מה הוחלט?
בהתאם לסעיף 4(ב) בחוק יסוד: ירושלים בירת ישראל, הקובע כי לירושלים תינתנה עדיפויות מיוחדות בפעילויות של רשויות המדינה לפיתוחה בנושאי משק וכלכלה ובנושאים אחרים, בהמשך להחלטות הממשלה מס' 1775 מיום 29.6.2014 ומס' 2684 מיום 28.5.2017 (להלן – החלטה 1775 והחלטה 2684 בהתאמה), לאור הצורך בחיזוק יכולת ההשתלבות של תושבי מזרח ירושלים בחברה ובכלכלה הישראלית וכן מתוך מטרה לחזק את חוסנה הכלכלי והחברתי של הבירה כולה:
א. בהמשך לעבודת המטה שנעשתה בתיאום עם המשרדים השותפים להחלטה זו ובעקבות החלטה 2684, לאשר תכנית רב שנתית לצמצום פערים חברתיים כלכליים ופיתוח כלכלי במזרח ירושלים עבור השנים 2023-2018 וזאת בתחומים הבאים: חינוך והשכלה גבוהה, כלכלה ומסחר, תעסוקה ורווחה, תחבורה, שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים ותכנון ורישום מקרקעין.
ב. התוכנית תנוהל ותלווה על ידי ועדה מתמדת וצוותי משנה ליישום בהתאם למפורט בהחלטה זו. בראש הוועדה המתמדת יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, וישתתפו בה הממונה על התקציבים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה (להלן – הוועדה המתמדת).
1. חינוך והשכלה גבוהה
א. חינוך
1. להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד החינוך ובהשתתפות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, הממונה על התקציבים במשרד האוצר ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד משרדם (להלן – צוות משנה לחינוך).
2. צוות המשנה לחינוך יהיה אמון על גיבוש תוכניות וביצוע פעולות לשיפור מערכת החינוך במזרח ירושלים, בין היתר בתחומים הבאים ובאמצעות הפעולות הבאות ובשים לב ליעדים שנקבעו בהחלטה 2684:
א. העמקת הידע בשפה העברית.
ב. קידום החינוך הטכנולוגי.
ג. הגדלת היקף החינוך הבלתי פורמלי.
ד. מתן תמריצים, פיזיים ופדגוגיים, להרחבת תכנית הלימודים הישראלית.
שלושת המרכיבים הראשונים (א'-ג') יינתנו למוסדות החינוך הבאים:
– מוסדות חינוך רשמיים.
– מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים אשר בבעלות העירייה.
– מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים שבבעלות גורם אחר ובתנאי שהם מלמדים את תכנית הלימודים הישראלית.
המרכיב הרביעי (ד') יינתן למוסדות החינוך המלמדים את תוכנית הלימודים הישראלית.
3. בתוך 60 יום ממועד אישור החלטה זו, יגבש צוות משנה לחינוך תכנית מפורטת אשר תקבע את חלוקת המשאבים באופן ייעודי למוסדות החינוך במזרח ירושלים שייכללו בתוכנית (להלן – התוכנית המפורטת).
4. התכנית המפורטת תכלול יעדים לשיפור עבור כל מוסד חינוך בהתאם למאפייניו בתחומי התמדה בלימודים, הישגים, רמת עברית, הצלחה במבחני הבגרות, חסמים ייחודיים ויעדים נוספים. צוות המשנה ילווה את יישום התוכנית, יקבל דיווח על התקדמותה אחת לרבעון ויקבע את אופני הפיקוח, הבקרה והאכיפה הנוגעים לתוכנית, לרבות סוגיית הכלים המתאימים וההיקפים הנדרשים. כמו כן יהיה צוות המשנה מוסמך לאשר שינויים תקציביים והסטות בין הנושאים השונים המפורטים בסעיף 1(א)(6) שלהלן.
5. החלוקה התקציבית בין סעיפי התכנית השונים, כמפורט להלן, תיבחן בסוף כל שנת לימודים אל מול עמידה ביעדים שייקבעו בתכנית המפורטת. צוות המשנה יהא רשאי להסיט תקציבים מסעיף לסעיף, לבחון ולאשר תחומי פעולה חדשים לפי הצורך.
6. להלן פירוט הנושאים שייכללו במסגרת התכנית והחלוקה התקציבית:
פירוט הנושאים בטבלה המצורפת
7. מקורות התקציב ליישום פרק החינוך יהיו כדלקמן: בכל אחת מהשנים 2023-2018 יוקצו 40 מלש"ח מתקציב משרד האוצר, 34 מלש"ח מתקציב דיפרנציאלי של משרד החינוך, 8 מלש"ח ממשרד ירושלים ומורשת ו–7 מלש"ח מתקציב משרד החינוך. סה"כ 89 מלש"ח לכל אחת משנות התכנית וסך כולל של 445 מלש"ח לתקופת התכנית.
8. התקציב האמור לעיל יתחלק בפריסה שווה בין שנות התוכנית.
ב. השכלה גבוהה
בהמשך לפעילות בתחום ההשכלה הגבוהה במסגרת יישום החלטה 1775 ובכלל, לפנות לות"ת ומל"ג כדלקמן:
1. לבחון את הצורך בהגדלת מספר הסטודנטים מקרב תושבי מזרח ירושלים, הלומדים לתואר ראשון במוסדות האקדמיים המתוקצבים, ולבחון הקצאת תקציב ייעודי לנושא, בהתאם לרכיבי התכנית.
2. ככלל שתחליט ות"ת/מל"ג על הכפלת מספר הסטודנטים, יעביר משרד האוצר תקציב תוספתי של עד 90 מלש"ח, וות"ת תשתתף בעד 170 מלש"ח מתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה, בהתאם לתעריפי ות"ת. הכול בכפוף לביצוע בפועל.
3. להנחות את משרד ירושלים ומורשת, בהתייעצות עם עיריית ירושלים, משרד החינוך והמועצה להשכלה גבוהה לגבש מתווה לתכנית עידוד תלמידים מצטיינים ממזרח ירושלים ללימודים באקדמיה הישראלית, ולאחר מכן לעודדם להשתלב בתעסוקה מתקדמת ובתפקידים משמעותיים במגזר הציבורי. יובהר, כי הקצאת תקציב כאמור בסעיף זה לטובת יישום ההחלטה תותנה בתקצוב תואם מגורמים שלישיים שיאפשר את קיומה באופן מלא. לטובת יישום סעיף זה, יקצה משרד ירושלים ומורשת בכל אחת משנות פעילות התכנית 2 מלש"ח ממקורותיו ועוד 1 מלש"ח, בכל אחת משנות ההחלטה, שתקצה עיריית ירושלים.
2. כלכלה ותעסוקה
במטרה להגדיל את הפריון במשק, לשלב את תושבי מזרח העיר במעגל התעסוקה, להגדיל את ההכנסות למשק בית במזרח העיר ואת הכנסות עיריית ירושלים, נקבעו היעדים הבאים:
א. צמצום הפער בין שיעור התעסוקה של נשים בגילאי 64-25 במזרח ירושלים לשיעור התעסוקה של נשים ערביות בגילאי 64-25, כך שעד 2023 שיעור התעסוקה של נשים ערביות במזרח ירושלים יעמוד על לפחות 75% משיעור התעסוקה של כלל הנשים הערביות.
ב. גידול של 20% בגבייה של ארנונה עסקית בין השנים 2023-2018. הגידול האמור יהיה גידול בתקבולים בנטרול שיעור העדכון, כהגדרתו בחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי תקציב), התשנ"ג-1992.
לצורך השגת יעדים אלה תפעל הממשלה להקמת צוות משנה לכלכלה ותעסוקה בראשות מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה ושירותים החברתיים ובהשתתפות הממונה על התקציבים, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה. הצוות יתכלל את הפעולות הממשלתיות והעירוניות בתחומי הכלכלה, התעסוקה והרווחה כמפורט להלן.
א. תעסוקה ורווחה
1. להנחות את משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן – משרד העבודה והרווחה) להפעיל מרכז הכוון תעסוקתי אשר יעסוק בהכוונה ובהשמה בעבודה של נשים וגברים מקרב האוכלוסייה הערבית במזרח ירושלים, כך שהיקף המשתתפים החדשים במרכז ההכוון בכל שנה יעמוד על לפחות 1,500 שמתוכם לפחות 70% נשים. היקף תקציב התכנית לשנים 2023-2019 יעמוד על 35 מלש"ח, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי, בפריסה שווה בין השנים, ממשרד האוצר למשרד העבודה והרווחה, בהרשאה להתחייב של 14 מלש"ח בשנת 2018 והרשאה להתחייב של 21 מלש"ח בשנת 2020.
2. להנחות את שירות התעסוקה להרחיב את תכנית "מעגלי תעסוקה" וכלים תעסוקתיים נוספים במזרח ירושלים, שייבחרו בשיתוף אגף התקציבים במשרד האוצר ובהתייעצות עם מנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, ל-1,200 משתתפים בשנה כאשר 70% מהם יהיו נשים. היקף תקציב התכנית והכלים יעמוד על 10.5 מלש"ח, מהם 7.5 מלש"ח מתקציב שירות התעסוקה ו-3 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר בפריסה שווה על פני השנים 2023-2018.
3. להורות למנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, בהיוועצות עם שירות התעסוקה ולאחר ששמע את עיריית ירושלים וגורמים רלוונטיים נוספים שייבחרו לפי שיקול דעתו, לגבש תכניות לעידוד תעסוקה, בדגש על תעסוקת נשים צעירות. הקצאת התקציב תיעשה בתיאום עם אגף התקציבים במשרד האוצר. בין יתר התכנים שייבחנו: לימודי עברית, שנת מפנה לצעירות לאחר סיום התיכון, הכשרות, חינוך טכנולוגי, הסבת והשמת אקדמאים.
