מה הוחלט?
מחליטים:
בהמשך להחלטות הממשלה מס' 4705 מיום 14.05.2012 ומס' 1036 מיום 11.12.2013 בעניין חיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי עם ממלכת ירדן – פארק תעשייה ותעסוקה "שער הירדן" (להלן – החלטה 1036), בהמשך לסעיף 7(2)(b), בחוזה השלום שנחתם עם הממלכה הירדנית ההאשמית בדבר חשיבות קידום שיתוף הפעולה הכלכלי ואזורי סחר חופשי בין המדינות ולנוכח החשיבות הלאומית שהממשלה רואה בשיתוף הפעולה הכלכלי עם ממלכת ירדן ובהמשך להקמת גשר שער הירדן המחבר בין צדו הישראלי וצדו הירדני של הפארק אשר הקמתו הושלמה בשנת 2019:
1. לפעול לקידום הפעלת צדו הישראלי של פארק תעשייה ותעסוקה "שער הירדן" (להלן – הפארק או המיזם) בשטח הסמוך לגשר שער הירדן (להלן – מסוף פארק שער הירדן או מסוף הפארק) במתכונת המפורטת (להלן – השלב הראשון) ובכפוף לקבלת החלטת ממשלה בהתאם לסעיף 5(א):
א. פתיחת גשר שער הירדן להולכי רגל בלבד בהתאם לצו הכניסה לישראל (תחנות גבול) (מעבר פארק שער הירדן), התשע"ח-2018, הקובע מיקומה של תחנת גבול נוספת בפארק שער הירדן (להלן – תחנת שער הירדן) ולצו הכניסה לישראל (פטור – מעבר פארק שער הירדן), התשע"ח-2018 ולאפשר חציית הגשר לצורך מעבר בין צדדיו הישראלי והירדני של הפארק לצורך שהייה בשטח הפארק בלבד.
ב. לא יתאפשר מעבר טובין, לרבות ביבוא אישי או כספים, כהגדרתם בסעיף 1 לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000 דרך מעבר פארק שער הירדן.
ג. לא תתאפשר העסקת עובדים לא ישראלים בצד הישראלי של המיזם.
ד. בשטח מסוף הפארק ובכפוף לכל דין, ימוקם חדר לאירוח ולקיום מפגשים עם אנשי עסקים ואורחים הבאים מהצד הירדני של הפארק, והמסוף ישמש גם גורמי ממשלה שיידרשו לפעול במקום, כמפורט להלן בסעיף 2(ב)(4).
2. מסוף פארק שער הירדן
א. להלן מאפייניו המרכזיים של מסוף הפארק, בכפוף להחלטת מוסדות התכנון:
1) מסוף הפארק ימוקם בשטח שבו בוצעו עבודות סלילה ומצעים, הסמוך לכניסה לגשר בצדו הישראלי.
2) הגישה למסוף הפארק לבאים משטח ישראל תהא מכביש מס' 6678 באמצעות הדרך הביטחונית שלאורך מכשול הגבול עם ירדן (להלן: הדרך הביטחונית). דרך זו לא תשמש למעבר סחורות. השימוש בדרך זו יהיה עד להסדרת מענה הקבע שלא יתבסס על הדרך הביטחונית.
3) מסוף הפארק ישמש לצורך מעבר מבוקר של הולכי רגל לצד הירדני של הפארק ולמעבר מבוקר של הולכי רגל המגיעים לצד הישראלי שלו על פי רשימה סגורה ומאובחנת.
4) בשטח מסוף הפארק ימוקם חדר לאירוח ולקיום מפגשים עם אנשי עסקים ואורחים הבאים מהצד הירדני של הפארק.
5) אנשי עסקים ואורחים שיעברו מהצד הירדני לצד הישראלי יוכלו להגיע למפגשים במסוף הפארק בתיאום מראש ולאחר בידוק ביטחוני ישראלי.
6) מסוף הפארק ישמש את מינהל המכס בפעולותיו, כאמור בסעיף 4 שלהלן וכן את משרדי הממשלה וגורמי ממשלה אחרים ככל שיידרשו לפעול במסוף הפארק, לרבות רשות האוכלוסין וההגירה.
ב. בכפוף להחלטת מוסדות התכנון, הקמת מסוף הפארק תכלול בין השאר את אלה:
1) שיפור הדרך הביטחונית שלאורך מכשול הגבול עם ירדן המובילה למסוף הפארק וכן דרך זו לא תשמש למעבר סחורות.
2) חיבור תשתיות לראש השטח בכפוף לכל דין.
3) תשתיות ומבנים הדרושים למרכיבי הביטחון בהתאם להנחיית הגורמים הביטחוניים המוסמכים לכך.
4) הקמת התשתיות בתוך המתחם הדרושות לפעולתו הסדירה לרבות חשמל ואנרגיה, מים, ביוב, כיבוי אש, תקשורת, חניה, גינון, שילוט, גידור וכיו"ב בכפוף לכל דין.
