מה הוחלט?
בהמשך לעבודת הוועדה הבין-משרדית לבחינת הטיפול בנפגעי עבירות מין בהליך הפלילי בראשות השופטת (בדימוס) דבורה ברלינר ולפרסום המלצותיה בדוח מחודש דצמבר 2019 (להלן: "ועדת ברלינר"), בהמשך לעבודת יישום ההמלצות על ידי רשויות האכיפה ועל ידי מערכת בתי המשפט ובהמשך להמלצות הצוות להנגשת ההליך האזרחי לנפגעי עבירה אשר הוגשו לשר המשפטים ביום 4 בספטמבר 2022 (להלן: "הצוות להנגשת ההליך האזרחי"), ובמטרה להנגיש את ההליכים המשפטיים לנפגעי העבירה ולקדם את זכויותיהם במשפט :
1. בהחלטה זו, "נפגע עבירה" – כהגדרתו בחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א–2001 (להלן: "חוק זכויות נפגעי עבירה").
שיפור המענה הממשלתי לנפגעי עבירה
2. מבנה יחידות הסיוע בפרקליטות המדינה:
א. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לפרסם הצעה לתקנות זכויות נפגעי עבירה (יחידות הסיוע בפרקליטות) שמטרתן לקבוע את מבנה יחידות הסיוע, שהוקמו בהתאם לסעיף 23 לחוק זכויות נפגעי עבירה, פרישתן, תפקידיהן ודרכי פעולתן, וכי הצעה לתקנות כאמור תפורסם להערות הציבור בתוך 3 חודשים.
ב. לרשום את הודעת שר המשפטים כי את עבודת יחידות הסיוע ילוו יועצים חיצוניים בתחום הסוציאלי-ויקטימולוגי. לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים עד 2.5 מיליון ש"ח ממקורותיו בכל שנה החל משנת 2022.
ג. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לפעול לשילוב של עובד משרד המשפטים, דובר השפה הערבית, בכל אחת מיחידות הסיוע.
ד. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לפעול לעריכת מחקר מלווה באשר לפעילות יחידות הסיוע. לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים עד 150,000 ש"ח סכום חד פעמי ממקורותיו בשנת 2022.
3. בחינת יישום המלצות ועדת ברלינר:
א. להקים צוות בין-משרדי, אשר יבחן את המשך יישום המלצות ועדת ברלינר שטרם יושמו, לרבות אלה המפורטות להלן, וכן המלצות נוספות לשיפור הטיפול בנפגעי העבירה בהליך הפלילי והמנהלי, ויגבש תוכנית יישום לגבי המלצות שיקבע (בסעיף זה – "הצוות").
ב. בצוות יהיו חברים נציגי משרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט, משרד הרווחה והביטחון החברתי, המשרד לביטחון הפנים, משרד האוצר ומשרד הביטחון (במקרים הרלוונטיים).
ג. הצוות רשאי למנות צוותי משנה לגבי נושא או המלצה מסוימים, לרבות אלה המפורטים להלן, אשר יכללו את כל הגורמים הנוגעים בדבר.
ד. ככל שלמימוש המלצות הצוות יידרש תקציב, מימוש ההמלצות ייעשה לאחר קבלת החלטת ממשלה פרטנית לקביעת המקורות הנדרשים לכך.
ה. הצוות או צוותי המשנה יבחנו דרכים ליישום ההמלצות שלהלן והמלצות נוספות שיקבע הצוות:
(1) הקמת מרכזים ייעודיים לנפגעי עבירה בגירים המעוניינים להגיש תלונה בעבירות מין ואלימות.
(2) האופן שבו ניתן לשפר ולייעל את קבלת עמדת נפגע העבירה המעוניין בכך לפני ועדת השחרורים ולפני היחידה לשחרור ממאסרים קצרים לפי חוק שחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א–2001 וחוק זכויות נפגעי עבירה, וכן להעלות את מודעות נפגעי העבירה לזכותם להביע עמדתם.