היקף התקציב לתכניות אלה יעמוד על 26.5 מלש"ח, מהם 16.5 מלש"ח מתקציבי משרד העבודה והרווחה ו-10 מלש"ח, בחלוקה שווה, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר בין השנים 2023-2018. אם משרד העבודה והרווחה או מי מטעמו יעמיד מקורות חדשים בהיקף של עד 4 מלש"ח לשנה בכל אחת משנות התוכנית, משרד האוצר יעמיד תקציב תוספתי של עד 5.5 מלש"ח לשנה בהתאמה בכל אחת משנות התוכנית. אם כלל התקציב השנתי בסעיף זה יוקצה במלואו, משרד האוצר יבחן הקצאה של תקציב תוספתי שנתי נוסף על סך 2 מלש"ח, בהתאם להעמדת 1 מלש"ח שנתי ממקורות מטעם משרד העבודה והרווחה או מי מטעמו.
4. להורות למשרד העבודה והרווחה להמשיך את הקצאת 30 תקני העובדים הסוציאליים המיועדים להשמה במזרח ירושלים שניתנו בהחלטה 1775 גם עבור השנים 2023-2018. היקף התקצוב הממשלתי עבור התקנים יעמוד על 15 מלש"ח, מתוכם יעמיד משרד העבודה והרווחה סך של 5 מלש"ח ממקורותיו, ו-10 מלש"ח יועבר כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר. העברת התקציב והתקנים מותנית בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים בפריסה שווה בין השנים.
5. לשם הגדלת מספר מעונות היום שנבנים במזרח ירושלים, להנחות את משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר לקבוע כדלהלן:
משרד העבודה והרווחה יקבע בהוראות מנכ"ל תקצוב רשויות מקומיות לבינוי מעונות יום שיפורסמו לקראת השנים 2019 – 2023, כדלהלן:
א. ככל שתיקבע תקרת סך כיתות מקסימאלית לרשות מקומית, עיריית ירושלים תקבל כפול מתקרה זו, ובלבד שמחצית התקרה המקסימאלית תשמש רק עבור בניית מעונות במזרח ירושלים.
ב. הבקשות התקינות לבינוי מעונות יום במזרח ירושלים יילקחו מתוך התקציב המיועד למגזר הלא יהודי (מיעוטים).
ג. סעיפים א'-ב' יבוצעו מתקציב האגף למעונות יום לנושא בינוי בכפוף לתקצובו בפועל לנושא בינוי בכל אחת משנות ההחלטה. ככל שימוצה התקציב במסגרת המכסה הקבועה לאוכלוסיית המיעוטים, תיבחן בין משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר הקצאה תקציבית נוספת כתקציב תוספתי ייעודי לבינוי מעונות במזרח ירושלים.
6. לטובת השלמת עלויות עבור הפקעה הנדרשת עבור בינוי מעונות יום, משרד האוצר יקצה תקציב ייעודי עד 50 מלש"ח בהרשאה להתחייב בפריסה שווה בין השנים 2023-2019, בכפוף לביצוע ומימוש ההפקעה בפועל על ידי עיריית ירושלים, וזאת בהתאם לנוהל שיגובש על ידי משרד העבודה והרווחה, אגף התקציבים במשרד האוצר ועיריית ירושלים.
7. להורות למשרד העבודה והרווחה ולאגף התקציבים לגבש תכנית לפיתוח והרחבה של שירותי הרווחה והתעסוקה הניתנים במזרח ירושלים, בדגש על תכניות לעידוד תעסוקת נשים, מניעת נשירה ומצבי סיכון בקרב ילדים ונוער וחילוץ מעוני. במסגרת זו תיבחן, בין היתר, גם התכנית העירונית "אפיקי הצלחה". תכנית זו תגובש לאחר שמיעת מנהל קהילה בעיריית ירושלים, ותתוקצב ב-75 מלש"ח בפריסה שווה בשנים 2023-2018, מהם 15 מלש"ח מתקציבי משרד העבודה והרווחה ו-60 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי על ידי משרד האוצר. העברת הכספים מותנית בהקצאת סכום כולל של 25 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים, בפריסה שווה בשנות התכנית.
8. להנחות את משרד העבודה והרווחה להפעיל כלים לפיתוח ההון האנושי לאוכלוסיית מזרח ירושלים בשנים 2023-2018 בסך תקציבי של 15 מלש"ח מתקציבו של האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה. התקציב יהיה בפריסה שווה בין השנים 2023-2018.
ב. כלכלה ומסחר
1. על מנת לתמרץ מעסיקים להעסיק עובדות ממזרח ירושלים, הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה במשרד הכלכלה והתעשייה תיתן למעסיקים סיוע עבור קליטת עובדות ממזרח ירושלים בהתאם להוראות תכנית סיוע לקליטת עובדים נוספים בישראל (הוראת מנכ"ל 4.17). היקף הסיוע יעמוד על 20 מלש"ח, מהם 5 מלש"ח מתקציב משרד הכלכלה והתעשייה ו-15 מלש"ח בהרשאה להתחייב, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה לצורך כך בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019.
2. להטיל על הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה לפעול לעידוד, פיתוח וקידום עסקים קטנים ובינוניים מותאמים באופן ייחודי לאוכלוסייה במזרח ירושלים. במסגרת התכנית עבור השנים 2023-2019, בין היתר יוקמו במזרח העיר מרכז עסקים ומאיץ עסקים ליזמים לשנים 2020-2019 במזרח העיר. היקף התכנית יעמוד על 12 מלש"ח בהרשאה להתחייב, מהם 6 מלש"ח מתקציב משרד הכלכלה והתעשייה ו-6 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה.
3. להקים צוות שבראשו יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת או עובד משרדו ויכלול נציגים מאגף התקציבים באוצר ונציג משרד הכלכלה והתעשייה, לטובת פיתוח תכנית ממשלתית לתמיכה בפיתוח עסקי ופיזי של מרכזים מסחריים ואזורי מסחר בשכונות מזרח ירושלים. פעולות לפיתוח עסקי, ככל שיבוצעו במסגרת תוכנית זו, יהיו בתיאום עם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה ועם עיריית ירושלים.
4. הצוות יגיש לצוות המשנה לתעסוקה וכלכלה, בתוך 120 יום, תכנית עבודה מפורטת הכוללת לוחות זמנים לביצוע, יעדים, מיקומים ותקציב. לטובת תכנית זו יוקצו 15 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד ירושלים ומורשת, בפריסה שווה על פני השנים 2023-2018. במסגרת תכנית זו, יופעלו כלים מותאמים לפיתוח, הרחבה והקמת עסקים, שיפותחו כמענה לאתגרים במזרח ירושלים. העברת הכספים מותנית בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התוכנית, מתקציב עיריית ירושלים בפריסה אחידה בין השנים.
3. תחבורה
במטרה לשפר את השירות בתחבורה הציבורית במזרח ירושלים ולהגדיל את נגישות התושבים לכלל חלקי העיר, נקבעו הצעדים הבאים:
א. להקים צוות (להלן – צוות משנה לנושא תחבורה) בראשות מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים (להלן – משרד התחבורה) בהשתתפות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, הממונה על התקציבים או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה המתמדת בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת לעניין הפעולות שיבוצעו מכוח סעיפים 3(ב)–3(ד) שלהלן. תכנית העבודה תכלול: רשימת פרויקטים ספציפיים, תקציב מפורט לכל פרויקט, מיקומם של הפרויקטים בין השכונות השונות במזרח ירושלים, פירוט לוחות זמנים מפורטים, יעדים, פירוט אבני דרך וקביעת גופי הביצוע. בין היתר תכלול תוכנית העבודה המפורטת את הפרויקטים הבאים:
ב. שילוב הסדר הרב-קו במזרח ירושלים
משרד התחבורה ייערך עד לשנת 2020 לשילוב הסדר כרטיס הרב-קו בכלל אמצעי התחבורה הציבורית במזרח העיר באופן שיאפשר לנוסעי התחבורה הציבורית במזרח ירושלים נסיעה משולבת בכלל אמצעי התחבורה הציבורית בירושלים, בדומה לנוסעים במערב העיר. יישום והפעלת המערכת יתבצע עד שנת 2023 בשלבים בכפוף להתכנות טכנולוגית ועדכון ההסכמים עם מפעילי התחבורה במזרח העיר. עבור השלמת פרויקט זה יועבר תקציב תוספתי על ידי משרד האוצר למשרד התחבורה בסך 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב במהלך השנים 2023-2018 בפריסה שווה בין שנות התקציב.
ג. חיבור מזרח העיר לחלקה המערבי
משרד התחבורה יחל במהלך שנת 2018 בפיילוט הפעלת קווי שירות תחבורה ציבורית, אשר יחברו בין מזרח ירושלים למערב העיר. לצורך כך יוקצה למשרד התחבורה תקציב תוספתי בסך של 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב. יישום התוכנית יחל לאחר קבלת הסכמת אגף התקציבים במשרד האוצר.
ד. שיפור תשתיות התחבורה
1. להנחות את משרד התחבורה לגבש תכנית רב שנתית לשדרוג עתידי של תשתיות התחבורה במזרח ירושלים, וכן לקדם ביצוע של הפרויקטים הזמינים לביצוע בתחום הכבישים המאספים. לצורך כך לסיים, בהתייעצות עיריית ירושלים, עדכון של סקר התשתיות למזרח העיר בתחום התחבורה. השלמת העדכון עד ליום 30 באפריל 2019. הסקר יכלול מיפוי צרכים בתחום כבישים מאספים, כבישים מאספים שכונתיים וכבישים מקומיים, כולל אומדני עלויות לשדרוג.
2. היקף תקציב תכנית שיפור תשתיות התחבורה יעמוד על 500 מלש"ח בהרשאה להתחייב לשנים 2022-2018, מהם 250 מלש"ח מתקציב משרד התחבורה ו-250 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר. התכנית תתוקצב בפריסה שווה על פני השנים 2022-2018.
ה. משרד התחבורה רשאי, לאחר שקיבל הסכמה מאגף התקציבים, להפנות את המשאבים האמורים בסעיפים 3(ב)–3(ג) לפרויקטים נוספים במזרח ירושלים וזאת על-פי צרכים אשר יעלו כתוצאה מנתונים עדכניים אשר יגיעו לידי המשרד במהלך שנות התכנית.
