בנוסף לאמור בהחלטת הממשלה מס' 3155(ע/2) מיום 14.2.2008 בנוגע ל"מבנה ארגוני כולל ואיגום משאבים בנושא הגיור בישראל", וכן להחלטת הממשלה מס' 3613 מיום 7.4.1998, אשר הקימו את מערך הגיור והסדירו את עבודתם של בתי הדין המיוחדים לגיור, יחולו גם הוראות אלה:
1. מתן אפשרות להקמת מותבי גיור מקומיים אשר יפעלו על פי ההלכה היהודית.
2. א. חברי מותב הגיור המקומי יהיו עצמאיים במתן החלטותיהם ההלכתיות כמו כל בית דין רבני בנושא הנידון לפניו.
ב. החלטה על מעשה בית הדין (להלן בסעיף זה – "ההחלטה") ניתנת לערר על ידי המתגייר בתוך 45 ימים מיום מסירת ההחלטה לידי המתגייר.
ג. החלטה ניתנת לעיון חוזר בתוך 45 ימים מיום מסירת ההחלטה לידי המתגייר, לבקשת כל חברי מותב הגיור המקומי אשר קיבל את ההחלטה, אם מצאו כי עובדות אשר הובאו בפניהם ושימשו בסיס להחלטה, לא היו נכונות.
ד. עיון חוזר או ערר כאמור ייערכו בפני ערכאה שימנה ראש מערך הגיור, בה יהיו חברים שני דייני גיור בעלי ותק של 15 שנים לפחות וראש מערך הגיור יעמוד בראשה.
ה. סדרי הדין בערעור ייקבעו על ידי ראש מערך הגיור.
3. הרכב מותב הגיור המקומי, כאמור בסעיף 1, יהיה של שלושה דיינים כדלקמן:
א. בראש ההרכב יעמוד אחד מאלה:
(1) רב עיר המכהן בפועל, כמשמעותו בסעיף 15(א)(2) לחוק שירותי הדת היהודיים, התשל"א-1971.
(2) רב יישוב או רב אזורי המכהן בפועל, כמשמעותם בסעיפים 7(3)ו-7(4) לחוק הרבנות הראשית, התשמ"א-1981, שהוא בעל כושר לכהן כדיין לפי חוק הדיינים, התשט"ו-1955, או שהוא בעל כושר לכהן כרב עיר או שהוא דיין גיור מכהן או שכיהן כדיין גיור או שקיבל אישור לכך לפי קריטריונים שוויוניים שייקבעו בכללים לפי סעיף 9 להחלטה.
ב. הדיין השני – יהיה בעל תנאי כשירות כשל ראש ההרכב או בעל כושר לכהן כדיין לפי חוק הדיינים, או דיין גיור מכהן או שכיהן כדיין גיור או בעל כושר לכהן כרב עיר.
ג. הדיין השלישי – יהיה בעל תנאי כשירות כשל ראש ההרכב או כשל הדיין האמור בסעיף קטן ב', או רב יישוב או רב אזורי בעל ותק של 10 שנים או יותר שעבר בחינה בכתב בנושא גיור ומילה שנערכה על ידי הרבנות הראשית.
לא ימונה ולא יכהן כדיין גיור במותב גיור מקומי מי שהורשע בעבירה פלילית או משמעתית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה, קבע היועץ המשפטי לממשלה או מי מטעמו כי אין הוא ראוי לכהן כדיין גיור, או מי שתלוי ועומד נגדו כתב אישום בעבירה כאמור.
לא יתמנה ולא יכהן כדיין גיור במותב גיור מקומי מי שעלול להימצא, במישרין או בעקיפין, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כדיין גיור לבין עניין אישי שלו או לבין תפקיד אחר שלו. נודע לראש מערך הגיור כי חבר מותב גיור מקומי הורשע בעבירה פלילית או משמעתית כאמור, או שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה כאמור, או מצוי בניגוד עניינים תדיר, כאמור, או נהג בצורה שאינה הולמת את תפקידו כדיין גיור, רשאי ראש מערך הגיור, בכפוף לעריכת שימוע לאותו דיין גיור ולראש מותב הגיור המקומי ולאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, להורות על ביטול אישור מותב הגיור המקומי או על הפסקת כהונתו של אותו דיין גיור במותב הגיור המקומי ועל החלפתו בדיין גיור אחר.
4. בקשה להקמת מותב גיור מקומי תוגש לראש מערך הגיור על ידי ראש הרכב מותב הגיור המקומי, כשהיא חתומה אף בידי שאר חברי המותב; מצא ראש מערך הגיור כי המותב תואם את סעיף 3, יאשר את מותב הגיור המקומי בתוך 30 יום.
