מה הוחלט?
בהמשך להחלטות הממשלה מס' 2118 מיום 22.10.2014 (להלן: "החלטה מס' 2118") ומס' 1007 מיום 17.1.2016 (להלן: "החלטה מס' 1007"), ועל מנת להוביל להקלה ברגולציה עבור עסקים טעוני רישוי כאמור בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ג-2013 (להלן – "הצו"), לפעול לביצוע רפורמה בתחום רישוי העסקים על דרך קביעת רישוי עסקים דיפרנציאלי בהתאם למפורט להלן:
א. מסלולי הרישוי:
לחלק את פריטי הרישוי שבצו בהתאם למורכבות של סוג העסק: נמוך, בינוני, בינוני מוגבר וגבוה. לכל רמת מורכבות ייקבע מסלול מותאם: לרמה הנמוכה – מסלול על בסיס "אישור על יסוד תצהיר"; לרמה הבינונית ולרמת בינונית מוגברת – על בסיס היתר מזורז בשינויים המוצעים בהחלטה זו (היתר מזורז א ו-ב) ולרמה הגבוהה – על בסיס הליך הרישוי הקיים. יצוין כי סיווג העסקים בהתאם לרמות המורכבות, לרבות התיקונים הנדרשים בצו לצורך כך, נעשה על דעתם ובהסכמתם של נותני האישור.
1. אישור על יסוד תצהיר
א. לאחר הגשת הבקשה על ידי בעל העסק, יהיה על רשות הרישוי להגיב בתוך 21 יום לבעל העסק עם אפשרות להארכה ב-7 ימים בהודעה מראש.
ב. אם רשות הרישוי לא מסרה הודעה לבעל העסק כאמור בסעיף 6א1(ד) לחוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968 (להלן – החוק) בסיום 21 או 28 יום, יראו אותה כאילו אישרה את עמידת הבקשה בתנאים הנדרשים מטעם רשות הרישוי.
ג. לאחר האמור בסעיף א(1)(ב) לעיל, בעל העסק יגיש תצהיר לרשות הרישוי בדבר עמידה בדרישות נותני האישור. רשות הרישוי תיתן אישור לבעל העסק על קבלת התצהיר ותודיע לנותני האישור על מתן הרישיון לעסק.
ד. לאחר הגשת התצהיר וקבלת אישור רשות הרישוי להגשתו, יהיה רשאי בעל העסק לפתוח את העסק באופן מידי ללא תלות בקבלת הרישיון הרשמי מרשות הרישוי.
ה. לפעול לשינוי החוק כך שתוקנה סמכות לשר הפנים לקבוע כי יחולו הוראות המנגנון לאישור על יסוד תצהיר גם לגבי סוגי עסקים אשר אינם נדרשים לאישור נותן האישור לצורך קבלת רישיון עסק, כפי שיקבע.
ו. סייגים למתן הרישיון במסלול אישור על בסיס תצהיר
(1) לקבוע, ככל הנדרש, הוראת מעבר להארכת תוקף ההוראה הקבועה בסעיף 6א2(א)(1) לחוק.
(2) להאריך, ככל הנדרש, את תחולת ההוראה הקבועה בסעיף 6א2(א)(3) לחוק לשלוש שנים נוספות.
(3) יובהר כי שאר הסייגים המופיעים בסעיף 6א2(א) לחוק לא ישתנו.
ז. צו רישוי עסקים יתוקן כך שאישור נותני האישור לגבי פריטי העיסוק שבנספח א' שלהלן יעברו להליך "אישור על יסוד תצהיר" ותוקף הרישיון יהיה ל-10 שנים, למעט ככל שנקבע לגבי פריט מפריטי עיסוק אלו, תקופת תוקף שונה בנספח ח' ו-ט' שלהלן. למען הסר ספק, יובהר כי מקום שבו רישיון העסק לפריט עיסוק הקבוע בנספח א', אינו נדרש על פי הוראות הצו באישור נותן האישור, אלא אך ורק בבדיקת רשות הרישוי כי העסק עומד בתנאים מטעם נותן האישור, לא יתוקן צו רישוי העסקים בעניין זה, אלא בכפוף לתיקון החוק כאמור בסעיף א(1)(ה) לעיל.
ח. שר הפנים, בהסכמת נותני האישור הנוגעים בדבר, לאחר קבלת עמדת הוועדה הבינמשרדית וקיום ההליך בהתאם לסעיף ה(4) שלהלן יוכל לגרוע פריט מפריטי העיסוק שבנספח א', כולו או חלקו, ולא יהיה בכך כדי להוות שינוי להחלטה זו.
2. היתר מזורז (א+ב)
א. לפעול לתיקוני החקיקה הנדרשים לביצוע השינויים המוצעים בהליך הקיים כיום בחוק בהתאם למפורט בנספח ב' שלהלן ובהתאם לעקרונות הבאים:
(1) לאחר הגשת הבקשה על ידי בעל העסק, יהיה על הרשות המקומית להגיב בתוך 21 יום לבעל העסק עם אפשרות להארכה ב-7 ימים בהודעה מראש.
(2) אם רשות הרישוי לא מסרה הודעה לבעל העסק כאמור בסעיף 6א1(ד) לחוק בסיום 21 או 28 יום, יראו אותה כאילו אישרה את עמידת הבקשה בתנאים הנדרשים מטעם רשות הרישוי.
(3) לאחר האמור בסעיף א(2)(א)(2) לעיל בעל העסק יגיש תצהיר לרשות הרישוי בדבר עמידה בדרישות נותני האישור. רשות הרישוי תיתן אישור לבעל העסק על קבלת התצהיר ותשלח את התצהיר ומסמכי הבקשה לנותני האישור.
(4) בהליך היתר מזורז א' – לאחר הגשת התצהיר וקבלת אישור רשות הרישוי להגשתו, יהיה רשאי בעל העסק לפתוח את העסק באופן מידי ללא תלות בקבלת ההיתר המזורז הרשמי מרשות הרישוי.
(5) בהליך היתר מזורז ב' – בחלוף 45 יום מיום הגשת התצהיר וקבלת אישור רשות הרישוי להגשתו ובאין התנגדות של נותני האישור, יהיה רשאי בעל העסק לפתוח את העסק בתום התקופה האמורה, ללא תלות בקבלת ההיתר המזורז הרשמי מרשות הרישוי.
(6) תוקף היתר מזורז הן בהליך א' והן בהליך ב', יהיה ל- 180 יום.
(7) בתום 180 יום, באין התנגדות של נותני האישור, יראו את בעל העסק כמי שניתן לו רישיון עסק קבוע.
(8) לתקן את החוק כך שחידוש הרישיון לעסק שניתן בהליך של היתר מזורז יינתן על בסיס תצהיר של בעל העסק בדבר עמידתו בתנאים הנדרשים לצורך כך, לרבות התניות שניתנו ברישיון, ובאין התנגדות של נותני האישור ורשות הרישוי. הוראות סעיף 6א2 לחוק יחולו ככל הנדרש על פי מהות העניין.
ב. צו רישוי עסקים יתוקן כך שהפריטים המפורטים בנספח ג' במסלול של היתר מזורז א' יועברו למסלול של הליך מזורז בהתאם לקבוע כיום בחוק. השינוי בצו רישוי עסקים לעניין הפריטים המפורטים בנספח ג' שלהלן במסלול של היתר מזורז ב', יבוצע לאחר השלמת הליך החקיקה. הסייגים המפורטים בסעיף 2א(ב) לצו לעניין הגשת תצהיר לרשות הארצית לכבאות והצלה (להלן – רשות הכבאות) במסגרת הוראות בדבר אישור על יסוד תצהיר, יחולו גם לעניין הגשת תצהיר לצורך קבלת היתר מזורז מרשות הכבאות.
ג. לעניין מסלול היתר מזורז ועד למועד הפצת תזכיר החוק כאמור בסעיף 8, ייבחן על ידי משרד הפנים ומשרד ראש הממשלה בהתייעצות עם נותני האישור, הצורך במתן מענה למשמעות של פגרות וימי שבתון בנוגע למניין הימים במסלול זה.
ב. שינויי חקיקה בכל הנוגע להליכי הרישוי:
1. שינויים בהיתר זמני
לתקן את החוק והתקנות, ככל הנדרש, בעניינים הבאים:
א. תוקף מרבי של ההיתר הזמני יוארך לשנתיים בהדרגה כך שהיתר זמני יינתן לשנה ואם נותני האישור או רשות הרישוי לא שלחו סירוב או אישור או תנאים במסגרת הזמנים שנקבעו בחוק, בעל העסק יהיה בעל היתר זמני כדין לשנה נוספת. רשות הרישוי תשלח את ההיתר הזמני לבעל העסק. רשות הרישוי תודיע על כך לנותני האישור.