ו. להנחות את משרד התחבורה לתקצב סך של 65 מלש"ח עבור תכנון מפורט של המקטע הצפוני של "הכביש האמריקני" .
4. שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים
מתוך מטרה לצמצם פערים בשירותים הממשלתיים והעירוניים הניתנים לתושב:
א. להקים צוות בראשות משותפת של מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת ומנכ"ל עיריית ירושלים (להלן – צוות משנה לנושא שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים), מנכ"ל משרד התרבות והספורט, מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל והממונה על התקציבים, או עובד משרדם, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה העליונה בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת לעניין הפעולות שיבוצעו מכוח סעיף 4(ג) שלהלן. תכנית העבודה תכלול: רשימת פרויקטים ספציפיים, פירוט תקציבי לכל פרויקט, מיקומם של הפרויקטים בין השכונות השונות במזרח ירושלים, פירוט לוחות זמנים מפורטים, יעדים, פירוט אבני דרך וקביעת גופי הביצוע.
ב. לטובת השלמת פרויקט רישום הכתובות במזרח ירושלים במרשם האוכלוסין, יקצה משרד האוצר לעיריית ירושלים 1 מלש"ח בשנת 2019.
ג. תשתיות פנאי:
1. משרד התרבות והספורט יקצה סך של 30 מלש"ח בהרשאה להתחייב, בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019, לטובת פיתוח מתקני ספורט במזרח ירושלים וזאת בהתאם לקריטריונים שוויוניים אשר ייקבעו בתכנית העבודה המפורטת. מתוך סך התקציב, 7.5 מלש"ח יוקצו מתקציבי משרד התרבות והספורט ו-22.5 מלש"ח יועברו כתקציב תוספתי ממשרד האוצר. יובהר, כי הוצאתם לפועל של הפרויקטים תתבצע בכפוף לכל דין ונוהל, ובכלל זאת בהתאם להוראות חוק הספורט, התשמ"ח-1988, לאחר השלמת התהליכים התכנוניים הנדרשים ע"י עיריית ירושלים, ויותנה בהקצאת סכום כולל של 10 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים, בפריסה שווה על פני שנות התכנית.
2. המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל יקצה בשנים 2022-2019 סך של 20 מלש"ח בהרשאה להתחייב בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019, לטובת פיתוח פארקים ומתחמי שעשועים וזאת בהתייעצות עם המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, אגף התקציבים ועיריית ירושלים. מתוך סך התקציב, 5 מלש"ח יוקצו מתקציבי המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ו-15 מלש"ח יועברו כתקציב תוספתי ממשרד האוצר למשרד הפריפריה, הנגב והגליל. המשרד, בהסכמת צוות המשנה, רשאי לייעד 75% מתקציב זה לפיתוח פארקים ומתחמי שעשועים, ורשאי לייעד עד 25% מהתקציב לפרויקטים שונים להעצמת הקהילה וצמצום פערים במזרח ירושלים. יובהר, כי תקצוב הפרויקטים בפועל יתבצע לאחר השלמת התהליכים התכנוניים הנדרשים ע"י עיריית ירושלים, ויותנה בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התכנית, מתקציב עיריית ירושלים. תקציבים מכוח סעיף זה יותנו בהסכמה מראש של מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל.
3. לצורך הקמת מבני ציבור לטובת תושבי מזרח ירושלים בתחומי חברה, קהילה, פנאי ורווחה במזרח ירושלים, יעביר משרד האוצר למשרד ירושלים ומורשת תקציב תוספתי ייעודי בסך של 32 מלש"ח בשנים 2023-2019 בהרשאה להתחייב, מימוש התקציב מותנה בהקצאת סכום של 15 מלש"ח עבור התכנית, מתקציב עיריית ירושלים. הקמת מבני הציבור הללו תיעשה לאחר אישור התכנית על ידי צוות המשנה לתחום שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים ובכפוף לכל דין.
4. לטובת מימון עלויות הפקעה לפיתוח מתקנים ושטחים כאמור בסעיף 4(ג)(1)-4(ג)(3), יקצה משרד האוצר תקציב ייעודי של 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב, התקציב יועבר בפועל בהתאם לביצוע ומימוש ההפקעה, וזאת בהתאם לנוהל שיגובש על ידי גורמי המקצוע ובאישור אגף התקציבים.
ד. להנחות את המשרד לביטחון הפנים, בתיאום עם משרד ירושלים ומורשת, לגבש תכנית להרחבת פעילותו במזרח ירושלים, ובכלל זה חיזוק פעילות הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, וחיזוק פעילות הרשות הארצית לכבאות והצלה (להלן בסעיף זה – התכנית). לטובת יישום סעיף זה, יוקצו 10 מלש"ח בין השנים 2023-2019, אשר יחולקו בפריסה שווה בשנים אלו בין המשרד לביטחון הפנים לבין משרד ירושלים ומורשת. לצורך ביצוע התכנית, יעביר משרד ירושלים ומורשת בתחילת כל שנה את חלקו בתקציב התכנית למשרד לביטחון הפנים. חיזוק התכניות המקצועיות של הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול במזרח ירושלים יבוצע ללא השתתפות עצמית מצד עיריית ירושלים.
ה. תשתיות ביוב ומים:
בהתאם להחלטת הממשלה מס' 2684 מיום 28.5.2017, הממשלה רושמת לפניה את הודעת חברת הגיחון בע"מ (תאגיד המים והביוב של ירושלים), כי היא תקצה במהלך השנים 2018 עד 2025, מדי שנה, סכום של 7,596,340 ש"ח לשנה (סה"כ 60,770,720 ש"ח לשמונה שנים), לטובת שיפור תשתיות ביוב וכי הקצאת התקציב תיעשה בהתאם לתכנית מפורטת שתוכן על ידה ותאושר על-ידי הממונה על התאגידים ברשות הממשלתית למים ולביוב (להלן – רשות המים).
ו. תשתיות ניקוז וביוב:
אגף התקציבים במשרד האוצר יקצה תקציב כולל של 42.5 מלש"ח בהרשאה להתחייב לרשות המים עבור תמיכות בתשתיות ניקוז וביוב בשיעור תמיכה של 50%. התקציב ייועד לפרויקטים בתחום מזרח ירושלים. החלוקה בין תקציבי הביוב לניקוז ואישור התוכניות תיעשה לאחר בחינה כוללת של התשתיות הנדרשות ע"י רשות המים ואישור אגף תקציבים באוצר כדי להביא למיצוי מיטבי של ההשקעות. לאחר אישור הפרויקטים יועבר התקציב לעיריית ירושלים או תאגיד המים והביוב לטובת ביצוע.
למען הסר ספק, המימון המשלים ל-50% הנותרים מהתקציב המפורט לעיל לא יוקצה מתוך הכספים המפורטים בהחלטה זו. כמו כן התקציב בסעיף זה יוקצה באופן יחסי מדי שנה רק לאחר שיוקצו התקציבים במימון משלים כמפורט לעיל.
ז. להנחות את משרד האוצר ומשרד ירושלים ומורשת לבחון תכנית להרחבת שירותי הניקיון במזרח ירושלים. ככל שתגובש תכנית מוסכמת, אגף התקציבים ישתתף במימון עלות הרחבת שירותי הניקיון בהיקף של עד 11 מלש"ח בשנת 2019, 7 מלש"ח בשנת 2020 ו–1 מלש"ח בשנת 2021. משרד ירושלים ומורשת ישתתף במימון נוסף בהיקף של עד 4 מלש"ח בשנה, בין השנים 2021-2019. תקציבים אילו ככל שיוקצו יותנו בהשלמת עלות הניקיון על ידי עיריית ירושלים ליתרה, עד לסכום כולל של 35 מיליון ₪ וקבלת התחייבות כתובה מעיריית ירושלים כי החל משנת 2022 עיריית ירושלים תישא לבדה בכל עלויות המימון.
5. בריאות
במטרה לעודד את קופות החולים לשפר את השירות הרפואי שניתן במזרח ירושלים באמצעות מעבר למודל הפעלה ישיר של שירותי הרפואה על ידי הקופות עצמן, מוצע להקצות סכום של 30 מש"ח (בחלוקה שווה על פני 5 שנים), מהם 10 מלש"ח מתקציבי משרד הבריאות ו- 20 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר, וזאת לטובת תמרוץ חכירה ארוכת טווח של מבנים לצורך הקמה והפעלה ישירה של מרפאות חדשות של קופות החולים במזרח ירושלים.
6. תכנון ורישום מקרקעין
א. להנחות את משרד המשפטים לבצע את הליכי הרישום וההסדר הנדרשים, כך שככל הניתן ובהתאם להוראות פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], תשכ"ט-1969, לפחות 50% מהמקרקעין במזרח ירושלים יוסדרו לא יאוחר מהרבעון ה-4 של שנת 2021, ו-100% מהסדרת רישום המקרקעין במזרח ירושלים עד סוף שנת 2025. לשם יישום סעיף זה, יוקצו 50 מלש"ח בפריסה שווה בין השנים 2023-2018.
ב. להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד המשפטים (להלן – צוות משנה לנושא רישום מקרקעין) ובהשתתפות אגף תקציבים, נציג מזכיר הממשלה, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, מפ"י (המרכז למיפוי ישראל), מינהל תכנון במשרד האוצר או עובד משרדם, ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה. הצוות יהיה אמון על קביעת תכנית העבודה לסעיף 6(א), ליווי יישום הסדרת רישום המקרקעין והסרת חסמים שיאפשרו את הסדרת המקרקעין ורישומו.
אחת לשנה הצוות יבחן את מידת ההתקדמות בשטח ביחס ליעדים וימליץ לוועדה המתמדת על עדכון התוכנית או המועדים ככל שיידרש.
ג. לפנות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים, בבקשה כי תדון בתכניות שיאפשרו פיתוח אזורי תעשייה ותעסוקה במזרח ירושלים בהיקף שלא יפחת מ-260 דונם ובו 550,000 מ"ר פוטנציאלי לבנייה, וזאת לא יאוחר מסוף הרבעון השלישי של שנת 2018.
