מה הוחלט?
1 . לקבוע כהוראת שעה לתקופה כאמור בסעיף 7 (להלן-הוראת השעה) תיקונים בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן – חוק המעצרים), בחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982(להלן – חוק סדר הדין הפלילי), בחוק שחרור על תנאי ממאסר, התשס"א–2001 וכן לגבי עתירת אסיר כמשמעותה בסעיף 62א לפקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב-1971 וככל הנדרש בדברי חקיקה נוספים באופן הבא:
א. דיונים בעניינו של עצור או אסיר לפי העניין, לרבות בערר ובערעור, ולמעט הדיונים המנויים בסעיף קטן (ה), ניתן לקיים בדרך של היוועדות חזותית ובלבד שהעצור או האסיר הוא בגיר המיוצג על ידי עורך דין ואם נתן הסכמתו לכך, ובכפוף לתנאים המנויים בסעיף זה. הסכמתו של עצור או אסיר לקיום דיונים בדרך של היוועדות חזותית תימסר לבית המשפט, לשירות בתי הסוהר ולתביעה בכתב על ידי בא כוחו, עד 48 שעות טרם מועד הדיון או בעל פה באמצעות בא כוחו במעמד הדיון האחרון שהתקיים בעניינו. ניתנה הסכמת העצור או האסיר לקיום הדיון בהיוועדות חזותית, רשאית התביעה להגיש לבית המשפט את התנגדותה ובית המשפט ייתן החלטתו לא יאוחר מ-24 שעות לפני מועד הדיון.
ב. על אף האמור בסעיף קטן (א), בדיון בבקשה למעצרו של חשוד לפני הגשת כתב אישום לפי סעיף 15 לחוק המעצרים, הסכמת העצור לקיום הדיון בהיוועדות חזותית בכתב על ידי בא כוחו תינתן בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ-24 שעות לפני מועד הדיון, התביעה תהיה רשאית להגיש התנגדותה ובית המשפט ייתן החלטתו לא מאוחר מערב הקודם ליום הדיון.
ג. על אף האמור בסעיף קטן (א), בית המשפט יהיה רשאי להורות על קיומו של כל דיון בנוכחות העצור או האסיר.
ד. על אף האמור בסעיף קטן (א), דיון ראשון בפני שופט במעצר לפני כתב אישום לפי סעיף 15 לחוק המעצרים וכן דיונים שעניינם בירור האשמה לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי, לא יתקיימו בהיוועדות חזותית, אלא אם החליט בית משפט שיש לקיימם בהיוועדות חזותית לבקשת עצור באמצעות בא כוחו, מטעמים מיוחדים שיירשמו, ובתנאי שניתנה) גם הסכמת התביעה לקיומם בדרך זאת. בית המשפט יחליט בבקשה לקיים דיון כאמור לאחר ששקל את חשיבות נוכחות העצור או האסיר בדיון בהתחשב בין השאר במהות הדיון ובנסיבות הנוגעות לעצור.
ה. על אף האמור בסעיף קטן (א), דיון שבו מודה הנאשם בעובדות כתב האישום בעניינו, דיון שבו מוצג הסדר טיעון מטעם הצדדים, דיון שבו נשמעות טענות לעניין העונש ודיון שבו נשמע גזר דין לפי סעיף 193 לחוק סדר הדין הפלילי, לא יתקיימו בהיוועדות חזותית.
ו. לפני דיון המתקיים בדרך של היוועדות חזותית, במהלכו של דיון זה ולאחריו, יתאפשר לעצור או האסיר לקיים שיחה חסויה וביחידות עם עורך דינו.
ז. במהלך דיון המתקיים בדרך של היוועדות חזותית העצור או האסיר יראה וישמע את הנעשה במהלך הדיון בבית המשפט. כמו כן, השופט, הסניגור והשוטר או התובע, לפי העניין, או כל אדם אחר שנוכחותו נדרשת בדיון, יראו וישמעו את העצור או האסיר וסביבתו במהלך הדיון.
ח. השתתף אדם עם מוגבלות בדיון, יורה בית המשפט על קיום הדיון תוך עריכת התאמות הנגישות הנדרשות באולם בית המשפט לפי חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס"ו–2005, או לפי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג–2013, כנדרש בהתאם לסוג המוגבלות, בשינויים המחויבים.
ט. דיון בפני ועדת שחרורים בעניינו של אסיר ודיון בעתירת אסיר ניתן לקיים בדרך של היוועדות חזותית אם התקיימו התנאים שבסעיף קטן (א), ובלבד שהדיון אינו מתקיים באולם בית משפט הסמוך למקום מעצר או בית סוהר, ויחולו התנאים המפורטים בסעיפים קטנים (ג), (ו)-(ח), בשינויים המחויבים.
כמו-כן, עתירות על החלטות ועדות השחרורים והיחידה לשחרור ממאסרים קצרים ניתן לקיים בדרך של היוועדות חזותית אם התקיימו התנאים שבסעיף קטן (א), ויחולו התנאים המפורטים בסעיפים קטנים (ג), (ו)-(ח), בשינויים המחויבים.
2 . ייקבעו הוראות לגבי תנאים לקיום דיון שלא ניתן לדחות את מועדו במקרה של תקלה טכנית בלתי צפויה במערכת היוועדות חזותית.
3 . עד ליום כניסת הוראת השעה לתוקף, ייערכו הגורמים הרלוונטיים בהנהלת בתי המשפט ובשירות בתי הסוהר כך שיתאפשרו כל התנאים לקיום דיון בהיוועדות חזותית כמפורט בהוראת השעה, לרבות התקנת ערכת היוועדות חזותית בכל אולם בית משפט, וכן הבטחת מקומות לקיום ההיוועדות החזותית בבתי הסוהר בהתאם לתנאים המנויים בסעיפים ו-ח.
4 . להטיל על הגורמים הרלוונטיים להגיש אחת לשנה לוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת דיווח אודות יישום ההסדר המפורט בהחלטה זו, לפי מנגנון שייקבע.
5 . להטיל על שר המשפטים, בהסכמת השר לביטחון הפנים, ובאישור ועדת חוקה חוק ומשפט, להתקין תקנות לעניין ביצועו בפועל של ההסדר בהחלטה זו, וזאת עד ליום 1 בינואר 2022.
6 . להטיל על שר המשפטים והשר לביטחון הפנים ללוות את ההסדר המפורט בהחלטה זו באמצעות מחקר מלווה אשר יבחן את יעילות ההסדר, את הוגנות ההליך ואת מידת שביעות הרצון של הצדדים לו. בהתאם לתוצאות המחקר המלווה ובמהלך תקופת תוקפה של הוראת השעה, תיבחן אפשרות לעיגון ההסדר בהסדר של קבע.
7 . ההסדר לפי החלטה זו ייכנס לתוקף ביום 1 בינואר 2022 ויעמוד בתוקף עד ליום 1 בינואר 2024. שר המשפטים והשר לביטחון הפנים רשאים להאריך את התקופה כאמור בצו, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת לתקופה אחת נוספת עד ליום 1 בינואר 2026.
בהחלטה זו הממשלה מאשרת להאריך את הוראת השעה הנוגעת לדיונים בעניינו של עצור או אסיר לפי העניין, לרבות בערר ובערעור, ניתן לקיים בדרך של היוועדות חזותית ובלבד שהעצור או האסיר הוא בגיר המיוצג על ידי עורך דין ואם נתן הסכמתו לכך.