מה הוחלט?
לבטל את החלטת הממשלה מס' 1188(סט/4) מיום 15.1.2014 שעניינה התקנון לבחירת מדליקי המשואות בטקס ערב יום העצמאות ולאשר את התקנון לבחירת מדליקי המשואות בטקס הדלקת המשואות המתקיים מדי שנה בערב יום העצמאות בהר הרצל בנוסח כדלקמן:
א. כללי:
1. טקס הדלקת המשואות מתקיים מדי שנה בהר הרצל בירושלים החל משנת 1950. טקס ממלכתי זה נועל את אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה ופותח את אירועי יום העצמאות. הגוף האחראי על קיום טקס זה והפקתו הינו מרכז ההסברה – המטה לטקסים ואירועים ממלכתיים.
2. בכל שנה עומד במרכז הטקס נושא שנתי מרכזי (להלן: "הנושא המרכזי"). בחירת הנושא המרכזי מפורטת בסעיף ב(1).
3. במהלך הטקס מודלקות שתים-עשרה משואות כמניין שבטי ישראל. המשואות יודלקו על ידי שנים-עשר עד ארבעה-עשר מדליקי משואות אשר תרמו באופן משמעותי ויוצא דופן לחברה הישראלית ולמדינת ישראל וזאת בהתאם לנושא המרכזי.
ב. בחירת הנושא המרכזי וקבלת המלצות מהציבור לגבי מדליקי המשואות:
1. ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים (להלן: "ועדת השרים") תקבע את הנושא המרכזי של שנת העצמאות ותנמק את החלטתה, וזאת במהלך חודש דצמבר של השנה הקלנדרית שלפניה. ההחלטה תפורסם לציבור.
2. ועדת השרים תטיל על מנהל מרכז ההסברה להקים ועדה ציבורית מייעצת שבאחריותה להמליץ על המועמדים להדלקת המשואות (להלן: "הועדה הציבורית"). הרכב הוועדה הציבורית מפורט בסעיף ג'.
3. ועדת השרים תטיל על מנהל מרכז ההסברה לפרסם לציבור קול קורא, המזמין את הציבור להציע מועמדים רלוונטיים לנושא המרכזי (להלן : "הקול קורא").
4. הקול קורא יפורסם לציבור הרחב באמצעות העיתונות היומית ורשת האינטרנט מתוך מגמה להגיע לקהלים מגוונים.
5. יושב-ראש הוועדה הציבורית רשאי לבקש מידע נוסף אודות ההמלצות וכן לפסול המלצות שאין לגביהן מידע מספק או שאין להן זיקה לנושא המרכזי וכן המלצות הנוגעות לשמות גופים או ארגונים שאינם כוללים המלצה על אדם ספציפי המייצג את הגוף או הארגון.
6. על מנת לשמור על חופש הפעולה והדיון של הוועדה הציבורית, לא יימסר כל מידע לממליצים אודות הטיפול בהמלצותיהם פרט לאישור עקרוני על קבלת ההמלצה.
7. חברי הוועדה הציבורית רשאים לעיין בכלל ההמלצות שהתקבלו מהציבור לרבות המלצות שנפסלו.
ג. הרכב הוועדה הציבורית:
1. הוועדה הציבורית תורכב על ידי מנהל מרכז ההסברה ותובא לאישור יושב-ראש ועדת השרים. מנהל מרכז ההסברה יהיה יושב-ראש הוועדה הציבורית וייצג אותה בפני ועדת השרים.
2. יושב-ראש הועדה הציבורית רשאי למנות מזכיר לוועדה הציבורית אשר ירכז את עבודתה כמפורט בסעיף ד'. המזכיר יהיה משקיף בלבד בדיוני הוועדה, ללא זכות הצבעה ואינו יכול לכהן כחבר בה.
3. הוועדה הציבורית תמנה 7 או 9 חברים בעלי זכות הצבעה על פי הפירוט שלהלן:
א. יו"ר הוועדה הציבורית (מנהל מרכז ההסברה);
ב. נציג הכנסת;
ג. נציג משרד ראש הממשלה;
ד. נציג יושב-ראש ועדת שרים;
ה. 3 או 5 נציגי ציבור בעלי זיקה לנושא המרכזי.
