מה הוחלט?
בהמשך להחלטות הממשלה מס' 3269 מיום 17.12.2017, מס' 465 מיום 25.10.2020, מס' 171 מיום, מס' 211 מיום 01.08.2021, מס' 208 מיום 01.08.2021 ומס' 541 מיום 24.10.2021 ועל מנת לעמוד ביעד הממשלתי של 30% אנרגיה מתחדשת בשנת 2030, תוך הסרת חסמים, יצירת שיתופי פעולה בין כלל בעלי העניין וטיוב הליכים רגולטוריים ובירוקרטיים וכחלק מהמאמץ העולמי להתמודדות עם משבר האקלים שאליו מחויבת ישראל, לנקוט בצעדים האלה:
1. להקים צוות בין-משרדי לבחינת כלים לקידום הקמת מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת ("מתקני אנרגיה מתחדשת") בבנייה חדשה שאינה למגורים ובכלל זה בחינת האפשרות להטלת החובה להתקנתם. בראש הצוות יעמוד מנהל מנהל התכנון ויהיו חברים בו מנכ"לי משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, משרד המשפטים, הממונה על התקציבים והחשב הכללי או נציגיהם. הצוות יהיה רשאי להזמין לדיונים נציגים של משרדי ממשלה רלוונטיים נוספים לפי הצורך. הצוות יגיש לממשלה את המלצותיו לרבות תיקוני חקיקה ונהלים, ככל הנדרש, בתוך 90 יום ממועד החלטה זו.
2. להנחות את מנהלת רשות החברות הממשלתיות לדרוש מהדירקטוריונים של החברות הממשלתיות לקיים דיון בשני הנושאים הבאים, בכפוף לכל דין:
א. אפשרות הקמה של מתקני אנרגיה מתחדשת על גבי תשתיות ונכסים בבעלותן או שמוקמים או מופעלים על ידיהן וזאת למעט חברה ממשלתית שהיא בעלת רישיון הולכה או רישיון לניהול מערכת מכוח חוק משק החשמל, התשנ"ו-1996.
ב. אימוץ אמצעים להתייעלות באנרגיה בתשתיות ונכסים שבבעלותן או שמוקמים או מופעלים על ידיהן.
ג. הרשות תגיש לממשלה דין וחשבון על דיונים שנערכו לפי סעיפים אלו וההחלטות שהתקבלו לגביהם בתוך 180 יום ממועד קבלת החלטה זו.
"חברה ממשלתית" לעניין החלטה זו – חברה ממשלתית וחברה בת ממשלתית כהגדרתן בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975.
3. לרשום את הודעת יו"ר מליאת רשות החשמל כי בכוונתו לבחון את האפשרות לקבוע מנגנון לתמרוץ התייעלות באנרגיה עבור גופים שלהם נקבעים תעריפים על ידי המליאה, בכפוף לכל דין, וכן לרשום את הודעת יו"ר המועצה לענייני משק הגז הטבעי, כי בכוונתו לבחון את האפשרות לקבוע מנגנון לתמרוץ התייעלות באנרגיה במקטע ההולכה, בכפוף לכל דין.
4. במטרה להגדיל את היקף מתקני האנרגיה המתחדשת והאגירה במסגרת פרויקטי בנייה ותשתיות שבוצעו על ידי משרדי הממשלה ויחידות הסמך שלהם, או שמקודמים על ידיהם:
א. להנחות את מנכ"לי כל משרדי הממשלה ויחידות הסמך לבחון שילוב של מתקני אנרגיה מתחדשת ואגירה במסגרת פרויקטי בנייה ותשתיות שמקודמים על ידיהם או שבוצעו במישרין או בעקיפין, לצד בחינת הכדאיות המשקית והכלכלית של הקמת המתקנים.
