על מנת שייכנס לתוקפו ההסדר האמריקני בדבר מתן אשרות מסוג E-2 לאזרחים ישראלים בארה"ב ומאחר שכניסתו לתוקף של ההסדר מותנית בכך שיחול בישראל הסדר דומה לגבי אזרחי ארה"ב, לקבוע כדלקמן:
1. לאשר את המלצות הצוות הבין-משרדי שהוקם ברשות האוכלוסין וההגירה שחברים בו נציגי משרדי החוץ, המשפטים, הכלכלה והאוצר ומצורפות כחלק בלתי נפרד מהחלטה זאת (להלן: ההמלצות) לפיהן יש לבצע תיקוני חקיקה והסדרים מנהליים נדרשים, על מנת לאפשר למשקיעים אזרחי ארה"ב (להלן: משקיעים) ועובדים מטעמם שהם מנהלים בכירים או עובדים מומחים שיש להם ידע חיוני וייחודי ברמה גבוהה, כולם אזרחי ארה"ב (לעיל ולהלן: עובדים מומחים חיוניים מטעם המשקיע) לשהות ולעבוד זמנית בישראל לצורך ניהול ופיתוח של יוזמה עסקית שבה בוצעה השקעת הון משמעותית על ידי המשקיע (להלן: היוזמה העסקית). הכל בתנאים דומים להסדר למתן אשרות משקיע לאזרחים ישראלים אשר נקבע בחקיקת ארצות הברית, המצורף כנספח להמלצות ואשר ייכנס לתוקף רק לאחר קביעת הסדר דומה בישראל עבור משקיעים אזרחי ארה"ב.
2. בהתאם להמלצות, לבצע תיקוני חקיקה והסדרים מנהליים נדרשים כמפורט להלן, על מנת לאפשר לבני זוג של משקיעים ועובדים מומחים חיוניים מטעם המשקיע, ששהותם ועבודתם בישראל הותרה בהתאם להסדרים לפי סעיף 1, לשהות ולעבוד בישראל גם בעבודה אשר אינה בקשר ליוזמה העסקית, וכן להתיר שהות ילדיהם שהם עד גיל 21 כולל, גם אם אינם אזרחי ארה"ב.
3. לקבוע כי אשרות ורישיונות ישיבה יינתנו למשקיעים, ולעובדים מומחים חיוניים מטעם המשקיע ולבני משפחותיהם בהתאם להחלטה זו בתנאי שמנהל רשות האוכלוסין וההגירה או מי שהוא הסמיך לצורך כך, קבע, לאחר קבלת המלצת ועדה מייעצת בינמשרדית שתקום, כי התקיימו תנאי הסף המצטברים להלן וכן תנאים נוספים שפורטו בהמלצות:
א. המשקיע השקיע הון משמעותי ביוזמה עסקית אמיתית ופעילה בישראל (במובחן מהשקעת הון קטנה יחסית בעסק שולי לצורך מחיה בלבד) העשויה ליצור צמיחה כלכלית במשק ומקומות תעסוקה, ותורמת לקידום יעדי המדיניות הכלכלית של המדינה. על ההשקעה להיות בחברה שהתאגדה בישראל והשליטה על עסקיה וניהולה מופעלים בישראל.
ב. המשקיע מבקש לשהות בישראל לצורך פיתוח או ניהול היוזמה העסקית בלבד.
ג. העובדים המומחים החיוניים מטעם המשקיע מבקשים לשהות בישראל לצורך עבודה במסגרת היוזמה העסקית בלבד, ולהם תפקיד ניהולי בכיר, תפקיד פיקוח או יכולת מיוחדת המייחדים את שירותיהם כהכרחיים לפעילותה היעילה.
ד. המשקיע ואו העובדים המומחים החיוניים מטעמו ובני משפחותיהם אשר מבקשים אשרה מתכוונים לצאת מישראל בסיום תקופת שהותם החוקית על פי רישיון הישיבה שינתן להם, ואין למשקיע או לעובדים המומחים החיוניים מטעמו או לבני משפחותיהם כוונה להשתקע בישראל.
ה. אין מניעה אחרת ביחס למשקיע, העובדים המומחים החיוניים מטעם המשקיע או בני משפחותיהם לכניסה, שהייה או עבודה בישראל, בהתאם לחקיקת מדינת ישראל או לנהלים הרגילים של רשות האוכלוסין וההגירה.
4. ככל שמדינה נוספת עימה ישראל קשורה בהסכם אזור סחר חופשי או הסכם הגנה על השקעות תפנה בבקשה להחלת הסדר דומה ותתחייב כי תעניק תנאים דומים למשקיעים אזרחי מדינת ישראל, שייקבעו בהסדר מיוחד בנושא אשרות למשקיעים, תבחן הממשלה החלת הסדר דומה כלפי משקיעים אזרחי מדינה זו ותקבע את תנאי החלת ההסדר בהחלטת ממשלה.
5. על מנת לבצע את ההחלטה דלעיל ובכפוף להוראות לפי החלטה זו וההמלצות, לפעול כלהלן:
א. שר הפנים יפעל, תוך קיום היוועצויות וקבלת הסכמת שרים וכן אישור ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, הכל בהתאם להוראות החוק, כלהלן:
1) יתקן את תקנות הכניסה לישראל, התשל"ד-1974, על מנת לקבוע סוגי אשרות ורישיונות ביקור מיוחדים עבור משקיעים, עובדים מומחים חיוניים מטעמם ובני זוגם העומדים בתנאים שייקבעו לעניין זה, וזאת בתוך 60 יום מיום קבלת החלטה זו.