4. הוועדה הציבורית תורכב בהתאם להנחיות בדבר העדפה מתקנת בשירות הציבורי ובהתאם לסעיף 6ג1(ב) לחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א-1951 לעניין ייצוגן של נשים.
5. נציג ציבור לא יכהן כחבר בוועדה הציבורית יותר משנה אחת ברציפות.
6. יושב-ראש הוועדה הציבורית רשאי לזמן לישיבות הוועדה (כולן או חלקן) יועצים ומומחים בהתאם לצורך ועל פי שיקול דעתו וזאת בנוסף לחברי הוועדה הציבורית.
7. בראשית דיוניה של הוועדה הציבורית, ימלאו ויחתמו כלל חבריה, יועצים ומומחים, על שאלון ועל "טופס הצהרה על היעדר ניגוד עניינים ושמירת סודיות", בהתאם להנחיות הלשכה המשפטית של המשרד שבראשו עומד יושב-ראש ועדת השרים.
8. יושב-ראש הוועדה רשאי לפסול חבר ועדה אשר לא הגיע לשתי ישיבות לפחות.
9. זהותם של חברי הוועדה הציבורית תישאר חסויה עד לפרסום רשימת מדליקי המשואות.
ד. סדרי עבודתה של הוועדה הציבורית:
1. הוועדה הציבורית תדון בהמלצות אשר התקבלו מהציבור ולא נפסלו על הסף. בנוסף לכך, רשאים חברי הוועדה להמליץ ולהעלות לדיון מועמדים חדשים/נוספים המתאימים לנושא המרכזי.
2. הוועדה הציבורית תקבל את החלטותיה ברוב קולות של החברים המשתתפים בהצבעה.
3. על מנת לאפשר את חופש הדיון, לא יירשם פרוטוקול מלא של דיוני הוועדה, אלא יירשמו פרוטוקולי החלטות בלבד. יחד עם זאת, תנמק הוועדה את החלטותיה הסופיות ביחס למדליקי המשואות הנבחרים.
4. יושב-ראש הוועדה הציבורית או מי מטעמו יהיה אחראי למענה על פניות התקשורת או הציבור. חל איסור על חברי הוועדה הציבורית לתת מענה ותשובות לפניות התקשורת או הציבור.
ה. זהותם של מדליקי המשואות:
1. על מדליקי המשואות לייצג בזהותם האישית, פועלם, זיקתם או תפקידם את הנושא המרכזי.
2. מדליקי המשואות ייצגו תפיסת עולם ממלכתית ויהיו מי שתרמו באופן יוצא דופן לחברה ולמדינה, מעבר לנדרש מהם על בסיס תפקידם או עיסוקם.
3. מדליקי המשואות יהיו אזרחי מדינת ישראל או תושביה. יחד עם זאת, רשאי יו"ר ועדת שרים לאשר מדליק משואה שאינו אזרח או תושב ישראל, שהומלץ על-ידי הוועדה ובתנאי שיש לו זיקה לנושא המרכזי.
4. כל אחת מהמשואות תודלק על ידי מדליק אחד. עם זאת, רשאית הוועדה הציבורית להחליט כי עד שתי משואות תודלקנה על ידי שני מדליקים.
5. רשימת מדליקי המשואות תורכב בהתאם להנחיות בדבר העדפה מתקנת בשירות הציבורי ובהתאם לסעיף 6ג1(ב) לחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א-1951 לעניין ייצוגן של נשים.
6. מבין מדליקי המשואות ייכללו באורח קבע הנציגים הבאים:
א. נציג צה"ל .
ב. נציג אוכלוסיית מיעוטים שאינו יהודי.
ג. נציג הדור הצעיר שגילו מתחת ל-30.
7. בעת הבחירה במדליקי המשואות תיתן הוועדה את דעתה גם על ההקשרים הבאים:
א. ייצוג למגוון החברתי והדתי של מדינת ישראל.
