בהמשך להחלטת הממשלה מס' 609(אתפ/4) מיום 29.10.2015 בעניין מדיניות ממשלתית לקידום שילובם המיטבי של יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית – תכניות משרד החינוך, משרד הרווחה והשירותים החברתיים, משרד הבריאות וצוות יישום ומעקב אחר התכנית, והחלטה מס' 1107(אתפ/7) מיום 04.02.2016 (להלן – החלטה מס' 1107) בעניין מדיניות ממשלתית לקידום שילובם המיטבי של יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית – אישור תכניות משרד הביטחון וצה"ל, משרד הכלכלה והתעשייה, נציבות שירות המדינה, השלמת תכנית המשרד לביטחון הפנים והקמת צוות לטיפול בגזענות, ונוכח החשיבות שהממשלה רואה במתן מענה דחוף, עמוק ורחב היקף לצמצום תופעות של יחס מפלה כלפי יוצאי אתיופיה, למניעת הדרתם מהמרחב הציבורי, לצמצום אפליה גלויה או מרומזת כלפיהם בהשכלה ובתעסוקה ומיגור גילויי אלימות פיזית ומילולית נגד יוצאי אתיופיה:
1. לאמץ את המלצות הצוות הבינמשרדי להתמודדות עם תופעת הגזענות נגד יוצאי אתיופיה שהוקם בהחלטה מס' 1107 למענה חירום בשנים 2019-2017 (להלן: "הצוות הבינמשרדי"), בהתאם למפורט בנספח א' שלהלן (דפים 29-18). ההמלצות עוסקות בתחומים הבאים:
א. נהלי פעולה וכלים לטיפול במקרה של גזענות ו/או אפליה במשרדי הממשלה ויחידות הסמך לצמצום ממדי התופעה ולהגברת ההרתעה.
ב. ריכוז מידע אודות אירועים ומקרים, לרבות בזירת המרשתת.
ג. הגברת ההנכחה החיובית של יוצאי אתיופיה במרחב הציבורי בכלל ובפרט בתעסוקה, בתקשורת ובתרבות.
2. להטיל על מנכ"לית משרד המשפטים לדווח לוועדת השרים לעניין קידום שילובם בחברה הישראלית של אזרחי ישראל ממוצא אתיופי (להלן: "ועדת השרים") על עמידה במדדים שנקבעו בתכנית בכל רבעון ראשון של שנה אזרחית בשנים 2019-2017. רשימת המדדים מצורפת בנספח ב' שלהלן (דפים 35-30).
3. להטיל על חברי הממשלה לפנות לגופים סטטוטוריים שבתחום אחריותם, למנות בכל אחד מהגופים, ממונה למניעת גזענות (בנוסף על תפקידו), שיפעל בהתאמה להמלצות הדוח של הצוות הבינמשרדי.
4. לרשום את הודעת היועץ המשפטי לממשלה, כי הוא רואה חשיבות רבה במאבק בגזענות בכלל, ובהתמודדות עם תופעת הגזענות נגד יוצאי אתיופיה בפרט, וכי בכוונתו לבחון את המלצות הצוות, אשר הובאו לפניו (המלצות 12-9 בנספח א'), ואת הדרכים המתאימות ליישומן. היועץ המשפטי לממשלה הודיע כי יעדכן את מנכ"לית משרד המשפטים בנוגע להתקדמות בחינת ההמלצות על ידו כאמור בתוך שישה חודשים.
5. הממשלה רושמת לפניה את הודעת השר לביטחון הפנים כי נקט צעדים למיגור הגזענות והינחה להמשך פעילות בהתאם לתכנית שהכינה המשטרה והוצגה לוועדת השרים ביום 8.7.2015 ואושרה בהחלטה מס' 1107.
6. התקציב והתקנים ליישום ההמלצות יסוכמו במסגרת דיוני התקציב לשנים 2017 ו-2018 על-ידי משרד המשפטים ומשרד האוצר.
7. בהתאם להמלצות הוועדה, תוקם במשרד המשפטים יחידת תיאום למאבק בגזענות בכפיפות למנכ"לית משרד המשפטים. מנכ"לית משרד המשפטים תפנה לנציב שירות המדינה, האחראי על התקינה בשירות המדינה, בבקשה שיאשר שבראש היחידה יעמוד עובד בכיר שיישא בתואר "מתאם המאבק בגזענות". האחריות להקמת היחידה מוטלת על מנכ"לית משרד המשפטים.