ב. אם נותני האישור או רשות הרישוי לא שלחו סירוב או אישור או תנאים במסגרת הזמנים שנקבעו בחוק לבקשה להיתר זמני, בעל העסק יהיה בעל היתר זמני כדין. רשות הרישוי תודיע על כך לנותני האישור או למי שייקבע על ידם לעניין זה. בתום תקופת ההיתר הזמני, אם נותני האישור או רשות הרישוי לא שלחו סירוב או אישור או תנאים, בעל העסק יהיה בעל רישיון רגיל כדין. רשות הרישוי תודיע לנותני האישור 90 יום לפני תום תקופת ההיתר הזמני על כך. רשות הרישוי תשלח לבעל העסק את ההיתר הזמני או הרישיון לפי העניין.
ג. בעת חידוש רישיון לבעלי עסקים במסלול רישוי רגיל, אם נותני האישור או רשות הרישוי לא שלחו סירוב או אישור או תנאים במסגרת הזמנים שנקבעו בחוק לבקשה לחידוש רישיון, בעל העסק יהיה בעל היתר זמני כדין. רשות הרישוי תודיע על כך לנותני האישור או מי שייקבע על ידם לעניין זה. בתום תקופת ההיתר הזמני, אם נותני האישור או רשות הרישוי לא שלחו סירוב או אישור או תנאים במסגרת הזמנים שנקבעו בחוק, בעל העסק יהיה בעל רישיון רגיל כדין. רשות הרישוי תודיע לנותני האישור 90 יום לפני תום תקופת ההיתר הזמני על כך. רשות הרישוי תשלח לבעל העסק את ההיתר הזמני או הרישיון לפי העניין, ותודיע על כך לנותני האישור.
2. קיום דיני התכנון והבנייה
א. להטיל על משרד המשפטים, משרד האוצר, משרד ראש הממשלה ומשרד הפנים ובתיאום עם נותני האישור לבחון:
(1) את האפשרות לקבוע כי חריגה מהיתר בנייה, שאינה מהווה חריגה מתוכנית, לא תשמש עילה לאי מתן רישיון עסק אם מצא תובע הוועדה המקומית כי אין עניין באכיפת החריגה, החריגה אינה מהווה סכנה לשוהים בעסק ובהתקיים תנאים מצטברים נוספים ככל שיידרשו.
(2) את האפשרות לתת לעסק שהגיש בקשה לשימוש חורג, היתר זמני. כל זאת בשים לב בין היתר, לעמדת נותני האישור, לקיומם של הליכי אכיפה ולמידת הפגיעה התכנונית (לרבות שאלת היקפה ומשמעותה של הסטיה מהתוכניות החלות) ושאלת משך תוקפו של היתר זמני כאמור.
ב. בחידוש רישיון לא יידרש שוב אישור לעניין קיום דיני התכנון והבנייה אם בעל העסק הצהיר שלא חל כל שינוי במבנה ממועד מתן הרישיון.
3. נגישות
להטיל על שר הפנים לפעול לשינוי סעיף 8ב לחוק כך שניתן יהיה לקבוע סוגי עסקים שלגביהם ובשונה מהמנגנון הקבוע כיום בחוק, יחולו הוראות אלו, כולן או חלקן:
א. יידרש רק תצהיר של בעל העסק שמתקיימים בו הדרישות לפי פרק ה1 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998.
ב. בעל עסק יוכל לבחור בין המסלול של הגשת חוות דעת של מורשה נגישות מטעמו לבין מתן חוות דעת על ידי מורשה נגישות מטעם רשות הרישוי תוך תשלום אגרה שתיקבע על ידי שר הפנים בגין השירות האמור. ככל שבעל העסק יבחר בדרך של מתן חוות דעת על ידי מורשה נגישות מטעם רשות הרישוי, לא יהיה במתן חוות הדעת האמורה לעכב את מתן רישיון העסק, ככל שאין התנגדות של נותני האישור ורשות הרישוי ובתנאי שחוות הדעת תוגש בתוך תקופה שתיקבע. ייקבעו הוראות לעניין מתן הרישיון ולעניין אי הגשת חוות הדעת במועד.
ג. תידרש חוות דעת של מורשה נגישות מבנים, תשתיות וסביבה בלבד.
ד. תידרש חוות דעת של מורשה נגישות שירות בלבד.
4. שינוי בעלות
במקרה של פטירה, לתקן את התקנות ולקבוע כי הבעלים החדשים של העסק ייכנסו לנעליו של בעל העסק המנוח ויראו אותם כבעלי הרישיון שניתן לבעלים הקודמים, לרבות התנאים שנקבעו ברישיון. על אף האמור, ובכפוף לסמכות המשטרה על פי דין, בפריטים שנקבעו בצו לגביהם השר לביטחון הפנים מופיע כנותן אישור לצורך המטרה הנוגעת למשטרת ישראל, ככל שתתקבל התנגדות של המשטרה מטעמים של מסוכנות פלילית אשר תימסר לרשות הרישוי בתוך 60 ימים, יבוטל רישיון העסק. רשות הרישוי תודיע לנותני האישור על שינוי ברישיון העסק בשל העברת בעלות במקרה של פטירה כאמור בסעיף זה.
ג. חיזוק כלי הפיקוח והאכיפה
1. לפעול לקידום תיקון חקיקה שבמסגרתו יקוצר משך הזמן הנדרש לפי החוק לצורך ביטול רישיון ל-30 יום. וכן כי בעת ביטול רישיון, רשות הרישוי תודיע לנותני האישור על ביטול רישיון עסק בתוך 7 ימים.
2. לבחון את האמצעים הנדרשים לצורך חיזוק כלי הפיקוח והאכיפה לפי חוק רישוי עסקים בעבודה בינמשרדית בהובלת משרד ראש הממשלה ובשיתוף משרד המשפטים, משרד האוצר ומשרד הפנים ובהתייעצות עם נותני האישור. ההמלצות יוגשו בתוך 45 יום לשר הפנים. תיקוני החקיקה שיידרשו לצורך יישום וקביעת כלי אכיפה בהמשך לאמור בסעיף זה, יקודמו כך שכניסתם לתוקף של יתר תיקוני החקיקה האחרים המוצעים בהחלטה זו ייעשו בד בבד עם כניסתם לתוקף של תיקוני האכיפה. במסגרת העבודה ייבחנו בין היתר הנושאים הבאים:
א. אכיפה וענישה בגין ביצוע עבירות הנוגעות לרישוי עסקים, לרבות הפעלת עסק ללא רישיון עסק והגשת תצהיר כוזב לעסקים לצורך קבלת רישיון לפי חוק רישוי עסקים.
ב. הרחבת וביצוע השינויים הנדרשים במנגנונים הקבועים כיום לגבי הוצאת צווים מנהליים ושיפוטיים על פי החוק, על מנת להביא לייעול השימוש בכלים אלו.
ג. הוספת כלי אכיפה נוספים על המנגנונים שקיימים כיום בחוק.
ד. הוראות נוספות לעניין הליך הרישוי
1. הערות, ליקויים, סירובים או התניות על בקשה לרישיון עסק או לעסק קיים יינתנו בכתב ובאופן מנומק ומפורט לבעל העסק.
2. הוראות לתיקון ליקויים כתנאים מוקדמים לקבלת הרישיון יינתנו באופן הבא:
א. כל נותן אישור רלוונטי או רשות הרישוי, לפי העניין, יגישו לבעל העסק את מכלול הליקויים שעל בעל העסק לתקן טרם מתן הרישיון או חידושו בדוח מרכז אחד מטעם כל נותן אישור או רשות רישוי, לפי העניין, בתוך 30 יום מהביקור הראשון. נותן האישור לא יוכל להתנות את מתן הרישיון בתיקון ליקויים שלא פורטו בדוח או בתנאים שניתנו לאחר הזמן האמור אלא על ידי מי שהוסמך לצורך כך על ידי גורם מוסמך ארצי כהגדרתו בחוק.
ב. הוראת סעיף ד(2)(א) לעיל לא תחול על סוגי עסקים שלא ניתן להחיל עליהם את הכללים שנקבעו בסעיף ד(2)(א) לעיל מפאת מורכבותו של העסק, בהתאם למאפיינים שיפורסמו על ידי נותני האישור באתר האינטרנט שלהם ובאתר המפרטים. לגבי סוגי עסקים כאמור, יודיע נותן האישור לבעל העסק בדבר המועד שעד אליו ישלח דוח מרכז עם הליקויים. נותן האישור לא יוכל להתנות את מתן הרישיון בתיקון הליקויים שלא פורטו בדוח או לאחר המועד האמור, אלא באישור של מי שהוסמך לצורך כך על ידי גורם מוסמך ארצי כהגדרתו בחוק.