(3) שיפור ההנגשה השפתית והתרבותית של מידע והודעות הנמסרים על ידי הרשויות לפי חוק זכויות נפגעי עבירה, לשפות המנויות בתקנות זכויות נפגעי עבירה ולאנשים עם מוגבלות. באשר לשפה הערבית ובהתאם להחלטת הממשלה מס' 550 מיום 24.10.2021, תיבחן הדרך להגעה להנגשה מלאה.
(4) יצירת מסד נתונים אמין ורחב היקף לצורך קידום זכויות ומתן שירותים לנפגעי עבירה בהליכים משפטיים פליליים, מנהליים ואזרחיים, באמצעות יצירת תשתית ידע, איסוף נתונים ושיתוף מידע בנושא.
4. לרשום את הודעת שר המשפטים בדבר הקמת צוות במשרד המשפטים בשיתוף פרקליטות המדינה, במטרה לשפר את השירות הניתן כיום לנפגעי עבירה ולטייב את הקשר של פרקליטות המדינה עימם. לצורך יישום המלצות הצוות, יקצה משרד המשפטים ממקורותיו עד 4 מיליון ש"ח חד פעמי, על פני השנים 2025-2022.
5. בהמשך להחלטת הממשלה 549 מיום 24.10.2021, לרשום את הודעת שר המשפטים על הקמת צוות לבחינת דרכים לשיפור הנגישות של נפגעי עבירות מין ואלימות בחברה הערבית לרשויות האכיפה, בהליכים השונים, ולשיפור המענים הקיימים עבור נפגעי עבירה אלו. הצוות יפעל בהובלת פרקליטות המדינה ובהשתתפות ייעוץ וחקיקה והסיוע המשפטי במשרד המשפטים, המשרד לביטחון הפנים, משרד הרווחה והביטחון החברתי ומשטרת ישראל.
6. בהמשך להחלטות הממשלה מס' 1366 מיום 10.4.2022 ומס' 260 מיום 26.7.2020, להטיל על ראש מערך הדיגיטל הלאומי, יחד עם נציגי המשרדים המפורטים להלן, להקים צוות משימה בין-משרדי שמטרתו למפות את התהליך שעובר נפגע העבירה, מרגע הגשת תלונה ולאורך כלל ההליכים המשפטיים, במטרה לבחון את תהליכי הנגשת המידע והתקשורת עם נפגע העבירה, כולל מיצוי זכויות, בין היתר, באמצעות שימוש באמצעים דיגיטליים וטכנולוגיים מתקדמים. בצוות המשימה ייקחו חלק נציגי משרד המשפטים ובהם נציגי פרקליטות המדינה והסיוע המשפטי, נציגי המשרד לביטחון הפנים ובהם נציגי משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר, נציגי משרד הרווחה והביטחון החברתי ונציגי הנהלת בתי המשפט והמרכז לגביית קנסות. לצורך עבודת הצוות והמיפוי כאמור, יקצה משרד המשפטים ממקורותיו עד 500,000 ₪ בשנת 2022. ככל שמימוש המלצות הצוות ידרוש תקציב, מימוש ההמלצות ייעשה לאחר קבלת החלטת ממשלה פרטנית לקביעת המקורות הנדרשים לכך.
7. לרשום את הודעת שר המשפטים בדבר כוונתו –
א. לקדם הכשרות בנושא נפגעי עבירה בהליך האזרחי, בהמשך להמלצה א' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי;
ב. להרחיב את ההכשרות המתקיימות כיום בנושא נפגעי עבירות מין בהליך הפלילי, כאמור בהמלצת ועדת ברלינר וכן להרחיב את ההכשרות לנפגעי עבירות נוספות (עמוד 165 לדוח הוועדה).
לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים עד 1 מיליון ש"ח ממקורותיו בכל שנה החל משנת 2022.
8. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לערוך הדרכות בנושא טראומה משנית לעובדי פרקליטות המדינה ועובדי הסיוע המשפטי ועורכי הדין החיצוניים מטעמו, וכן להעניק להם שירותי סיוע ותמיכה נפשית בכל הנוגע לעבודתם עם נפגעי עבירה. לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים 240,000 ש"ח ממקורותיו בכל שנה החל משנת 2022.