ב. משרדי הממשלה ויחידות הסמך ידווחו לשרת האנרגיה על מתקני אנרגיה מתחדשת ואגירה ששולבו במסגרת הפרויקטים שבוצעו או שמקודמים על ידיהם במישרין או בעקיפין בכל שנה קלנדרית וזאת עד ל-31 במרץ בשנה העוקבת.
אין באמור בסעיף זה כדי להקנות זכות או טענה לצד ג' כלשהו.
5. במטרה לקצר את משך הזמן הדרוש להקמה של מתקני אנרגיה מתחדשת בישראל, לפשט את תהליכי הקמתם על ידי הסרת חסמים ולהנגיש לציבור את תהליכי ההקמה אל מול הגופים השונים ובמטרה לבחון הקמה של מערכת ממשלתית אחודה לנושא (One Stop Shop), לבצע את הפעולות הבאות:
א. בסעיף זה – "גוף מעורב" – גוף המעורב באופן ישיר או עקיף בתהליכי ההקמה של מתקני אנרגיה מתחדשת, לרבות תהליכי אישור תכניות, מתן היתר, רישוי, הקצאת קרקע וחיבור לרשת החשמל, כמפורט להלן: גוף המנוי בטבלה בפסקה (ד), גוף המנוי בפסקה (ה), המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר.
ב. גוף מעורב שהוא משרד ממשלתי יכין אפיון של השלבים הנדרשים למתן אישורים הנדרשים על ידיו בתהליכי הקמה של אנרגיה מתחדשת, לרבות לוח זמנים למתן מענה לכל שלב (להלן – האפיון), ויעביר את האפיון למשרד האנרגיה בתוך 120 יום מהמועד שבו העביר אליו משרד האנרגיה מתכונת לקביעת אפיון.
ג. משרד האנרגיה יפנה לגופים המעורבים שאינם משרדי ממשלה בבקשה להגיש את האפיון. העתק הפנייה יועבר גם לשר או לגוף ממשלתי הממונה על הגוף המעורב.
ד. שר או גוף האחראי על גוף מעורב יפעל ככל הניתן, על פי סמכויותיו על פי דין, על מנת שהגוף המעורב הרלוונטי יעביר את האפיון למשרד האנרגיה בתוך 120 מיום שהעביר אליו משרד האנרגיה מתכונת לקביעת אפיון:
שר או גוף אחראי | הגוף המעורב |
שר הביטחון | פיקוד העורף ואגף תכנון ובניין כוח רב-זרועי בצה"ל |
השרה להגנת הסביבה | רשות הטבע והגנים |
שרת האנרגיה ומנהלת רשות החברות הממשלתיות | חברת החשמל |
ה. הממשלה רושמת את ההודעות הבאות:
1) הודעת הרשות הממשלתית למים וביוב כי תפעל להעברת אפיון למשרד האנרגיה.
2) הודעת רשות מקרקעי ישראל כי תבחן את האפשרות להכנת אפיון והעברתו למשרד האנרגיה.
3) הודעת רשות העתיקות כי תפעל להעברת אפיון למשרד האנרגיה.
4) הודעת רשות הכבאות וההצלה כי תפעל להעברת אפיון למשרד האנרגיה.
ו. משרד האנרגיה יפרסם מדריך המאגד את האפיונים לטובת הציבור בתוך 90 יום ממועד קבלת מידע זה מכלל הגופים.
ז. המדריך ייתן התייחסות נפרדת להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת על גבי שטחים מבונים בדו-שימוש.
ח. להקים צוות בין-משרדי לבחינת טיוב תהליך ההקמה של מתקני אנרגיה מתחדשת ולבחינת הקמה של מערכת אחודה ודיגיטלית (One Stop Shop) לנושא, אשר תייעל ותקצר את משך זמן הטיפול בבקשות להקמת מתקני אנרגיות מתחדשת. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה, ויהיו חברים בו נציגי הגופים המעורבים, יחד עם נציגי משרד ראש הממשלה, משרד המשפטים, משרד האוצר, מערך הדיגיטל הלאומי, רשות החשמל ומנהל התכנון.
