מה הוחלט?
בהמשך להחלטת הממשלה מס' 3151 מיום 19.11.2019, להחליף את נוסח החלטת הממשלה מס. 2479 מיום 29.3.15 ובמקומו יבוא הנוסח שלהלן:
בהתאם לסעיף 7 לחוק שירות המדינה (סיוג פעילות מפלגתית ומגבית כספים), התשי"ט-1959, להתיר לנציגויות ישראל בחו"ל, באמצעות שליחיה הרשמיים של המדינה בחו"ל, לגייס ולקבל תרומות לצורך עריכת אירועי יום העצמאות של מדינת ישראל וכן אירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים בהתאם לתנאים המפורטים בהחלטה זו.
לשם אישור גיוס וקבלת התרומות יקים משרד החוץ ועדות משרדיות, כמפורט בנוהל שגובש בנושא.
גיוס וקבלת התרומות ייעשו בהתאם לנוהל, אשר מסדיר את הליך האישור, את העקרונות והשיקולים בבחינת התרומות ואת המגבלות על גיוס וקבלת תרומות, והכול בשים לב לעקרונות בדבר מינהל תקין, שמירה על טוהר המידות ואמון הציבור בשירות הציבורי והיעדר ניגוד עניינים.
עיקרי הנוהל הם כדלקמן:
א. יאושרו גיוס וקבלת תרומות מגורמים בעלי זיקה לישראל. מטעמים שיירשמו, ניתן יהיה לאשר גיוס וקבלת תרומות מגורמים אחרים.
ב. ככלל, לא יאושרו גיוס וקבלת תרומות מגופים מסחריים.
ג. כל תרומה תיבחן באופן פרטני על-ידי ועדה משרדית בראשות סמנכ"ל בכיר לדיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ, אשר בין שיקוליה בבחינת הבקשה יהיו זהות התורם ויחסי הגומלין שלו עם הנציגות ועם משרד החוץ, מטרות התרומה, שיעורה או שוויה, תיאורה, שיקולים תקציביים, עקרונות של טוהר מידות והיעדר ניגוד עניינים, ואפשרות לפגיעה בתדמית המדינה או המשרד עקב קבלת התרומה.
ד. תרומה מגורם יחיד לא תעלה על 25% מסך האירוע.
ה. תרומה מגורם יחיד לא תעלה על סך של 100,000 ₪ בשנה.
ו. הסך הכולל של התרומות שיתקבלו על-ידי כלל הנציגויות לא יעלה על 25 מיליון ₪ בשנה.
ז. דבר התרומה, לאחר אישורה, יפורסם על-ידי המשרד.
ח. לא תינתן לתורם כל תמורה בעבור התרומה.
ט. על אף האמור לעיל, במקרים מיוחדים שבהם תוצע תרומה החורגת מכללים אלו, יובא הדבר לאישור ועדת חריגים בראשות המנהל הכללי של משרד החוץ או סגנו, שתקבל החלטתה לאחר התייעצות עם נציג היועץ המשפטי לממשלה. החלטת ועדת החריגים המאשרת חריגה מכללים אלו תתקבל על דעת כל חברי הוועדה.
ככל שיידרשו בעתיד שינויים או עדכונים של הנוהל, משרד החוץ יוכל לבצעם, ובלבד שלא תהיה בהם סטייה מהותית מעקרונותיו, ובתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה או מי מטעמו.
נוהל גיוס וקבלת תרומות לאירועי יום העצמאות ולאירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים בנציגויות ישראל בחו"ל
פרק א': מבוא
מטרה 1. נוהל זה בא להסדיר את ההליך לאישור גיוס וקבלת תרומות למימון אירועי יום העצמאות ואירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים בנציגויות ישראל בחו"ל, ולעגן עקרונות ראויים לאישור התרומות האמורות, אשר יבטיחו מינהל תקין ושמירה על טוהר המידות.
הגדרות 2. בנוהל זה –
"תרומה" – בין בכסף ובין בשווה כסף.
"משרד החוץ" – משרד החוץ של מדינת ישראל ונציגויותיו בחו"ל.
"ועדת התרומות" או "הוועדה" – ועדה משרדית בראשות סמנכ"ל בכיר לדיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ לבחינה ואישור גיוס וקבלת תרומות למשרד החוץ ונציגויותיו.
"ועדת חריגים" – ועדה משרדית בראשות המנהל הכללי של משרד החוץ או סגנו לאישור גיוס וקבלת תרומות במקרים מיוחדים, כמפורט בנוהל.