9. לרשום את הודעת שר המשפטים כי פרקליטות המדינה תמשיך לקיים תהליכי שיתוף ציבור בנושא נפגעי עבירה עם ארגוני סיוע לנפגעי עבירה, עם הסיוע המשפטי, ועם גורמי ממשלה נוספים העוסקים בנושא, ובכלל זאת משרד הרווחה והביטחון החברתי ועם נפגעי העבירה עצמם, ולהטמיע תובנות העולות ממפגשים אלה בעבודתה. לצורך יישום סעיף זה יקצה משרד המשפטים ממקורותיו עד 300,000 ₪ חד פעמי על פני השנים 2025-2022.
קידום זכויות נפגעי עבירה
10. סיוע משפטי לנפגעי עבירה:
א. לרשום את הודעת שר המשפטים כי ביום 28 ביוני 2022 אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק הסיוע המשפטי (תיקון מס' 24 והוראת שעה) (סיוע משפטי לנפגעי עבירות), התשפ"ב-2022, שעניינה הרחבת הסיוע המשפטי שניתן לנפגעי עבירות מין וסחר בבני אדם, ללא מבחן זכאות כלכלית, ועיגון סיוע המשפטי לנפגעי עבירות המתה.
ב. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לבחון את הרחבת הסיוע המשפטי גם לנפגעי עבירות נוספות, בהמשך להמלצה ג' של הצוות להנגשת ההליך האזרחי.
ג. לרשום את הודעת שר המשפטים כי עורכי הדין בסיוע המשפטי המייצגים קטינים נפגעי עבירה, מלווים כיום על ידי יועצים חיצוניים בתחום הסוציאלי-ויקטימולוגי המייעצים לעורכי הדין וכי בכוונתו לפעול להרחבת הליווי כאמור גם ביחס לעורכי דין המייצגים נפגעי עבירה נוספים. לצורך יישום סעיף קטן זה, יקצה משרד המשפטים עד 250,000 ש"ח ממקורותיו בכל שנה החל משנת 2022.
ד. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לפעול, בתיאום עם שר הרווחה והביטחון החברתי, לעריכת מחקר מלווה באשר להשפעת ייצוג וליווי משפטי וליווי טיפולי, לנפגעי עבירה. לצורך יישום סעיף קטן זה, יקצה משרד המשפטים עד מיליון וחצי ש"ח ממקורותיו בשנת 2022.
11. לרשום את הודעת שר המשפטים, כי בכוונתו לבחון, בתיאום עם המשרדים הרלוונטיים ובהם משרד הרווחה והביטחון החברתי והמשרד לשוויון חברתי, את הנגשת ההליכים המשפטיים לנפגעי עבירה בעלי מאפיינים ייחודיים (כך, למשל, נפגעי עבירה זקנים, נפגעי עבירה קטינים, נפגעי עבירה מהמגזר החרדי, נפגעי אלימות במשפחה, נפגעי עבירה שנפגעו כחלק מקבוצה גדולה, נפגעי עבירה שההליך הפלילי בעניינם התקיים בבתי דין צבאיים) והבטחת מימוש זכויותיהם בהליכים. זאת, בהמשך לאמור בעמודים 50-49 בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי.
12. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לפעול באמצעות הסיוע המשפטי ובתיאום עם פרקליטות המדינה, עם משרד הרווחה והביטחון החברתי ועם המשרד לביטחון הפנים, לגיבוש מודל טכנולוגי להכרת ההליך המשפטי לקטינים נפגעי עבירה, ותוך התאמת המודל למאפייניהם ולצרכיהם הייחודים של קטינים, והכול במסגרת כללי ההליך המשפטי. לצורך כך, יתייעץ הסיוע המשפטי עם כלל הגורמים הרלוונטיים. לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים עד 1 מיליון ש"ח חד פעמי ממקורותיו בשנת 2022.