ג. יובהר כי האמור בסעיף זה לא יחול במקרה של דרישה המופיעה באופן מפורש בהוראות כל דין וכן במקרה בו חל שינוי בעסק המצדיק שינוי מהוראות קודמות.
3. לעניין אופן תיקון ליקויים שניתנו לעסק כתנאי לקבלת הרישיון או כתנאי לחידוש הרישיון או במשך תוקף הרישיון, יחולו ההוראות הבאות:
א. אם נותן האישור הרלוונטי או רשות הרישוי מוכנים לאפשר את תיקון הליקויים – הם יפרטו וינמקו את ההערות ויקבעו את המועד האחרון לתיקון הליקוי. כמו כן הם יפרטו את אופן ההוכחה הנדרשת לביצועו של התיקון, ובין היתר באחת מן הדרכים הבאות כדלהלן:
(1) הצהרת בעל העסק על תיקון הליקויים.
(2) מסמכים אחרים, לרבות תמונות, וידאו, אישורים מבעל מקצוע וכו' שיישלחו לנותן האישור או לרשות הרישוי באופן מקוון, ידני או יימסרו בהגעה פיזית.
(3) ביקור חוזר של פקח, במקרה שנבחרה חלופה זו וככל שתיקון הליקויים מהווה תנאי למתן הרישיון על ידי נותן האישור – יהיה על הפקח להגיע עד 30 יום מיום שניתנה הודעה על ידי מבקש הרישיון על תיקון הליקויים. אם הפקח לא הגיע בתוך פרק זמן זה והתמלאו יתר התנאים הנדרשים על ידי הרשות המקומית ויתר נותני האישור, יראו את בעל העסק כבעל היתר זמני. לאחר שרשות הרישוי תוציא את ההיתר הזמני, תודיע לנותני האישור על כך.
(4) יובהר כי אין באמור בכדי לגרוע מסמכותו של נותן האישור להתנגד למתן הרישיון או חידושו מבלי לתת אפשרות לתיקון הליקויים.
4. לעניין שינוי הוראות או הוראות סותרות של מפקחים מטעם אותו נותן אישור כתנאי לקבלת הרישיון או כתנאי לחידוש הרישיון או במשך תוקף הרישיון, יחולו ההוראות הבאות:
א. במקרה של סתירה בין הוראות המפקחים מטעם אותו נותן אישור או במקרה של הוספת הוראות על ידי פקחים מטעם אותו נותן אישור לגבי תחום שכבר ניתנו לגביו הוראות בעבר (כל זאת ככל שלא נקבע אחרת במפרט האחיד או שלא נעשה שינוי בעסק) מטעם אותו נותן אישור, יידרש אישור בכתב אלא על ידי מי שהוסמך לצורך כך, על ידי גורם מוסמך ארצי כהגדרתו בחוק על מנת לחייב את בעל העסק בהוראות המאוחרות.
ב. יובהר כי האמור בסעיף ד(4)(א) יחול לגבי הוראות הפיקוח לעסק באופן פרטני ולא יחול לגבי דרישות כלליות במפרט האחיד.
ג. יובהר כי האמור בסעיף ד(4)(א) לעיל לא יחול במקרה של דרישה המופיעה באופן מפורש בהוראות כל דין וכן במקרה בו חל שינוי בעסק המצדיק שינוי מהוראות קודמות.
ה. שינויים בנוגע לפריטי הרישוי בצו רישוי עסקים
1. להנחות את שר הפנים בשיתוף עם השרים נותני האישור, בהתאם ובכפוף להוראות כל דין, למחוק מהצו את רשימת הפריטים כאמור בנספח ד' שלהלן.
2. להנחות את שר הפנים בשיתוף עם השרים נותני האישור, בהתאם ובכפוף להוראות כל דין, לתקן את הצו כך שתוקף הרישיון לפריטי הרישוי הנוגעים לתעשייה כפי שמופיעים בנספח ה' שלהלן – יהיה עשר שנים.
3. להנחות את שר הפנים לפעול לתיקון החוק כך ששר הפנים יהיה רשאי לתת פטור מצירוף המסמכים הנדרשים להגשת במסגרת הבקשה לרישיון עסק לפי סעיף 6ב לחוק, כולם או חלקם, לגבי סוגי פריטי רישוי שייקבעו לכך.
4. אגף רישוי עסקים במשרד הפנים יבחן בשיתוף אגף טיוב רגולציה במשרד ראש הממשלה ונותני האישור ויביא את המלצותיו לדיון בוועדה הבין משרדית לרישוי עסקים, אשר תמליץ לשר הפנים בכל הנוגע לנושאים הבאים:
א. סוגי פריטי רישוי אשר שר הפנים יכול לתת לגביהם פטור מצירוף מסמכים הנדרשים להגשת במסגרת הבקשה לרישיון עסק בהתאם לתיקון המוצע בסעיף ה(3).
ב. שינויים בצו, ובכלל זה האפשרות לפצל פריטי רישוי וסיווגם למסלולי הרישוי המפורטים בהחלטה זו ובפרט בכל הנוגע לעסקי תעשייה, ותוספת הגדרות לפריטי הרישוי לצו, הכל ככל שנדרש ובכלל זאת, את הנושאים המפורטים בנספח י' שלהלן.
ג. בחינה בשיתוף השרים הרלבנטיים של הצורך ברשימת החוקים המפורטים בעמודת חיקוק אחר בצו רישוי עסקים.
ד. בחינת סוגיות רוחביות הנוגעות לקשיים בהליך רישוי עסקים והמלצות לשיפור הליך רישוי עסקים הנדרשות לצורך מתן מענה לכך, בשיתוף משרד הכלכלה והתעשייה.
ה. בחינת סוגיות נוספות שהועלו על ידי השלטון המקומי לצורך צמצום הרגולציה ושיפור הליך רישוי עסקים, ובין היתר, לבחון במסגרת זאת את ההצעה לשינוי האפשרות לשינוי תקופות תוקף רישיונות העסק של פריטים במסלול אישור על יסוד תצהיר לרבות אפשרות קביעת תקופת רישיון העסק לצמיתות.
ו. בחינת בקשת משרד הבריאות למתן פטור מלא או חלקי, לגבי חובת פרסום מפרט אחיד לגבי מספר פריטי רישוי בעלי מאפיינים ייחודיים בתחום אחריותו של משרד הבריאות.
5. להנחות את שר הפנים בשיתוף השרים נותני האישור, בהתאם ובכפוף להוראות כל דין, לפעול על מנת לבצע את התיקונים הנדרשים בחוק ובצו רישוי עסקים, לרבות ככל הנדרש, בסעיף 9(ב) לצו רישוי עסקים (סעיף תחילה ותחולה) וכן בסעיף 10(ב) לצו (סעיף הוראת מעבר), על מנת להביא לכניסה לתוקף מידי של הוראות הצו הנוגעות להיתר מזורז וכן את ההוראות בצו הנוגעות לתוקף רישיון, בלא התניה של פרסום מפרט אחיד.
6. לתקן את החלטת הממשלה מס' 2209 מיום 22.12.2016 כך שסעיפים 5(א) ו-(ב) להחלטה האמורה – יימחקו.
7. להנחות את שר הפנים בשיתוף השרים נותני האישור, בהתאם ובכפוף להוראות כל דין, לפעול על מנת לתקן את הצו בהתאם לרשימת השינויים המפורטת בנספחים ח' ו-ט'.
ו. שינויים באשר למפרטים האחידים
1. לקבוע בחוק כי בעת קביעת תקנות לפי חוק רישוי עסקים, מפרט אחיד או בעת קביעת הוראות כלליות אחרות החלות על סוגי עסקים, לפי החוק, בעל הסמכות הרלבנטית, יביא בחשבון, בנוסף לכל שיקול אחר לפי כל דין, שיקולים של עידוד הפעילות הכלכלית מושא הרישיון, לרבות העלויות הכרוכות ביישום התנאים.
2. השרים נותני האישור, לפי העניין, יפעלו לפרסום הודעה ברשומות לגבי תחולת המפרטים האחידים המופיעים בנספח ו', בתוך 30 יום ובכפוף לאמור בחוק רישוי עסקים.
3. לתקן את סעיף 6א1(ו)(1)(א) לחוק רישוי עסקים, כך שייקבע, כהוראת שעה ל-18 חודשים, שאם לא פורסם מפרט אחיד – יחולו התנאים שהתנה אותו נותן אישור לגבי סוגי עסקים לפי החוק ואשר פורסמו באתר האינטרנט של נותן האישור.
