מה הוחלט?
בהמשך להחלטת צוות המנכ"לים, כמשמעותו בתקנה 3ד לתקנות חובת המכרזים, התשנ"ג-1993 (להלן: התקנות) מיום 1.4.2009, שבה הוכרה החברה למתנ"סים, מרכזים קהילתיים בישראל בע"מ (חל"צ) (להלן: החברה) כזרוע ביצוע של משרד החינוך בתחומים שיפורטו להלן, לאשר, בהתאם לסמכות לפי סעיף 3ד(ג)(3) לתקנות, את העקרונות להסכם מסגרת עם החברה למתן שירותים שונים לממשלת ישראל (להלן: הסכם המסגרת), כמפורט להלן:
1. תחומי הפעילות
א. תחומי הפעילות שביחס אליהם יחול הסכם המסגרת שייחתם בין ממשלת ישראל, באמצעות משרד החינוך, לבין החברה, הינם ככלל שירותי ייזום, ניהול, פיתוח וארגון של מרכזים קהילתיים.
(1) החברה תספק שירותי ניהול מרכזים קהילתיים הפועלים בשיתוף של הרשות המקומית בתחומה הם פועלים. החברה והגוף המשפטי המפעיל כל מרכז קהילתי מקומי, קיימים וכאלה שייפתחו במהלך תקופת ההסכם בהתאם לתכנית העבודה, ובכלל זה העסקת מנהלי המרכזים הקהילתיים ואנשי מטה בחברה לצורך ביצוע הפעילות הנדרשת, יספקו שירותי ליווי למרכזים הקהילתיים וכן שירותי בקרה ופיקוח על פעילותם של המרכזים הקהילתיים.
(2) בתוך כך החברה תקצה כוח אדם ייעודי לביצוע מטלותיה על-פי ההסכם ובכלל זה לכל אחד מהתחומים הבאים לפחות: נוער, התנדבות, תרבות פנאי, פיתוח ובינוי קהילה, פעילות קיץ וזהויות בחברה הישראלית, ותפעל לכך שתחומים אלו יבואו לידי ביטוי גם במרכזים הקהילתיים, והכל בהתאם לתכנית העבודה השנתית כפי שתיקבע ותעודכן מזמן לזמן בתיאום ובאישור מראש של משרד החינוך.
(3) החברה תוודא שכל מתנ"ס המנוהל על ידה פועל בהתאם למתווה הכלול בהסכם.
ב. המשרד יוכל לבקש להרחיב ביצוע של חלק מהתחומים הנכללים במתווה הנ"ל כחלק מפעילות המתנ"סים (בתחומי נוער, התנדבות, תרבות פנאי, פיתוח ובינוי קהילה, פעילות קיץ וזהויות בחברה הישראלית), ובמסגרת זו תידרש החברה לביצוע פעילויות ותכניות שונות ברמה הארצית ו/או המקומית.
במסגרת זו יהא המשרד רשאי להזמין מהחברה את ביצוע התכניות והפעילויות הבאות:
(1) הפעלת מתנדבים
(2) זהויות בחברה הישראלית
(3) מרכזים קהילתיים להורות ומשפחה
(4) מרכזי פעילות לצעירים
(5) מרכזי יזמות וחדשנות
(6) מרכזי "ערכים בספורט"
(7) מרכזי למידה משמעותית לאורך החיים/קהילהלה לומדת לומדת.
(8) שילוב והשתלבות ילדים, בני נוער ומבוגרים עם מוגבלויות מוגבלויות בפעילות פנאי, חברה וקהילה של המרכזים המרכזים הקהילתיים
(9) מרכזי נוער לפעילות טבע אתגרים וסביבה
(10) פעילויות קיץ
(11) בתי ספר של הצהריים וצהרונים
ג. (1) ככל שהמשרד יבקש להרחיב ביצוע של חלק מהתחומים הנכללים במתווה הנ"ל כחלק מפעילות המתנ"סים, ובמסגרת זו תידרש החברה לביצוע פעילויות ותכניות שונות ברמה הארצית ו/או המקומית, החברה תכין תכנית עבודה מתאימה לביצוע הפעילות, והכל כאמור בהסכם.
(2) פעילויות כנ"ל תבוצענה לאחר שהמשרד יוודא כי אין כפילות בינן לבין פעילויות אחרות המבוצעות על ידו בנושא ו/או כפילויות עם פעילויות של משרדי ממשלה אחרים בנושא.
