מדינת ישראל, כמדינת הלאום של העם היהודי, פועלת כל העת לעידוד עלייה של זכאי שבות לביתם הלאומי בישראל. לעלייתו ארצה של כל יהודי משמעות ערכית והיסטורית עבורו ועבור החברה הישראלית כולה. לצד זאת, מתברכת מדינת ישראל בכישרונם הרב של העולים ובניסיון שרכשו בעיסוקם בארצות המוצא. לאורך שנות קיומה של המדינה תרמו העולים לפיתוחו ולשגשוגו של המשק הישראלי.
בשל השונות הרבה שישנה בין דרישות הרישוי במדינות השונות, נדרשים העולים להוכיח את רמת מקצועיותם ולעיתים אף לעבור הכשרות נוספות על מנת לקבל רישיון ישראלי לעסוק במקצועם. במקרים רבים מאופיינים הליכים אלו בבירוקרטיה משמעותית המקשה על השלמת התהליך ומעכבת את השתלבותם של העולים בשוק העבודה. זאת ועוד, ישנם פערי מידע משמעותיים ביחס לדרישות הרישוי של כל מקצוע ביחס לכל מדינת מקור שממנה מגיעים העולים לישראל.
על מנת לסייע לעולים במיצוי הפוטנציאל המקצועי שלהם ובהשתלבותם במקצועות הנדרשים בשוק העבודה בישראל:
1. להטיל על משרד העלייה והקליטה לרכז את הצעות משרדי הממשלה בדבר הקלה בדרישות הליכי הרישוי המוטלות על עולים חדשים לישראל ולגבש תוכנית כוללת להסרת חסמים ברגולציה הנוגעת לרישיונות תעסוקה לעולים ולעידוד העסקתם, זאת מבלי לגרוע מסמכויות המשרדים.
2. להטיל על המשרדים הבאים לבחון את הדרישות המוטלות על עולים חדשים עבור קבלת רישיון ישראלי, אישורי לימודים מוכרים או רישיונות מוכרים מחו"ל, במקצועות שעליהם מופקד משרדם ומוזכרים להלן, לאתר את החסמים המרכזיים המקשים על קבלת הרישיון ולהציע חלופות וצעדים להקלה על הנטל הרגולטורי והבירוקרטי העומד בפני העולים:
3. א. משרד האוצר:
ייעוץ השקעות, שיווק השקעות, ניהול תיקי השקעות, ייעוץ פנסיוני, סוכני ביטוח, סוכני שיווק פנסיוני.
ב. משרד הבריאות:
אופטומטריה, אורתופטיקה, אורתופטיסטיה, גנטיקה קלינית, דימות, טכנאות רפואית, כירופרקטיקה, ריפוי בעיסוק, רישוי להיפנוזה, סיעוד, עובדי מעבדה רפואית, עוזרי רוקחים, פודיאטריה, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, קלינאות תקשורת, רפואה, רפואת שיניים, קרימינולוגיה קלינית, רוקחות, שינניות, תזונאות וכן מקצוע חדש המוגדר "רופא עמית" (עוזר רופא).
ג. משרד החינוך:
הוראה, חינוך לגיל הרך, הגף להערכת תארים.
ד. משרד החקלאות ופיתוח הכפר:
רפואה וטרינרית.
ה. משרד העבודה:
הנדסה, אדריכלות, הנדסאים, חשמלאים.
ו. משרד הרווחה והביטחון החברתי:
עבודה סוציאלית.
ז. משרד המשפטים:
ראיית חשבון, תיווך מקרקעין.
ח. משרד התחבורה והבטיחות בדרכים:
רישיון נהיגה ברכב כבד, רישיון נהיגה בתחבורה ציבורית.
ט. משרד התרבות והספורט:
רישיון צלילה, ספורט מוטורי.
י. משרד הבינוי והשיכון:
רישיון מודד.
4. להטיל על המשרדים המוזכרים להציג לממשלה עד ליום 1.1.2024 את הצעדים המוצעים ואת אבני הדרך ליישומם באופן מיידי.
5. להטיל על המשרדים המוזכרים וכן על משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות ומשרד הכלכלה והתעשייה לבחון קידום צעדים אפשריים לעידוד העסקת עולים במסגרת פעילותם, הנוגעת להטבות בתחום התעסוקה. המשרדים יציגו את מסקנותיהם לוועדת השרים לענייני עלייה וקליטה בתוך 90 יום ויפעלו למימוש הצעדים בתוך 150 יום.