13. לרשום את הודעת שר הרווחה והביטחון החברתי כי משרד הרווחה ימשיך בגיבוש ובהטמעת תפקיד עובד סוציאלי נפגעי עבירה ברשויות המקומיות, בהתאם לתקציב שהוקצה לכך על ידי משרד האוצר ובהמשך להמלצות ועדת ברלינר. עובד סוציאלי נפגעי עבירה ייתן שירות לקטינים ובגירים נפגעי עבירות מין במחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית. השירות יכלול שירות פסיכוסוציאלי, התערבות בשעת משבר, סיוע ומידע בנושא מיצוי זכויות ותיווך מול גורמים רלוונטיים הנוגעים לנפגעי עבירה ולזכויותיהם בגופים וברשויות השונות.
14. א. להטיל על רשות האכיפה והגבייה ועל הנהלת בתי המשפט להמשיך ולטייב את הליכי העברת הפיצויים לנפגעי עבירה.
ב. משרד המשפטים, בשיתוף ובהסכמת המרכז לגביית קנסות והנהלת בתי המשפט, יגבש קריטריונים להגדרת כספים ככספים שאינם בני העברה למפוצים (להלן: "כספים שאינם בני העברה").
ג. להטיל על המרכז לגביית קנסות להעביר לאפוטרופוס הכללי את הכספים שהוגדרו ככספים שאינם בני העברה, בהתאם לאמור בסעיף זה, וכן, בהתאם לסעיף 2(ב) לחוק האפוטרופוס הכללי, תשל"ח-1978 (להלן: "חוק האפוטרופוס הכללי"), להטיל על האפוטרופוס הכללי לקבל לידיו מהמרכז לגביית קנסות ומהנהלת בתי המשפט, כספים שאינם בני העברה כאמור ולנהל את הכספים. מועד קבלת הכספים לראשונה יאושר על-ידי מנכ"ל משרד המשפטים.
ד. האפוטרופוס הכללי ינהל את הכספים בהתאם לחוק האפוטרופוס הכללי. הוא יותיר בניהולו שיעור מסוים מהכספים ואת יתרתם יעביר לידי הוועדה לפי סעיף 27א לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006, אשר תקצה את הכספים לטובת מטרות המקדמות זכויות ושירותים לנפגעי עבירה ובהתאם לנוהל שנקבע לפי הסעיף האמור.
ה. אין באמור לעיל כדי לפגוע בזכאותו של נפגע העבירה לסכום הפיצוי שנגבה. בכל מקרה של פנייה מטעם נפגע עבירה לקבלת פיצויים שהוא זכאי להם, האפוטרופוס הכללי יחויב לשלם את הפיצויים המבוקשים, בהתאם להוראת המרכז לגביית קנסות.
ו. בתום 5 שנים ממועד קבלת החלטה זו, תיערך בחינה של הקריטריונים המוזכרים בסעיף קטן (א), כדי לוודא שהם מבטיחים את איתור נפגעי העבירה באופן מיטבי.
15. בהתאם להמלצה י"א בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי, לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לבחון, בהסכמת שר האוצר, אפשרות כי נפגעי עבירה בעבירות שיקבעו, אשר נפסקו לטובתם פיצויים בהליך האזרחי, יהיו זכאים לפטור, מלא או חלקי, מאגרות הוצאה לפועל.
16. בהמשך להמלצות הצוות להנגשת ההליך האזרחי, לרשום את הודעת שר המשפטים כי בכוונתו לגבש הצעות לתיקוני חקיקה ולפרסמן להערות הציבור, כמפורט להלן:
(1) תזכיר חוק שיכלול את תיקוני החקיקה הבאים, בהתאם להמלצות המפורטות בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי –
א. תיקון להתאמת הליכי תביעה נגררת לפלילים לצורכי נפגעי עבירה באמצעות תיקון חוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (המלצה ט' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי).