(3) אין בהכללת אלו מהנושאים המפורטים לעיל כדי למנוע מהמשרד להפעיל או להחליט על ביצוע הפעילות בדרך אחרת ו/או על-ידי גורם/ים אחר/ים, ובכלל זה המשרד אף אינו מתחייב לבטל פעילות קיימת המתבצעת במסגרת אחרת על-ידי גורמים אחרים ו/או על-ידי החברה עצמה. הכול בהתאם לשיקול דעתו הבלעדי של המשרד.
(4) החברה תפעיל את התכניות המפורטות בתכנית העבודה ביישובים בהם היא מפעילה מתנ"סים וכן ביישובי מגזר המיעוטים (הכולל את המגזר הערבי, לרבות העדה הבדואית, דרוזים וצ'רקסים), ביישובים בהם רוב התושבים הינם מהמגזר החרדי וביישובים בהם קיימת אוכלוסיית עולים/יוצאי אתיופיה בהיקף משמעותי.
כמו כן, על אף האמור ברישה לסעיף זה, פעילות שילוב והשתלבות ילדים, בני נוער ומבוגרים עם מוגבלות בפעילויות פנאי, חברה וקהילה של המרכזים הקהילתיים, כאמור לעיל, תבוצע על ידי החברה בכל הארץ, כולל ביישובים בהם לא פועל מתנ"ס.
(6) הפעילויות הנוספות הנ"ל תהיינה תוספתיות לפעילויות המבוצעות כיום על-ידי הרשויות המקומיות בתחומים השונים, וככל שמבוצעות, ולא תבאנה במקומן (בין אם הן מבוצעות במתנסים ובין אם הן מבוצעות במקום אחר). על החברה לוודא זאת מול הרשויות המקומיות השונות וליידע את המשרד מראש בדבר פעילות דומה המבוצעת על-ידי רשות מקומית כלשהי, על מנת שניתן יהיה לוודא כי הפעילות המוזמנת מהחברה הינה תוספתית כאמור.
2. תוקף ההסכם
ההסכם הוא לתקופה של חמש שנים מיום תחילתו.
בהתאם לתקציב המתוכנן לעת הזו (טרם אישור תקציב לשנים 2016-2015), יהיה תקציב לתקופה של 24 חודשים מתוך התקופה הנ"ל, ולפיכך תקופת ההתקשרות מעבר לחודשים האמורים, לרבות לעניין הארכה נוספת כאמור להלן, תהיה בכפוף לחוק התקציב ולקיומו של תקציב מתאים.
למשרד שמורה הזכות להאריך ההתקשרות בעוד חמש שנים נוספות על-פי שיקול דעתו, ובכפוף לקיומו של תקציב מתאים כאמור.
כמו כן, למשרד שמורה הזכות לקצר את תקופת ההתקשרות, על-פי שיקול דעתו, וככל שיבחר לעשות שימוש בזכותו זו יתן לחברה הודעה של 12 חודשים מראש בעניין.
3. היקף כספי של ההסכם
התמורה עבור שירותי ייזום, ניהול, פיתוח וארגון של מרכזים קהילתיים כאמור בסעיף 1 לעיל תהיה כדלקמן:
התמורה השנתית שיעביר המשרד לצורך ביצוע פעילות החברה במסגרת ההסכם (לא כולל הרחבת פעילויות שונות כאמור לעיל) תחושב על פי הרכיבים הבאים. הכול בכפוף לתקציב מתאים בתקנה בכל עת וכפי שיעודכן מזמן לזמן על-ידי משרד האוצר:
א. עלות העסקת מנהלי המתנ"סים לכל שנה על פי דיווח שיבוצם כפי שאושר ע"י המשרד. מספר מנהלי המתנס"ים הקיימים במועד זה עומד על 162 מנהלים. ייתכן שבשנת 2015 יתווספו מנהלים בהתאם לתקציב שיהיה קיים במשרד לעניין זה. בכל אחת מהשנים 2016 ואילך ועד תום תקופת ההסכם מתוכננת הוספה של מנהלים על-פי התקציב שיהיה קיים לנושא בכל שנה ועד ל- 240 מנהלים ב-200 רשויות לכל היותר עד לשנת 2020, בכפוף לאישורו של המשרד ולתקציב הקיים בכל שנה (ו/או בהתאם להנחיות בתקציב המשכי במועדים בהם אין תקציב מדינה מאושר).
