לקדם בחינת שיתוף פעולה עם הפורום הכלכלי העולמי (World Economic Forum) (להלן – הפורום) למטרת השתתפות ברשת C4IR – Centers for the Fourth Industrial Revolution שהקים הפורום לעניין רגולציה של טכנולוגיות חדשניות המבוססת על שיתוף פעולה בינלאומי (להלן – הרשת). השתתפות ברשת תאפשר לישראל לקדם מוכנות של המשק לטכנולוגיות אלו באמצעות בחינה ומתן המלצות מדיניות לרגולציה רלוונטית בעזרת שיתוף ידע, למידה והיוועצות עם רגולטורים מרחבי העולם, בעלי עניין והחברות הטכנולוגיות בישראל ותיאום בין הרגולטורים בישראל לשם יצירת תשתית של רגולציה חכמה (להלן – ההמלצות). ההמלצות יגובשו במטרה להבטיח שמירה על האינטרסים הציבוריים הרלוונטיים ולשם סיוע לקידום, במישרין או בעקיפין של מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה בישראל:
א. הממשלה רושמת לפניה את הודעת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית (להלן – רשות החדשנות) כי בהתאם לחוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה, התשמ״ד-1984 (להלן – חוק החדשנות), סמכויותיה והאמצעים העומדים לרשותה, רשות החדשנות תבחן ותקדם את השתתפותה ברשת מטעם מדינת ישראל לשם סיוע לקידום, במישרין או בעקיפין של מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה בישראל. השתתפות רשות החדשנות ברשת ופעולותיה במסגרת זו, ייעשו מבלי ליצור כפילות ולפגוע בסמכויותיהם של גופים ציבוריים ובכלל זה משרדי ממשלה (לרבות יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם), חברות ממשלתיות ותאגידים סטטוטוריים (להלן – הגופים הציבוריים) ותוך היוועצות עמם בתחומים הרלוונטיים לפעילותם.
ב. בכפוף לאמור בסעיף א. לעיל ככל שרשות החדשנות תקבל החלטה להתקשר בהסכם עם הפורום לצורך השתתפות ברשת, לקבוע כי:
1. רשות החדשנות וראש רשות החדשנות (המכהן גם כמדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה) יוסמכו מטעם מדינת ישראל לרכז את הכנת ההמלצות במדינת ישראל ומטעמה לשם השתתפות ברשת.
2. מאחר שהשתתפות ברשת מצריכה בין היתר, תכלול תהליך הכנת ההמלצות בשני תחומים טכנולוגיים לפחות, שבהם יכול ומבוצעים פיילוטים טכנולוגיים אשר מעודדים מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה (להלן- הפיילוטים), במידה ויערכו פיילוטים אלו, הם יבוצעו ע"י רשות החדשנות בהתאם לחוק החדשנות, סמכויותיה והאמצעים העומדים לרשותה. הפיילוטים יבוצעו בהסכמה ושיתוף של הגוף הציבורי שהתחום הטכנולוגי של הפיילוט הוא בתחום אחריותו. הגוף הציבורי ישתתף בהקצאת המשאבים הנדרשים לביצוע הפיילוט, ממסגרת תקציבו, לרבות כוח אדם, מידע ותקציב. שיעור ההשתתפות של הגוף בעלויות הפיילוט, יועבר בהתאם להחלטת המשרד הממשלתי ובתיאום עם רשות החדשנות ואגף התקציבים במשרד האוצר. יובהר ויודגש כי העלויות ליישום הפיילוטים לא ימומנו מתקציב עלויות התפעול כהגדרתו בסעיף ב.3. להלן.