ב. תיקון סעיף 42ג לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, כך שבכל הנוגע לפרטי העבירה ולהכרעות המופיעות בהכרעת הדין, הבאת ראיות לסתור ככל שאינן נוגעות לנתבעים שלא היו צד להליך הפלילי תצריך בחינה והפעלת שיקול דעת שיפוטי. בית המשפט הוא שיאשר הבאת ראיות לסתור קביעות הנוגעות לפרטי העבירה. בכל הנוגע לקביעות אחרות של פסק הדין בהליך הפלילי הנוגעות לנתבעים הנוספים, רשאים יהיו הנתבעים הנוספים להגיש ראיותיהם לצורך בירור אחריותם או לצורך בירור גובה הנזק (המלצה ה' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי).
ג. תיקון סעיף 108א לחוק בתי המשפט, על מנת להרחיב את ההסדר המאפשר לנפגע העבירה לבקש מבית המשפט מינוי מומחה רפואי מטעמו, חלף הגשת חוות דעת רפואיות מטעם הצדדים, גם לנפגעי עבירות המתה ואלימות וגם כלפי נתבעים נוספים שאינם רק הנתבע שהורשע. נתבעים נוספים יהיו רשאים להגיש חוות דעת מטעמם בכל הנוגע לטענות נפגע העבירה, למעט לגבי הנזק שנגרם לו בגין העבירה שבוצעה בו (המלצה ח' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי).
ד. תיקון חוק להרחבת ההגנות הקבועות בחוק זכויות נפגעי עבירה, בחוק לתיקון סדרי דין (חקירת עדים), התשי"ח-1957 ובחוק לתיקון דיני ראיות (הגנת ילדים), התשט"ו-1955 לנפגעי עבירה בהליך האזרחי, על מנת להגן על נפגעי עבירה גם בהליך האזרחי (המלצה ו' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי); התיקון האמור יגובש בתיאום עם שר הרווחה והביטחון החברתי.
ה. תיקון סעיף 18ב לחוק ההתיישנות, התשי"ח-1958, שירחיב את הכלל הקבוע בסעיף 18ב לחוק ההתיישנות שלפיו מרוץ תקופת ההתיישנות של תביעה בתובענה שהגיש נפגע, המבוססת על הרשעה של הנתבע, לא יסתיים לפני שעברה שנה מהיום שבו פסק הדין בהליך הפלילי הפך לחלוט, באופן שיחול על כל נפגע עבירה (המלצה י"ד בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי).
(2) הצעה לתיקון החוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001 או לתיקון תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, שלפיה יוסמך בית המשפט לתת במסגרת ההליך שנדון בפניו סעד שיגן על נפגע העבירה (התובע) וימנע מהנתבע או מי מטעמו לאיים על התובע או להטריד אותו (המלצה ז' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי). תזכיר החוק או ההצעה לתיקון תקנות כאמור יפורסמו להערות הציבור בתוך 6 חודשים.
(3) הצעה לתיקון תקנות זכויות נפגעי עבירה, התשס"ב-2002, כך שמידע על האפשרות לבחון מיצוי זכויות בהליך האזרחי יובא בפני נפגעי העבירה כבר בתחילת ההליך הפלילי (המלצה ב' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי). הצעה לתיקון תקנות כאמור תגובש בהסכמת השר לביטחון הפנים תוך בחינת משמעויותיה, בין היתר בהיבט התקציבי-משאבי, בתוך 6 חודשים.
(4) בחינת הצורך בתיקון לחוק זכויות נפגעי עבירה, שיקבע כי לנפגע עבירה תהיה זכות עיון בהכרעת הדין ובגזר הדין, בסייגים המתאימים (ברוח המלצה ד' בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי); הבחינה תיעשה במשותף עם המשרד לביטחון הפנים – הן לעניין עצם מתן הזכות האמורה והן לעניין אופן מימושה –ולאחריה, ככל שיוחלט כי יש צורך בתיקון חקיקה כאמור – יגובש התיקון בהסכמת השר לביטחון הפנים. הבחינה המשותפת תושלם בתוך 6 חודשים.
17. לרשום את הודעת שר המשפטים כי בהמשך לסעיף 9 בהחלטת הממשלה מס' 1476 מיום 22.05.2022 יימשך הליך הבחינה בנושא הטמעת הליכי צדק מאחה.