ב. עלות העסקת שני מנהלים לא משובצים לתקופת חפיפה ומעבר בין מתנ"סים. מרכיב זה יעמוד ע"ס של עד 800,000 ₪ בשנה (כלומר שני מנהלים בממוצע בחפיפה לתקופה של שנה) מתקציב שיועמד לצורך כך על-ידי אגף תקציבים במשרד האוצר, וישולם אך ורק כנגד דוחות ביצוע מתאימים.
ג. עלות העסקת 85 משרות מטה לשירות המתנ"סים הפועלים במועד החתימה על ההסכם.
ד. עלות העסקת אנשי מטה נוספים – ככל שהמשרד יהיה סבור כי נדרש להגדיל את מספר אנשי המטה לביצוע המשימות הכלולות בהסכם זה מזמן לזמן, ייעשה הדבר בהתאם לשיקול דעתו ולתקציב הקיים.
ה. תקציב פעולות ותקציב הוצאות תפעול ותחזוקה, כאמור בסעיפים (ו) ו-(ז) להלן, יחולקו כאמור להלן ובלבד שהסכום הכולל לתקציב פעולות ותקציב תפעול ותחזוקה יחדיו לשנה לא יעלה על 12 מיליון ₪ (דהיינו – הסכומים המצוינים בסעיפים הבאים לכל אחד מהנושאים הינם מקסימלים אך בכל מקרה הסכום לשני הנושאים יחדיו לא יעלה על הסך של 12 מיליון ₪). תוגש תכנית עבודה שנתית מראש לאישור המשרד שתכלול פירוט של הפעולות הכלולות בנושאים הללו. כמו כן המשרד יוכל להגדיל הסך של 12 מיליון ₪ הנ"ל בגין תקציב פעולות והוצאות תפעול ותחזוקה, וזאת לפי שיקול דעתו הבלעדי, אולם מובהר בזה כי ישקול לעשות כן אך ורק בתנאי שהחברה תקפיד על כך שהשימוש בחלק מתקציב פעולות ותקציב הוצאות תפעול ותחזוקה לכיסוי חלקה בהוצאות גישור ופנסיה לעובדים לא יעלה על סכום של 2 מיליון ₪ בשנה מתוך תקציב הפעולות ותקציב הוצאות תפעול ותחזוקה.
ו. תקציב פעולות – בסכום של עד 6 מיליון ₪ לכל שנה, יכלול את המרכיבים הבאים: פעילות מו"פ, הדרכות הכשרות וקורסים, כתיבה ופיתוח של תכניות חינוכיות/חברתיות/רווחתיות וכן הפעלתן של תכניות כאמור (כולל מיזמי "סטארט-אפ" חברתיים בסכום שלא יעלה על 0.3 מלש"ח לשנה) ופעולות מיידיות ודחופות כמפורט להלן בסכום שלא יעלה על 0.5 מיליון ש"ח, פעולות של הסברה ויחסי ציבור לתכניות ופעולות החברה במסגרת הסכם זה. לעניין זה יצוין כי "סטארט אפ חברתי" הינו פיתוח/ליווי ויישום ניסיוני (פיילוט) של יוזמות ותוכניות בעלות אימפקט חברתי/ חינוכי/קהילתי שיוצעו על ידי המתנ"סים ויופעלו על ידי המתנ"ס המקומי בהצלחה ויזוהו על יד החברה כבעלות פוטנציאל להפעלה במרכזים קהילתיים נוספים. המיזם יוצר שיתופי פעולה וחיבורים של משקיעים עם יוזמות חברתיות כאמור. כמו כן סעיף זה יכלול אפשרות לביצוע תכנית נקיטת פעולות מידיות ודחופות על ידי המרכזים הקהילתיים סביב אירועי משבר/מצוקה/ אותם חווה הקהילה, או סביב סוגיה /עניין/ התרחשות שלדעת החברה, מחייבים נקיטת עמדה של המרכז הקהילתי על מנת לשמור על ולחזק את החוסן הקהילתי. תפקידו של המרכז הקהילתי לספק מענה לאירועים שתחווה הקהילה אותה הוא משרת ובנקודות משבר או התרחשויות משמעותיות יוכל לקיים תהליכי אבחון, ניתוח ותמיכה ואף לחתור לשינוי תפיסות ועמדות, הכול בהתאם לנדרש לקהילה המעורבת ולחוסנה, בהנחיית הגורמים המקצועיים בחברה ובסיוע של מתנ"סים נוספים ברשת, אם נדרש. הסכום הכולל שיוקצה לפעולות אלה לא יעלה על סך של חצי מיליון ₪ בשנה מתוך הסכום של עד 6 מיליון ₪ לתקציב הפעולות.