4. להנחות את נותני האישור כי לא יבוצע כל שינוי במפרט אחיד בתוקף, אלא לאחר שבוצע ופורסם דוח הערכת השפעות רגולציה לעיון הציבור וזאת בהתאם למדריך הממשלתי להערכת השפעות רגולציה כאמור בסעיף 7(ב) בהחלטת הממשלה מס' 2118 מיום 22.10.2014.
5. לתקן את החלטה מס' 1007 ולשנות את סדר הפעימות לכתיבת המפרטים האחידים כפי שנקבע בהחלטה האמורה, כך שהפריטים הנפוצים ביותר שעוד לא נכתב לגביהם המפרט האחיד ומופיעים בנספח ז' להחלטה זו ייכתבו ויפורסמו להערות הציבור בתוך 150 יום. לאחר מכן תימשך כתיבת המפרטים כסדרן עפ"י החלטה מס' 1007.
6. לתקן את החוק, כך שתיקבע חובה על רשויות הרישוי בתום שנה מקבלת החלטה זו, לקבוע ולפרסם את המפרט הרשותי האמור בסעיף 7ג3 לחוק. המפרט הרשותי יכלול את מכלול דרישות רשות הרישוי מהעסקים בתחומה. אגף רישוי עסקים במשרד הפנים ואגף טיוב רגולציה במשרד ראש הממשלה יפעלו להוצאת הנחיות למבנה המפרט הרשותי.
ז. רישוי עסקים דיגיטלי
1. לרשום את הודעת השרה לשוויון חברתי בדבר סיום שלב האפיון והתכנון של מערכת מרכזית מקוונת לתמיכה בתהליך רישוי עסקים, בהתאם לסעיף 4 להחלטה מס' 1007. בהמשך לכך ובכפוף לסיכום המשאבים כאמור בסעיף ז(1)(ב) שלהלן, להטיל על מטה המיזם הלאומי ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי (להלן: מטה ישראל דיגיטלית) ורשות התקשוב הממשלתי בשיתוף משרד הפנים, משרד ראש הממשלה, המשרדים נותני האישור, אגף החשב הכללי והסוכנות לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים לבצע הוכחת היתכנות להקמת המערכת (פיילוט תחום בהיקפו) (להלן: הפיילוט) כדלקמן:
א. המערכת תאפשר לבעל העסק ולגורמי מקצוע מטעמו לבצע את תהליך רישוי העסק מקצה לקצה בממשק משתמש אחד (לרבות, במידת האפשר, הנגשה של המפרטים האחידים בצורה ידידותית ופשוטה להבנה, הגשה מקוונת של הבקשה, בדיקה אוטומטית של הבקשה, הנגשה של פרטי ההתקשרות עם גורמי הפיקוח המטפלים בבקשה וקבלת סטטוס על הטיפול בה), תוך יצירת ממשקים בין המערכות של רשויות הרישוי לבין המערכות של הגורמים נותני האישור.
ב. התקציב הדרוש לצורך ביצוע הפיילוט בשנת 2018 ואופן מימונו (להלן: תקציב הפיילוט) יסוכם בין מטה ישראל דיגיטלית לבין אגף התקציבים במשרד האוצר.
ג. להנחות את משרד הבריאות, משטרת ישראל, רשות הכבאות, המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להיערך במסגרת תוכנית העבודה לשנת 2018 לפיתוח ממשקים למערכת. עלות פיתוח הממשקים תמומן במשותף מתקציב הפיילוט וממקורות המשרדים, כפי שיסוכם בין המשרדים למטה ישראל דיגיטלית.
2. להנחות את משרד הפנים, בתיאום עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי), לפעול לתיקון תקנות רישוי עסקים, כך שתתאפשר הגשת טפסים או אישורים הנדרשים בהתאם לתקנות אלו, בצורה מקוונת, וכן לאפשר, ככל שהדבר ניתן, לחתום עליהם באמצעות חתימה אלקטרונית.
ח. היערכות ליישום החלטת ממשלה זו
1. להטיל על שר הפנים לפרסם תזכיר חוק לתיקון חוק רישוי עסקים, הנדרש לצורך יישום החלטה זו וזאת בתוך 45 יום ולהביא את הצעת החוק לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה.
2. להנחות את משרד האוצר לבחון ביחד עם היועץ המשפטי לממשלה בתוך 21 יום את האפשרות לכלול את תיקוני החקיקה הנדרשים ליישום החלטה זו במסגרת התוכנית הכלכלית לשנת 2019 הכוללת את הצעת חוק התקציב לשנת הכספים 2019.
3. ככל שתתקבל החלטה חיובית במסגרת הבחינה כאמור, ועל אף האמור בסעיף ח(1) להחלטה זו להסמיך את שר האוצר להכין את תיקוני החקיקה הנדרשים ולשלב אותם במסגרת התוכנית הכלכלית לשנת 2019.
4. ההשלכות התקציביות הנדרשות עבור משרד הפנים על מנת לעמוד ביעדים שנקבעו בהחלטה זו ודרך מימונם, יידונו בין משרד הפנים ואגף התקציבים במשרד האוצר במסגרת דיוני תקציב המדינה לשנת 2019.
ראש הממשלה מסכם ומנחה:
א. שר הפנים יבחן את הערות השר להגנת הסביבה שהועלו במהלך הדיון בנוגע להפיכת היתר מזורז לרישיון קבוע כמתואר בסעיף ב(1)(ב). מנכ"ל משרד ראש הממשלה יבחן את הערת שר התיירות בנוגע לאפשרות שילוב מלונות במסלול היתר מזורז על מנת שככל שימצאו לנכון, יינתן לכך מענה במסגרת יישום ההחלטה כאמור בסעיף ח(1)-(3).
ב. הערות השרים לעניין קבלת תקנים נוספים ליישום החקיקה במשרדם יידונו עם אגף התקציבים במשרד האוצר במסגרת דיוני התקציב.
נספח א' – פריטים במסלול אישור על יסוד תצהיר
סימון |
שם הפריט |
לעניין רשות הכבאות וההצלה – פירוט מסלול רישוי בהתקיים סייג פרטני כמפורט בטור ג'7 בצו |
1.4א |
טיפול יופי וקוסמטיקה, פדיקור ומניקור, מכון שיזוף |
היתר מזורז א |
1.4ב |
מספרה |
היתר מזורז א |
1.7 |
מעבדת שיניים |
ללא שינוי מן המצב כיום |
1.8 |
חדר מתים למעט בבית חולים |
ללא שינוי מן המצב כיום |
3.2ו |
בעלי חיים – מספרה |
היתר מזורז א |
4.7א |
קיוסק |
היתר מזורז א |
7.5 |
מכון כושר, למעט אלה:א. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי אגודת ספורט, ארגון ספורט, התאחדות או איגוד, כהגדרתם בחוק הספורט, התשמ"ח-1988, המשמש את ספורטאיהם בלבד;ב. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי מוסד חינוך לרבות מוסד להשכלה גבוהה, המשמש את התלמידים מן המניין הרשומים במוסד בלבד;ג. מכון כושר המצוי במתחם בית משותף, כהגדרתו בסעיף 52 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, או במקום עבודה, שבו מספר העובדים בבניין או במתחם אינו עולה על 1,000, ובלבד שאינו פתוח לציבור הרחב ומשמש את דיירי הבית המשותף או עובדי המקום בלבד |
היתר מזורז ב |
4.7ב |
מרכול – מקום לממכר מזון ומוצרי צריכה לשימוש אישי או ביתי, שאין בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון – (בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף 5 ונספח י') |
היתר מזורז ב |
6.1 |
אחסנה – מקום המיועד לאחסנה, שאינו טעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו, ששטחו 50 מ"ר ומעלה, בין מקורה ובין שאינו מקורה, למעט מחסן הצמוד לחנות למכירה קמעונאית, שעיקר תכליתו לשרת אותה |
ללא שינוי מן המצב כיום |
6.9ג |
רוכלות אחרת |
ללא שינוי מן המצב כיום |
7.7ח |
כלי שיט המשמש לעינוג ציבורי |
ללא שינוי מן המצב כיום |
8.4א |
הסעת נוסעים וכן מקום המשמש לניהול העסק או לשליטה בו |
ללא שינוי מן המצב כיום |
8.6ג |
כלי רכב – רחיצתם |
בטור ג', בעמודה 7, המילים "עד 500 מ"ר" – יימחקו. |
8.9ד |
מוסך – תיקון תקרים |
ללא שינוי מן המצב כיום |
8.9ו |
מוסך – טיפול אחר ברכב |
ללא שינוי מן המצב כיום |
10.4ב |
גזירה, תפירה |
ללא שינוי מן המצב כיום |
10.14ב |
פחחות, למעט פחחות רכב |
ללא שינוי מן המצב כיום |
10.14ד |
ייצור שלטים |
ללא שינוי מן המצב כיום |
נספח ב' – פירוט השינויים במסלול היתר מזורז א' ו-ב'
טור א' – שלב
טור ב' – היתר מזורז כיום
טור ג' – היתר מזורז – מסלול א' + ב'
0
סייגים
ללא שינוי
1
מענה הרשות
(א) הגשת הבקשה
ללא שינוי
(ב) עם קבלת הבקשה, תיתן רשות הרישוי אישור בכתב על הגשת הבקשה (תקנה 3ב)
לתקן את תקנה 3ב(א) כך שאישור יינתן באופן מיידי במעמד המסירה
(ג) הרשות תודיע תוך 21 יום לבעל העסק על דחיית הבקשה או על מסמכים שעליו להגיש או על תנאים מטעם הרשות המקומית (סעיף 6א1(ד) לחוק)
על הרשות להודיע לבעל העסק על כלל התיקונים שיש לבצע בטרם תאשר את פתיחת העסק לשם כך יש לשנות את סעיף 6א1(ד)(3) "…ולמלא אחר כלל התנאים הנדרשים מטעם רשות הרישוי טרם פתיחת העסק לפי סעיפים 6ד ו-7…"
בנוסף יש לאפשר לרשות המקומית להאריך את משך הבדיקה ב-7 ימים (תיקון סעיף 6א1(ד) לחוק).