א. ליחידה יהיו התפקידים הבאים:
1) תיאום וסנכרון הפעילות הממשלתית למניעת גזענות ואפליה.
2) אחריות למעקב אחר יישום ההמלצות של הצוות הבינמשרדי, המפורטות בנספח א', לרבות מעקב אחר המדדים שנקבעו בתכנית, בתיאום עם צוות היישום והמעקב במשרד ראש הממשלה שהוקם על פי החלטת הממשלה מס' 609 מיום 29.10.2015 (להלן: "צוות היישום והמעקב").
3) קליטת תלונות בנושא גזענות, הפנייתן לטיפול של הגורמים הרלוונטיים ומעקב אחר הטיפול, ובתוך כך:
א. קבלת תלונות, ניתובן לגורמי הטיפול הרלבנטיים, וגיבוש נהלים לשם כך. אפיק זה הוא בנוסף לזכותו של המתלונן להגיש את התלונה במישרין לגורם המוסמך לטפל בה על פי כל דין.
ב. מעקב ובקרה על הטיפול בתלונות ותוצאותיהן, לרבות עדכון המתלונן.
ג. ניטור ומעקב אחר התלונות, והקמת פלטפורמה מקוונת לשם כך.
4) כתיבה ופרסום של דוח שנתי המפרט את פעילות היחידה ומשרדי הממשלה ביחס לטיפול בתלונות בגין גזענות ואפליה וצעדי מניעה ומדיניות אחרים שננקטו לשם קידום השוויון ומניעת אפליה. הדוח יוגש לממשלה בצירוף הערות המועצה הציבורית שהוקמה לפי סעיף 9 להחלטה זו, על ידי שרת המשפטים, מדי שנה ברבעון הראשון של כל שנה אזרחית.
5) בחינת הצורך בשינויי חקיקה הדרושים למניעת גזענות ואפליה והעלאת הצעות בנושא לפני שרת המשפטים. קידומן של ההצעות, ככל שיימצא לנכון לעשות כן, ייעשה על ידי הגורמים המקצועיים הרלוונטיים במשרד המשפטים או במשרדי הממשלה האחרים לפי העניין.
6) ביצוע פעולות נוספות שעניינן תיאום המאבק בגזענות שיוטלו על-ידי הנהלת משרד המשפטים.
7) לפעול להכנה של רשימת מומחים, אנשי מקצוע, שחקנים, יוצרים ובעלי כישורים רלבנטיים אחרים מקרב יוצאי אתיופיה, שאפשר לפנות אליהם ולהיעזר בהם לגיוון המומחים המופיעים בתקשורת, באמצעות יצירת שיתוף פעולה עם גורמי מגזר שלישי.
8) הפקת שידורים יזומים, שיופצו מטעם הממשלה ואשר יקדמו מסרים מתאימים למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה.
ב. התקנים והמשרות של היחידה יתואמו עם הגורמים המוסמכים בנציבות שירות המדינה.
8. עד לכינונה של יחידת התיאום למאבק בגזענות במשרד המשפטים, המעקב אחר יישום התכנית יבוצע על-ידי צוות היישום והמעקב אחר התכנית לקידום שילובם של יוצאי אתיופיה שפועל במשרד ראש הממשלה מכוח החלטת הממשלה מס' 609 מיום 29.10.2015.
9. להטיל על שרת המשפטים למנות מועצה ציבורית בלתי תלויה שתלווה את יחידת התיאום ותהווה לה גוף מייעץ. במועצה יהיו חברים נציגי משרדי הממשלה ונציגי החברה האזרחית – אנשי ציבור ומומחים. תפקידי המועצה והרכבה ייקבעו על-ידי שרת המשפטים ויכללו בין היתר:
- מתן חוות דעת על הצעת תכנית העבודה של יחידת התיאום.
- דיון בדוח השנתי של יחידת התיאום.
10. בתום שלוש שנים ליישום התכנית, תגיש יחידת התיאום למאבק בגזענות שבמשרד המשפטים המלצות למנכ"לית משרד המשפטים בנוגע לצעדים נוספים נדרשים ו/או המלצות להארכת משך התכנית ולגיבוש כלי התערבות נוספים. ההמלצות יובאו לדיון בממשלה על ידי שרת המשפטים