7. ניהול התכנית
א. כאמור לעיל, התוכנית תנוהל ותלווה על ידי הוועדה המתמדת.
ב. תפקידי הוועדה המתמדת וסמכויותיה יהיו:
1. לדון ולאשר את תכניות העבודה המפורטות שהוגשו על ידי צוותי המשנה לכל אחד מששת תחומי הפעולה המפורטים בהחלטת הממשלה.
2. לאשר שינויים והתאמות בתוך תוכניות העבודה המפורטות בהתאם להמלצת צוותי המשנה בנושא או ביוזמת הוועדה המתמדת.
3. ככל שבמהלך יישום החלטה זו הוועדה המתמדת תמצא כי קיים צורך בהסטת תקציב תוספתי בין תחומי הפעילות של החלטה זו בהתאם להתקדמות הביצוע, זמינות ביצוע ושיקולים מקצועיים נוספים, תמליץ הוועדה – בתיאום עם מנכ"לי המשרדים הנוגעים בדבר – לגורמים המוסמכים בהתאם לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, לבצע הסטות תקציב בין תחומי הפעילות באמצעות אגף התקציבים.
4. להכריע במחלוקות שהתעוררו במהלך היישום השוטף של ההחלטה, מקום שלא הגיעו לכדי פתרון במסגרת צוותי המשנה. למען הסר ספק מובהר, כי אין באמור כדי לגרוע מסמכויותיו של מי מחברי הצוות לפי כל דין.
5. בנוסף על היעדים לביצוע שנקבעו בהחלטה, הוועדה רשאית לקבוע יעדים נוספים עבור החלטת הממשלה, בכפוף לכך שהיעדים החדשים נדרשים לצורך הגשמת תכלית החלטת הממשלה.
6. הוועדה תבצע בקרה, פיקוח, מעקב ומדידה לבחינת יישום החלטה זו. הליכי הבקרה והמדידה יתבצעו בהתייעצות עם עיריית ירושלים. משרד ירושלים ומורשת רשאי לבצע התקשרויות לשם יישום סעיף זה, אשר ימומנו מתקציב המשרד ולא יעלו על 1 מלש"ח בשנה. המשרד ידווח לוועדה אחת לרבעון על קצב יישום התכנית וכיו"ב.
ג. החלטות הוועדה המתמדת ותכניות העבודה יפורסמו באתר האינטרנט של משרד ירושלים ומורשת.
ד. צוותי המשנה לתחומי חינוך והשכלה גבוהה; כלכלה ותעסוקה; תחבורה; שיפור שירות ושיפור איכות חיים ותכנון ורישום מקרקעין שהוקמו בהחלטה זו, יתכנסו לפחות אחת לרבעון כדי לדון בהתקדמות הפרויקטים שלפי החלטה זו – כל צוות בתחומו, במטרה לחזק את שיתופי הפעולה הבין-משרדיים, וכן על מנת לחזק את שיתופי הפעולה הבין-מגזריים לשם יישום החלטה זו. נציגי המשרד לשוויון חברתי יהיו מוזמנים קבועים לדיוני צוותי המשנה.
ה. במסגרת זו יבחן כל צוות עמידה ביעדים, יפעל לזיהוי והסרת חסמים וכן ידווח לוועדה המתמדת על ביצוע התאמות תקציביות בתוכניות העבודה המפורטות ועל שינויים מלוחות הזמנים שאושרו. יובהר, כי החלטות הדורשות שינויים תקציביים ייעשו באישור נציג הממונה על התקציבים בצוות.
8. תקציב התכנית וביצועה
א. מרכיבי פעולה בהחלטת ממשלה זו, אשר לגביהם אין למשרד ממשלתי אחר סמכות ואחריות מכוח דין, ייושמו באמצעות משרד ירושלים ומורשת.
ב. להנחות את משרד ירושלים ומורשת להפעיל צוות לשיתוף ציבור שיהיה אמון על ביצוע הפעולות ליישום החלטה זו בהסכמה, ככל הניתן, עם אוכלוסיית מזרח ירושלים. זאת, לטובת סיוע וייעוץ לוועדה המתמדת ולצוותי המשנה בקידום תחומי אחריותם, ובהיקף שלא יעלה על 2 מלש"ח לשנה אשר יוקצו מתקציב המשרד.
ג. משרד ירושלים ומורשת רשאי להתקשר בכפוף לכל דין עם גוף מייעץ לצורך יישום החלטה זו, לטובת מתן ייעוץ לוועדה המתמדת ולצוותי המשנה בגיבוש שיתופי פעולה עם המגזר העסקי והמגזר השלישי ובתחומים נוספים ככל שיידרש, ובכלל זאת: גיבוש פתרונות חדשניים בתחומי הפעילות של החלטה זו.
ד. החלטת ממשלה זו, על תוכניות העבודה המפורטות שייכתבו מכוחה ועל כלל הפעולות והפרויקטים שיקודמו במסגרתה, תיושם בכפוף לכל דין, נוהל והוראות מקצועיות מחייבות, ובכלל זאת בכפוף לדיני המכרזים והתמיכות.
ה. שר ירושלים ומורשת ושר האוצר ידווחו לממשלה על יישום החלטת הממשלה אחת לשנה, בסמוך ליום ירושלים.
בהתאם לסעיף 4(ב) בחוק יסוד: ירושלים בירת ישראל, הקובע כי לירושלים תינתנה עדיפויות מיוחדות בפעילויות של רשויות המדינה לפיתוחה בנושאי משק וכלכלה ובנושאים אחרים, בהמשך להחלטות הממשלה מס' 1775 מיום 29.6.2014 ומס' 2684 מיום 28.5.2017 (להלן – החלטה 1775 והחלטה 2684 בהתאמה), לאור הצורך בחיזוק יכולת ההשתלבות של תושבי מזרח ירושלים בחברה ובכלכלה הישראלית וכן מתוך מטרה לחזק את חוסנה הכלכלי והחברתי של הבירה כולה:
א. בהמשך לעבודת המטה שנעשתה בתיאום עם המשרדים השותפים להחלטה זו ובעקבות החלטה 2684, לאשר תכנית רב שנתית לצמצום פערים חברתיים כלכליים ופיתוח כלכלי במזרח ירושלים עבור השנים 2023-2018 וזאת בתחומים הבאים: חינוך והשכלה גבוהה, כלכלה ומסחר, תעסוקה ורווחה, תחבורה, שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים ותכנון ורישום מקרקעין.
ב. התוכנית תנוהל ותלווה על ידי ועדה מתמדת וצוותי משנה ליישום בהתאם למפורט בהחלטה זו. בראש הוועדה המתמדת יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, וישתתפו בה הממונה על התקציבים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה (להלן – הוועדה המתמדת).
1. חינוך והשכלה גבוהה
א. חינוך
1. להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד החינוך ובהשתתפות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, הממונה על התקציבים במשרד האוצר ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד משרדם (להלן – צוות משנה לחינוך).
2. צוות המשנה לחינוך יהיה אמון על גיבוש תוכניות וביצוע פעולות לשיפור מערכת החינוך במזרח ירושלים, בין היתר בתחומים הבאים ובאמצעות הפעולות הבאות ובשים לב ליעדים שנקבעו בהחלטה 2684:
א. העמקת הידע בשפה העברית.
ב. קידום החינוך הטכנולוגי.
ג. הגדלת היקף החינוך הבלתי פורמלי.
ד. מתן תמריצים, פיזיים ופדגוגיים, להרחבת תכנית הלימודים הישראלית.
שלושת המרכיבים הראשונים (א'-ג') יינתנו למוסדות החינוך הבאים:
– מוסדות חינוך רשמיים.
– מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים אשר בבעלות העירייה.
– מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים שבבעלות גורם אחר ובתנאי שהם מלמדים את תכנית הלימודים הישראלית.
המרכיב הרביעי (ד') יינתן למוסדות החינוך המלמדים את תוכנית הלימודים הישראלית.
3. בתוך 60 יום ממועד אישור החלטה זו, יגבש צוות משנה לחינוך תכנית מפורטת אשר תקבע את חלוקת המשאבים באופן ייעודי למוסדות החינוך במזרח ירושלים שייכללו בתוכנית (להלן – התוכנית המפורטת).
4. התכנית המפורטת תכלול יעדים לשיפור עבור כל מוסד חינוך בהתאם למאפייניו בתחומי התמדה בלימודים, הישגים, רמת עברית, הצלחה במבחני הבגרות, חסמים ייחודיים ויעדים נוספים. צוות המשנה ילווה את יישום התוכנית, יקבל דיווח על התקדמותה אחת לרבעון ויקבע את אופני הפיקוח, הבקרה והאכיפה הנוגעים לתוכנית, לרבות סוגיית הכלים המתאימים וההיקפים הנדרשים. כמו כן יהיה צוות המשנה מוסמך לאשר שינויים תקציביים והסטות בין הנושאים השונים המפורטים בסעיף 1(א)(6) שלהלן.
5. החלוקה התקציבית בין סעיפי התכנית השונים, כמפורט להלן, תיבחן בסוף כל שנת לימודים אל מול עמידה ביעדים שייקבעו בתכנית המפורטת. צוות המשנה יהא רשאי להסיט תקציבים מסעיף לסעיף, לבחון ולאשר תחומי פעולה חדשים לפי הצורך.
6. להלן פירוט הנושאים שייכללו במסגרת התכנית והחלוקה התקציבית:
פירוט הנושאים בטבלה המצורפת
7. מקורות התקציב ליישום פרק החינוך יהיו כדלקמן: בכל אחת מהשנים 2023-2018 יוקצו 40 מלש"ח מתקציב משרד האוצר, 34 מלש"ח מתקציב דיפרנציאלי של משרד החינוך, 8 מלש"ח ממשרד ירושלים ומורשת ו–7 מלש"ח מתקציב משרד החינוך. סה"כ 89 מלש"ח לכל אחת משנות התכנית וסך כולל של 445 מלש"ח לתקופת התכנית.
8. התקציב האמור לעיל יתחלק בפריסה שווה בין שנות התוכנית.