2) יתקין תקנות לפי סעיף 2(ג) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל) לצורך קביעת פטור מצורך בהיתר לפי סעיף 1יג' לחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 (להלן – חוק עובדים זרים), להעסקת משקיעים ובני זוגם, ועובדים מומחים חיוניים מטעמם ובני זוגם כאמור, העומדים בתנאים שייקבעו לעניין זה, וזאת בתוך 60 יום מיום קבלת החלטה זו.
ב. להנחות את שר האוצר להביא לתיקונו של פרק י' לחוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2003 ו-2004), התשס"ג–2003, כך שמשקיעים, עובדים מומחים חיוניים מטעמם ובני זוגם, העומדים בתנאי החלטה זו ולפיכך זכאים לאשרות ורישיונות ביקור בתוקף כאמור בסעיף 5(א)(1) לעיל, יוחרגו מהגדרת "עובד זר" וכך לא יוחל עליהם ההיטל הקבוע בפרק זה על העסקתם, וזאת בתוך 90 יום מיום כניסת תיקוני החקיקה לתוקף.
ג. להנחות את שר הכלכלה, מכוח סמכותו לפי סעיף 6ג לחוק עובדים זרים, בהיוועצות עם שר הפנים, ובאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, לקבוע בתקנות פטורים מחובות לפי סעיפים 1ג, 1ה 1ו לחוק עובדים זרים, למעסיקים של משקיעים, עובדים מומחים חיוניים מטעם משקיע או בני משפחותיהם בעלי אשרה ורישיון ביקור בתוקף כמפורט בסעיף 3(ג) דלעיל, וכן לקבוע פטור כאמור מהחובות לפי סעיף 1ד לחוק האמור, בתנאי שהעובד מבוטח בביטוח רפואי בהיקף דומה לביטוח לפי צו עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (סל שירותי בריאות לעובד), התשס"א-2001, וזאת בתוך 60 יום מיום קבלת אישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
ד. להנחות את שרי הפנים, האוצר והכלכלה להאציל את סמכותם לפי סעיף 3א' (ג'1) לחוק הכניסה לישראל, כל שר לנציג מטעמו שיהא חבר בוועדה לפי סעיף 6.1 להמלצות.
ה. להנחות את שר הרווחה והשירותים החברתיים להפיץ תזכיר חוק לתיקון סעיף 2א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, כך שנושאי אשרה ו/או רישיון ישיבה מהסוגים המנויים בהחלטה זו לא ייראו כתושבי ישראל לעניין גמלאות הביטוח הלאומי ולעניין חוק ביטוח בריאות ממלכתי, וזאת בתוך 60 יום מיום כניסתו לתוקף של תיקון בתקנות הכניסה לישראל, תשל"ד-1974, כאמור לעיל .
ו. להנחות את מנהל רשות האוכלוסין וההגירה כלהלן:
1. עם השלמת החקיקה הנדרשת כמפורט לעיל, לפרסם נוהל המסדיר את אופן הגשת בקשות לאשרות ולרישיונות ביקור למשקיעים, לעובדים מומחים חיוניים מטעמם ולבני משפחותיהם לפי החלטה זו, וכן המפרט את אופן הטיפול בבקשות אלו ובכלל זה הקריטריונים למתן אשרות ורישיונות כאמור. הנוהל יקבע הסדר לבחינת האשרות אשר יהיה דומה ככל הניתן להסדר למתן אשרת E2 בארה"ב על מנת לעמוד בתנאי הטיפול הדומה שבחקיקה האמריקנית, אך בהתחשב בצרכים הכלכליים, המשפטיים והתפעוליים הקיימים בישראל. הנוהל ינוסח בשיתוף פעולה עם משרד האוצר ומשרד הכלכלה.
2. למנות צוות בינמשרדי אשר בראשו יעמוד נציג רשות האוכלוסין וההגירה ואשר יכלול את נציגי משרדי החוץ, האוצר והכלכלה ויבחן את הבקשות שתוגשנה בהתאם לנוהל האמור, וימליץ למנהל הרשות או למי שהוא הסמיך לצורך כך על מתן אשרות ורישיונות לפיו.
ז. להנחות את שר החוץ:
1. להודיע באגרת רשמית לשגרירות ארה"ב בישראל על תוכן החלטה זו.
2. לקראת הכניסה לתוקף של הנוהל לפי סעיף ו(1) דלעיל, לפעול לקידום הסדרת הכניסה לתוקף של החקיקה של ארה"ב בנושא מתן אשרות E2למשקיעים ישראלים, לעובדים מומחים חיוניים מטעמם ולבני משפחותיהם על בסיס הדדי לאחר קיום הסדר דומה למשקיעים אזרחי ארה"ב בישראל.
3. להודיע לשר הפנים, לשר הכלכלה ולשר האוצר על מועד כניסתו לתוקף של ההסדר הדומה.
לקבוע כי ההסדרים לפי החלטה זו ובכלל זה תיקוני החקיקה ייכנסו לתוקף על בסיס הדדי עם ההסדרים של ארה"ב בעת קבלת הודעת שר החוץ כאמור.