מה הוחלט?
החלטת הממשלה קובעת שורה של צעדים, לשם הבטחת מילוי מחויבויותיה של המדינה על פי אמנת ברצלונה, במסגרתה התחייבה להשתדל לפעול לניטור הסביבה של הים התיכון.
להלן עיקרי הצעדים שאושרו בהחלטה:
1. לאשר את הרחבת תכנית הניטור הלאומית לים התיכון של ישראל (להלן-"תכנית הניטור"), אשר מסתמכת על דוחות החברה לחקר ימים ואגמים לישראל בע"מ (חיא"ל) אשר גובשה על-ידי המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה בסיוע משרד המדע והטכנולוגיה, החברה לחקר ימים ואגמים, המכון הגיאולוגי לישראל, רשות הטבע והגנים, המרכז לחקר יונקים ימיים לישראל (מחמל"י) וועדת מומחים מהאקדמיה.
2. להטיל על מנכ"ל משרד האנרגיה ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה להקים ועדת היגוי בין משרדית ליישום תכנית הניטור, אשר בראשה יעמדו המדעניות הראשיות של המשרדים.
3. להטיל על ועדת ההיגוי לעקוב אחר ממצאי תכנית הניטור, לרכז את כל המידע הנוגע לניטור, לגבש הנחיות לאופן הצגת הנתונים הנאספים במרכז המידע הימי הלאומי לעיון ולפרסום, לאשר ולעדכן את תכנית הניטור בהתאם לצורך מדי שנה. כל זאת בכפוף להגבלות הביטחון ונוהלי ביטחון מידע שייקבעו על-ידי מערכת הביטחון ביחס לכלל הפעילות.
4. להטיל על המדעניות הראשיות במשרד האנרגיה ובמשרד להגנת הסביבה למנות ועדת מומחים מייעצת לוועדת ההיגוי (להלן – ועדת המומחים), שבראשה יעמוד נציג המשרד להגנת הסביבה, ויהיו חברים בה מומחים מתחום מדעי הים ובריאות הציבור. ו
5. להטיל על משרד האנרגיה לבחון, בכפוף לחוק, לפעול באמצעות החברה הממשלתית חיא"ל, המשמשת כזרוע ביצוע של משרד האנרגיה. ב לשם כך הממשלה רושמת לפניה הסכמת חיא"ל לבצע שורת פעולות הרלוונטיות ליישום ההחלטה.
6. להטיל על משרד המדע והטכנולוגיה לנהל, להוביל ולרכז, בהתייעצות עם ועדת ההיגוי, את המחקר האקדמי תומך ניטור לצורך גישור על פערי ידע מדעיים במזרח הים התיכון.
7. הממשלה רושמת לעצמה את התחייבותה של רשות הטבע והגנים לאסוף את נתוני הניטור שיבוצע על ידה במסגרת הניטור הלאומי ולהעביר דו"ח מסכם אחת לשנה לחיא"ל.
8. להטיל על שר החקלאות ופיתוח הכפר להעביר את נתוני הניטור המבוצע על-ידי משרדו לגבי מאמץ ושלל הדיג למרכז המידע הלאומי.
9. להטיל על משרד הבריאות להעביר את נתוני הניטור הבקטריולוגי שהוא מבצע בחופי רחצה מוכרזים למרכז המידע הלאומי.
10. להטיל על משרד הביטחון להגדיר תנאים ומגבלות ביטחון מידע לתכנית הניטור, לבצע הערכת מצב בהתאם לכלל סוגי המידע הימי שייאסף, ולהגדיר את התנאים והמגבלות להפצתו.
11. להקצות ליישום תכנית הניטור, הפעלה והוצאות תקורה של ועדת ההיגוי וועדת המומחים עד שנת 2028 סכום של 4.4 מיליון ₪ מדי שנה ועוד 2.6 מיליון ₪ עד שנת 2022, הכול כמפורט בגוף ההחלטה.
12. להטיל על משרד האנרגיה להתקשר עם חיא"ל דרך הסכם המסגרת, לביצוע התכנית בהתאם להנחיות יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית, וכן להתקשר עם הגורמים המתקצבים לצורך העברת תקציב הניטור כאמור לעיל.
13. להטיל על ועדת ההיגוי לפעול לתיאום בין התוכנית הלאומית לבין תכניות ניטור נוספות הפועלות בים, תוך ייעול כלל מערך הניטור הימי בישראל.