1. לתקן את סעיף 1(ה) בהחלטת הממשלה מס' 3453 מיום 10 ביולי 2011 שעניינה עידוד תעסוקת ישראלים ומכסות עובדים זרים בענף הבנייה והסדרת כניסת עובדים זרים בענף הסיעוד, כך שבמקביל להמשך המשא ומתן לחתימה על הסכם בילטראלי להבאת עובדים זרים (להלן – הסכם בילטראלי), תותר באופן זמני הבאת עובדים זרים בענף הבנייה מהרפובליקה העממית של סין (להלן – סין) ללא הסכם או הסדר בילטראלי להבאת עובדים זרים.
2. במטרה לשמור על זכויותיהם של העובדים הזרים ולמנוע תופעות של פגיעה בזכויות העובדים וגביית דמי תיווך, הבאת עובדים זרים מסין שלא בדרך של הסכם בילטראלי תיעשה בהתאם לעקרונות הבאים:
א. רשות האוכלוסין וההגירה (להלן – רשות ההגירה) תחתום עם עד חמש חברות סיניות ממשלתיות בעלות רישיון בתחום הבאת עובדים מממשלת סין (להלן – החברות הסיניות) על הסכמים שמטרתם הבאת עובדים זרים בענף הבניין למדינת ישראל בתוך 60 ימים מיום קבלת החלטה זו.
ב. ההסכם בין רשות ההגירה לחברות הסיניות יכלול, בין היתר, את העקרונות הבאים:
1. החברה הסינית לא תגבה ולא תקבל ממבקש העבודה – העובד הזר, בין במישרין ובין בעקיפין, כל תשלום בקשר לתיווך בעבודה מעבר לתשלום החוזי המותר לגבייה על ידי לשכה זרה לפי תקנות שירות התעסוקה (תשלומים ממבקש עבודה בקשר לתיווך עבודה), תשס"ו-2006 (להלן – התשלום המותר).
2. תאגידי הבניין המורשים לפי סעיף 10 לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, יעסיקו את העובדים הזרים כמעסיקים ישירים (להלן – התאגידים או תאגידי הבניין). קבלני הבניין אשר יעסיקו בפועל את העובדים הזרים באמצעות התאגידים (להלן – קבלני הבניין), ישלמו לחברות הסיניות כל תשלום בקשר לתיווך בעבודה שמקובל ומותר לגבייה בדין הנוהג בסין שמעבר לתשלום החוזי המותר.
3. תאגידי הבניין יהיו אחראים לגביית התשלום שמעבר לתשלום החוזי המותר מקבלני הבניין והעברתו לרשות ההגירה על מנת שזו תעבירו לחברות הסיניות בהתאם למנגנון שיוסדר בנהלי רשות ההגירה כתנאי להעסקת העובדים הזרים מסין לפיו. האחריות להעברת התשלום לרשות ההגירה תחול על התאגידים והם יגבו את התשלום מקבלני הבניין שיעסיקו את העובדים בפועל.
4. במסגרת ההסכם ייקבע כי אם יתברר שהחברה הסינית גבתה מהעובד הזר תשלומים מעבר לתשלום המותר, במישרין או בעקיפין, יהווה הדבר הפרת ההסכם, וההסכם עימה יבוטל באופן מיידי.
5. במסגרת ההסכמים תדרוש רשות ההגירה ערבויות מהחברות הסיניות להבטחת עמידתן בתנאים אלו.
6. תוקף ההסכמים יהיה לתקופה שלא תעלה על שנתיים כאשר לרשות ההגירה תהיה אפשרות להאריכו לתקופה של עד שנתיים נוספות בהתאם להחלטת השרים להאריך את תוקפה של החלטה זו, כפי שיפורט בהמשך.
ג. מנהל האכיפה של רשות ההגירה יבצע בדיקות תכופות לבחינת עמידת החברות הסיניות, התאגידים וקבלני הבניין המעסיקים בפועל את העובדים, בתנאי ההסכמים בדבר אי גביית או קבלת סכומים שמעבר לסכום החוזי המותר מהעובדים הזרים, בכלל זה תבצע רשות ההגירה מחקר מלווה שיכלול ראיונות של עובדים שהגיעו לישראל במסגרת החלטה זו. משרד הכלכלה יבצע בדיקות תכופות לבחינת תנאי העסקת העובדים הזרים שגויסו במסגרת החלטה זו שיכללו, בין היתר, בדיקה בדבר אי ניכוי סכומים שלא כדין משכרם של העובדים והפקדת שכרם בחשבון בנק בישראל על שם העובד הזר עצמו, שבו אין לצד ג' כלשהו, ובכלל זה החברות הסיניות או נציגיהם, זכות או ייפוי כוח לפעול.
3. רשות ההגירה תהיה אחראית על הבאת העובדים הזרים לישראל מסין, בין היתר, בהתאם לעקרונות הבאים:
א. רשות ההגירה תהיה אחראית להליכי בחירתם וגיוסם של העובדים בסין ולביצוע בחינתם המקצועית של העובדים והליכי הבאתם לארץ ללא מעורבות של תאגידי הבניין.
ב. רשות ההגירה תקבע נהלים בנוגע לבחינת רמת המקצועיות של העובדים ותהיה רשאית בעניין זה להסתייע במשרד הבינוי והשיכון או בנציגיו.
ג. יופעל קו חם לשאלות ותלונות של עובדים זרים אשר אליו יוכלו העובדים הזרים המגיעים לישראל במסגרת החלטה זו לפנות.
ד. העובדים הזרים יקבלו הסבר בכתב בשפתם בנוגע לאיסור גביית דמי התיווך מהם והעובדה שעל קבלני הבניין חלה חובה לשלמו.
ה. העובדים הזרים ישובצו לעבודה בארץ בתאגידי הבניין השונים בהתאם לכללים ולנהלים שייקבעו על ידי רשות ההגירה. השיבוץ ייעשה בדומה לנוהל ליישום הפיילוט למיון עובדים זרים בענף הבנייה, הקיים כיום בעניין זה באמצעות מנגנון הגרלה בין התאגידים, כך ש-75% מהעובדים שיעמדו במבחנים המקצועיים ייבחרו לעבוד בארץ והם יחולקו בין התאגידים באופן רנדומלי וללא אפשרות בחירה של התאגידים.
ו. תאגידי הבניין אשר מעסיקים את העובדים יהיו מחויבים להפריש לטובת העובדים סכומים לפיקדון בסך של 700 ₪ לחודש כמקובל בענף הבנייה, או כל סכום אחר שייקבע בתקנות בעניין זה.
4. הקצאת העובדים הזרים שיגיעו לישראל מסין במסגרת החלטה זו תיעשה כך שלכל הפחות מחצית מהעובדים שיגיעו בפועל יועסקו בפרויקטים של בניית מתחמים במחיר למשתכן.
5. להטיל על רשות ההגירה לקבוע את כלל הנהלים הנדרשים לשם יישום החלטה זו בתוך 30 ימים.
6. תוקפה של החלטה זו יהיה לשנתיים מיום קבלתה. שר האוצר ושר הפנים רשאים בהסכמה ולאחר שהתקיים דיון בממשלה בעניין, להאריך תקופה זו לשנתיים נוספות, וזאת בשים לב לממצאי בדיקת משרד הכלכלה בעניין אי גביית דמי התיווך מעבר לסכום המותר מהעובדים הזרים, כמפורט לעיל.