3. מאחר וסך העלות השנתית התפעולית המוערכת להשתתפות ברשת והכנת ההמלצות ע"י רשות החדשנות היא כ- 6 מיליון ש"ח הכוללים תשלום דמי חברות להשתתפות ברשת, עלויות כוח אדם ועלויות תפעול (להלן – עלויות ההשתתפות), העלות השנתית כאמור תוקצה מדי שנה ולמשך שלוש שנים בחלוקה בין הגופים הבאים ובאופן הבא:
(א) רשות החדשנות (מתחום הפעולה הנפרד בסעיף התקציב של משרד הכלכלה והתעשייה) – 3 מיליון ש"ח
(ב) משרד ראש הממשלה – 1.5 מיליון ש"ח
(ג) משרד הכלכלה והתעשייה – 1.5 מיליון ש"ח
התחומים הטכנולוגיים כאמור בסעיף ב.2 לעיל, ייבחרו באמצעות וועדת ההיגוי כאמור בסעיף ב.5 ובהסכמת הגופים הציבוריים שהתחומים הם תחת אחריותם. גופים אלו ישתתפו כל אחד, לאחר קבלת הסכמתם לכך, במיליון ₪ כל שנה מתוך עלויות ההשתתפות, באופן שיוריד את סך ההשתתפות לכל אחד משלושת הגופים המפורטים בסעיפי משנה (א) – (ג) באופן יחסי, על מנת להשלים את הסכום ל-6 מיליון ₪. ככל שיוחלט כי יבוצעו שני פיילוטים בתחום אחריותו של אותו גוף ציבורי, הוא ישתתף בעלויות ההשתתפות בגובה של מיליון ₪ בלבד כל שנה. במידה ויוחלט להכין את המלצות הפיילוט בתחום טכנולוגי שבתחום אחריות של גוף ציבורי שלישי ומעלה, לאחר קבלת הסכמתו לכך, הוא יעביר סכום של מיליון ₪ נוספים כל שנה מעבר ל- 6 מיליון הש"ח, כאמור לעיל.
4. להנחות את משרדי הממשלה, מבלי לפגוע בסמכויותיהם, לשתף פעולה עם רשות החדשנות בתהליך הכנת ההמלצות. כמו כן, להנחות את שרי הממשלה לפנות לתאגידים הציבוריים שבאחריותם, ולהנחות את רשות החברות הממשלתיות לפנות לדירקטוריונים של חברות ממשלתיות וחברות בת ממשלתיות כהגדרתן בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה – 1975, על מנת שייבחנו את האפשרות לשתף פעולה עם רשות החדשנות בתהליך הכנת ההמלצות. רשות החדשנות תרכז את הכנת ההמלצות, אולם לא תעסוק בכתיבת תזכירי חוק ובקביעת רגולציה המסורה לאחריות הגורמים המוסמכים. בכל מקרה של היתכנות להשפעה מדינית, ביטחונית או הגנת סייבר של הרשות במסגרת הרשת, תיוועץ הרשות בנדון עם הגופים הציבוריים הרלוונטיים והכל בכפוף לאמור בסעיף א.
5. לרשום את הודעת רשות החדשנות כי בהתאם לחוק רשות החדשנות, סמכויותיה והאמצעים העומדים לרשותה, תוקם ועדת היגוי לצורך קבלת החלטה על התחומים הטכנולוגיים בהם יבוצעו הפיילוטים, מעקב אחר ביצוע הפיילוטים ותוצאותיהם ובחינת המשך החברות ברשת לאחר השנה הראשונה. בראש וועדת ההיגוי, יעמוד המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה וראש רשות החדשנות ועם חבריה יימנו המנכ"ל והיועץ המשפטי של רשות החדשנות, נציג מנכ"ל משרד ראש הממשלה, נציג היועץ המשפטי לממשלה, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר או נציגו, נציג משרד הכלכלה והתעשייה וכן שני נציגי ציבור בעלי ניסיון במחקר, פיתוח או חדשנות טכנולוגית או מומחיות בתחומי המדיניות והרגולציה הרלוונטיים לעבודת הוועדה. נציגי המשרדים החברים בוועדת ההיגוי יהיו שותפים גם בתהליך הכנת ההמלצות.
6. להנחות את הרגולטורים בישראל שהחלטת הממשלה 2118 מיום 22.10.2014 חלה עליהם, כי במסגרת השתתפותם בתהליך הכנת ההמלצות וכן במידה ויבחרו על בסיס ההמלצות לאחר מכן לקבוע רגולציה ותזכירי חוק בהתאם, הם יפעלו בהתאם למדיניות רגולציה חכמה כפי שנקבעה מכוח החלטת הממשלה 4398 מיום 23.12.2018 ותוך שימוש במתודולוגיית הערכת השפעת רגולציה חדשה (RIA), כפי שנקבעה בהחלטת הממשלה 2118 הנ"ל וזאת על מנת להביא לניתוח מיטבי של הבעיות, הגדרת מטרות ברורות לרגולציה, גיבוש חלופות, הערכת השפעות ובחירה בין חלופות.
שר הכלכלה והתעשייה ידווח לממשלה אחת לשנה על יישום החלטה זו, במהלך תקופת ההשתתפות ברשת.
ההחלטה התקבלה בהתאם לסעיף 19(א) בתקנון לעבודת הממשלה.