מה הוחלט?
על מנת לטייב הרגולציה בתחום הרוקחות ועל מנת להגדיל את זמינות שירותי הרוקחות, לקבוע כמפורט להלן:
1 . לתקן את פקודת הרוקחים ולקבוע כללים המסדירים את תפקיד "טכנאי בית מרקחת", בין היתר, בהתאם למפורט להלן:
א. לקבוע כי פעולות של מסירה חוזרת של תכשירי מרשם קבועים למטופל, מסירה לאחר ייעוץ רוקחי, מסירה של תרופות ללא מרשם וביצוע הכנות רוקחיות פשוטות יוכלו להיעשות גם על ידי טכנאי בית מרקחת, וזאת מבלי לפגוע בסמכויות רוקח ורוקח אחראי.
ב. לקבוע כי טכנאי בית מרקחת יהיה תושב ישראל, בגיר בעל 12 שנות לימוד ובעל שליטה בשפה האנגלית והעברית ואשר עבר הכשרה שקבע משרד הבריאות.
ג. לקבוע כי משרד הבריאות יוכל לקבוע כי טכנאי בית מרקחת לא יוכל להמשיך לעסוק במקצוע במקרים הבאים:
1) טכנאי בית מרקחת אשר ביצע פעולות רוקחות אשר לא הותרו לטכנאי בית מרקחת;
2) גילה חוסר יכולת, חוסר אחריות או רשלנות חמורה בעת עיסוקו במקצוע.
ד. לקבוע כי שר הבריאות יקבע בתקנות את ההסדרים הבאים:
1) סמכויות נוספות אשר יינתנו לטכנאי בית מרקחת;
2) כללים באשר להכשרה שטכנאי בית מרקחת נדרש לעבור, לרבות לעניין תוכן ההכשרה, ופטור או צמצום חובות הכשרה על בסיס ניסיון או השכלה קודמת;
3) סוג הגופים אשר יוכלו לבצע הכשרה ותנאים נוספים לביצוע ההכשרה;
4) כללים באשר לתקופת הכשרה מעשית ועיונית.
2 . לרשום את הודעת שר הבריאות לפיה הוא יתקן תקנות בהתאם לסעיף 1(ד) בתוך 120 ימים מיום השלמת תיקון פקודת הרוקחים, כאמור בסעיף 1. במסגרת התקנות ייקבע, בין היתר, תקופת הכשרה שלא תעלה במצטבר על 600 שעות לימוד, ולבעל ניסיון של שנה בעבודה ב-75% חלקיות משרה לפחות בבית מרקחת ב-3 השנים האחרונות, שלא תעלה על 400 שעות לימוד.
3 . לרשום את הודעת מנכ"ל משרד הבריאות לפיה מתבצעת עבודת מטה לקבוע כללים ואמות מידה בעניין הסטנדרט המחייב למתן שירות מסוג ייעוץ תרופתי יזום על ידי קופות החולים במסגרת סל שירותי הבריאות, לרבות בנושא היענות לתרופות ו-DRP כמפורט בנוהל 113 של מנכ"ל משרד הבריאות לעניין ייעוץ רוקחי יזום, מידע תרופתי ופעולות ניטור וסקר על ידי רוקח בבית מרקחת ובמוסד רפואי, וזאת בהתחשב במגבלת כוח האדם והמשאבים הקיימים בקופות החולים.
4 . לרשום את הודעת שר הבריאות לפיה הוא יתקן, בתוך 120 יום, את תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית), התשע"ד-2014 באופן הבא:
א. לתקן את תקנה 3 כך שתוסר הדרישה לקבלת הסכמת המטופל בכתב בעת מתן הסכמה לעיון במידע רפואי לצורך מתן מרשם.
ב. לתקן את תקנה 9(א) כך שתבוטל המגבלה של חמש שנים על תוקפה של הרשאה אישית.
5 . לרשום את הודעת שר הבריאות לפיה הוא יתקן, בתוך 200 יום, את תקנות הרוקחים (מכירה של תכשיר בלא מרשם שלא בבית מרקחת או שלא בידי רוקח), התשס"ה-2004 באופן הבא:
א. לתקן את התקנות כך שניתן יהיה למכור תכשירי GSL במכונות אוטומטיות במקומות ציבוריים נוספים כמו מוסדות להשכלה גבוהה ובתי מלון. הפעלת המכונות תהא באחריות בית מרקחת או בית מסחר לתרופות.
ב. למחוק את תקנה 4(א)(1)(ב) ו-(ג) כך שתוסר הדרישה לצרף לבקשת אישור לשיווק תכשיר שלא בבית מרקחת את פירוט חומר הציפוי של הקירות וכן את מיקומם ומידותיהם הפנימיות של כל פתחי האוורור הטבעיים ומיתקני האוורור המלאכותי לרבות הספקיהם.
ג. לתקן את תקנה 5(א) כך ששטחו של מבנה העסק האחר ושל חדר תרופות, למעט שטחים שהוקצו למחסנים, לא יפחת מ-30 מ"ר נטו, ככל שמתבצעת מכירה במכונה אוטומטית.
