נוכח סיכון לזיהום אוויר חמור כתוצאה מבעירות נרחבות המתרחשות בימים אלה במטמנות הפסולת רתמים (נ.צ.: 169659/641019) וא.א. אשדוד (נ.צ.: 169217/640187) (להלן – האתרים), ונוכח פוטנציאל ממשי להתפשטות הבעירות והחמרת המצב באתרים תוך גרימת סיכון חמור לבריאות הציבור:
1. לקבוע, מבלי לגרוע מכל אחריות לפי דין המוטלת על גורם אחר, ומעיקרון "המזהם משלם", כי המדינה פועלת במצב החירום שנוצר באתרים על-מנת למנוע את הסיכון החמור לשלום הציבור והסביבה בדרכים ובאמצעים שיפורטו להלן.
2. כיבוי הבעירות באתרים – להטיל על רשות מקרקעי ישראל לבצע את כל הפעולות הנדרשות לצורך כיבוי מהיר ודחוף של הבעירות באתרים, ובכלל זה לבצע פעולות חירום למניעת התפשטות הבעירות בתוך תחומי האתרים ומחוצה להם. הפעולות למניעת התפשטות הבעירות תכלולנה, בין היתר, גם את כל הדרוש למניעת התפשטות הבעירות לבריכות השפכים התעשייתיים, המצויות בסמוך לאתר רתמים וכיבויין במידת הצורך.
3. לשם ביצוע פעולות הכיבוי תכין רשות מקרקעי ישראל תכנית כיבוי, בעזרת יועץ מקצועי בעל מומחיות, ותעביר אותה לאישור המשרד להגנת הסביבה.
4. תכנית הכיבוי תכלול גם הוראות לשימור מצב האתרים לאחר כיבויים, באופן שלא יישנו שריפות באתרים. התוכנית תכלול אמצעי מיגון למניעת כניסה של גורמים לא מורשים לאתרים, לרבות גידור, פיקוח שוטף בשטח, וכן תכלול ניטור תקופתי בהתאם לתוכנית ניטור שתאושר ע"י המשרד להגנת הסביבה. פעולות השימור יבוצעו ע"י רשות מקרקעי ישראל, על פי התכנית ובכפוף להנחיה המקצועית של המשרד להגנת הסביבה, עד לביצוע שיקום מלא וכולל של האתרים.
5. לקבוע כי כלל הפעולות לתכנון וליישום תוכנית הכיבוי, למעט פעולות השימור, יבוצעו בתוך תקופה שלא תעלה על 18 חודשים מיום קבלת החלטה זו. לקבוע כי שלב שימור מצב האתרים לאחר כיבויים יחל מיד לאחר סיום יישום תוכנית הכיבוי.
6. לתקצב את רשות מקרקעי ישראל לצורך יישום החלטה זו בסכום של כ- 63,000,000 ₪. התקצוב ייעשה בקדם מימון בהתאם לחלוקה התקציבית הבאה:
המשרד
|
תקציב באלפי ש"ח
|
הערות
|
רשות מקרקעי ישראל
|
21,000
|
|
משרד האוצר
|
21,000
|
|
המשרד להגנת הסביבה – קרן הניקיון
|
21,000
|
מתוך כספי קרן שמירת הניקיון ובכפוף לאישור הנהלת הקרן.
|
7. ועדת היגוי לבקרה, ניטור וביצוע החלטה זו – להקים ועדה מקצועית בין משרדית (להלן: "הוועדה") שמטרתה לבצע מעקב ובקרה על ביצוע תכנית כיבוי הבעירות ושימור מצב האתרים. כמו כן, הוועדה תבחן את האמצעים והפעולות שניתן לנקוט, לפי הוראות הדין, לצורך חיוב גורמים אחראים, ובהם גורמים שניהלו, הפעילו או עשו שימוש באתרים, לאורך שנות פעילותם, בעלויות כיבוי הבעירות וביצוע החלטה זו, לרבות החזר קדם מימון, דרישת שיפוי והחזר הוצאות, ותמליץ בפני הגורמים המוסמכים על אמצעים ופעולות כאמור.
8. הוועדה תהיה בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה או נציג מטעמו, ובהשתתפות נציגים בכירים של המשרדים הבאים: הפנים, הגנת הסביבה, האוצר והמשפטים וכן רשות מקרקעי ישראל. חברי הוועדה ימונו על ידי מנכ"לי המשרדים בתוך 7 ימים ממועד קבלת החלטה זו.
9. תקציב החלטה זו יהיה נתון בתקנות תקציביות נפרדות לפי העניין. יובהר כי התקציב אינו מהווה חלופה בשום תנאי לכל תקציב מאושר אחר שהוקצה על-ידי משרדי הממשלה לטובת נושא טיפול בפסולת בבסיס התקציב לשנת 2014 ולכל תקופת ביצוע ההחלטה. החלק התקציבי המורכב מתקציב תוספתי יתוקצב כאמור בתוכנית תקציבית נפרדת וישמש לטובת התוכניות נשוא החלטה זו בלבד.
10. לקבוע כי המימון שניתן לטיפול באתרים על פי החלטה זו, הינו קדם-מימון בלבד וכי ההחלטה לפעול לטיפול באתרים אין בה כדי לגרוע מאחריותם של הגורמים שניהלו, הפעילו ועשו שימוש באתרים אלה, במישרין או בעקיפין, בין היתר מכוח דיני הגנת הסביבה ובהתאם לעיקרון "המזהם משלם". אין בהחלטה זו כדי להוות ויתור על זכות מזכויותיה של המדינה, לרבות הזכות לדרוש שיפוי והחזר הוצאות בגין הפעולות שיתבצעו מכוח החלטה זו.