ב. השכלה גבוהה
בהמשך לפעילות בתחום ההשכלה הגבוהה במסגרת יישום החלטה 1775 ובכלל, לפנות לות"ת ומל"ג כדלקמן:
1. לבחון את הצורך בהגדלת מספר הסטודנטים מקרב תושבי מזרח ירושלים, הלומדים לתואר ראשון במוסדות האקדמיים המתוקצבים, ולבחון הקצאת תקציב ייעודי לנושא, בהתאם לרכיבי התכנית.
2. ככלל שתחליט ות"ת/מל"ג על הכפלת מספר הסטודנטים, יעביר משרד האוצר תקציב תוספתי של עד 90 מלש"ח, וות"ת תשתתף בעד 170 מלש"ח מתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה, בהתאם לתעריפי ות"ת. הכול בכפוף לביצוע בפועל.
3. להנחות את משרד ירושלים ומורשת, בהתייעצות עם עיריית ירושלים, משרד החינוך והמועצה להשכלה גבוהה לגבש מתווה לתכנית עידוד תלמידים מצטיינים ממזרח ירושלים ללימודים באקדמיה הישראלית, ולאחר מכן לעודדם להשתלב בתעסוקה מתקדמת ובתפקידים משמעותיים במגזר הציבורי. יובהר, כי הקצאת תקציב כאמור בסעיף זה לטובת יישום ההחלטה תותנה בתקצוב תואם מגורמים שלישיים שיאפשר את קיומה באופן מלא. לטובת יישום סעיף זה, יקצה משרד ירושלים ומורשת בכל אחת משנות פעילות התכנית 2 מלש"ח ממקורותיו ועוד 1 מלש"ח, בכל אחת משנות ההחלטה, שתקצה עיריית ירושלים.
2. כלכלה ותעסוקה
במטרה להגדיל את הפריון במשק, לשלב את תושבי מזרח העיר במעגל התעסוקה, להגדיל את ההכנסות למשק בית במזרח העיר ואת הכנסות עיריית ירושלים, נקבעו היעדים הבאים:
א. צמצום הפער בין שיעור התעסוקה של נשים בגילאי 64-25 במזרח ירושלים לשיעור התעסוקה של נשים ערביות בגילאי 64-25, כך שעד 2023 שיעור התעסוקה של נשים ערביות במזרח ירושלים יעמוד על לפחות 75% משיעור התעסוקה של כלל הנשים הערביות.
ב. גידול של 20% בגבייה של ארנונה עסקית בין השנים 2023-2018. הגידול האמור יהיה גידול בתקבולים בנטרול שיעור העדכון, כהגדרתו בחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי תקציב), התשנ"ג-1992.
לצורך השגת יעדים אלה תפעל הממשלה להקמת צוות משנה לכלכלה ותעסוקה בראשות מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה ושירותים החברתיים ובהשתתפות הממונה על התקציבים, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה. הצוות יתכלל את הפעולות הממשלתיות והעירוניות בתחומי הכלכלה, התעסוקה והרווחה כמפורט להלן.
א. תעסוקה ורווחה
1. להנחות את משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן – משרד העבודה והרווחה) להפעיל מרכז הכוון תעסוקתי אשר יעסוק בהכוונה ובהשמה בעבודה של נשים וגברים מקרב האוכלוסייה הערבית במזרח ירושלים, כך שהיקף המשתתפים החדשים במרכז ההכוון בכל שנה יעמוד על לפחות 1,500 שמתוכם לפחות 70% נשים. היקף תקציב התכנית לשנים 2023-2019 יעמוד על 35 מלש"ח, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי, בפריסה שווה בין השנים, ממשרד האוצר למשרד העבודה והרווחה, בהרשאה להתחייב של 14 מלש"ח בשנת 2018 והרשאה להתחייב של 21 מלש"ח בשנת 2020.
2. להנחות את שירות התעסוקה להרחיב את תכנית "מעגלי תעסוקה" וכלים תעסוקתיים נוספים במזרח ירושלים, שייבחרו בשיתוף אגף התקציבים במשרד האוצר ובהתייעצות עם מנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, ל-1,200 משתתפים בשנה כאשר 70% מהם יהיו נשים. היקף תקציב התכנית והכלים יעמוד על 10.5 מלש"ח, מהם 7.5 מלש"ח מתקציב שירות התעסוקה ו-3 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר בפריסה שווה על פני השנים 2023-2018.
3. להורות למנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, בהיוועצות עם שירות התעסוקה ולאחר ששמע את עיריית ירושלים וגורמים רלוונטיים נוספים שייבחרו לפי שיקול דעתו, לגבש תכניות לעידוד תעסוקה, בדגש על תעסוקת נשים צעירות. הקצאת התקציב תיעשה בתיאום עם אגף התקציבים במשרד האוצר. בין יתר התכנים שייבחנו: לימודי עברית, שנת מפנה לצעירות לאחר סיום התיכון, הכשרות, חינוך טכנולוגי, הסבת והשמת אקדמאים.
היקף התקציב לתכניות אלה יעמוד על 26.5 מלש"ח, מהם 16.5 מלש"ח מתקציבי משרד העבודה והרווחה ו-10 מלש"ח, בחלוקה שווה, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר בין השנים 2023-2018. אם משרד העבודה והרווחה או מי מטעמו יעמיד מקורות חדשים בהיקף של עד 4 מלש"ח לשנה בכל אחת משנות התוכנית, משרד האוצר יעמיד תקציב תוספתי של עד 5.5 מלש"ח לשנה בהתאמה בכל אחת משנות התוכנית. אם כלל התקציב השנתי בסעיף זה יוקצה במלואו, משרד האוצר יבחן הקצאה של תקציב תוספתי שנתי נוסף על סך 2 מלש"ח, בהתאם להעמדת 1 מלש"ח שנתי ממקורות מטעם משרד העבודה והרווחה או מי מטעמו.
4. להורות למשרד העבודה והרווחה להמשיך את הקצאת 30 תקני העובדים הסוציאליים המיועדים להשמה במזרח ירושלים שניתנו בהחלטה 1775 גם עבור השנים 2023-2018. היקף התקצוב הממשלתי עבור התקנים יעמוד על 15 מלש"ח, מתוכם יעמיד משרד העבודה והרווחה סך של 5 מלש"ח ממקורותיו, ו-10 מלש"ח יועבר כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר. העברת התקציב והתקנים מותנית בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים בפריסה שווה בין השנים.
5. לשם הגדלת מספר מעונות היום שנבנים במזרח ירושלים, להנחות את משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר לקבוע כדלהלן:
משרד העבודה והרווחה יקבע בהוראות מנכ"ל תקצוב רשויות מקומיות לבינוי מעונות יום שיפורסמו לקראת השנים 2019 – 2023, כדלהלן:
א. ככל שתיקבע תקרת סך כיתות מקסימאלית לרשות מקומית, עיריית ירושלים תקבל כפול מתקרה זו, ובלבד שמחצית התקרה המקסימאלית תשמש רק עבור בניית מעונות במזרח ירושלים.
ב. הבקשות התקינות לבינוי מעונות יום במזרח ירושלים יילקחו מתוך התקציב המיועד למגזר הלא יהודי (מיעוטים).
ג. סעיפים א'-ב' יבוצעו מתקציב האגף למעונות יום לנושא בינוי בכפוף לתקצובו בפועל לנושא בינוי בכל אחת משנות ההחלטה. ככל שימוצה התקציב במסגרת המכסה הקבועה לאוכלוסיית המיעוטים, תיבחן בין משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר הקצאה תקציבית נוספת כתקציב תוספתי ייעודי לבינוי מעונות במזרח ירושלים.
6. לטובת השלמת עלויות עבור הפקעה הנדרשת עבור בינוי מעונות יום, משרד האוצר יקצה תקציב ייעודי עד 50 מלש"ח בהרשאה להתחייב בפריסה שווה בין השנים 2023-2019, בכפוף לביצוע ומימוש ההפקעה בפועל על ידי עיריית ירושלים, וזאת בהתאם לנוהל שיגובש על ידי משרד העבודה והרווחה, אגף התקציבים במשרד האוצר ועיריית ירושלים.
7. להורות למשרד העבודה והרווחה ולאגף התקציבים לגבש תכנית לפיתוח והרחבה של שירותי הרווחה והתעסוקה הניתנים במזרח ירושלים, בדגש על תכניות לעידוד תעסוקת נשים, מניעת נשירה ומצבי סיכון בקרב ילדים ונוער וחילוץ מעוני. במסגרת זו תיבחן, בין היתר, גם התכנית העירונית "אפיקי הצלחה". תכנית זו תגובש לאחר שמיעת מנהל קהילה בעיריית ירושלים, ותתוקצב ב-75 מלש"ח בפריסה שווה בשנים 2023-2018, מהם 15 מלש"ח מתקציבי משרד העבודה והרווחה ו-60 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי על ידי משרד האוצר. העברת הכספים מותנית בהקצאת סכום כולל של 25 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים, בפריסה שווה בשנות התכנית.
8. להנחות את משרד העבודה והרווחה להפעיל כלים לפיתוח ההון האנושי לאוכלוסיית מזרח ירושלים בשנים 2023-2018 בסך תקציבי של 15 מלש"ח מתקציבו של האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה. התקציב יהיה בפריסה שווה בין השנים 2023-2018.
ב. כלכלה ומסחר
1. על מנת לתמרץ מעסיקים להעסיק עובדות ממזרח ירושלים, הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה במשרד הכלכלה והתעשייה תיתן למעסיקים סיוע עבור קליטת עובדות ממזרח ירושלים בהתאם להוראות תכנית סיוע לקליטת עובדים נוספים בישראל (הוראת מנכ"ל 4.17). היקף הסיוע יעמוד על 20 מלש"ח, מהם 5 מלש"ח מתקציב משרד הכלכלה והתעשייה ו-15 מלש"ח בהרשאה להתחייב, שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה לצורך כך בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019.
