במטרה להעלות את רמת הבטיחות בעבודה ולצמצם את היקפי הפגיעות בתאונות עבודה, לאמץ את המלצות עבודת המטה הבינמשרדית בעניין צמצום הפגיעות בעבודה, ליצירת מנגנון שיוביל להפנמת עלויות של פגיעות בעבודה על ידי המעסיקים, לפעול כדלקמן:
1 . לתקן את תיקוני החקיקה הבאים:
א. מעסיק יחויב בהשתתפות במימון תשלום גימלאות לנפגעי עבודה ששולם לעובדו במלואם על ידי המוסד לביטוח לאומי, והכל בשיעור הסיכון מתוך הגימלאות האמורות ולמשך תקופת התשלום.
ב. שר העבודה, בהסכמת שר האוצר, רשאי לשנות בתקנות את שיעור הסיכון ואת משך התקופה.
ג. מעסיק יחויב בביטוח לכיסוי תאונות עבודה, כפיי שייקבע, לכלל עובדיו, לפי תוכנית ביטוח שהוציא מבטח, ככל שהחליט להוציא, וזאת החל ממועד תחילת עבודתו של כל עובד ולצורך מימון חבות השתתפות המעסיק כאמור בפסקה (א). המוטב של פוליסת הביטוח יהיה המוסד.
ד. חישוב הפרמיה שיידרש המעסיק לשלם יהיה לפי שיקול דעת המבטח והיא תשקף, בין היתר, את הסיכון של מקום העבודה שבאחריות המעסיק במטרה לתמרץ אותו לפעול לשמירת בטיחות עובדיו ולהקטנת מספרן וחומרתן של תאונות העבודה במקום העבודה.
ה. שר האוצר, בהסכמת שר העבודה, יקבע בתקנות הוראות בדבר אופן ההתחשבנות בין חברת הביטוח לבין המוסד לעניין סעיפים קטנים (א) ו-(ג), וזאת לכל המאוחר עד ליום כניסתו של החוק לתוקף, כמפורט בסעיף 3.
ו. שר האוצר, בהסכמת שר העבודה, יקבע בתקנות שיעור דמי ביטוח בעד הכיסוי הביטוחי כאמור בסעיף קטן (ג) שהמוסד יגבה ממעסיק שלא רכש כיסוי ביטוחי לפי אותו סעיף קטן. תקנות ראשונות לפי סעיף זה ייקבעו עד ליום 30 בספטמבר 2018.
ז. יוקם מאגר מידע שיכלול את פרטי כלל המעסיקים במשק ויפרט באשר לפגיעות בעבודה שאירעו במקומות העבודה אשר באחריותם, וכן התייחסות לפגיעות בעבודה לפי ענפי עבודה ותתי-ענפים. מאגר זה יונגש לחברות המבטחות על מנת לאפשר תמחור של פרמיות הביטוח שיידרשו המעסיקים לשלם וזאת לא יאוחר מיום 30 בספטמבר 2018. מאגר כאמור לא יכלול מידע על ענייניו הפרטיים של עובד.
ח. הוראות החוק ייכנסו לתוקף החל מיום 1 בינואר 2019 ויחולו על פגיעות בעבודה שאירעו לאחר מועד זה.
ט. למען הסר ספק, לא יחול שינוי בענף נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי בתשלומים לעובדים הזכאים לגימלאות נפגעי עבודה ובלי לשנות את שיעורי דמי הביטוח בלוח י' בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 וכי האמור בסעיפים (א) עד (ז) יחול בנוסף להוראות בעניין שיבוב של המוסד לביטוח לאומי מחברות הביטוח בענף רכב חובה.
י. לעניין סעיף זה –
"גימלאות לנפגעי עבודה" – דמי פגיעה, קצבאות או מענקים בגין פגיעות בעבודה.
"המוסד" – המוסד לביטוח לאומי.
"חברה מבטחת" – חברת ביטוח שמציעה תוכנית ביטוח הכוללת כיסוי ביטוחי כאמור בסעיף קטן (ג).
"מעסיק" – למעט יחיד המעסיק עובד שלא במסגרת עסקו או משלח ידו.
"שיעור הסיכון" – 65%.
"שר העבודה" – שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
"תקופת התשלום" – 5 שנים.
2 . תיקוני החקיקה כאמור בסעיף 1 יגובשו בהסכמת משרד המשפטים. במסגרת החקיקה ייבחנו גם דרכים לצמצום חששות לניצול לרעה של עובדים.
3 . להטיל על אגף התקציבים, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים והמוסד לביטוח לאומי לגבש מנגנון לביצוע התשלומים מחברות הביטוח למוסד, אשר יתייחס בין היתר לחובת התשלום, למועד התשלום למוסד ולחלוקת החבות כאמור. המנגנון האמור ייקבע בתקנות אשר התקנתן תקודם במקביל להליכי החקיקה.
4 . להפחית בהתאם לאמור בסעיפים 1 עד 3 את הקצבות אוצר המדינה המשולמות למוסד לביטוח לאומי בגין השתתפות בגבייה.