הסדרת גיוס וקבלת תרומות 3. (א) לא תגויס ולא תתקבל תרומה למימון אירועי יום העצמאות ואירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים בנציגויות ישראל בחו"ל, אלא בכפוף להוראות נוהל זה.
(ב) לא תגויס ולא תתקבל תרומה למימון אירועי יום העצמאות ואירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים בנציגויות ישראל בחו"ל, שיש בה כדי לעקוף את הוראות הדין, מדיניות ממשלתית או מדיניות משרד החוץ.
פרק ב': הליך אישור גיוס וקבלת תרומות
ועדת תרומות משרדית 4. (א) תוקם ועדה משרדית לבחינת גיוס וקבלת תרומות למשרד החוץ ואישור קבלתן, וחבריה יהיו:
(1) סמנכ"ל בכיר לדיפלומטיה ציבורית – יו"ר
(2) ראש המערך המדיני או נציגו.
(3) סמנכ"ל למנהל או נציגו.
(4) חשב המשרד או נציגו.
(5) היועץ המשפטי או נציגו.
(6) מנהל מחלקת מנהל ותקציב במערך המדיני.
(ב) הוועדה תהיה אחראית להדרכת השליחים הרשאים לגייס תרומות לפי נוהל זה בטרם יציאתם לחו"ל. שליחים אשר נמצאים בחו"ל בעת קבלת החלטה זו ולא יעברו הדרכה בדבר גיוס תרומות עד ליום 30.6.2020 לא יהיו רשאים להמשיך ולגייס תרומות. הוועדה תקבל דיווח אודות הליכי גיוס התרומות שנערכים בנציגויות כאמור בסעיף 5(א).
(ג) תוקם ועדת חריגים של משרד החוץ לבחינת גיוס וקבלת תרומות למשרד החוץ ואישור קבלתן של תרומות במקרים מיוחדים החורגים מהתנאים המפורטים בסעיפים 8 ו–9 להלן, וחבריה יהיו:
(1) המנהל הכללי או סגנו – יו"ר
(2) חשב המשרד או סגנו
(3) היועץ המשפטי או סגנו
תיעוד גיוס וקבלת ההצעה לתרומה וחוות דעת לפני דיון בוועדת התרומות 5. (א) גויסה או הוצעה תרומה לנציגות והיא מעוניינת לקבלה, תתעדה הנציגות באמצעות טופס מובנה אשר יפרט את הליכי גיוס התרומה או את נסיבות קבלת ההצעה כגון התכתבויות עם התורם, תרשומות שיחה וכיו"ב, וכן את הטעמים שביסוד התרומה, לאיזה מטרות נועדה, סכומה או שוויה, יחסי הגומלין הקיימים בין התורם לבין הנציגות ומשרד החוץ, ולגבי תרומה בשווה כסף – תיאורה. הנציגות תפרט את הגופים שאליהם פנתה במסגרת הליכי גיוס גם לגבי תרומות שלא הבשילו. תיעוד הליכי הגיוס או ההצעה למתן התרומה יצורף לטופס הבקשה לאישור קבלת התרומה אשר יועבר לבחינת הוועדה ולהחלטתה.
(ב) החלטה על קבלת תרומה כאמור תתקבל על ידי ועדת התרומות המשרדית ברוב של ארבעה חברים ובהם החשב והיועץ המשפטי, בהתאם לעקרונות ולשיקולים המפורטים בפרקים ג'-ה' לנוהל זה, העוסקים ככלל בטוהר המידות, בניגודי עניינים, באמון הציבור בשירות הציבורי ובהשפעות ובשיקולים תקציביים. עמדת היועץ המשפטי למשרד החוץ או נציגו בוועדה תכריע בעניינים משפטיים ועמדת חשב משרד החוץ או נציגו תכריע בעניינים כספיים. החלטת הוועדה תתועד בפרוטוקול.
פרסום קבלת התרומה ושם התורם 6. (א) עם אישור קבלת התרומה, יפורסם דבר התרומה, סכומה וייעודה, באתר האינטרנט של הנציגות הרלוונטית ובאתר האינטרנט של משרד החוץ, שם ירוכזו התרומות שאושרו והתקבלו.