2. להטיל על הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה לפעול לעידוד, פיתוח וקידום עסקים קטנים ובינוניים מותאמים באופן ייחודי לאוכלוסייה במזרח ירושלים. במסגרת התכנית עבור השנים 2023-2019, בין היתר יוקמו במזרח העיר מרכז עסקים ומאיץ עסקים ליזמים לשנים 2020-2019 במזרח העיר. היקף התכנית יעמוד על 12 מלש"ח בהרשאה להתחייב, מהם 6 מלש"ח מתקציב משרד הכלכלה והתעשייה ו-6 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה.
3. להקים צוות שבראשו יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת או עובד משרדו ויכלול נציגים מאגף התקציבים באוצר ונציג משרד הכלכלה והתעשייה, לטובת פיתוח תכנית ממשלתית לתמיכה בפיתוח עסקי ופיזי של מרכזים מסחריים ואזורי מסחר בשכונות מזרח ירושלים. פעולות לפיתוח עסקי, ככל שיבוצעו במסגרת תוכנית זו, יהיו בתיאום עם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה ועם עיריית ירושלים.
4. הצוות יגיש לצוות המשנה לתעסוקה וכלכלה, בתוך 120 יום, תכנית עבודה מפורטת הכוללת לוחות זמנים לביצוע, יעדים, מיקומים ותקציב. לטובת תכנית זו יוקצו 15 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר למשרד ירושלים ומורשת, בפריסה שווה על פני השנים 2023-2018. במסגרת תכנית זו, יופעלו כלים מותאמים לפיתוח, הרחבה והקמת עסקים, שיפותחו כמענה לאתגרים במזרח ירושלים. העברת הכספים מותנית בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התוכנית, מתקציב עיריית ירושלים בפריסה אחידה בין השנים.
3. תחבורה
במטרה לשפר את השירות בתחבורה הציבורית במזרח ירושלים ולהגדיל את נגישות התושבים לכלל חלקי העיר, נקבעו הצעדים הבאים:
א. להקים צוות (להלן – צוות משנה לנושא תחבורה) בראשות מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים (להלן – משרד התחבורה) בהשתתפות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, הממונה על התקציבים או עובד משרדם ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה המתמדת בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת לעניין הפעולות שיבוצעו מכוח סעיפים 3(ב)–3(ד) שלהלן. תכנית העבודה תכלול: רשימת פרויקטים ספציפיים, תקציב מפורט לכל פרויקט, מיקומם של הפרויקטים בין השכונות השונות במזרח ירושלים, פירוט לוחות זמנים מפורטים, יעדים, פירוט אבני דרך וקביעת גופי הביצוע. בין היתר תכלול תוכנית העבודה המפורטת את הפרויקטים הבאים:
ב. שילוב הסדר הרב-קו במזרח ירושלים
משרד התחבורה ייערך עד לשנת 2020 לשילוב הסדר כרטיס הרב-קו בכלל אמצעי התחבורה הציבורית במזרח העיר באופן שיאפשר לנוסעי התחבורה הציבורית במזרח ירושלים נסיעה משולבת בכלל אמצעי התחבורה הציבורית בירושלים, בדומה לנוסעים במערב העיר. יישום והפעלת המערכת יתבצע עד שנת 2023 בשלבים בכפוף להתכנות טכנולוגית ועדכון ההסכמים עם מפעילי התחבורה במזרח העיר. עבור השלמת פרויקט זה יועבר תקציב תוספתי על ידי משרד האוצר למשרד התחבורה בסך 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב במהלך השנים 2023-2018 בפריסה שווה בין שנות התקציב.
ג. חיבור מזרח העיר לחלקה המערבי
משרד התחבורה יחל במהלך שנת 2018 בפיילוט הפעלת קווי שירות תחבורה ציבורית, אשר יחברו בין מזרח ירושלים למערב העיר. לצורך כך יוקצה למשרד התחבורה תקציב תוספתי בסך של 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב. יישום התוכנית יחל לאחר קבלת הסכמת אגף התקציבים במשרד האוצר.
ד. שיפור תשתיות התחבורה
1. להנחות את משרד התחבורה לגבש תכנית רב שנתית לשדרוג עתידי של תשתיות התחבורה במזרח ירושלים, וכן לקדם ביצוע של הפרויקטים הזמינים לביצוע בתחום הכבישים המאספים. לצורך כך לסיים, בהתייעצות עיריית ירושלים, עדכון של סקר התשתיות למזרח העיר בתחום התחבורה. השלמת העדכון עד ליום 30 באפריל 2019. הסקר יכלול מיפוי צרכים בתחום כבישים מאספים, כבישים מאספים שכונתיים וכבישים מקומיים, כולל אומדני עלויות לשדרוג.
2. היקף תקציב תכנית שיפור תשתיות התחבורה יעמוד על 500 מלש"ח בהרשאה להתחייב לשנים 2022-2018, מהם 250 מלש"ח מתקציב משרד התחבורה ו-250 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי ממשרד האוצר. התכנית תתוקצב בפריסה שווה על פני השנים 2022-2018.
ה. משרד התחבורה רשאי, לאחר שקיבל הסכמה מאגף התקציבים, להפנות את המשאבים האמורים בסעיפים 3(ב)–3(ג) לפרויקטים נוספים במזרח ירושלים וזאת על-פי צרכים אשר יעלו כתוצאה מנתונים עדכניים אשר יגיעו לידי המשרד במהלך שנות התכנית.
ו. להנחות את משרד התחבורה לתקצב סך של 65 מלש"ח עבור תכנון מפורט של המקטע הצפוני של "הכביש האמריקני" .
4. שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים
מתוך מטרה לצמצם פערים בשירותים הממשלתיים והעירוניים הניתנים לתושב:
א. להקים צוות בראשות משותפת של מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת ומנכ"ל עיריית ירושלים (להלן – צוות משנה לנושא שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים), מנכ"ל משרד התרבות והספורט, מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל והממונה על התקציבים, או עובד משרדם, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה העליונה בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת לעניין הפעולות שיבוצעו מכוח סעיף 4(ג) שלהלן. תכנית העבודה תכלול: רשימת פרויקטים ספציפיים, פירוט תקציבי לכל פרויקט, מיקומם של הפרויקטים בין השכונות השונות במזרח ירושלים, פירוט לוחות זמנים מפורטים, יעדים, פירוט אבני דרך וקביעת גופי הביצוע.
ב. לטובת השלמת פרויקט רישום הכתובות במזרח ירושלים במרשם האוכלוסין, יקצה משרד האוצר לעיריית ירושלים 1 מלש"ח בשנת 2019.
ג. תשתיות פנאי:
1. משרד התרבות והספורט יקצה סך של 30 מלש"ח בהרשאה להתחייב, בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019, לטובת פיתוח מתקני ספורט במזרח ירושלים וזאת בהתאם לקריטריונים שוויוניים אשר ייקבעו בתכנית העבודה המפורטת. מתוך סך התקציב, 7.5 מלש"ח יוקצו מתקציבי משרד התרבות והספורט ו-22.5 מלש"ח יועברו כתקציב תוספתי ממשרד האוצר. יובהר, כי הוצאתם לפועל של הפרויקטים תתבצע בכפוף לכל דין ונוהל, ובכלל זאת בהתאם להוראות חוק הספורט, התשמ"ח-1988, לאחר השלמת התהליכים התכנוניים הנדרשים ע"י עיריית ירושלים, ויותנה בהקצאת סכום כולל של 10 מלש"ח עבור התכנית מתקציב עיריית ירושלים, בפריסה שווה על פני שנות התכנית.
2. המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל יקצה בשנים 2022-2019 סך של 20 מלש"ח בהרשאה להתחייב בפריסה שווה על פני השנים 2023-2019, לטובת פיתוח פארקים ומתחמי שעשועים וזאת בהתייעצות עם המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, אגף התקציבים ועיריית ירושלים. מתוך סך התקציב, 5 מלש"ח יוקצו מתקציבי המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ו-15 מלש"ח יועברו כתקציב תוספתי ממשרד האוצר למשרד הפריפריה, הנגב והגליל. המשרד, בהסכמת צוות המשנה, רשאי לייעד 75% מתקציב זה לפיתוח פארקים ומתחמי שעשועים, ורשאי לייעד עד 25% מהתקציב לפרויקטים שונים להעצמת הקהילה וצמצום פערים במזרח ירושלים. יובהר, כי תקצוב הפרויקטים בפועל יתבצע לאחר השלמת התהליכים התכנוניים הנדרשים ע"י עיריית ירושלים, ויותנה בהקצאת סכום של 5 מלש"ח עבור התכנית, מתקציב עיריית ירושלים. תקציבים מכוח סעיף זה יותנו בהסכמה מראש של מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל.
3. לצורך הקמת מבני ציבור לטובת תושבי מזרח ירושלים בתחומי חברה, קהילה, פנאי ורווחה במזרח ירושלים, יעביר משרד האוצר למשרד ירושלים ומורשת תקציב תוספתי ייעודי בסך של 32 מלש"ח בשנים 2023-2019 בהרשאה להתחייב, מימוש התקציב מותנה בהקצאת סכום של 15 מלש"ח עבור התכנית, מתקציב עיריית ירושלים. הקמת מבני הציבור הללו תיעשה לאחר אישור התכנית על ידי צוות המשנה לתחום שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים ובכפוף לכל דין.
4. לטובת מימון עלויות הפקעה לפיתוח מתקנים ושטחים כאמור בסעיף 4(ג)(1)-4(ג)(3), יקצה משרד האוצר תקציב ייעודי של 10 מלש"ח בהרשאה להתחייב, התקציב יועבר בפועל בהתאם לביצוע ומימוש ההפקעה, וזאת בהתאם לנוהל שיגובש על ידי גורמי המקצוע ובאישור אגף התקציבים.