18. בהתאם להמלצה י"ג בדוח הצוות להנגשת ההליך האזרחי, להטיל על משרד המשפטים, בהסכמת משרד האוצר, לגבש תוכנית להגברת השימוש בהליכי גישור בהליך האזרחי, מותאם לנפגעי עבירה. זאת, בין היתר, באמצעות הגדלת ההיצע של הליכים אלו, התאמת ההליך לצרכים הייחודיים של נפגעי עבירה לרבות על-ידי הכשרה מתאימה למגשרים ובפריסה שתאפשר גישה וזמינות של הליכים אלה למספר גדול ככל האפשר של נפגעי עבירה, אשר ירצו להשתלב באחד מההליכים האלה, כך שהאפשרות להסתייע בהם לא תהיה מותנית ביכולת כלכלית של הצדדים.
19. להטיל על הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, בתיאום עם משרד המשפטים, לבחון את האפשרות להסדיר את השימוש בביטוח כחלק מסל המענים לטובת נפגעי עבירה.
20. להטיל על זרוע עבודה שבמשרד הכלכלה והתעשייה, בתיאום עם משרד המשפטים ועם משרדים רלוונטיים נוספים, לרבות הרשות לקידום מעמד האישה, לבחון קשיים ייחודיים לנפגעי עבירה בעולם העבודה ודרכים למתן סיוע ותמיכה בהקשרים אלה, לרבות תיקוני חקיקה נדרשים.
21. להטיל על שרת הכלכלה והתעשייה להקים צוות משרדי שיבחן אם ישנם חסמים ייחודיים לנפגעי עבירה בהקמת עסקים וניהולם ודרכים לפתרונם.
22. יישומה של החלטה זו ושל תוכניות שיגובשו לפיה, ילוו על-ידי ועדה מלווה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים ובהשתתפות מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, מנהל בתי המשפט ונציג בכיר ממשרד האוצר; הוועדה המלווה תעסוק בשחרור חסמים, בתעדוף משאבים ובקביעת מנגנוני מעקב אחר התקדמות היישום; הוועדה המלווה תתכנס ביוזמת אחד מחבריה או לבקשת אחד מהצוותים שהוקמו בהחלטה זו.
23. במסגרת כלל תהליכי הבחינה לפי החלטה זו, ובכלל זה במסגרת עבודת הצוותים שהוקמו בהחלטה זו, יפעלו הגורמים הבוחנים או הצוותים, לפי העניין, לקבלת עמדותיהם של גורמים רלוונטיים נוספים מהממשלה ומחוצה לה, אשר פיתחו מומחיות, ניסיון וידע רלוונטיים ליישום החלטה זו ובכלל זאת הרשות לקידום מעמד האשה, ויתייעצו עם גורמים כאמור, לפי העניין ובהתאם לצורך.
24. התקציב לצורך מימון החלטה זו בשנים 2022 ואילך הוקצה במסגרת החלטה 551 של הממשלה מיום 24.10.2021.
הממשלה מחליטה על קידום זכויות נפגעי עבירה בהליכים משפטיים ושיפור המענה הממשלתי בעיקר לחברה הערבית, בין השאר ההחלטה תכלול: הקמת צוות לבחינת דרכים לשיפור הנגישות של נפגעי עבירות מין ואלימות בחברה הערבית לרשויות האכיפה, בהליכים השונים, ולשיפור המענים הקיימים עבור נפגעי עבירה אלו. כמו גם הצהרת שר המשפטים לפעול לשילוב של עובד משרד המשפטים, דובר השפה הערבית, בכל אחת מיחידות הסיוע. הצהרת שר המשפטים כי בכוונתו לפעול לעריכת מחקר מלווה באשר לפעילות יחידות הסיוע. לצורך יישום סעיף זה, יקצה משרד המשפטים עד 150,000 ש"ח סכום חד פעמי ממקורותיו בשנת 2022. לפירוט ההחלטה ראו לשון החוק.