(ד) אם לא נמסרו הערות מהרשות המקומית, בעל העסק יכול להגיש תצהיר מאומת כדין (סעיף 6א1(ה))
1. אם רשות הרישוי לא מסרה הודעה לבעל העסק כאמור בסעיף 6א1(ד) בזמן הקצוב, כאילו אישרה את הבקשה, ובעל העסק יוכל להגיש תצהיר.
2. רשות הרישוי תשלח אישור לבעל העסק על קבלת התצהיר.
3. רשות הרישוי תעביר את מסמכי הבקשה והתצהיר, ואת האישור על קבלת התצהיר שניתן לבעל העסק, לנותני האישור.
4. עד לקיומה של מערכת מקוונת כפי שיקבע על ידי שר הפנים, כל הנוגע להיתר מזורז ב', יתווספו 7 ימים על 45 הימים לצורך המתנה עד לפתיחת העסק, לשם קבלת המסמכים על ידי נותני האישור; תיבחן אפשרות הארכת מועד על ידי רשות הרישוי במקרה שבו הבקשה נתקבלה במשרדי נותן האישור באיחור.
(ה) בתוך 7 ימים מיום קבלת התצהיר, על רשות הרישוי לתת היתר מזורז אלא אם מצאה שלא ניתן לעשות כן (סעיף 6א1)(ז) לחוק).
(1) הליך היתר מזורז א':
א. בעל העסק יוכל לפתוח את העסק ויראו אותו כבעל היתר מזורז כדין.
ב. עד לקבלת טופס 7 (היתר מזורז) לפי התקנות, בעל העסק יציג את התצהיר בבית העסק. בעל עסק המציג את התצהיר (טופס 5) למרות שקיבל את התנגדות רשות הרישוי יהיה צפוי לאמצעי אכיפה כפי שיקבע בהמשך להמלצות הצוות כאמור בסעיף ג2 להחלטה זו.
ג. הרשות תשלח את טופס 7 (היתר מזורז) לא יאוחר מ 7 ימים מיום קבלת התצהיר
(2) הליך היתר מזורז ב':
ד. במסמך אישור קבלת התצהיר של הרשות המקומית ולאחר שליחתו על ידי רשות הרישוי לנותני האישור, יצוין התאריך ממנו בעל העסק יוכל לפתוח את העסק וזאת ככל שלא תתקבל התנגדות מנותני האישור. התאריך יקבע לתום 45 יום מיום אישור הרשות על קבלת התצהיר
ה. בעל העסק ימתין 45 יום טרם פתיחת העסק לבדיקת נותני האישור.
ו. באין התנגדות בעל העסק יוכל לפתוח את העסק ויראו אותו כבעל היתר מזורז.
ז. ככל שמי מנותני האישור לא אישר את פתיחת העסק או שאישר אותו בכפוף לתיקון ליקויים, לא תתאפשר קבלת ההיתר המזורז עד לקבלת אישורו. של נותן האישור. על הליך תיקון הליקויים יחולו הוראות סעיף ד להחלטה.
ח. עד לקבלת טופס 7 (היתר מזורז) לפי התקנות, בעל העסק יציג את התצהיר בבית העסק. בעל עסק המציג את התצהיר (טופס 5) למרות שקיבל את התנגדות רשות הרישוי יהיה צפוי לאמצעי אכיפה כפי שיקבע בהמשך להמלצות הצוות כאמור בסעיף ג2 להחלטה זו.
ט. הרשות תשלח את טופס 7 (היתר מזורז) לא יאוחר מ 7 ימים מתום 45 יום או ככל שהיתה התנגדות של נותן אישור, לאחר קבלת אישורו.
2
הודעת הרשות לנותני האישור
הרשות תודיע לנותני האישור תוך 21 ימים מיום מתן ההיתר המזורז
תוך 7 ימים
3
תוקף היתר מזורז
לשנה+ הארכה של עוד שנה, באין התנגדות הרשות תעניק רישיון רגיל
1. תוקף ההיתר המזורז יקבע ל 180 יום.
2. בסוף 180 יום, ובאין התנגדות של נותני האישור – הרשות המקומית תשלח לבעל העסק רישיון לפי טופס 8 בתקנות.
3. עד לקבלת טופס 8 מהרשות המקומית ובאין התנגדות של נותני האישור, בעל העסק יוכל לפתוח את העסק כדין ויראו אותו כבעל רישיון.
4. בעל העסק יציג את ההיתר המזורז (טופס 7) בעסק עד לקבלת רישיון (טופס 8) מהרשות.
5. בעל עסק המציג את התצהיר (טופס 7) למרות שקיבל את התנגדות רשות הרישוי או נותן האישור יהיה צפוי לאמצעי אכיפה כפי שיקבע בהמשך להמלצות הצוות כאמור בסעיף ג2 להחלטה זו.
4
תשובת נותני האישור
(א) רואים את הבקשה להיתר מזורז כבקשה רגילה וחלות הוראות פרק ג' לתקנות. תגובת נותני האישור תהיה תוך 30 ימים, כאשר ניתן להאריך עד 90 ימים.
(ב) החליט נותן אישור או רשות רישוי לדחות הבקשה – תודיע רשות הרישוי לבעל העסק על ביטול ההיתר המזורז בתוך 7 ימים, בכפוף לשימוע (סעיף 7ב1(א)).
(א) החלטת נותני האישור תינתן תוך 90 ימים.
(ב) ללא שינוי.
5
הוראות אכיפה לעניין ההיתר המזורז
(א) מצאה רשות הרישוי, ביוזמתה או על פי פניה מאת נותן אישור, כי ההיתר המזורז ניתן או הוארך… על יסוד תצהיר כוזב או מסמכים כוזבים, תודיע על כך … ויראו את ההיתר המזורז כאילו לא ניתן מלכתחילה, ובלבד שניתנה.. הזדמנות להשמיע את טענותיו (סעיף 7ב1(ה))
(ב) מצאה רשות הרישוי, ביוזמתה או על פי פניה מאת נותן אישור, כי הופר או חדל להתקיים תנאי… או כי חלו בעסק שינויים מהותיים… תבטל את ההיתר המזורז לאחר שניתנה… הזדמנות להשמיע את טענותיו… (סעיף 7ג(ד1))
(ג) ביטול היתר מזורז במקרה של סירוב נותן אישור (תקנה 3ד(ה))
(א) אין שינוי
(ב) אין שינוי
(ג) לתקן את ההסדר הקיים ולקבוע כי בתקופת 90 יום הראשונים מתוך 180 יום של תוקף ההיתר המזורז, נותן האישור יוכל להודיע על סירוב לתת אישור ורשות הרישוי תודיע על ביטול ההיתר המזורז בהתאם לקבוע בתקנה לאחר שנתנה לבעל ההיתר המזורז הזדמנות להשמיע את טענותיו בתוך פרק זמן שלא יעלה על 7 ימים.
6
תוקף הרישיון הרגיל
(צו רישוי עסקים)
כאמור בצו
15 שנים לעסקים במסלול א', 10 שנים לעסקים במסלול ב' – אלא אם כן נאמר אחרת בנספח ח'.