ככל שהמשרד יהיה סבור כי נדרש להגדיל את היקף הפעולות במסגרת ביצוע המשימות הכלולות בהסכם זה מזמן לזמן, ייעשה הדבר בהתאם לשיקול דעתו ולתקציב הקיים.
ז. תקציב הוצאות תפעול ותחזוקה בסכום של עד 8 מיליון ₪ בשנה. תקציב תפעול ותחזוקה כולל את המרכיבים הבאים: שכר דירה, הוצאות תחזוקת משרדי החברה (ארנונה, מים, חשמל, ניקיון, תחזוקה), ריהוט וציוד, ציוד משרדי, טלפוניה, מחשוב, סקרים, כנסים, תשתיות ארגוניות, מערכות מידע, יעוץ למתנסים בעניינים שונים ובכללם נושאי תשתיות, הנגשה, פיתוח תכניות, הכשרות.
ח. שינויים בהיקף התקציבי של הסעיפים הפנימיים הכלולים בתקציב הכולל בסך 12 מלש"ח, בשיעור העולה על 10% מהסכום שתוקצב לאותו סעיף פנימי בתכנית העבודה השנתית, מחייבים אישור מראש ובכתב של היחידה המקצועית במשרד. שינויים עד 10% אינם מחייבים אישור כאמור. עם זאת, למען הסר ספק כל השינויים הפנימיים בתכנית העבודה בנושאים הנכללים בכל אחד מהסעיפים הקטנים (ו) ו-(ז) לעיל, ידווחו ליחידה המקצועית ולחשבות.
ט. להלן התקציב והמקדם השנתי:
|
עלות העסקת מנהלי מתנ"סים ו-85 משרות מטה (באלפי ₪) |
תקציב פעולות והוצאות תפעול ותחזוקה (באלפי ₪) |
סה"כ (באלפי ₪) |
מקדם של התקציב בשני הסעיפים |
שנת 2016 |
109,872 |
12,000 |
121,872 |
1.1132 |
שנת 2017 |
112,355 |
12,000 |
124,355 |
1.0204 |
שנת 2018 |
115,670 |
12,000 |
127,670 |
1.0267 |
שנת 2019 |
118,596 |
12,000 |
130,596 |
1.0229 |
שנת 2020 |
120,956 |
12,000 |
132,956 |
1.0181 |
הערה: לתקציב זה ייתווסף מדי שנה סכום של 800,000 ₪ בגין מנהלים בחפיפה
י. התמורה השנתית שיעביר המשרד לצורך ביצוע פעילות החברה בהתאם להסכם זה תיקבע על פי הסעיפים האמורים לעיל ותובא לאישור ועדת המכרזים של המשרד מדי שנה.
יא. התמורה תשולם כמפורט בסעיפי התשלום והדיווח המפורטים בהסכם.
התמורה המקסימלית עבור כל התוכניות שנועדו להרחיב ביצוע של חלק מהתחומים הנכללים במתווה כחלק מפעילות המתנ"סים תהיה כדלקמן:
התמורה המקסימלית עבור כל התכניות המפורטות לעיל עומדת על 707 מלש"ח ללא חלק השתתפות רשויות וגבייה ממשתתפים (מובהר בזה כי הגבייה מרשויות וממשתתפים תבוצע על-ידי החברה עצמה מהרשויות ולא באמצעות קיזוז שיבוצע על-ידי משרד החינוך מהרשויות). זאת על-פי הפירוט הבא:
(1) הפעלת מתנדבים – 86 מלש"ח
(2) זהויות בחברה הישראלית – 100 מלש"ח
(3) מרכזים קהילתיים להורות ומשפחה – 98 מלש"ח,
כאשר נושא זה יופעל באופן דיפרנציאלי באשכולות למ"ס 7-1
(4) מרכזי פעילות לצעירים – 10 מלש"ח
(5) מרכזי יזמות וחדשנות – 15 מלש"ח.
(6) מרכזי "ערכים בספורט" – 58 מלש"ח.
