בהמשך להחלטת הממשלה מס' 2318 מיום 11 בדצמבר 2014 שעניינה "הגברת התחרות וייעול תהליכי האסדרה בתחום היבוא" ובהמשך למדיניות הממשלה להפחתת הנטל הרגולטורי על המגזר העסקי ועל מנת לפעול להורדת יוקר המחיה בתחום מוצרי הצריכה:
1 . להקים צוות בראשות המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה ובהשתתפות המנהלים הכללים של משרדי התקשורת, הכלכלה והתעשייה, הביטחון והממונה על התקציבים במשרד האוצר, או מי מטעמם (להלן – הצוות), שיפעל כדלקמן:
א. יבחן את סוגי המוצרים בעלי יכולת אלחוטית הטעונים כיום קבלת אישור משרד התקשורת לשם ייבואם (להלן – סוגי מוצרי תקשורת) לפי צו הטלגרף האלחוטי (אי תחולת הפקודה) (מס' 2), התשמ"ב-1982 (להלן – צו אי התחולה), ויגבש המלצה מנומקת בדבר סוגים של מוצרים, לרבות בעלי מאפיינים מסוימים שניתן לפטור מהצורך בקבלת אישור כאמור (להלן – הרשימה).
ב. הרשימה תגובש בשים לב, בין היתר, להיקף היבוא של סוג מוצר התקשורת, מספר הדגמים שאינם מאושרים על ידי משרד התקשורת לגבי אותו סוג מוצר וכן מידת ההפרעה של המוצר לספקטרום תדרי הרדיו. הרשימה תגובש במטרה לכלול בה, ככל הניתן, את מרבית סוגי מוצרי התקשורת.
הצוות יגיש את המלצותיו לשר התקשורת בתוך 90 ימים מקבלת החלטה זו.
2 . להנחות את שר התקשורת לבחון את המלצות הצוות, ובהתאם לשיקול דעתו לתקן את צו אי התחולה, לאחר קיום היוועצות עם שר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה, וזאת בתוך 60 ימים מיום הגשת ההמלצות כאמור. לעניין זה, לא העביר אחד השרים את עמדתו בתוך 21 ימים, יראו זאת כאילו קוימה עמו חובת היוועצות. התיקון האמור ייעשה, בין היתר, באמצעות קביעה בצו אי התחולה כי סוגי מוצרים כאמור אינם מצריכים את אישור משרד התקשורת.
3 . להנחות את המנהל הכללי של משרד התקשורת לפרסם באתר האינטרנט של המשרד, בתוך 30 ימים מיום תיקון צו אי התחולה, פירוט בדבר דגמי מוצרים פטורים מרישוי, אשר משרד התקשורת אישר את התאמתם לצו אי התחולה. פרסום דגמי המוצרים יעודכן בתדירות שלא תפחת מאחת לרבעון על ידי משרד התקשורת.
4 . לתקן את פקודת הטלגרף האלחוטי [נוסח חדש], התשל"ב-1972 (להלן – הפקודה), כך שייקבע בה כדלקמן:
א. אישור משרד התקשורת הנדרש לשם שחרור מהמכס של מוצרים אלחוטיים העומדים בהוראות צו אי התחולה יינתן באופן אוטומטי ומקוון, בכפוף לחריגים שייקבעו בפקודה, על סמך תצהיר או הצהרה, לפי העניין, שיגיש היבואן במערכת המקוונת, בדבר עמידת הטובין בהוראות הצו ובדרישות משרד התקשורת, ובדבר קיום מסמכים המעידים על כך. משרד התקשורת יהיה רשאי לדרוש צירוף בדיקת מעבדה לתצהיר או הצהרת היבואן, כחלף למסמך הדורש קיום קשר ישיר של היבואן עם היצרן, אשר מעידה על עמידת הטובין בהוראות הטכניות הקבועות בצו אי התחולה, אשר בוצעה על ידי מכון התקנים או מעבדה שהוסמכה לעניין זה על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות או גוף אחר החבר בארגון הבינלאומי ILAC, מבלי לגרוע מהוראות סעיף 12 לחוק התקנים, התשי"ג-1953.