ג. הצוות המשותף, כהגדרתו בסעיף 3, בתיאום עם רשות שדות התעופה (להלן – רש"ת) יבחן, בכפוף לדיני התכנון והבנייה, הקמת מבנים זמניים בשטח מסוף הפארק (להלן – מתחם הכניסה) ובתוך כך:
1) מבנה שישמש לאירוח ולקיום מפגשים עם מבקרים ירדנים ומבקרים אחרים שיגיעו משטח ירדן.
2) מבני הנהלה ותפעול שישמשו את רש"ת כמפעילת מסוף הפארק, בכפוף לשינוי התוספת.
3) מבנים שישמשו את בית המכס נהר הירדן לצורך ביצוע משימותיו במסוף הפארק.
4) מבנים שישמשו גורמי ממשלה נוספים ובהם המשרד לשיתוף פעולה אזורי, יחידת הקישור לירדן של צה"ל, רשות האוכלוסין וההגירה וגורמים נוספים ככל שיידרשו.
5) תכולת המבנים לרבות הריהוט והציוד הדרושים לפעולתם הסדירה.
ד. בכפוף לאמור בסעיף קטן 2(ד) שלעיל ועל מנת לאפשר את הקמתו במהירות האפשרית של מתחם הכניסה בשלב הראשון, לקבוע כי ייבחנו אפשרויות לקידום המהלכים הנדרשים להקמת המבנים בשטח המתחם בהקדם ובהתאם לכל דין.
ה. בכפוף לשינוי התוספת, כאמור בסעיף 5(ב) להחלטה, רשות מקרקעי ישראל (להלן – רמ"י) תפעל למתן הרשאה לתכנון ולהקצאת המקרקעין שבמסוף הפארק לרש"ת, בהתאם לנהליה ולהסכם העקרונות שנחתם בין רמ"י, משרד האוצר ורש"ת בגין שימוש במקרקעין במעברי גבול יבשתיים ועל פי כל דין.
ו. בכפוף לשינוי התוספת, כאמור בסעיף 5(ב), לצורך הסדרת האחריות לאבטחת מעבר פארק שער הירדן ובהתאם לסמכות הממשלה לפי החוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998, לקבוע כי חלוקת האחריות שנקבעה בהחלטת ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי מס' ב/43 מיום 14.12.2005 בעניין אחריות לאבטחת "מעבר בין-לאומי" תחול גם ביחס לאבטחת מעבר פארק שער הירדן.
3. להקים צוות משותף למשרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד החוץ, משרד הביטחון, המשרד לשיתוף פעולה אזורי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, המשרד לביטחון הפנים, משרד הכלכלה והתעשייה ומנהל המכס, שיהא אחראי על תכלול ותיאום הפעולות הנדרשות לצורך ביצוע החלטה זו (להלן – הצוות המשותף), לרבות:
א. קידום של הרשאה לתכנון במסוף הפארק ושל הקצאת המקרקעין בו כאמור בסעיף 2(ז), בשים לב לכללי ההפעלה הייחודיים של מסוף הפארק ובהם פטור מאגרות, ככל שיחולו, והיעדר הכנסות מסחריות.
ב. להטיל על משרד החוץ להשלים את המשא ומתן מול הצד הירדני על מזכר ההבנות הבילטרלי בנושא "שער הירדן" בתיאום עם הצוות המשותף, המטה לביטחון לאומי ומשרד הכלכלה והתעשייה.
ג. הצוות המשותף והמטה לביטחון לאומי יתאמו את ההנחיות להפעלת מסוף פארק שער הירדן עם רש"ת וגורמי הביטחון השונים בישראל. זאת בהמשך לעבודת המטה הבין-משרדית שבוצעה לעניין זה.
ד. משרד החוץ, בתיאום עם יתר גורמי הצוות המשותף, יסכמו את היבטי ההפעלה האמורים אל מול הגורמים המתאימים בממלכת ירדן. המטה לביטחון לאומי, יחד עם משרד החוץ, השב"כ, משטרת ישראל וצה"ל, בהתאם לעניין, יתאמו את ההיבטים הביטחוניים עם הגורמים המתאימים בצד הירדני.
ה. בנושאים הנוגעים לסמכויות אכיפה פליליות וסמכויות מניעתיות, סמכות שיפוט בעניינים פליליים ותחולת דינים, גיבוש המתווה על ידי הצוות המשותף ייעשה בעבודה מול מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, המשרד לביטחון הפנים ומשטרת ישראל.
4. להטיל על מנהל המכס:
א. להיערך, באמצעות בית המכס נהר הירדן, לניהול הפעילות שבתחומי אחריותו הנובעות מהפעלת תחנת שער הירדן, על מאפייניה הייחודיים ובמתכונת המפורטת בסעיף 1 לעיל, תוך שמירה על סמכויות המכס הקבועות בדין.
ב. לבחון קיומם של היבטים או נושאים מכסיים הקשורים להחלטה זו, ובמידת הצורך לסכמם מול מקביליו בממלכת ירדן, בתיאום עם הצוות המשותף ועם משרד החוץ.
