מה הוחלט?
1. לתקן את החלטת הממשלה מס' 708 מיום 4.1.2021 (להלן – ההחלטה) באופן הבא:
א. בסעיף ב(1)(ג) להחלטה ייקבע כי ההנחה מארנונה שתינתן בכל תקופה עוקבת למחזיק שהוא עוסק שמחזור עסקאותיו בשנת 2019 עלה על 400 מיליון ש"ח, שבעקבות הירידה במחזור עסקאותיו בתקופת הזכאות יימצא זכאי בה להנחה מארנונה, ההנחה שיקבל תהיה בשיעור של 95% ובלבד שלא תעלה על סכום של 5 מיליון ש"ח (להלן – ההנחה המקסימלית) ותינתן בהתאם למפורט להלן:
1) לצורך חישוב ההנחה, יעבירו הרשויות המקומיות שבהן מחזיק העוסק בנכס, אחד או יותר, את גובה תשלום הארנונה היחסי שבו הוא מחויב בגין התקופה העוקבת, וזאת בתוך 14 ימים מיום פניית הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה (להלן – הסוכנות) אליהם.
2) ככל שהסכום המצרפי של תשלומי הארנונה שבהם מחויב עוסק בגין הנכסים שבהם הוא מחזיק בכלל הרשויות המקומיות, אשר העבירו את המידע כנדרש בסעיף 1) לעיל (להלן – סכום החיוב המצרפי), עולה על ההנחה המקסימלית, הסוכנות תחשב את ההנחה מארנונה לכל נכס על ידי חלוקת סכום ההנחה המקסימלית בסכום החיוב המצרפי.
3) יובהר כי נכסים שמידע לגביהם לא יועבר על ידי הרשות המקומית כנדרש לפי סעיף 1) לעיל, לא יקבל בגינם העוסק הנחה מארנונה ככל שהסכום המצרפי של תשלומי הארנונה שבהם הוא מחויב בגין הנכסים שמידע לגביהם כן הועבר עולה על 5 מיליון ש"ח; ככל שאינו עולה על הסכום האמור, יהיה זכאי להנחה מארנונה כל נכס נוסף שמידע לגביו יועבר על ידי רשות מקומית והכל עד לסכום ההנחה המקסימלי לעוסק, כאשר עצם הזכאות ושיעור ההנחה ייקבעו בהתאם למועד העברת המידע על ידי הרשות המקומית, לפי המוקדם, ובמצב שבו העבירה רשות מקומית לאחר המועד האמור בסעיף 1) לעיל מידע לגבי מספר נכסים, יוחל החישוב המפורט בסעיף 2) לעיל על החלק היחסי מסכום ההנחה המקסימלי שטרם נוצל.
4) הסוכנות תעדכן את הרשויות המקומיות הרלוונטיות בגובה ההנחה לה זכאי העוסק.
ב. בסעיף ב(1)(ג)(1) להחלטה ייקבע כי תקופת הזכאות אשר בגינה יקבל מחזיק שהוא עוסק שמחזור עסקאותיו בשנת 2019 עלה על 400 מיליון ש"ח הנחה מארנונה בתקופה העוקבת, תוכל להיות נובמבר-דצמבר 2020 או ספטמבר-אוקטובר 2020, לפי בחירתו.
ג. בנוסף ייקבע כי מחזיק שהוא עוסק שהחל את פעילותו בין החודשים מרץ עד ספטמבר 2020, בהתאם להודעה שמסר לרשות המסים בישראל בדבר התחלת עיסוקו לפי הוראות סעיף 52 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, יהיה זכאי להנחה מארנונה בתקופה העוקבת בגין כל נכס שבו הוא מחזיק, בשיעור של 95% ולא יותר מ-15 אלף ש"ח, אם הפעלתו נאסרה בשל הגבלות לפי חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020, ואם הוא בית אוכל שהותרה פעילותו בדרך של מכירה לצריכה מחוץ לבית האוכל, ובכלל זה איסוף עצמי, או אם המגבלות האמורות אסרו על רוב לקוחותיו לקיים פעילות או אם רוב פעילותו מתבצעת בעסק שנאסרה הפעלתו כאמור, והכל 20 ימים לכל הפחות בתקופת הזכאות.
ד. לשם הוכחת מועד תחילת פעילותו, ימציא העסק אישור ממי שמורשה לייצג נישומים לפי סעיף 236 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], ולשם הוכחת עמידתו בתנאי הזכאות האמור בסעיף ג לעיל, ימציא העסק תצהיר, ויגיש את הבקשה לקבלת ההנחה מארנונה בהתאם למפורט בתקנה 33א(ד) לתקנות, בשינויים המחוייבים.
ה. עסק חדש שעומד בתנאים כאמור, יהיה זכאי להנחה מארנונה כאמור בסעיף ג לעיל, בגין תקופות הזכאות הבאות:
תקופות הזכאות של החודשים ספטמבר אוקטובר 2020, נובמבר-דצמבר 2020, ינואר-פברואר 2021 ומרץ-אפריל 2021.
2. בסעיף ב(1)(א) להחלטה ייקבע כי עוסק שמתקיים לגביו האמור בפסקאות משנה (א) ו-(ב) של סעיף 8(2)(ב)(1) לחוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020, יקבל הנחה מארנונה בתקופה העוקבת לתקופת הזכאות באותו סעיף על פי אותו שיעור ירידה שבגינו היה זכאי למענק סיוע בעד השתתפות בהוצאות קבועות; כאשר עוסק כאמור שנמצא זכאי להנחה מארנונה בגין תקופת הזכאות של נובמבר-דצמבר 2020 ולא קיבל הנחה מארנונה בגין ספטמבר-אוקטובר 2020, יקבל הנחה מארנונה בשיעור של 100% בתקופה העוקבת של החודשים ינואר-פברואר 2020, ובכל מקרה בגין אחת מתקופות הזכאות כאמור בלבד.
3. העלות התקציבית מוערכת בכ-90 מיליון ש"ח. סכום זה יוקצה מהמסגרת שהוגדרה בסעיף 3ב(א)(1)(ה)(1)(ז) לחוק יסוד: משק המדינה.
ההחלטה התקבלה בהתאם לסעיף 19(א) בתקנון לעבודת הממשלה.
במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלי בשל משבר הקורונה הממשלה מחליטה לאשר מתן הטבות באמצעות סיוע רגולטורי לעסקים על מנת לסייע לצמיחת המשק וליציאה מהמשבר.