ב. לחייב את היבואן לשמור מסמכים המעידים על עמידת הטובין לפי הוראות הפקודה ובדרישות משרד התקשורת, בהתאם לסעיף א' לעיל.
ג. לעגן את הסמכויות וכלי האכיפה שיינתנו בידי משרד התקשורת, ובכלל זה:
1) לקבוע הסדר ראשוני מפורט לעניין רישוי של מכשירים אלחוטיים ובכלל כך הסחר במכשירים כאמור, תנאים למתן הרישיון, סמכות שר התקשורת לקבוע הוראות בו והוראות המסדירות חידוש, ביטול או התלייה של רישיון, וזאת בדומה למקובל בדברי חקיקה עדכנית.
2) לעגן ולפרט את סמכותו של שר התקשורת לקבוע בצו כי הוראות הפקודה או חלקן לא יחולו על מכשירים אלחוטיים מסוגים מסוימים.
3) סמכויות להטיל עיצומים כספיים על הגורמים הבאים: מי שעוסק בסחר במכשירים אלחוטיים דרך עיסוקו בניגוד להוראות הפקודה, וכן על מי שעוסק בסחר במכשירים אלחוטיים דרך עיסוקו שפועל בניגוד להוראות שנקבעו בתקנות או בצווים מכוחה, או בניגוד לאישורים ורישיונות שניתנו מכוחם, ככל שההוראות פורטו בתוספת לחוק; על בעל רישיון לפי הפקודה או התקנות והצווים מכוחה, שפועל בניגוד להוראות רישיונו או בניגוד להוראות הפקודה או התקנות והצווים מכוחה, ועל בעל רישיון או מי שעוסק בסחר מכשירים אלחוטיים דרך עיסוקו, לרבות מי שעושה כדרך עיסוקו פעולה שטעונה רישיון, שהשתמש בתדר רדיו שלא לפי הקצאה או בניגוד לתנאיה, בניגוד להוראות סעיף 5ד לפקודה.
4) סמכויות פיקוח מנהליות, ובכלל זאת סמכות כניסה למחסני היבואן ונקודות המכירה בשווקים, נטילת מוצר לשם בדיקתו וכן סמכות דרישת מידע ומסמכים. כל זאת בהתאם למודל ניהול סיכונים, כמקובל במדינות המפותחות.
5) סמכויות נוספות כדלקמן: סמכות תפיסה מנהלית של מכשיר אלחוטי שהפעלה שלו עשויה לסכן את בטיחות הציבור או ביטחון המדינה, סמכות להורות על הפסקה של סחר בטובין ופרסום אזהרה לציבור, סמכות להורות ליבואנים על הפסקת יבוא ושיווק וסמכות להורות על איסוף המכשירים מידי משווקים ולהעבירם למקום אחר.
5 . להנחות את המנהל הכללי של משרד התקשורת:
א. לבצע את כלל הפעולות הדרושות על מנת להעמיד את התשתית הממוחשבת הנדרשת בתוך 120 ימים מיום קבלת החלטה זו עבור הנפקת אישור לשם שחרור הטובין מהמכס כאמור בסעיף 4 להחלטה זו.
ב. להעביר למשרד הכלכלה והתעשייה את כלל המידע הנדרש לשם עדכון צו יבוא חופשי בהתאם לקבוע בצו אי-התחולה, לרבות רשימת פרטי המכס ותיאור הטובין, וזאת בתוך 45 ימים ממועד תיקון צו אי התחולה כאמור בסעיף 2 להחלטה זו.
6 . להנחות את שר הכלכלה והתעשייה לתקן את צו יבוא חופשי, התשע"ד-2014 (להלן – צו יבוא חופשי) בהתאם לתיקון צו אי התחולה, וזאת בתוך 45 ימים מיום קבלת המידע כאמור בסעיף 5(ב)0 להחלטה זו.
7 . שר התקשורת יהיה אחראי על יישום החלטה הזו, ויעביר דיווח לממשלה אחת לחצי שנה אודות יישומה.