7
חידוש הרישיון לעסקים במסלול היתר מזורז א' ו-ב
(תוספת חדשה לחקיקה)
כמו רישיון רגיל
1. 90 יום לפני תום תוקף הרישיון, הרשות תודיע לבעל העסק ולנותני האישור על כך.
2. עד 60 יום לפני תום תוקף הרישיון – בעל העסק יגיש תצהיר בטופס 5.
3. אם נותני האישור או רשות הרישוי, לא התנגדו לחידוש הרישיון, רשות הרישוי תשלח לבעל העסק רישיון חדש לפי טופס 8 בתקנות. במקרה של התנגדות רשות הרישוי או נותן האישור, לא תתאפשר קבלת הרישיון החדש עד לקבלת אישורו. של נותן האישור. על הליך תיקון הליקויים יחולו הוראות סעיף ד להחלטה.
4. עד לקבלת הרישיון החדש מרשות הרישוי, בעל העסק יהיה רשאי להפעיל את העסק ויראו אותו כבעל רישיון כדין.
5. בעל העסק יציג את התצהיר בעסק עד לקבלת הרישיון החדש. בעל עסק המציג את התצהיר, למרות שקיבל את התנגדות רשות הרישוי או נותן האישור יהיה צפוי לאמצעי אכיפה כפי שיקבע בהמשך להמלצות הצוות כאמור בסעיף ג2 להחלטה זו.
נספח ג' – פריטים במסלול היתר מזורז א' או ב'
סימון
שם הפריט
סיווג העסק לכלל המשרדים למעט רשות הכבאות וההצלה
סיווג העסק לעניין רשות הכבאות וההצלה, ולגבי עסקים במסלול אישור על יסוד בהתקיים סייג פרטני כמפורט בטור ג'7 בצו
1.4ג
כתובות קעקע – מקום לעשייתן
היתר מזורז א
היתר מזורז א
1.4ו
ניקוב חורים בגוף האדם לצורך ענידת תכשיטים
היתר מזורז א
היתר מזורז א
3.5ב
מזון לבעלי חיים – אחסונו, אריזתו, הובלתו או חלוקתו, מכירתו
היתר מזורז א
היתר מזורז א
5.1ב
אשפה ופסולת – איסופה, הובלתה
היתר מזורז א
לא רלוונטי, אינם נותן אישור
5.3ג
שפכים וקולחין – הובלתם במכליות
היתר מזורז א
לא רלוונטי, אינם נותן אישור
6.9ב
רוכלות בעסק הטעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו
היתר מזורז א
ללא שינוי מן המצב הקיים
7.1ב
השכרת יחידות אירוח למטרת נופש, המלווה במתן שירותים לשוכרים, כשמספר יחידות האירוח המיועדות להשכרה עולה על ארבע
היתר מזורז א
אישור רגיל
8.8א
כלי שיט – השכרתם, אחסונם
היתר מזורז א
היתר מזורז א
10.1
אבני חן, יהלומים – ליטושם, עיבודם
היתר מזורז א
היתר מזורז ב
10.14ו
מתכת, מוצריה – הרכבתם
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
10.8ב
חומרי ניקוי וחיטוי – אחסונם שלא לצורך מכירה במקום
היתר מזורז א
היתר מזורז א
1.1
בית מרקחת
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
4.2ג
הכנת מזון למכירתו לצריכה מחוץ למקום הכנתו, לרבות משלוח מזון ולמעט הסעדה כמשמעותה בסעיף 4.6ה
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
4.6ב
מזון ומרכיביו – אריזתו
היתר מזורז ב
אישור רגיל
4.6ג
מזון ומרכיביו – אחסונו
היתר מזורז ב
אישור רגיל
4.6ד
מזון ומרכיביו – הובלתו, הפצתו או חלוקתו
היתר מזורז ב
לא רלוונטי, אינם נותן אישור
4.7ג
אטליז – מכירת בשר, עופות או דגים שאינם קפואים
היתר מזורז ב
ללא שינוי מן המצב הקיים
4.7ד
מרכול – כמשמעותו בפרט 4.7ב, שיש בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
4.8
משקאות משכרים – עסק שעיקר פעילותו הגשתם לצורך צריכה במקום ההגשה
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
6.2
חנות ששטח המכירה בה הוא 800 מ"ר לפחות
היתר מזורז ב
אישור רגיל
6.9א
רוכלות מזון עם טיפול במזון
היתר מזורז ב
ללא שינוי מן המצב הקיים
7.4ג
בריכת זרמים (ג'קוזי)
היתר מזורז ב
ללא שינוי מן המצב הקיים
8.6ב
חניון בתשלום, חניון ששטחו מעל 500 מ"ר המשמש באי מרכז מסחרי הסמוך לו, למעט חניון כמפורט בסעיף 8.6 ז
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
8.6ז
חניון מקורה או תת-קרקעי, ששטחו מעל 500 מ"ר
היתר מזורז ב
אישור רגיל
8.9א
מוסך – מכונאות כללית, פחחות וצביעה (לרבות כלי רכב המונעים בגז)
היתר מזורז ב
עד 500 מ"ר – בהיתר מזורז ב. מעל 500 מ"ר – אישור רגיל
8.9ב
מוסך – חשמלאות
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
10.10ב
חומרים מסוכנים – אחסונם
היתר מזורז ב
אישור רגיל
10.10ג
חומרים מסוכנים – מכירתם
היתר מזורז ב
אישור רגיל
10.10ד
חומרים מסוכנים – איסופם, שינועם
היתר מזורז ב
אישור רגיל
10.14ג
מסגריה
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
10.16ב
ייצור רהיטים
היתר מזורז ב (בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף ה4(ב) ונספח י')
אישור רגיל
10.16ג
עץ ומוצריו – אחסונו ומכירתו
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
10.7ב
חומרי גלם לבניה – אחסונם, מכירתם, למעט אולם תצוגה בלבד שאין בו מלאי
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
10.6ב
דשנים – אחסונם
היתר מזורז ב
היתר מזורז ב
4.2א
בית קפה, מסעדה לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף ה4(ב) ונספח י'
היתר מזורז ב
4.2ב
מזנון, בית אוכל אחר לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף ה4(ב) ונספח י'
היתר מזורז ב
4.7ב
מרכול – מקום לממכר מזון ומוצרי צריכה לשימוש אישי או ביתי, שאין בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון – (לפי הפיצול בנספח ז')
בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף ה4(ב) ונספח י'
היתר מזורז ב
6.4
מכבסה, ניקוי יבש, לרבות הפעלת מכונות כביסה וייבוש אוטומטיות שלא בבניין מגורים לשימוש הדיירים
בכפוף לבחינת פיצול כאמור בסעיף ה4(ב) ונספח י'
אישור רגיל
נספח ד' – פריטים למחיקה מהצו
סימון
שם הפריט
1.5ג
מעבדות לבדיקות מזון, מים, מי קולחין או מי שפכים
3.2ב
בעלי חיים – הצגתם
3.2ג
בעלי חיים – חניטתם
3.2ד
הפקת זירמה, הזרעה מלאכותית, העברה והשתלת עוברים בצאן ובבקר
3.2ה
מתן שירותי חיטוי, טילוף, הסרת קרניים, הדברת טפילים חיצוניים, גז
3.2ו
בעלי חיים – מספרה
3.2ז
בעלי חיים – הובלתם
3.3א
הדברה תברואתית
3.7ג
תכשירים ותרכיבים לשימוש וטרינרי – מכירתם או חלוקתם (למעט בתי מרקחת)
6.14
מוצרי טבק לסוגיו – מקום למכירה קמעונאית, שאינו טעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו
8.4ג
תחנת מוניות וכן מקום המשמש לניהול העסק או לשליטה בו
8.6ד
כלי רכב – התקנת אבזרים בהם, לרבות מערכות קול ואזעקה
8.9ה
מוסך – זגגות
נספח ה' – פריטי תעשייה שתוקף הרישיון בצו רישוי עסקים יועמד על 10 שנים
סימון
שם הפריט
1.2א
תמרוקים – ייצורם
1.3א
תכשירים וייצור רפואי – ייצורם, למעט הרכבת ציוד רפואי
1.3ד
הרכבת ציוד רפואי
4.4ז
בשר, עופות, דגים או חלקיהם – פירוקם, עיבודם, גירומם – ביכולת ייצור שאינה עולה על 5 טונות ליום
4.4ב
בשר, עופות, דגים או חלקיהם – פירוקם, עיבודם, גירומם – ביכולת ייצור העולה על 5 טונות ליום
3.7א
תכשירים ותרכיבים לשימוש ווטרינרי – ייצורם
נספח ו' – מפרטים לפרסום
סימון
שם הפריט
1.7
מעבדת שיניים
1.8
חדר מתים
2.1ג
גז – מכירתו, חלוקתו
3.2ז
בעלי חיים – הובלתם
3.5ב
מזון לבעלי חיים – אחסונו, אריזתו, הובלתו או חלוקתו, מכירתו
3.6ב
פסדים – עיבודם
4.2ב