ב. ייצוג גיאוגרפי למדינת ישראל כולה, בדגש על הפריפריה ויישובי קו-עימות.
ג. ייצוג לאזרחים עם מוגבלות ולבני משפחותיהם.
ד. התפלגות גילאית: מבני נוער ועד אזרחים ותיקים.
ה. ביטוי לתחומי עיסוק מרכזיים: תעשייה וטכנולוגיה, מדע ואקדמיה, חקלאות והתיישבות, דת ואמונה, חינוך ותרבות, עלייה וקליטה ועוד.
ו. ביטוי למכאובים הלאומיים: ניצולי שואה, משפחות חללי צה"ל, משפחות קורבנות הטרור, פצועי צה"ל, פדויי שבי, פצועי טרור ועוד.
ז. נציג צה"ל ייבחר על ידי הוועדה הציבורית בהתבסס על המלצת הרמטכ"ל למועמד להדלקת משואה. הוועדה רשאית לא לבחור מועמד זה ולהחזיר את העניין לרמטכ"ל כדי שייתן המלצה על מועמד חלופי.
ו. בחירת מדליקי המשואות:
1. הוועדה הציבורית תגבש את המלצותיה לבחירת מדליקי המשואות על פי שיקול דעתה, בהתבסס על הנושא המרכזי ובהתאם לשיקולים שפורטו לעיל.
2. הוועדה תרכיב רשימה מצומצמת של מועמדים להדלקת משואות.
3. יושב-ראש הוועדה הציבורית יביא את רשימת מדליקי המשואות המומלצים בהתאם לרשימה המצומצמת לאישור יושב-ראש ועדת השרים ויציג בפניו את נימוקי הוועדה הציבורית.
4. יושב-ראש ועדת השרים רשאי, אם ימצא לנכון, להשיב את הרשימה המצומצמת אל הוועדה הציבורית לשיקול נוסף או לבקש הבהרות ומידע נוסף לגביה. בנוסף לכך, רשאי יו"ר ועדת השרים לפסול מועמד מתוך הרשימה המצומצמת, מנימוקים מיוחדים שיירשמו, ולהעביר את הרשימה שאושרה על ידו לוועדה הציבורית לשם השלמת בחירת מדליקי המשואות.
5. לאחר אישור רשימת מדליקי המשואות הסופית יודיע יושב-ראש הוועדה הציבורית למועמדים על דבר בחירתם.
6. סירב מועמד שנבחר להדליק משואה, או נבצר ממנו, יובא דבר הסירוב או הנבצרות לידיעת יו"ר ועדת השרים. יושב-ראש הוועדה הציבורית יבחר, בהתייעצות עם יושב-ראש ועדת השרים, מחליף מקרב הרשימה המצומצמת ויביא את המועמד המחליף לידיעת הוועדה הציבורית. היה וסירב המועמד המחליף, או נבצר ממנו להדליק משואה, או לא ניתן לבחור בו מנימוקים מיוחדים שיירשמו, רשאי יו"ר הוועדה הציבורית לבחור במועמד חלופי.
7. מדליקי המשואות יידרשו להשתתף בכל ההכנות הנדרשות לטקס בהתאם לדרישת מרכז ההסברה. אם סירב מועמד להשתתף בהכנות, רשאי יושב-ראש הוועדה הציבורית, בהתייעצות עם יושב-ראש ועדת השרים, להדיח אותו ויהא דינו כנבצר כמפורט בסעיף 6(ו).
החלטת ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים לבטל החלטה קודמת ולאשר תקנון חדש ומתוקן לבחירת מדליקי המשואות בטקס ערב יום העצמאות.
התקנון החדש כולל שורה של תיקונים ביחס לתקנון הקודם, לרבות בהרכב הוועדה הציבורית לבחירת המועמדים, סמכויות יו"ר הוועדה ויו"ר ועדת השרים, מאפייני מדליקי המשואות, ייצוג אוכלוסיות ועוד.