מה הוחלט?
לאשר את העקרונות להנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה כדלקמן:
א) אזכרות
1. לנשיאי ישראל ולראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם (להלן – האישים) תיערך אזכרה ממלכתית מרכזית ומשותפת בכל שנה ביום א' בניסן (או בכ"ט באדר), שהוא ראש השנה למלכים על-פי מקורותינו. בהתאם להחלטת הממשלה מס' 1386(סט/38) מיום 1.3.1990, האירוע יתקיים במשכן נשיאי ישראל.
2. בנוסף לאזכרה הממלכתית המרכזית המשותפת, כאמור בסעיף א(1) לעיל, תיערכנה מדי שנה אזכרות ממלכתיות לנשיא המדינה הראשון ולראש הממשלה הראשון.
3. אחת לעשר שנים מיום הפטירה, תיערך לכל אחד מן האישים אזכרה ממלכתית. על פי החלטת הממשלה מס' 3282(סט/66) מיום 9.6.84, תיערך אזכרה ממלכתית גם ביום השנה הראשון.
4. אזכרות נוספות לכל אחד מן האישים תיערכנה ביום השנה לפטירת האישיות במסגרת משפחתית, בהשתתפות של רב וחזן צבאי.
האחריות הכוללת לעריכת האזכרות הממלכתיות המפורטות בסעיפים א(1)-א(3) לעיל תוטל על מרכז ההסברה, מתקציב מרכז ההסברה.
התקציבים לאזכרות השנתיות במסגרת המשפחתית, כאמור בסעיף א(4) לעיל יוקצו מתקציב פעולות ההנצחה במשרד ראש הממשלה. התקציב יהיה אחיד לכל אירוע.
ב) תחזוקת חלקות קבר
להטיל על משרד הביטחון, היחידה להנצחת החייל, לתחזק באופן שוטף את חלקות הקבר של האישים, מתקציב משרד ראש הממשלה.
ג) אנדרטאות וקריאה על-שם
לא ליזום הקמת אנדרטאות וקריאה על שמות האישים ולא להשתתף באופן ממלכתי בנושא זה ולהשאירו ליוזמת גופים וולונטריים, עמותות, אגודות ידידים והרשויות המקומיות.
ד) תוכניות הנצחה
בהתאם לסעיף 4 לחוק הנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה, התשמ"ו- 1986 (להלן – החוק), המועצה להנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה (להלן – המועצה) תציע לממשלה תוכנית הנצחה תקופתית אשר תכלול פעולות הנצחה שיוטלו על היחידה להנצחה במשרד ראש הממשלה (להלן – היחידה להנצחה) וגורמים נוספים, לפי העניין.
תוכנית ההנצחה תכלול, בין היתר, פעילות כמפורט להלן:
1) פעילויות הנצחה, כגון פרויקטים חינוכיים, כנסים, הרצאות, פיתוח אתר האינטרנט של המועצה ושדרוגו, קידום יוזמות חדשות, וכן מתן מענה לשינויים תרבותיים, טכנולוגיים וחינוכיים.
מובהר כי אין בהחלטה זו כדי להטיל על היחידה להנצחה לעסוק במשימות שהוטלו על ארכיון המדינה מכח החוק או מכח החלטה זו ו/או לגרוע מסמכותו או אחריותו של ארכיון המדינה ביחס למשימות אלו.
כמו כן, מובהר, כי אין באמור לעיל כדי לגרוע מסמכותו של ארכיון המדינה לכלול התייחסות ישירה או עקיפה לפעילותם ההיסטורית והציבורית של האישים המונצחים במסגרת פעולות חינוכיות וציבוריות שיוזם הארכיון.
2) חלוקת פרס מטעם נשיא המדינה וכן פרס מטעם ראש הממשלה, באזכרה הממלכתית המשותפת המתקיימת מדי שנה בבית הנשיא, לחוקרים או לתלמידים על עבודות בתחומים הקשורים לפועלם של האישים המונצחים באותה שנה, בהתאם לנוהל פרס ראש הממשלה ונשיא המדינה להנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה, שאושר על-ידי המועצה ביום 25.11.2009.