(7) מרכזי למידה משמעותית לאורך החיים/קהילה לומדת –
100 מלש"ח
(8) שילוב והשתלבות ילדים, בני נוער ומבוגרים עם מוגבלויות
בפעילות פנאי, חברה וקהילה של המרכזים הקהילתיים –
135 מלש"ח
(9) מרכזי נוער לפעילות טבע אתגרים וסביבה – 5 מלש"ח
(10) פעילויות קיץ – 50 מלש"ח
(11) בתי ספר של הצהריים וצהרונים – 50 מלש"ח.
מובהר בזה כי תתאפשר הסטה של סכומים בין פעילויות קיץ ובתי ספר של הצהריים הצהריים וצהרונים) ובלבד שסך כל הפעילות בשני הסעיפים יחדיו בכל שנה לא שנה לא יעלה על 100 מלש"ח.
ההערכה הכספית של עלות התכניות המפורטות לעיל והיקפן כאמור לעיל הינה משוערת. ההתקשרות והיקפה מותנים באישור בכתב ומראש של ועדת המכרזים וכן בהסכם חתום על-ידי חשבת המשרד ומורשי חתימה של המשרד (טרם הבאת תכנית העבודה לאישור ועדת המכרזים המשרדית, תובא התכנית לאישורו של סגן החשבת הכללית הרפרנט למשרד).
4. תנאי תשלום ודיווח וחשבון בנק מיועד לעניין פעולות החברה ייקבעו במסגרת הסכם המסגרת.
5. תכנית לכיסוי עלויות החברה בנושא התחייבויות החברה בגין סיום יחסי עובד מעביד ועלויות גישור
א. מאחר שלחברה עלויות משמעותיות בנושא התחייבויות החברה בגין סיום יחסי עובד מעביד ועלויות גישור, כולל ההסכם תכנית בעניין זה.
ב. התחייבויות המשרד הכלולות בנושא זה כפופות לקיום תקציבי ולכך שמשרד האוצר יתקצב את משרד החינוך באופן מלא לגבי כל הסכומים הנדרשים בנושא זה, בהרשאה להתחייב עד לביצוע אחרון התשלומים הנדרשים לפי ההסכם לעובדים הכלולים ברשימה שבנספח שצורף להסכם. ככל שהמשרד לא יקבל כיסוי מלא כאמור, לא יהיה חייב להעביר לחברה סכומים שלא תוקצבו על-ידי משרד האוצר בכל הקשור לפרק זה, ולא תהיה בכך משום הפרת ההסכם מצד המשרד. במקרה זה החברה תמשיך לקיים אחר התחייבויותיה בהסכם זה על פי מתווה מוסכם אליו יגיעו הצדדים, בשים לב לתקציב הקיים.
ג. תקופת ההתקשרות ביחס לנושא זה בהסכם זה בדבר התחייבויות החברה בגין סיום יחסי עובד מעביד הינה עד לפרישתו מהעבודה של אחרון עובדי דור א' ו/או ב', הזכאים לתנאי חוקת העבודה של עובדי החברה למתנ"סים המופיעים בנספח להסכם.
ד. התשלומים והדיווחים יהיו כפי שייקבע בהסכם.
נספח עקרונות להסכם מסגרת בין משרד החינוך לבין החברה למתנ"סים בהתאם לתקנה 3ד' לתקנות חובת המכרזים, התשנ"ג- 1993, נמצא בתיקי מזכירות הממשלה.
החלטת הממשלה באמצעות הקבינט חברתי-כלכלי, בהמשך להכרה בחברה למתנ"סים כזרוע ביצוע של משרד החינוך בתחומי הפעלת מתנ"סים, היא לאשר את העקרונות להסכם המסגרת בין משרד החינוך לבין החברה למתנ"סים. ההסכם עוסק בשירותי היוזמה, הניהול, הפיתוח והארגון של מרכזים קהילתיים. ההחלטה קובעת שהחברה תנהל מרכזים קהילתיים הפועלים בשיתוף עם הרשות המקומית בה הם עובדים. החברה תקצה כוח אדם ייעודי לביצוע המטלות שנקבעו בהסכם המאושר, ולפחות לתחומי הנוער, ההתנדבות, תרבות הפנאי, פיתוח ובינוי הקהילה, פעילות הקיץ וזהויות בחברה הישראלית. התמורה המקסימלית של כל התכניות תהא 707,000,000 ש"ח.