מזנון, בית אוכל אחר לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
4.2ג
הכנת מזון למכירתו לצריכה מחוץ למקום הכנתו, לרבות משלוח מזון ולמעט הסעדה כמשמעותה בסעיף 4.6ה
4.6א
מזון ומרכיביו – ייצורו, עיבודו – מחומרי גלם מן החי ביכולת ייצור העולה על 5 טונות ליום, ייצורו, עיבודו – מחומרי גלם מן הצומח ביכולת ייצור העולה על 50 טונות ליום
4.7א
קיוסק
4.8
משקאות משכרים – עסק שעיקר פעילותו הגשתם לצורך צריכה במקום ההגשה
6.14
מוצרי טבק לסוגיו – מקום למכירה קמעונאית, שאינו טעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו
6.9א
רוכלות מזון
6.9ב
רוכלות בעסק הטעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו
6.9ג
רוכלות אחרת
7.5
מכון כושר, למעט אלה: א. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי אגודת ספורט, ארגון ספורט, התאחדות או איגוד, כהגדרתם בחוק הספורט, התשמ"ח-1988, המשמש את ספורטאיהם בלבד; ב. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי מוסד חינוך לרבות מוסד להשכלה גבוהה, המשמש את התלמידים מן המניין הרשומים במוסד בלבד; ג. מכון כושר המצוי במתחם בית משותף, כהגדרתו בסעיף 52 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, או במקום עבודה, שבו מספר העובדים בבניין או במתחם אינו עולה על 1,000, ובלבד שאינו פתוח לציבור הרחב ומשמש את דיירי הבית המשותף או עובדי המקום בלבד
8.9ד
תיקון תקרים
9.1ב
מטווח ירי
נספח ז' – פריטי רישוי נפוצים לעניין סעיף ו(5) להחלטה
סימון
שם הפריט
4.7ב
מרכול – מקום לממכר מזון ומוצרי צריכה לשימוש אישי או ביתי, שאין בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון
1.4ב
מספרה
4.6ד
מזון ומרכיביו – הובלתו, הפצתו או חלוקתו
1.4א
טיפול יופי וקוסמטיקה, פדיקור ומניקור, מכון שיזוף
10.9
חומר גלם, מוצר, מכשיר או חלקיו שאינם טעוני רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו – ייצורו, עיבודו, צביעתו, הרכבתו, ציפויו, השחזתו, הדפסה עליו, תיקונו
3.2א
בעלי חיים, למעט עופות – גידולם, אחזקתם, טיפול בהם
4.7ג
אטליז – מכירת בשר, עופות או דגים שאינם קפואים
4.6ג
מזון ומרכיביו – אחסונו
10.16ב
ייצור רהיטים
6.1
אחסנה – מקום המיועד לאחסנה, שאינו טעון רישוי לפי פרט אחר בתוספת זו, ששטחו 50 מ"ר ומעלה, בין מקורה ובין שאינו מקורה, למעט מחסן הצמוד לחנות למכירה קמעונאית, שעיקר תכליתו לשרת אותה
8.6ב
חניון בתשלום, חניון ששטחו מעל 500 מ"ר המשמש באי מרכז מסחרי הסמוך לו, למעט חניון כמפורט בסעיף 8.6 ז
6.4
מכבסה, ניקוי יבש, לרבות הפעלת מכונות כביסה וייבוש אוטומטיות שלא בבניין מגורים לשימוש הדיירים
8.6א
כלי רכב – מכירתם, השכרתם, תיווך בהם, למעט אולם תצוגה לכלי רכב חדשים
10.4א
טקסטיל – ייצור, צביעה, אשפרה, הדפסה
10.5
דברי הנעלה – ייצורם
6.2
חנות ששטח המכירה בה הוא 800 מ"ר לפחות
10.16ג
עץ ומוצריו – אחסונו ומכירתו
7.7א
מקום לעריכת מופעים וירידים במבנה קבע, בלא מזון
6.5
מכשירי אלקטרוניקה ואלקטרואופטיקה לרבות מחשבים, רכיביהם – ייצור רכיבים אלקטרוניים ומעגלים מודפסים, למעט הרכבתם
7.1א
בית מלון, פנסיון, אכסניה וכיו"ב
7.4א
בריכת שחייה, לרבות מאגר מים אחר המשמש לשחייה ולנופש מים, לרבות בריכה המצויה בפארק מים ולמעט בריכה המשמשת עד ארבע יחידות אירוח למטרת נופש
7.8א
קייטנה
8.9ו
טיפול אחר ברכב
נספח ח' – שינויים בפריטי הרישוי בצו רישוי עסקים
מפורטים להלן שינויים של פריטי הרישוי בצו רישוי עסקים.
סימון
שם הפריט
השינוי
1.1
בית מרקחת
– מחיקת השר לביטחון הפנים כנותן אישור לעניין הבטחת המטרה הנוגעת למשטרת ישראל.
– תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
1.4א
טיפול יופי וקוסמטיקה, פדיקור ומניקור, מכון שיזוף
תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
1.4ב
מספרה
תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
1.4ג
כתובות קעקע – מקום לעשייתן
תוקף הרישיון יוארך ל- 10 שנים
1.4ו
ניקוב חורים בגוף האדם לצורך ענידת תכשיטים
תוקף הרישיון יוארך ל- 10 שנים
3.5ב
מזון לבעלי חיים – אחסונו, אריזתו, הובלתו או חלוקתו, מכירתו.
העברת המילה "אריזתו" לפריט 3.5א, והעברת הפריט למסלול היתר מזורז א.
3.6א
פסדים – איסופם והובלתם של פסדים ובכלל אלה חלקי בעלי חיים ופרשיהם.
תמחק המילה "הובלתם".
4.2א
בית קפה, מסעדה לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
– שינוי הסייג הקבוע בצו להגשת תצהיר של רשות הכבאות ל-מקום המיועד ל-50 איש לכל היותר ששטחו עד 150 מ"ר
– תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
4.2ג
הכנת מזון למכירתו לצריכה מחוץ למקום הכנתו, לרבות משלוח מזון ולמעט הסעדה כמשמעותה בסעיף 4.6ה
תוקף הרישיון יוארך ל-5 שנים
4.2ב
מזנון בית אוכל אחר לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
– קביעת מגבלת הגשת התצהיר של רשות הכבאות ל-מקום המיועד ל-50 איש לכל היותר ששטחו עד 150 מ"ר
– תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
4.7ב
מרכול – מקום לממכר מזון ומוצרי צריכה לשימוש אישי או ביתי, שאין בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון
תוקף הרישיון יישאר ל- 5 שנים
4.7ג
אטליז – מכירת בשר, עופות או דגים שאינם קפואים
תוקף הרישיון יישאר על כנו.
4.7ד
מרכול – כמשמעותו בפרט 4.7ב, שיש בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון
– תוקף הרישיון יוארך ל-5 שנים
– קביעת מגבלת הגשת התצהיר של רשות הכבאות לעסק עד 300 מ"ר
4.8
משקאות משכרים – עסק שעיקר פעילותו הגשתם לצורך צריכה במקום ההגשה
הגדלת מגבלת הגשת התצהיר של רשות הכבאות ל-מקום המיועד ל-50 איש לכל היותר ששטחו עד 150 מ"ר לרבות סגירת חורף
6.9א
רוכלות מזון
תוקף יישאר על כנו.
7.4א
בריכת שחייה, לרבות מאגר מים אחר המשמש לשחייה ולנופש מים, לרבות בריכה המצויה בפארק מים ולמעט בריכה המשמשת עד ארבע יחידות אירוח למטרת נופש
התוקף יוארך ל-5 שנים
7.4ג
בריכת זרמים (ג'קוזי)
התוקף יוארך ל-5 שנים
7.5
מכון כושר, למעט אלה:א. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי אגודת ספורט, ארגון ספורט, התאחדות או איגוד, כהגדרתם בחוק הספורט, התשמ"ח-1988, המשמש את ספורטאיהם בלבד;ב. מכון כושר המוחזק ומופעל בידי מוסד חינוך לרבות מוסד להשכלה גבוהה, המשמש את התלמידים מן המניין הרשומים במוסד בלבד;ג. מכון כושר המצוי במתחם בית משותף, כהגדרתו בסעיף 52 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, או במקום עבודה, שבו מספר העובדים בבניין או במתחם אינו עולה על 1,000, ובלבד שאינו פתוח לציבור הרחב ומשמש את דיירי הבית המשותף או עובדי המקום בלבד
בכפוף להתייעצות עם שר התרבות והספורט: תיקון הפריט כך שמכון כושר אשר שטחו קטן מ-800 מ"ר לא יהיה טעון רישוי וכן תיקון הפריט כך שלא יחול על חדר כושר בבתי מלון המשרתים את אורחי המלון.