3) תמיכה בפעולות ההנצחה שיבצעו גופים ציבוריים, בהתאם לסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985 ולמבחנים לחלוקת כספי תמיכות של משרד ראש הממשלה למוסדות ציבור המנציחים את זכרם ופועלם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שנקבעו לפיו.
4) פעילויות ההנצחה להנחלת מורשתם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה בקרב קהלים רבים ומגוונים: תלמידים, בני נוער, חיילים, אזרחים ותיקים, עולים חדשים, בני נוער מהתפוצות ועוד.
ה) ארכיונים ופרסום כתבים ונאומים של האישים
להטיל על גנז המדינה לבצע את הפעולות המנויות בסעיף 5 לחוק.
שמירת החומר התיעודי והמסמכים של האישים מתקופת כהונתם תהיה בהתאם לחוק ובהתאם להחלטות הממשלה בנושא זה. המשפחה והמקורבים יהיו רשאים להפקיד בארכיון המדינה חומר ארכיוני נוסף.
להטיל על גנז המדינה לפרסם, לשם הנצחתו של כל אחד מן האישים שהלכו לעולמם, מבחר של דברים, נאומים, כתבים ומסמכים שהיו קשורים בפעולתה של האישיות, לכל אורך חייה.
הפרסומים יהיו במתכונת שתבטיח מינימום אחיד.
לארכיון המדינה יוקצה תקציב מיוחד למימוש המלצה זו.
אין בהמלצה זו למנוע פעולות פרסום או הוצאת כתבים שייעשו על-ידי גופים וולונטריים כל עוד הדבר נעשה במסגרת החוק.
ו) דיוקנאות על-גבי שטרי כסף
להמליץ לבנק ישראל כי דיוקנותיהם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם יונצחו על-גבי שטרי כסף של מדינת ישראל. (הוצאת שטר כסף עם דיוקן של נשיא או ראש ממשלה שהלכו לעולמם תיעשה בהזדמנות הראשונה שבה יתאפשר הדבר מבחינת ההליכים הכרוכים בהוצאת שטרי כסף למחזור).
ז) דיוקנאות על-גבי בולים
1) דיוקנותיהם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם יונצחו על-גבי בולים של מדינת ישראל. (הוצאת בול נושא דיוקן תיעשה בהזדמנות הראשונה שבה יתאפשר הדבר מבחינת ההליכים הקשורים באישור הוצאת בולים תוך שמירה על זיקה עם מועד הקשור באישיות אשר דיוקנה יופיע על-גבי הבול).
2) להמליץ לקרן הקיימת לישראל כי דיוקנותיהם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם יונצחו על-גבי בולים המונפקים על-ידי הקרן הקיימת לישראל.
ח) דיוקנאות על-גבי מדליות ומטבעות
להמליץ להנפיק מטבעות ומדליות עם דיוקנותיהם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה. מוצע כי עיתוי ההנפקות יהיה בזיקה למועד הקשור עם האישיות שאת דיוקנה מנציחים.
ט) המועצה תפעל בהתאם לנוהל דיוניה, כפי שגובש ואושר על-ידה.
י) להמליץ למשרד החינוך לקיים פעילויות חינוכיות במסגרת בתי הספר, ללמידת פועלם ומורשתם של מנהיגי המדינה, זאת כמפעל הנצחה לזכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה.
יא) להמליץ לוועדת השרים לענייני סמלים וטקסים לאשר כי באזכרות הממלכתיות יונח זר בשם המועצה.
החלטה זו מבטלת את החלטת הממשלה מס. 1505 מיום 27.11.1988.
החלטת הממשלה מאשרת את העקרונות להנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה וכוללת הנחייה בדבר אזכרות, תחזוקת חלקות קבר, אנדרטאות וקריאה על-שם, תוכניות הנצחה, ארכיונים ופרסום כתבים ונאומים של האישים, דיוקנאות על גבי שטרי כסף, בולים, מדליות ומטבעות.