5. החליט ראש מערך הגיור לקלוט מותב למערך הגיור, יפנה לנציבות שירות המדינה אשר תשקול את קליטת חברי מותב הגיור המקומי בהתאם להוראות חוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959, ולהוראות התקשי"ר, אם בדרך של חלקיות משרה בהתאם להיקף עבודתם בפועל ואם בדרך אחרת אשר תמצא לנכון, לפי שיקול דעתה ובכפוף לכל דין.
6. כל אזרח ישראלי או מי שנמצא זכאי על ידי שר הפנים או מי שהסמיכו לכך לאשרת עולה או לתעודת עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950, או בעל רישיון לישיבת קבע, רשאים להגיש בקשה להתגייר לכל מותב גיור מקומי במחוז הרלוונטי לפי מקום מגוריו או לימודיו מבין אחד משלושה המחוזות שלהלן:
ב. מחוז דרום – מחוזות הדרום והמרכז כמשמעותם בהודעה על חלוקת שטח המדינה למחוזות ולנפות ותיאור גבולותיהם, לפי סעיף 3 לפקודת סדרי השלטון והמשפט (להלן – ההודעה).
ג. מחוז מרכז – מחוזות תל אביב וירושלים כמשמעותם בהודעה וכן האזור כהגדרתו בחוק לתיקון ולהארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (שיפוט בעבירות ועזרה משפטית) התשס"ז – 2007.
ד. מחוז צפון – מחוזות הצפון וחיפה כמשמעותם בהודעה.
7. לא ייפתחו הליכי גיור לנתין זר, לא יופנה נתין זר ללימודים והכנה לקראת גיור ולא יעבור נתין זר הליך גיור בפני מותב גיור מקומי; לעניין סעיף זה "נתין זר" – מי שאינו אזרח ישראלי או אינו בעל רישיון לישיבת קבע בישראל, או מי שלא נמצא זכאי על ידי שר הפנים או מי שהסמיכו לכך לאשרת עולה או לתעודת עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950.
8. בקשה לגיור קטין תוגש בהתאם להוראות סעיף 13א לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962.
9. בכפוף לסעיף 2-
א. בתוך 14 יום תוקם ועדת היגוי שהרכבה יהיה כדלהלן – הרב צפניה דרורי, הרב חיים דרוקמן, הרב יעקב מדן, הרב יצחק פרץ והרב נחום רבינוביץ'. הוועדה תתאים את כללי הדיון בבקשות לגיור לעבודתם של מותבי הגיור המקומיים. כללי הדיון בבקשות לגיור יוגשו בתוך 30 יום מהקמת הוועדה לשר לשירותי דת ולשרת המשפטים לצורך אישורם. הכללים יתייחסו אף לעניין איסור גביית תקבולים ממתגיירים.
ב. ועדת ההיגוי תנחה, תדריך ותלווה את מותבי הגיור המקומיים.
ג. הוועדה תקבע את סדרי עבודתה. נבצר מאחד מחברי ועדת ההיגוי למלא את תפקידו, תמנה הממשלה חבר במקומו.
10. להורות למערך הגיור להעניק למתגיירים במותבי הגיור המקומיים את השירותים הבאים:
א. פתיחת תיק גיור.
ב. מתן שירותי הכשרה לגיור במסגרת המכונים המוכרים או שיוכרו על ידי מערך הגיור.
ג. שירותי מילה וטבילה.
ד. רישום נישואין לגרים, בכפוף לכל דין.
ה. טיפול בהנפקת תעודה לפי סעיף 2(2) לפקודת העדה הדתית.
ו. כל שירות אחר הנדרש למתגייר לשם גיורו.
11. לצורך יישום החלטה זו על ידי מערך הגיור, הממשלה תתקצב מספר תקני כוח אדם למערך הגיור, בתיאום בין שר האוצר לשר לשירותי דת ובכפוף לאישור נציבות שירות המדינה.
12. להורות לשרת המשפטים בשיתוף עם השר לשירותי דת לפעול להסדרת דין משמעתי אשר יחול על חברי מותב גיור מקומי.
13. להורות למועצת הרבנות הראשית לערוך בחינה, לצורך החלטה זו, בנושאי גיור ומילה למעוניינים בכך בתוך 30 יום.
14. החלטה זו באה להוסיף על האמור בהחלטות הממשלה מס' 3155(ע/2) מיום 14.2.2008 ו-3613 מיום 7.4.1998, אלא אם נאמר אחרת בהחלטה זו. החלטה זו כפופה לפקודת העדה הדתית (המרה).
15. נוכח האמור בהחלטה זו, הממשלה לא תקדם את הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר ומועצה מקומית), התשע"ג-2013 של ח"כ אלעזר שטרן ואחרים (פ/795), כל עוד החלטה זו בתוקף.
ראש הממשלה מנחה:
מזכיר הממשלה יגבש בתוך חודש ימים הצעה למכניזם אשר יסייע לאימות יהדותם של אלה שמתקשים להוכיח את יהדותם באמצעות מסמכים, עדויות וכיו"ב.