ד. להנחות את המשרד לביטחון הפנים, בתיאום עם משרד ירושלים ומורשת, לגבש תכנית להרחבת פעילותו במזרח ירושלים, ובכלל זה חיזוק פעילות הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, וחיזוק פעילות הרשות הארצית לכבאות והצלה (להלן בסעיף זה – התכנית). לטובת יישום סעיף זה, יוקצו 10 מלש"ח בין השנים 2023-2019, אשר יחולקו בפריסה שווה בשנים אלו בין המשרד לביטחון הפנים לבין משרד ירושלים ומורשת. לצורך ביצוע התכנית, יעביר משרד ירושלים ומורשת בתחילת כל שנה את חלקו בתקציב התכנית למשרד לביטחון הפנים. חיזוק התכניות המקצועיות של הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול במזרח ירושלים יבוצע ללא השתתפות עצמית מצד עיריית ירושלים.
ה. תשתיות ביוב ומים:
בהתאם להחלטת הממשלה מס' 2684 מיום 28.5.2017, הממשלה רושמת לפניה את הודעת חברת הגיחון בע"מ (תאגיד המים והביוב של ירושלים), כי היא תקצה במהלך השנים 2018 עד 2025, מדי שנה, סכום של 7,596,340 ש"ח לשנה (סה"כ 60,770,720 ש"ח לשמונה שנים), לטובת שיפור תשתיות ביוב וכי הקצאת התקציב תיעשה בהתאם לתכנית מפורטת שתוכן על ידה ותאושר על-ידי הממונה על התאגידים ברשות הממשלתית למים ולביוב (להלן – רשות המים).
ו. תשתיות ניקוז וביוב:
אגף התקציבים במשרד האוצר יקצה תקציב כולל של 42.5 מלש"ח בהרשאה להתחייב לרשות המים עבור תמיכות בתשתיות ניקוז וביוב בשיעור תמיכה של 50%. התקציב ייועד לפרויקטים בתחום מזרח ירושלים. החלוקה בין תקציבי הביוב לניקוז ואישור התוכניות תיעשה לאחר בחינה כוללת של התשתיות הנדרשות ע"י רשות המים ואישור אגף תקציבים באוצר כדי להביא למיצוי מיטבי של ההשקעות. לאחר אישור הפרויקטים יועבר התקציב לעיריית ירושלים או תאגיד המים והביוב לטובת ביצוע.
למען הסר ספק, המימון המשלים ל-50% הנותרים מהתקציב המפורט לעיל לא יוקצה מתוך הכספים המפורטים בהחלטה זו. כמו כן התקציב בסעיף זה יוקצה באופן יחסי מדי שנה רק לאחר שיוקצו התקציבים במימון משלים כמפורט לעיל.
ז. להנחות את משרד האוצר ומשרד ירושלים ומורשת לבחון תכנית להרחבת שירותי הניקיון במזרח ירושלים. ככל שתגובש תכנית מוסכמת, אגף התקציבים ישתתף במימון עלות הרחבת שירותי הניקיון בהיקף של עד 11 מלש"ח בשנת 2019, 7 מלש"ח בשנת 2020 ו–1 מלש"ח בשנת 2021. משרד ירושלים ומורשת ישתתף במימון נוסף בהיקף של עד 4 מלש"ח בשנה, בין השנים 2021-2019. תקציבים אילו ככל שיוקצו יותנו בהשלמת עלות הניקיון על ידי עיריית ירושלים ליתרה, עד לסכום כולל של 35 מיליון ₪ וקבלת התחייבות כתובה מעיריית ירושלים כי החל משנת 2022 עיריית ירושלים תישא לבדה בכל עלויות המימון.
5. בריאות
במטרה לעודד את קופות החולים לשפר את השירות הרפואי שניתן במזרח ירושלים באמצעות מעבר למודל הפעלה ישיר של שירותי הרפואה על ידי הקופות עצמן, מוצע להקצות סכום של 30 מש"ח (בחלוקה שווה על פני 5 שנים), מהם 10 מלש"ח מתקציבי משרד הבריאות ו- 20 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר, וזאת לטובת תמרוץ חכירה ארוכת טווח של מבנים לצורך הקמה והפעלה ישירה של מרפאות חדשות של קופות החולים במזרח ירושלים.
6. תכנון ורישום מקרקעין
א. להנחות את משרד המשפטים לבצע את הליכי הרישום וההסדר הנדרשים, כך שככל הניתן ובהתאם להוראות פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], תשכ"ט-1969, לפחות 50% מהמקרקעין במזרח ירושלים יוסדרו לא יאוחר מהרבעון ה-4 של שנת 2021, ו-100% מהסדרת רישום המקרקעין במזרח ירושלים עד סוף שנת 2025. לשם יישום סעיף זה, יוקצו 50 מלש"ח בפריסה שווה בין השנים 2023-2018.
ב. להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד המשפטים (להלן – צוות משנה לנושא רישום מקרקעין) ובהשתתפות אגף תקציבים, נציג מזכיר הממשלה, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, מפ"י (המרכז למיפוי ישראל), מינהל תכנון במשרד האוצר או עובד משרדם, ומנכ"ל עיריית ירושלים או עובד העירייה. הצוות יהיה אמון על קביעת תכנית העבודה לסעיף 6(א), ליווי יישום הסדרת רישום המקרקעין והסרת חסמים שיאפשרו את הסדרת המקרקעין ורישומו.
אחת לשנה הצוות יבחן את מידת ההתקדמות בשטח ביחס ליעדים וימליץ לוועדה המתמדת על עדכון התוכנית או המועדים ככל שיידרש.
ג. לפנות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים, בבקשה כי תדון בתכניות שיאפשרו פיתוח אזורי תעשייה ותעסוקה במזרח ירושלים בהיקף שלא יפחת מ-260 דונם ובו 550,000 מ"ר פוטנציאלי לבנייה, וזאת לא יאוחר מסוף הרבעון השלישי של שנת 2018.
7. ניהול התכנית
א. כאמור לעיל, התוכנית תנוהל ותלווה על ידי הוועדה המתמדת.
ב. תפקידי הוועדה המתמדת וסמכויותיה יהיו:
1. לדון ולאשר את תכניות העבודה המפורטות שהוגשו על ידי צוותי המשנה לכל אחד מששת תחומי הפעולה המפורטים בהחלטת הממשלה.
2. לאשר שינויים והתאמות בתוך תוכניות העבודה המפורטות בהתאם להמלצת צוותי המשנה בנושא או ביוזמת הוועדה המתמדת.
3. ככל שבמהלך יישום החלטה זו הוועדה המתמדת תמצא כי קיים צורך בהסטת תקציב תוספתי בין תחומי הפעילות של החלטה זו בהתאם להתקדמות הביצוע, זמינות ביצוע ושיקולים מקצועיים נוספים, תמליץ הוועדה – בתיאום עם מנכ"לי המשרדים הנוגעים בדבר – לגורמים המוסמכים בהתאם לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, לבצע הסטות תקציב בין תחומי הפעילות באמצעות אגף התקציבים.
4. להכריע במחלוקות שהתעוררו במהלך היישום השוטף של ההחלטה, מקום שלא הגיעו לכדי פתרון במסגרת צוותי המשנה. למען הסר ספק מובהר, כי אין באמור כדי לגרוע מסמכויותיו של מי מחברי הצוות לפי כל דין.
5. בנוסף על היעדים לביצוע שנקבעו בהחלטה, הוועדה רשאית לקבוע יעדים נוספים עבור החלטת הממשלה, בכפוף לכך שהיעדים החדשים נדרשים לצורך הגשמת תכלית החלטת הממשלה.
6. הוועדה תבצע בקרה, פיקוח, מעקב ומדידה לבחינת יישום החלטה זו. הליכי הבקרה והמדידה יתבצעו בהתייעצות עם עיריית ירושלים. משרד ירושלים ומורשת רשאי לבצע התקשרויות לשם יישום סעיף זה, אשר ימומנו מתקציב המשרד ולא יעלו על 1 מלש"ח בשנה. המשרד ידווח לוועדה אחת לרבעון על קצב יישום התכנית וכיו"ב.
ג. החלטות הוועדה המתמדת ותכניות העבודה יפורסמו באתר האינטרנט של משרד ירושלים ומורשת.
ד. צוותי המשנה לתחומי חינוך והשכלה גבוהה; כלכלה ותעסוקה; תחבורה; שיפור שירות ושיפור איכות חיים ותכנון ורישום מקרקעין שהוקמו בהחלטה זו, יתכנסו לפחות אחת לרבעון כדי לדון בהתקדמות הפרויקטים שלפי החלטה זו – כל צוות בתחומו, במטרה לחזק את שיתופי הפעולה הבין-משרדיים, וכן על מנת לחזק את שיתופי הפעולה הבין-מגזריים לשם יישום החלטה זו. נציגי המשרד לשוויון חברתי יהיו מוזמנים קבועים לדיוני צוותי המשנה.
ה. במסגרת זו יבחן כל צוות עמידה ביעדים, יפעל לזיהוי והסרת חסמים וכן ידווח לוועדה המתמדת על ביצוע התאמות תקציביות בתוכניות העבודה המפורטות ועל שינויים מלוחות הזמנים שאושרו. יובהר, כי החלטות הדורשות שינויים תקציביים ייעשו באישור נציג הממונה על התקציבים בצוות.
8. תקציב התכנית וביצועה
א. מרכיבי פעולה בהחלטת ממשלה זו, אשר לגביהם אין למשרד ממשלתי אחר סמכות ואחריות מכוח דין, ייושמו באמצעות משרד ירושלים ומורשת.
ב. להנחות את משרד ירושלים ומורשת להפעיל צוות לשיתוף ציבור שיהיה אמון על ביצוע הפעולות ליישום החלטה זו בהסכמה, ככל הניתן, עם אוכלוסיית מזרח ירושלים. זאת, לטובת סיוע וייעוץ לוועדה המתמדת ולצוותי המשנה בקידום תחומי אחריותם, ובהיקף שלא יעלה על 2 מלש"ח לשנה אשר יוקצו מתקציב המשרד.
ג. משרד ירושלים ומורשת רשאי להתקשר בכפוף לכל דין עם גוף מייעץ לצורך יישום החלטה זו, לטובת מתן ייעוץ לוועדה המתמדת ולצוותי המשנה בגיבוש שיתופי פעולה עם המגזר העסקי והמגזר השלישי ובתחומים נוספים ככל שיידרש, ובכלל זאת: גיבוש פתרונות חדשניים בתחומי הפעילות של החלטה זו.