6. להקים צוות לבחינה וגיבוש המלצות של הצעדים הנדרשים בכדי לעודד רשויות מקומיות לפעול להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת ואגירה. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד הפנים, ויהיו חברים בו מנכ"ל משרד האנרגיה, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, החשב הכללי והממונה על התקציבים במשרד האוצר ויו"ר רשות החשמל או נציגיהם. הצוות יגיש את המלצותיו לשרת הפנים, לשרת האנרגיה ולשר האוצר בתוך 90 יום ממועד החלטה זו.
7. לצורך הסרת חסמים והאצת תכנון רשת הולכת החשמל:
א. להטיל על שרת האנרגיה להקים צוות בין-משרדי בהובלת משרד האנרגיה שחברים בו נציגי רשות החשמל, מנהל התכנון, המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, החשב הכללי והממונה על התקציבים במשרד האוצר, משרד המשפטים ומשרד הביטחון, אשר יבחן את הצורך וימליץ, ככל שיימצא הצורך, על ההסדרים הנדרשים על מנת להאיץ את הקידום של רשת ההולכה ומתקניה לעמידה ביעדי הממשלה.
ב. המלצות הצוות יוצגו למנכ"לי המשרדים החברים בצוות בתוך 90 יום מהקמתו. ההמלצות עשויות לכלול את פירוט השינויים הדרושים לקידום והאצת הקמת רשת החשמל, ובין היתר תיקוני תקנות, חקיקה, הנחיות לתכנון, אמצעים משלימים וכן לוחות הזמנים למימוש.
8. עם קבלת תוכנית הפיתוח של רכבת ישראל והתוכנית האסטרטגית לפיתוח רשת הדרכים לשנת 2030 לבדיקת משרד האנרגיה לרבות רשימת כל התוכניות לדרכים ומסילות ומקטעיהן, משרד האנרגיה יבחן בתוך 120 יום את הצורך בשמירת רצועות משותפות עבור תשתיות משק האנרגיה בתוכניות ויעדכן את מנהל התכנון ומשרד התחבורה והבטיחות בדרכים.
9. להנחות את משרד התחבורה ומנהל התכנון, כי בכל הליך של הכנת תכניות מפורטות לדרכים ולמסילות ברשת הארצית, לרבות אלו הכלולות בתוכנית הפיתוח של רכבת ישראל ובתוכנית האסטרטגית לפיתוח רשת הדרכים לשנת 2030:
א. תיערך התייעצות עם משרד האנרגיה במטרה לאחד תשתיות באמצעות תכנון מפורט של תשתיות משק האנרגיה, לרבות קווי הולכה או אפשרות הקמת מנהרת תשתיות, בתכניות מפורטות לדרכים ומסילות כאמור. זאת בהתייחס, בין היתר, להשפעת התכנון המפורט של הרצועה על לוחות הזמנים לאישור התכנית לדרך או למסילה, ועל ישימות אישור התכנית ומימושה.
ב. התכנון המפורט של תשתיות האנרגיה בתכניות התחבורה כאמור יתבצע בידי משרד האנרגיה או מי מטעמו.
על מנת לעמוד ביעד הממשלתי של 30% אנרגיה מתחדשת בשנת 2030, תוך הסרת חסמים, יצירת שיתופי פעולה בין כלל בעלי העניין וטיוב הליכים רגולטוריים ובירוקרטיים וכחלק מהמאמץ העולמי להתמודדות עם משבר האקלים שאליו מחויבת ישראל, הממשלה מחליטה על להקים צוות בין-משרדי לבחינת כלים לקידום הקמת מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת בבנייה חדשה שאינה למגורים ובכלל זה בחינת האפשרות להטלת החובה להתקנתם. כמו כן יקודמו מספר פרויקטים בכל משרד ממשלתי אשר יקדם בתחומו את השימוש באנרגיה מתחדשת.