8.9ב
חשמלאות
מחיקת שר העבודה והרווחה כנותן אישור.
8.9ה
זגגות
מחיקת שר העבודה והרווחה כנותן אישור.
10.13
מרפדיה
מחיקת שר העבודה והרווחה כנותן אישור.
נספח ט' – שינויים בפריטי הרישוי בצו רישוי עסקים כפי שסוכמו בישיבות הוועדה הבינמנשרדית
סימון
שם הפריט
מהות השינוי
1.5א
מעבדה לבדיקות כימיות, מיקרוביולוגיות וביולוגיות
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
1.5ב
מעבדה לבדיקת דגימות בעלי חיים ומוצרים מן החי
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
2.2א
תחנת דלק ותדלוק
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
2.2ב
בית זיקוק
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
2.2ד
דלק לסוגיו – אחסונו בכמויות המפורטות בתקנות רישוי עסקים (אחסנת נפט), התשל"ז-1976
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
2.2ה
מסופי דלק
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
2.4
תחנת כוח
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
3.4א
חומרי הדברה, חומרי רעל לשימוש חקלאי – ייצורם, אריזתם, אחסונם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
3.7
תכשירים ותרכיבים לשימוש וטרינרי למעט תרופות
לסייג את היותו של שר הבריאות כנותן אישור: "לעניין תכשירים בלבד"
4.1א
ריכוזן, אחסונן ומיונן ואחסונן
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור והוספת המילים "בתחנת מיון"
4.1ד
הובלתן
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור והוספת המילים "לתחנת מיון"
4.1ב
ביצים – עיבודן
מחיקת הפריט
4.2א
בית קפה, מסעדה לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
לסייג את היותו של השר לביטחון הפנים לעניין הבטחת המטרה הנוגעת למשטרת ישראל: "לעניין משקאות משכרים ו/או בתפוסה של 200 מקומות ישיבה ומעלה"
4.2ב
מזנון, בית אוכל אחר לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
לסייג את היותו של השר לביטחון הפנים לעניין הבטחת המטרה הנוגעת למשטרת ישראל: "לעניין משקאות משכרים ו/או בתפוסה של 200 מקומות ישיבה ומעלה"
4.3א
בית קירור לבשר, דגים, עופות, ביצים ומוצריהם
מחיקת שר החקלאות ופיתוח הכפר כנותן אישור
4.3א
בית קירור לבשר, דגים, עופות, ביצים ומוצריהם
הארכת תוקף מ-3 ל-10 שנים
4.3ב
בית קירור למזון אחר ומרכיביו
הארכת תוקף מ-3 ל-10 שנים
4.4ב
פירוקם, עיבודם, גירומם – ביכולת ייצור העולה על 5 טונות ליום
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור והוספת המילים "טיפול בבשר גולמי ואריזתו"
4.4ז
פירוקם, עיבודם, גירומם – ביכולת ייצור שאינה עולה על 5 טונות ליום
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור והוספת המילים "טיפול בבשר גולמי ואריזתו"
4.4א
בשר, עופות, דגים, בעלי חיים ימיים או חלקיהם – איסופם
מחיקת הפריט
4.4ד
בשר, עופות, דגים, בעלי חיים ימיים או חלקיהם – אריזתם
מחיקת הפריט
4.4ה
בשר, עופות, דגים, בעלי חיים ימיים או חלקיהם – איחסונם
מחיקת הפריט
4.6ב
מזון ומרכיביו לרבות משקאות וחומרי גלם – אריזתו
מחיקת הפריט
4.6ה
הסעדה (קייטרינג) – כהגדרתה בתקנות רישוי עסקים (תנאים תברואיים לעסקים ליצור מזון), התשל"ב-1972
הארכת תוקף משנה ל-5 שנים
4.7ג
אטליז – מכירת בשר, עופות או דגים שאינם קפואים
מחיקת שר החקלאות ופיתוח הכפר כנותן אישור
4.8
משקאות משכרים – עסק שעיקר פעילותו הגשתם לצורך צריכה במקום ההגשה
הארכת תוקף משנה ל-3 שנים
5.1א
תחנת מעבר ומיון
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
5.1ג
טיפול בפסולת, לרבות: עיבודה, ניצולה, מיחזורה, מיונה, קומפוסטציה, שריפתה
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
5.1ה
אתר לסילוק פסולת מעורבת, לרבות פסדים
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
5.2ב
מי שתייה – מיתקן להפקתם ולטיפול בהם, למעט מיתקן להתפלתם
הארכת תוקף מ-3 ל-5 שנים
7.1א
בית מלון, פנסיון, אכסניה וכיו"ב
הארכת תוקף מ-3 ל-10 שנים
7.6
משחקים, כהגדרתם בסעיף 2ב(ב) לחוק – מקום לעריכתם
הארכת תוקף משנה ל-3 שנים
7.7ה
אמפיתאטרון
הארכת תוקף משנה ל-3 שנים
7.7ו
דיסקוטק
הארכת תוקף משנה ל-3 שנים
8.4א
הסעת נוסעים וכן מקום המשמש לניהול העסק או לשליטה בו
מחיקת השר לביטחון הפנים כנותן אישור לעניין הבטחת המטרה הנוגעת למשטרת ישראל
8.6ג
כלי רכב – רחיצתם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
8.6ז
חניון מקורה או תת-קרקעי, ששטחו מעל 500 מ"ר
לסייג הפריט כך שיחול רק על חניון שהוא בתשלום או פתוח לקהל הרחב, למעט חניון המשמש את עובדי או דיירי הבניין בלבד
8.8א
כלי שיט – השכרתם, אחסונם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
10.7ג
מפעל לעיבוד שיש
תוקף הרישיון יקבע ל – 5 שנים
10.10א
חומרים מסוכנים – ייצורם, עיבודם, אריזתם, מחזורם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
10.10.ו
חומרים מסוכנים – טיפול בפסולת
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
10.6א
דשנים – ייצורם, עיבודם, אריזתם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
10.8א
חומרי חיטוי או ניקוי – ייצורם, עיבודם, אריזתם
מחיקת שר הבריאות כנותן אישור
נספח י' – רשימת פריטי רישוי אשר פיצולם ייבחן על ידי אגף רישוי עסקים כאמור בסעיף ה4(ב) להחלטה
סימון
שם הפריט
3.2א
בעלי חיים, למעט עופות – גידולם, אחזקתם, טיפול בהם
3.2ח
עופות – גידולם, אחזקתם, טיפול בהם
4.2א
בית קפה, מסעדה לרבות הגשת משקאות משכרים לצריכה במקום
4.7ב
מרכול – מקום לממכר מזון ומוצרי צריכה לשימוש אישי או ביתי,
שאין בו טיפול במזון, לרבות משלוח מזון
6.4
מכבסה, ניקוי יבש, לרבות הפעלת מכונות כביסה וייבוש אוטומטיות
שלא בבניין מגורים לשימוש הדיירים
6.5
מכשירי אלקטרוניקה ואלקטרואופטיקה לרבות מחשבים, רכיביהם –
ייצור רכיבים אלקטרוניים ומעגלים מודפסים,
למעט הרכבתם
6.9א
רוכלות מזון
10.6
ייצור רהיטים
10.14א
פחחות, למעט פחחות רכב
10.7ב
חומרי גלם ומוצרי בנייה – אחסונם, מכירתם,
למעט אולם תצוגה בלבד
שאין בו מלאי.
החלטת הממשלה קובעת מדיניות רישוי עסקים דיפרנציאלי, כך שכל עסק יסווג לפי מורכבותו ולפי הסיווג ייקבע מסלול הרישוי שלו – החל מאישור על בסיס תצהיר לסיווג "נמוך", דרך היתר מזורז לעסקים שיסווגו בסיווג "בינוני" או "בינוני מוגבר", ועד הליך הרישוי השלם הקיים לעסקים בסיווג מורכבות "גבוהה". כן נקבעו בהחלטת הממשלה השלבים השונים של מסלולי הרישוי החדשים.