ד. למחוק את תקנה 12(ד) האוסרת על מכירה של תכשיר בלא מרשם במכונות אוטומטיות.
ה. תירשם הודעת משרד הבריאות שלפיה תיבחן הרחבת התוספת לתקנות.
6 . לרשום את הודעת מנכ"ל משרד הבריאות כי יתוקן, בתוך 200 יום, נוהל 128 של אגף הרוקחות "שירותי הובלה ומסירת תכשירים מבית מרקחת באמצעות מכירה מקוונת או שליחים ומענה בשעת חירום" כך שניתן יהיה לבצע מסירת תכשירי GSL באמצעות מכונות אוטומטיות וכן מסירת תכשירים על פי מרשם וללא מרשם באמצעות תיבות מסירה, למעט סמים מסוכנים ותכשירים פסיכוטרופיים. כמו כן, לתקן את הנוהל כך שיתאפשר שילוח מיידי של תכשירים מבית המרקחת בתנאים מקלים ובאמצעות שילוח על ידי בתי המרקחת שלא באמצעות בתי מסחר.
7 . לתקן את סעיף 36(א) בפקודת הרוקחים כך שתבוטל הדרישה ששטחו של חדר תרופות, כמשמעו בפקודה, לא יפחת משלושים מטרים מרובעים.
8 . להטיל על שר הבריאות לתקן, בתוך 200 יום, את תקנות הרוקחים (תנאי פתיחה וניהול של בתי מרקחת וחדרי תרופות), התשמ"ב-1982, באופן הבא:
א. לאפשר לבתי המרקחת להקים שלוחות ניידות.
ב. לתקן את תקנה 3(ב) כך שבעל בית מרקחת, באמצעות הרוקח האחראי, יידרש להגיש מחדש את הנספחים שנדרש לפי תקנה 3(א) רק במקרה של שינויים מהותיים בבית המרקחת או חדר תרופות, ולא תידרש הגשת נספחים חדשים במקרה של הרחבה או שינוי באחד הנספחים שהוגשו אם הם לא עולים כדי שינוי מהותי. לעניין סעיף זה – "שינוי מהותי בבית מרקחת או חדר תרופות" ייחשב שינוי מבני הכולל הזזת קירות; שינוי בגודל או שינוי בייעוד או גודלו של אזור (הקטנה או הרחבה של אזור בבית המרקחת או חדר התרופות); וכן הכנסת רובוטיקה שמשנה את מבנה בית המרקחת".
ג. לתקן את תקנה 6(ב) כך שתוסר הדרישה למחסן בית מרקחת בשטח מינימלי של 14 מ"ר וחלף כך ייקבע כי במחסן בית המרקחת תכשירים וחומרי גלם יאוחסנו בנפרד ממוצרים אחרים ובתנאים נאותים.
ד. תקנה 33(ב) תשונה כך שייקבע שבמצב בו בית מרקחת שאינו מפעיל מעבדה התקשר עם בית מרקחת אחר לצורך הכנות רוקחיות, לא תחול החובה החלה כיום לפיה ניפוק התכשיר יבוצע בבית המרקחת שהזמין את ההכנה הרוקחית, כך שהניפוק יוכל גם להתבצע בכל בית מרקחת אחר. ככל שמדובר בהכנות רוקחיות חיוניות, ניפוק בבית מרקחת אחר יותנה בהסכמת המטופל.
9 . לרשום את הודעת מנכ"ל משרד הבריאות לפיה הוא יפרסם בתוך 200 יום נוהל שמסדיר הקמה של שלוחה ניידת של בית מרקחת.
10 . לתקן את תקנות הסמים המסוכנים, התש"ם-1979 בתוך 200 יום, כך שניהול ותיעוד פנקס הסמים המסוכנים יבוצע באופן דיגיטלי.
11 . לרשום את הודעת שר הבריאות לפיה הוא פועל להסדיר את האפשרות לערוך בדיקות בסמוך למטופל תוך קביעת תנאים רגולטוריים נדרשים לשם שמירה על בריאות הציבור, וכי תקנות כאמור יונחו על שולחן הכנסת בתוך 120 יום.
12 . לעניין החלטה זו –
"מסירה חוזרת" – מסירה חוזרת של תכשיר מרשם קבוע למטופל אשר התכשיר נופק לו בשנה האחרונה על ידי רוקח, למעט סמים מסוכנים.
"מסירה לאחר ייעוץ רוקחי" – מסירה של תכשיר חדש לפי מרשם לאחר שבוצע ייעוץ והדרכה רוקחי.
על מנת לטייב הרגולציה בתחום הרוקחות ועל מנת להגדיל את זמינות שירותי הרוקחות, הממשלה מחליטה על מגמת הפחתת רגולציה במערכת הבריאות ובין השאר תפעל לתקן את פקודת הרוקחים ולקבוע כללים המסדירים את תפקיד "טכנאי בית מרקחת" שיהיו לו סמכויות שכעת נתונות לרוקחים בלבד. דבר שעשוי לעזור לייעול תחום זה ולתת מענה ועזרה לעבודת הרוקחים (כפי שנהוג במדינות אחרות בהם ארה"ב וכיוצ').