(ב) ככלל, כל תרומה שאושרה תפורסם באמצעים המוזכרים לעיל בציון שם התורם. ביקש התורם שלא לפרסם את שמו, תשקול הוועדה האם לאשר את קבלת התרומה ללא פרסום שם התורם, לפי נסיבות העניין. סירב התורם לפרסום שמו והוועדה אישרה זאת, תפורסם התרומה ללא ציון שם התורם.
אישור ממשלה מטעמים מיוחדים
7. סברה ועדת התרומות, כי יש לאשר את קבלת התרומה, אולם קיימים טעמים מיוחדים שלפיהם ראוי שהממשלה תאשר אף היא את קבלת התרומה, כגון עניין הנוגע ליחסי חוץ, עניין שבמדיניות הממשלה וכיו"ב, תעביר את החלטתה לאשר את התרומה לאישור הממשלה באמצעות שר החוץ, בצירוף חוות דעתה המנומקת, אשר תהיה ערוכה לפי האמור בסעיף 5(ב).
פרק ג': עקרונות תקציביים בקבלת תרומות
תקציב 8. (א) תרומה מגורם יחיד לכל נציגות לא תעלה על סך של 100,000 ₪ (או שווה ערך במטבע מקומי) או תרומה בשווה כסף בשנה. לעניין סעיף זה: "שנה" – 12 החודשים שקדמו לקבלת התרומה.
(ב) תרומה מגורם יחיד לא תעלה על 25% מסך עלות האירוע.
9. הסך הכולל של התרומות שיתקבלו, על-ידי כלל הנציגויות, לא יעלה על 25 מיליון ₪ לשנה קלנדרית.
10. על אף האמור בסעיף 8(א), בסעיף 8(ב) ובסעיף 9 לעיל, במקרים מיוחדים שבהם תוצע תרומה החורגת מכללים אלו, יובא הדבר לאישור של ועדת החריגים, שתקבל החלטתה לאחר התייעצות עם נציג היועץ המשפטי לממשלה. החלטת ועדת החריגים המאשרת חריגה מכללים אלו תתקבל על דעת כל חברי הוועדה.
פרק ד': שיקולים הנוגעים לשמירה על טוהר המידות בבחינת גיוס וקבלת התרומה
זהות ומהות התורם 11. בטרם גיוס התרומה ובעת בחינת קבלת התרומה יש לברר את מרב הפרטים על זהות ומהות התורם, לרבות –
(1) ( היות התורם בעל זיקה לישראל או לפעילות הנציגות.
(2) ( זהות בעלי השליטה בתאגיד תורם.
(3) האם מדובר בתורם שהוא גורם עסקי או גורם הפועל שלא למטרות רווח, למטרות ציבוריות פילנתרופיות.
(4) הזיקה בין פעילות התורם לפעילות המשרד וטיב הקשר של המשרד או הממשלה עם התורם, ככל שקיימים.
(5) מהו משך הקשר עם התורם.
(6) מה הם הטעמים שביסוד התרומה.
(7) האם התורם נזקק בעבר להפעלת סמכות של משרד החוץ או הנציגות שאליה הוא מעוניין לתרום, והאם הוא צפוי להיזקק להפעלת סמכותם של גורמים אלה בעתיד.
איסור גיוס וקבלת תרומה ממקור בלתי חוקי 12. נמצא מידע על כך שמקור כספי התרומה במעשים בלתי חוקיים או שיש חשש כי בגיוס וקבלת התרומה יש משום הלבנת הון, לא תתקבל התרומה.
טוהר המידות וניגוד עניינים
13. (א) בגיבוש תכנית הגיוס על ידי הנציגות ובעת בחינת התרומה על ידי הוועדה, ייבחן אם יש בקבלתה משום חשש לפגיעה בטוהר המידות, ובפרט אם למשרד החוץ ו/או לנציגות יש ניגוד עניינים בקבלת התרומה. אם קיים ניגוד עניינים כאמור, יש לבחון האם ניתן להסדירו באופן שניתן לאשר קבלת התרומה או שהוא מהווה מניעה מוחלטת מקבלתה.
(ב) יש לוודא שהתרומות ניתנות למשרד החוץ ללא תמורה כלשהי או ציפייה לקבלת תמורה כלשהי ממשרד החוץ, במישרין או בעקיפין, בעת גיוס או מתן התרומה ואף לאחר מכן. לעניין זה, מתן חסות לתורם בקשר עם האירוע שעבורו ניתנה התרומה אינו מהווה תמורה והדבר ייבחן בהתאם להוראת תכ"מ מספר 15.3.0.1 בנושא מתן חסות על ידי משרדי הממשלה. אישור החסות יבוא בנוסף על אישור התרומה כנדרש לפי נוהל זה.
