
א. לרשום את הודעת נציבות שירות המדינה כי בכוונתה לבצע מיפוי של משרות בשירות המדינה ובכלל אילו משרות אשר תנאי הסף שלהן מחייב תואר אקדמי במקצועות ההייטק (תואר ראשון או מתקדם), תעודת הנדסאי או תארים מתקדמים בתחומי המדעי ומצב איושן במטרה לבחון את האפשרות לקדם תוכנית לשילוב עובדים כאמור בשירות המדינה.
ב. לאור ממצאי המיפוי תבחן נציבות שירות המדינה, בשיתוף עם אגף עתודות לישראל במשרד ראש הממשלה ומשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, את האפשרות והצורך לייצר תוכניות ליווי והכשרה או עתודה או להרחיב תוכניות קיימות במטרה לעודד את השתלבותם במשרות מתאימות בשירות המדינה.
23. להטיל על משרדי הממשלה לבחון במסגרת התוכניות שמקודמות על ידיהם לפי החלטה זו, בין היתר, את החסמים העומדים בפני בני העדה האתיופית מתוך כוונה לפעול להתאמת הפתרונות המוצעים לחסמים אלו.
24. לרשום את הודעת המשרד לשוויון חברתי כי הרשות לפיתוח כלכלי-חברתי למגזר החרדי תסייע לקידום סעיפי התוכנית באשר לאוכלוסייה החרדית, הרשות לפיתוח כלכלי-חברתי של החברה הערבית תסייע לקידום סעיפי התוכנית באשר לאוכלוסייה הערבית והרשות לקידום מעמד האישה תסייע לקידום סעיפי התוכנית ביחס לקידום נשים.
25. פרסום דו"ח ועדת הון אנושי להייטק
בהמשך לדו"ח ממצאי הביניים, להטיל על יו"ר ועדת ההון האנושי להגיש בתוך 60 יום ממועד החלטה זו לשרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ולשר האוצר את המלצות הוועדה הסופיות (להלן: "הדו"ח הסופי"). הדו"ח הסופי יקבע מפת דרכים עם פירוט הצעדים שיש לנקוט על מנת ליישם את היעדים שהוגדרו על ידי ועדת הון אנושי להייטק בדו"ח ממצאי הביניים.
26. מעקב ובקרה
לאור הצורך לגבש מאגר מידע ונתונים מעודכנים ביחס לתעשיית ההייטק והצורך בטיוב ריכוז הנתונים שיסייעו בזיהוי מגמות וצרכים לתעשייה:
א. להנחות את משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה לבצע מעקב ובקרה אחר ההתקדמות בגיבוש תוכניות העבודה והעמידה ביעדים להגדלת ההון האנושי לתעשיית ההייטק ושילוב קבוצות בייצוג חסר, למדוד את רמת האפקטיביות של התוכניות המבוצעות ולפרסם דו"ח שנתי אודות סטטוס יישום החלטה זו, בין היתר בשים לב להמלצות שיפורטו בדו"ח ועדת ההון האנושי להייטק כאמור בסעיף 25 שלעיל, זאת בשיתוף עם משרד החינוך, זרוע העבודה, משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, רשות החדשנות, ות"ת, המשרד לשוויון חברתי והרשות לקידום מעמד האישה (להלן: "צוות המעקב והבקרה"). כלל משרדי הממשלה יעבירו כל נתון ומידע הנדרשים לצורך כך, בכפוף לכל דין. כמו כן, המשרדים השותפים המפורטים בסעיף זה יוכלו לעיין בנתונים האמורים בהתאם לצורך ובכפוף לכל דין.
ב. לרשום את הודעת זרוע העבודה כי הם פועלים להרחבה ולטיוב של פלטפורמה דיגיטלית קיימת לאיסוף נתונים אודות מקצועות הייטק וענפי הייטק אשר תכלול תיאורי תפקיד, הכשרות, כישורים, שכר ומשרות פנויות.
ג. להנחות את משרדי הממשלה המפורטים בהחלטה זו, ככל שהאמצעים יעמדו לרשותם, לשלב במסגרת תוכניות העבודה שיגובשו על ידיהם ואשר יוגדרו על ידי צוות המעקב והבקרה כתוכניות מרכזיות, הליך מלווה להערכת אפקטיביות במטרה לאפשר מעקב וביצוע מיטביים ולשפר את תוצאות הכלים שיופעלו.
27. פעילויות רשות החדשנות המפורטות בהחלטה זו תבוצענה בהתאם להוראות החוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה, תשמ"ד-1984, סמכויותיה והאמצעים העומדים לרשותה ומבלי לפגוע בסמכויות האורגנים שלה.
28. הפעילויות המפורטות בסעיפים 16 ו-17 ייעשו תוך היוועצות במשרד החוץ לגבי המדינות הרלוונטיות.
29. יצוין כי ככל שבדו"ח הסופי יהיו המלצות או מסקנות השונות מאלו שנקבעו בדו"ח הביניים, יובאו הדברים על ידי שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לפני הממשלה, ובמידת הצורך תובא הצעה לתיקון החלטת הממשלה.
30. יצוין כי אין בסמכות הצוות הבין-משרדי הנזכר בסעיף 21 שלעיל כדי לחייב את הממשלה בהוצאה תקציבית או בהפחתת הכנסה.
בשל תרומת ענף ההייטק לכלכלה הישראלית בו הוא מהווה כמעט 50% מהייצוא ומתקבולי המס של שכירים, הממשלה רואה בו חשיבות ומחליטה להשקיע בענף זה באמצעות פרויקטים של חינוך והטמעת מיומנויות טכנולוגיות לתלמידי בתי הספר, קידום תוכניות פרטיות לחינוך טכנולוגי, קידום לימודי האנגלית בחטיבות הביניים והגנים, הרחבת מספר הסטודנטים למקצועות הייטק באקדמיה לאוכלוסיות בעלות ייצוג נמוך ועוד פרוקטים ותקצוב רב לצורך קידום ענף זה המפורטים בלשון החוק.