5. השלב הראשון יקודם כדלקמן:
א. התקציב הדרוש להקמה ולהפעלה של מרכיבי מסוף הפארק כמפורט בסעיף 2 לעיל, יגובש על ידי הצוות המשותף שיבוא בדברים עם רש"ת לפי צרכים שיוגדרו ובכפוף לכל דין, בתוך 120 יום ממועד החלטה זו. בכפוף לאמור לעיל, התקציב להקמת מסוף הפארק ימומן ממקורות תקציביים חיצוניים תוספתיים לתקציב רש"ת בעלות ובחלוקה תקציבית ממשרדי הממשלה שיסוכמו בצוות המשותף ויובאו לאישור הממשלה. התקציב להפעלת מסוף הפארק יגובש בהתאם לאמור בסעיף 3 לחוק רשות שדות התעופה (הוראת שעה), התש"ם-1980 (להלן – הוראת השעה). מקורות המימון שיגובשו על ידי הצוות וחלוקתם בין המשרדים יובאו לאישור הממשלה בטרם הקצאתם.
ב. עם קבלת החלטת הממשלה כאמור בסעיף קטן 5(א) לעיל, ולאחר קיום התייעצות עם מועצת רש"ת, תפעל שרת התחבורה והבטיחות בדרכים להביא לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת צו המוסיף למשך 5 שנים את מסוף הפארק למסופים שבאחריות רש"ת בהתאם לסעיף 2(ד)(2) להוראת השעה.
ג. המשאבים הנדרשים לביצוע הפעולות שיתווספו לאחריות מנהל המכס, משטרת ישראל והמשרד לשיתוף פעולה אזורי ייבחנו במסגרת דיון תקציבי עם הצוות המשותף.
6. מימון והקצאת משאבים:
א. סכום של 12.5 מלש"ח יאוגם באופן מיידי בתקציב המשרד לשיתוף פעולה אזורי (להלן – "תקציב לפעולות מיידיות") מתקציבי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים (סעיף 79 לתקציב הפיתוח של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים) ומתקציבי משרד החוץ, משרד הכלכלה והתעשייה, המשרד לשיתוף פעולה אזורי ומשרד ראש הממשלה (2.5 מלש"ח מכל אחד מהמשרדים) לצורך מימון הפעולות הבאות:
1) עד 3 מלש"ח לצורך תכנון מפורט ותכנון סטטוטורי של מסוף הפארק.
2) עד 5 מלש"ח יוקצו למשרד הביטחון, אשר יכשיר את הדרך הביטחונית המובילה למסוף הפארק לא יאוחר מ-120 יום ממועד החלטה זו.
3) עד 3 מלש"ח יוקצו לצורך הבאת תשתיות העל לראש השטח של מסוף הפארק.
4) עד 1.5 מלש"ח לצורך השלמת אמצעי ביטחון היקפיים.
5) עודפים, ככל שייוותרו מהתקציב לפעולות מיידיות, ישמשו למימון האמור בסעיף ב' להלן, בכפוף להחלטת ממשלה כאמור בסעיף 5(א) לעיל.
ב. הצוות המשותף יבוא בדברים עם רש"ת לשם הפעלה וקידום של הקמת יתר מרכיבי מסוף הפארק כאמור בסעיף זה ע"י רש"ת או גורם אחר שייקבע, במועד המוקדם ככל האפשר בכפוף לכל דין ולהסדרה הסטטוטורית הדרושה. ככל שיהיו מרכיבים בעלי היבטים תקציביים, הם יקודמו בכפוף לקבלת החלטת ממשלה ייעודית בהתאם לסעיף 5(א).
7. המשרד לשיתוף פעולה אזורי, בתיאום עם משרד החוץ, משרד הכלכלה והתעשייה והצוות המשותף, יגבש תוכנית לקידום השקעות במיזם. המשרד לשיתוף פעולה אזורי, יחד עם משרד הכלכלה והתעשייה, יחשפו את התוכנית לתעשייה הישראלית ולמשקיעים בין-לאומיים בשילוב תוכנית הסברתית מלווה.
8. לקראת המשך פיתוחו של מיזם שער הירדן יגובש מתווה לטווח הבינוני והארוך של המיזם כאמור בהחלטה זו, לרבות באמצעות שיח מול ממלכת ירדן. לאחר יישום השלב הראשון של המיזם, ייבחן המתווה לפיתוח המיזם, על כל המשתמע מכך.
הממשלה מחליטה בעניין חיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי עם ממלכת ירדן – פארק תעשייה ותעסוקה "שער הירדן", כחלק מחשיבות קידום שיתוף הפעולה הכלכלי ואזורי סחר חופשי בין המדינות ולנוכח החשיבות הלאומית שהממשלה רואה בשיתוף הפעולה הכלכלי עם ממלכת ירדן ובהמשך להקמת גשר שער הירדן המחבר בין צדו הישראלי וצדו הירדני של הפארק אשר הקמתו הושלמה בשנת 2019: וחיזוק איזור תעשיה במקום זה.
לפירוט נרחב, ראו לשון החוק.