(ג) בטרם גיוס התרומה ובעת בחינתה יש לבדוק האם יש בתרומה כדי להקנות לתורם עדיפות בקידום עסקיו.
(ד) ככלל, יש להימנע מגיוס או קבלת תרומה מגורם שאמור להיזקק לשירות מהנציגות או מהמשרד, אשר כרוכה בו הפעלת שיקול דעת.
איסור הפליה
14. בעת בחינת התרומה יש לוודא שאין בגיוסה, קבלתה, בתנאיה, באופן חלוקתה וכיו"ב, משום הפליה פסולה, לרבות מטעמים של גזע, דת, מין או לאום, או פגיעה בגזע, עדה, דת, מין, לאום או כל קבוצת אנשים אחרת. אין רואים הפליה או פגיעה לפי סעיף זה כאשר הדבר מתחייב מאופיה, מהותה או ייעודה של התרומה.
שמירה על תדמית המדינה ומשרד החוץ 15. בטרם גיוס התרומה ובעת בחינת התרומה יש לשקול אם צפויה פגיעה בתדמית מדינת ישראל ומשרד החוץ כתוצאה מקבלת התרומה או מהליכי גיוס התרומה.
פרק ה': שמירה על טוהר המידות לאחר הליכי גיוס וקבלת תרומה
אי מתן קדימות לתורם בשל מתן התרומה 16. 1 (א) מתן התרומה או סירוב למתן תרומה לא יהווה שיקול כלשהו בהפעלת שיקול דעתם של עובדי משרד החוץ בעניינו של התורם, והם ינהגו בענייניו כבכל עניין שבא לפניהם. בין השאר, לא תינתן לעניינו של התורם קדימות כלשהי בטיפול, הנובעת מעצם מתן התרומה.
(ב) החלטות בעניינים החורגים מפעולות שגרתיות של המשרד הקשורות לתורם, יתקבלו מטעמים מיוחדים, לאחר אישור היועץ המשפטי של משרד החוץ.
פרק ו': רישום תרומות בספר התקציב
תקצוב תרומה בכסף ובשווה כסף 17. (א) לאחר אישור הוועדה לקבלת התרומה, בהתאם לפרק ב', ולשם נראות, בקרה ופיקוח, תרומה בכסף תירשם בספר החשבונות של הנציגות, בחשבון מסוג "הכנסה" אשר יהיה חשבון ייעודי לצורך קבלת תרומות לאירועי יום העצמאות או לאירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל ומדינות או ארגונים בינ"ל.
(ב) תרומה בשווה כסף תוצג בדוחות הכספיים של המדינה, בהתאם לכללים שיפרסם החשב הכללי.
(ג) רק לאחר אישור וקבלת התרומה ניתן יהיה להוציא את ההוצאה בגינה.
(ד) בתום ביצוע התשלומים, יועבר דו"ח הוצאה מפורט למטה משרד החוץ.
פרק ז': הוראות שונות
שמירת דינים 18. נוהל זה אינו גורע מתנאים, היתרים או אישורים אחרים הנדרשים לפי כל דין.
תרומה שמימושה מחייב התקשרות עם ספק מסוים 19. (א) התקשרויות לקבלת טובין או שירותים לצורך מימוש ייעוד התרומה ייעשו לפי דיני המכרזים.
(ב) לא ניתן יהיה לאשר תרומה שמימושה עשוי לחייב התקשרות עם ספק מסוים, למעט התקשרות עם ספק יחיד הנעשית בהתאם לדיני המכרזים.
בעלי התפקידים הרשאים להתרים 20. בנציגויות בחו"ל הרשאים לגייס תרומות לטובת אירועי יום העצמאות ואירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל ומדינות או ארגונים בין-לאומיים יהיו שליחיה הרשמיים של מדינת ישראל בלבד.
החלטת ממשלה מתקנת החלטה קודמת מחודש מרץ 2015 ומעדכנת את הנוהל על פיו מותר לנציגויות ישראל בחו"ל לגייס ולקבל תרומות לצורך עריכת אירועי יום העצמאות של מדינת ישראל וכן אירועים לציון מועדים מכוננים ביחסי החוץ בין ישראל לבין מדינות או ארגונים בין-לאומיים.