ד. החלטת ממשלה זו, על תוכניות העבודה המפורטות שייכתבו מכוחה ועל כלל הפעולות והפרויקטים שיקודמו במסגרתה, תיושם בכפוף לכל דין, נוהל והוראות מקצועיות מחייבות, ובכלל זאת בכפוף לדיני המכרזים והתמיכות.
ה. שר ירושלים ומורשת ושר האוצר ידווחו לממשלה על יישום החלטת הממשלה אחת לשנה, בסמוך ליום ירושלים.
החלטת הממשלה קובעת שורה של צעדים לחיזוק יכולת ההשתלבות של תושבי מזרח ירושלים בחברה ובכלכלה הישראלית וכן מתוך מטרה לחזק את חוסנה הכלכלי והחברתי של ירושלים כולה:
א. לאשר תכנית רב שנתית לצמצום פערים חברתיים כלכליים ופיתוח כלכלי במזרח ירושלים עבור השנים 2023-2018 וזאת בתחומים הבאים: חינוך והשכלה גבוהה, כלכלה ומסחר, תעסוקה ורווחה, תחבורה, שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים ותכנון ורישום מקרקעין.
התוכנית תנוהל ותלווה על ידי ועדה מתמדת בראשות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת וצוותי משנה ליישום בהתאם למפורט בהחלטה זו.
להלן עיקרי התכנית:
חינוך והשכלה גבוהה
– להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד החינוך לגיבוש תוכניות וביצוע פעולות לשיפור מערכת החינוך במזרח ירושלים בשורה של תחומים. הצוות יגבש, בתוך 60 יום, תכנית מפורטת אשר תקבע את חלוקת המשאבים באופן ייעודי למוסדות החינוך במזרח ירושלים שייכללו בתוכנית ואשר תכלול יעדים לשיפור עבור כל מוסד חינוך בהתאם למאפייניו בתחומים שונים. צוות המשנה ילווה את יישום התוכנית, יקבל דיווח על התקדמותה אחת לרבעון ויקבע את אופני הפיקוח, הבקרה והאכיפה הנוגעים לתוכנית, לרבות סוגיית הכלים המתאימים וההיקפים הנדרשים.
– בתחום ההשכלה הגבוהה – מוחלט לפנות לות"ת ומל"ג, על מנת לבחון את הצורך בהגדלת מספר הסטודנטים מקרב תושבי מזרח ירושלים, הלומדים לתואר ראשון במוסדות האקדמיים המתוקצבים, ולבחון הקצאת תקציב ייעודי לנושא, בהתאם לרכיבי התכנית.
ככל שתחליט ות"ת/מל"ג על הכפלת מספר הסטודנטים, יעביר משרד האוצר תקציב תוספתי של עד 90 מלש"ח, וות"ת תשתתף בעד 170 מלש"ח מתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה, בהתאם לתעריפי ות"ת. הכול בכפוף לביצוע בפועל.
להנחות את משרד ירושלים ומורשת, בהתייעצות עם עיריית ירושלים, משרד החינוך והמועצה להשכלה גבוהה לגבש מתווה לתכנית עידוד תלמידים מצטיינים ממזרח ירושלים ללימודים באקדמיה הישראלית, ולאחר מכן לעודדם להשתלב בתעסוקה מתקדמת ובתפקידים משמעותיים במגזר הציבורי.
כלכלה ותעסוקה
לקבוע יעדים פרטניים בתחומים: צמצום הפער בין שיעור התעסוקה של נשים במזרח ירושלים לשיעור התעסוקה של נשים ערביות בכלל וגידול של 2% בגביית ארנונה עסקית.
תעסוקה ורווחה
– להנחות את משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להפעיל מרכז הכוון תעסוקתי אשר יעסוק בהכוונה ובהשמה בעבודה של נשים וגברים מקרב האוכלוסייה הערבית במזרח ירושלים, כך שהיקף המשתתפים החדשים במרכז ההכוון בכל שנה יעמוד על לפחות 1,500 שמתוכם לפחות 70% נשים.
– להנחות את שירות התעסוקה להרחיב את תכנית "מעגלי תעסוקה" וכלים תעסוקתיים נוספים במזרח ירושלים, שייבחרו בשיתוף אגף התקציבים במשרד האוצר ובהתייעצות עם מנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, ל-1,200 משתתפים בשנה כאשר 70% מהם יהיו נשים. – להורות למנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, בהיוועצות עם שירות התעסוקה ולאחר ששמע את עיריית ירושלים וגורמים רלוונטיים נוספים שייבחרו לפי שיקול דעתו, לגבש תכניות לעידוד תעסוקה, בדגש על תעסוקת נשים צעירות.
– להורות למשרד העבודה והרווחה להמשיך את הקצאת 30 תקני העובדים הסוציאליים המיועדים להשמה במזרח ירושלים שניתנו בהחלטה 1775 גם עבור השנים 2023-2018.
– לקבוע שורה של פעולות מצד משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר לשם הגדלת מספר מעונות היום שנבנים במזרח ירושלים.
– להורות למשרד העבודה והרווחה ולאגף התקציבים לגבש תכנית לפיתוח והרחבה של שירותי הרווחה והתעסוקה הניתנים במזרח ירושלים, בדגש על תכניות לעידוד תעסוקת נשים, מניעת נשירה ומצבי סיכון בקרב ילדים ונוער וחילוץ מעוני. במסגרת זו תיבחן, בין היתר, גם התכנית העירונית "אפיקי הצלחה".
– להנחות את משרד העבודה והרווחה להפעיל כלים לפיתוח ההון האנושי לאוכלוסיית מזרח ירושלים בשנים 2023-2018 בסך תקציבי של 15 מלש"ח מתקציבו של האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה.
כלכלה ומסחר
– לתמרץ מעסיקים להעסיק עובדות ממזרח ירושלים.
– להטיל על הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה לפעול לעידוד, פיתוח וקידום עסקים קטנים ובינוניים מותאמים באופן ייחודי לאוכלוסייה במזרח ירושלים.
– להקים צוות שבראשו יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת או עובד משרדו ויכלול נציגים מאגף התקציבים באוצר ונציג משרד הכלכלה והתעשייה, לטובת פיתוח תכנית ממשלתית לתמיכה בפיתוח עסקי ופיזי של מרכזים מסחריים ואזורי מסחר בשכונות מזרח ירושלים. הצוות יגיש לצוות המשנה לתעסוקה וכלכלה, בתוך 120 יום, תכנית עבודה מפורטת הכוללת לוחות זמנים לביצוע, יעדים, מיקומים ותקציב.
תחבורה
לקבוע שורה של צעדים במטרה לשפר את השירות בתחבורה הציבורית במזרח ירושלים ולהגדיל את נגישות התושבים לכלל חלקי העיר.
– להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה המתמדת בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת שתכלול בין היתר את הפרויקטים הבאים: שילוב הסדר הרב-קו במזרח ירושלים, חיבור מזרח העיר לחלקה המערבי ושיפור תשתיות התחבורה.
שיפור השירות לאזרח ושיפור איכות החיים
מתוך מטרה לצמצם פערים בשירותים הממשלתיים והעירוניים הניתנים לתושב, להקים צוות בראשות משותפת של מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת ומנכ"ל עיריית ירושלים, אשר יגבש ויביא לאישור הוועדה העליונה בתוך 120 יום תכנית עבודה מפורטת בתחום תשתיות פנאי.
ביטחון פנים
להנחות את המשרד לביטחון הפנים, בתיאום עם משרד ירושלים ומורשת, לגבש תכנית להרחבת פעילותו במזרח ירושלים, ובכלל זה חיזוק פעילות הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, וחיזוק פעילות הרשות הארצית לכבאות והצלה.
תשתיות ביוב ומים
הממשלה רושמת לפניה את הודעת חברת הגיחון בע"מ (תאגיד המים והביוב של ירושלים), כי היא תקצה במהלך השנים 2018 עד 2025, מדי שנה, סכום של 7,596,340 ש"ח לשנה (סה"כ 60,770,720 ש"ח לשמונה שנים), לטובת שיפור תשתיות ביוב וכי הקצאת התקציב תיעשה בהתאם לתכנית מפורטת שתוכן על ידה ותאושר על-ידי הממונה על התאגידים ברשות הממשלתית למים ולביוב (להלן – רשות המים).
בריאות
מוצע להקצות סכום של 30 מש"ח (בחלוקה שווה על פני 5 שנים), מהם 10 מלש"ח מתקציבי משרד הבריאות ו- 20 מלש"ח שיועברו כתקציב תוספתי ייעודי על ידי משרד האוצר, וזאת לטובת תמרוץ חכירה ארוכת טווח של מבנים לצורך הקמה והפעלה ישירה של מרפאות חדשות של קופות החולים במזרח ירושלים.
תכנון ורישום מקרקעין
להנחות את משרד המשפטים לבצע את הליכי הרישום וההסדר הנדרשים, כך שככל הניתן ובהתאם להוראות פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], תשכ"ט-1969, לפחות 50% מהמקרקעין במזרח ירושלים יוסדרו לא יאוחר מהרבעון ה-4 של שנת 2021, ו-100% מהסדרת רישום המקרקעין במזרח ירושלים עד סוף שנת 2025. לשם יישום סעיף זה, יוקצו 50 מלש"ח בפריסה שווה בין השנים 2023-2018.
בנוסף, להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד המשפטים שיהיה אמון על קביעת תכנית העבודה לליווי יישום הסדרת רישום המקרקעין והסרת חסמים שיאפשרו את הסדרת המקרקעין ורישומו.
לפנות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים, בבקשה כי תדון בתכניות שיאפשרו פיתוח אזורי תעשייה ותעסוקה במזרח ירושלים בהיקף שלא יפחת מ-260 דונם ובו 550,000 מ"ר פוטנציאלי לבנייה, וזאת לא יאוחר מסוף הרבעון השלישי של שנת 2018.
החלטת הממשלה קובעת את מנגנון המעקב, הבקרה והדיווח על התכנית וכן את המקורות התקציביים המפורטים לכל סעיפיה.