מה הוחלט?
עקב התגברות תופעת האלימות במשפחה בשל משבר הקורונה ובהמשך להחלטות הממשלה מס' 1249 מיום 10.3.2016, מס' 2820 מיום 7.7.2017 ומס' 4439 מיום 6.1.2019 בנושא הצגת תכנית פעולה ליישום המלצות ועדת המנכ"לים למניעה וטיפול בתופעת האלימות במשפחה (להלן: התכנית) והרחבת הפעילות לצמצום האלימות במשפחה:
להטיל על שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים לגבש תכנית פעולה לשיפור האיתור והמניעה של תופעת האלימות במשפחה ולטיוב הטיפול והמענים בתופעה במטרה לסייע בידי הסובלים והסובלות ממנה לצאת ממעגל הסיכון והפגיעה בהצלחה. התכנית תתייחס לאבני היסוד הבאות:
א. איתור, זיהוי ויישוג: איתור ומניעה באמצעות יישוג ויצירת קשר פרואקטיבי עם משפחות שעלולות להיות בסיכון מוגבר למעורבות בתופעות של אלימות במשפחה על ידי היחידות העירוניות לאלימות במשפחה. באמצעות נותני שירותים ממשלתיים, גורמים קהילתיים, וכלים חדשניים דיגיטליים או אחרים, עוד בטרם או במקביל לפנייתם לטיפול במחלקה לשירותים חברתיים. המלצות הנוגעות לאיתור וזיהוי קהילתי ופעולות מניעה קהילתיות עירוניות יגובשו בתיאום עם המשרד לחיזוק ולקידום קהילתי.
ב. התערבות מונעת, כלי אכיפה וטיפול בפוגעים: בחינת דרכים שיאפשרו הערכת מסוכנות של הפוגעים טרם חזרתם לקהילה, ואפשרויות להרחקה במסגרת ההליך המשפטי ולאחריו ובכלל זה בחינת הצורך בהסדרה משפטית מתאימה, וזאת בשיתוף עם שר המשפטים, והשר לביטחון הפנים. זאת לצד מיפוי האפשרויות הטיפוליות והשיקומיות לפוגעים, והתאמתן לצורכי מניעה אקטיבית של פגיעה נוספת.
ג. הגברת התיאום בין גורמי הטיפול והאכיפה השונים: חיזוק הממשקים בין הגורמים השונים הבאים במגע עם בני המשפחה הסובלים מאלימות במשפחה או עם הפוגעים, לרבות גורמים ממשלתיים, גורמים קהילתיים ועמותות חברתיות. מיפוי חסמים להעברת מידע בין המערכות הציבוריות המטפלות ובחינת דרכי התרתם, וזאת בכפוף לדינים הנוגעים לפרטיות ובכפוף להוראות כל דין ובשיתוף עם שר המשפטים.
ד. התאמת הטיפול לאוכלוסייה: זיהוי קבוצות האוכלוסייה וקבוצות המטופלים השונות הסובלות מתופעת האלימות במשפחה והתאמה, במידת האפשר, של תכניות הטיפול השונות לצורכיהן הייחודיים, על מנת לספק מענה מגוון ויעיל ככל הניתן לסובלות ולסובלים מהתופעה.
ה. מיצוי זכויות: סיוע אקטיבי במיצוי זכויות וחיבור לשירותים נוספים לרבות ייעוץ משפטי.
ו. הגדרת מדדי תוצאה ויעדים תוצאתיים לתכנית: בהתאם לסעיף 3 בהחלטת הממשלה מספר 4439 מיום 06.01.2019 בנושא הרחבת הפעילות לצמצום תופעת האלימות במשפחה על ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים; התכנית תכלול מדדי תוצאה מוגדרים וכמותיים, ברי השוואה לאורך זמן ובין אוכלוסיות שונות, וזאת על מנת לאמוד את יעילות המענים, לשפר את השירותים ולייעל את האמצעים השונים להשגת התוצאות הרצויות. מדדי התוצאה ייאמדו באופן רציף לאורך התכנית ויפורסמו לציבור.
להטיל על שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים למנות צוות בין-משרדי מיוחד שימליץ וייעץ לו בתחום האלימות במשפחה, בדגש על אבני היסוד של התכנית המפורטים בסעיף 1.
א. בצוות יהיו שותפים נציגים מקרב עובדי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, משרדי ראש הממשלה, החינוך, המשפטים, ביטחון הפנים, חיזוק וקידום קהילתי, שוויון חברתי, האוצר והבריאות אשר ימונו על ידי השרים הרלוונטיים, וכן נציג משטרת ישראל ונציג שירות בתי הסוהר שימונו על ידי השר לביטחון הפנים, ויישמעו בו הצעות והערות מהציבור הרחב.
ב. המלצות הצוות תוגשנה לשר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. המלצות הצוות שבתחומי האחריות של שר המשפטים תוגשנה גם לשר המשפטים לצורכי בחינת הסדרה משפטית. המלצות הצוות שבתחומי אחריות השרה לחיזוק ולקידום קהילתי יוגשו גם לשרה לחיזוק ולקידום קהילתי. המלצות הצוות הנוגעות לתחומי אחריותו של השר לביטחון הפנים יוגשו לשר לביטחון הפנים ולא יקודמו אלא באישורו של השר לביטחון הפנים.
ג. הצוות המיוחד יעבוד בתיאום עם הוועדה הבין-משרדית הקבועה ולא יבוא במקומה.
ד. הצוות יגבש את המלצותיו בהתחשב במשמעויות התקציביות של כל המלצה, ותוך הצבעה מוסכמת על מקורות תקציביים ממשלתיים למימון הצעדים במסגרת ההמלצות שתוגשנה; לעניין סעיף זה מקורות תקציביים ממשלתיים יכולים להיות מקורות תקציביים קיימים של המשרד או תקציב תוספתי בכפוף להצעה מפורטת של הצוות בדבר פעולה מאזנת מבחינה תקציבית בהתאם לסעיף 40א לחוק יסודות התקציב.
סעיפים העוסקים בדיווח והעברת מידע יהיו בכפוף להוראות כל דין.
גיבוש התכנית והמלצות הצוות יובאו לפני הממשלה לקראת אישור חוק התקציב לשנת 2021. המלצות בתחום אחריותו של שר המשפטים, ככל שיהיו, יובאו לפני הממשלה בתום שלושה חודשים או לקראת אישור חוק התקציב לשנת 2021, המאוחר מביניהם.
הממשלה מטילה על שר הרווחה אחריות להכנת תוכנית פעולה שמטרתה תהיה לצמצם את נושא האלימות במשפחה ואשר נדרשת להיות מוכנה עד אישור תקציב 2021.
כמו כן, מתקבלות החלטות נוספות בנושא כגון הגברת התיאום בין גורמי האכיפה השונים, מיצוי זכויות משפטיות וכדומה.