במטרה לעודד את פיתוח המשק הגז הטבעי בישראל, ובפרט את פיתוחם של מאגרים קטנים ובינוניים, בהמשך לשטרי החזקה שניתנו ומבלי לגרוע מסמכויות שר האנרגיה לפי כל דין, מבלי לגרוע מהחלטת הממשלה מס. 4080 מיום 29 ביולי 2018 ובהמשך להחלטת הממשלה מס' 442 מיום 23.6.2013 (להלן – החלטת הממשלה 442), כפי שתוקנה בהחלטת הממשלה מס' 476 מיום 15.8.2015, החלטת הממשלה מס' 1465 מיום 22.5.2016 והחלטת הממשלה 2592 מיום 2.4.2017 (להלן – החלטת ממשלה 2592):
לאמץ את עיקרי המלצות הצוות המקצועי שמונה על ידי המנהל הכללי של משרד האנרגיה ביום 4.1.2018 בהתאם לסעיף 1(ט) להחלטת הממשלה 442 לצורך בחינה תקופתית של סעיף 1 להחלטת הממשלה 442 (להלן – הצוות המקצועי) כפי שהן מופיעות בדו"ח הסופי של הצוות המקצועי מיום 18.12.2018 כמפורט להלן:
1. לעדכן את סעיפים 1(א) ו-1(ב) בהחלטת הממשלה 442 בכל הנוגע לתגליות שיוכרו ממועד החלטת הממשלה ואילך באופן שכמות הגז הטבעי שתובטח לטובת המשק המקומי ל-25 שנים הקרובות הינה כמות של 500 BCM גז טבעי, אשר תאפשר אספקה של ביקוש הגז הטבעי לצורכי האנרגיה של המשק המקומי לתקופה זו; זאת, לאחר בחינה של צרכי המשק המקומי, לרבות בהיבטים של אספקה יומית ושעתית ובהתחשב בכמות הגז הטבעי. בסעיף זה, "כמות גז טבעי" – כמות גז טבעי לפי קטגוריות 2P ו- C2 במצטבר של מערכת לניהול משאבי פטרוליום (PRMS) בתגליות המאושרות על ידי הממונה על ענייני נפט (להלן – הממונה), לגביהן ניתנו חזקות ואשר חיבורי החזקות לחוף הושלם בהתאם לתכנית פיתוח באופן המאפשר את אספקתן למשק הישראלי.
2. הממשלה רושמת לפניה את עמדת הצוות המקצועי לפיה על מנת להבטיח יתירות למשק המקומי, החליט הצוות שלא להמליץ על ביטול ההסכם בעניין האנייה המגזזת המחוברת למקשר הימי לקליטת גז טבעי ממכליות גז טבעי נוזלי ("ה- buoy") (תוקף ההסכם כיום הוא עד שנת 2022).
בהמשך לכך, להטיל על מנהל רשות הגז הטבעי לבחון בשנת 2021 אם קיימת במשק יתירות המאפשרת לספק את הביקוש השעתי המרבי במשק ולדווח על המלצתו לשר האנרגיה עד 31.12.2021, לפני קבלת החלטה בעניין חידושו או אי חידושו של ההסכם.
3. להטיל על שר האנרגיה, בהתייעצות עם שר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה, לגבש עקרונות של הרגולציה הנדרשת בכל הנוגע למכירה של גז טבעי לצרכנים במשק המקומי, המיועד לייצור מוצרי המשך המיוצרים מגז טבעי והמיועדים בעיקרם לייצוא, ולהגיש את המלצותיו לממשלה בתוך 120 ימים, וכן להטיל על שר האנרגיה ליזום תיקוני אסדרה, לרבות תיקוני חקיקה, ככל הנדרש, בהתאם להמלצות האמורות.
4. להטיל על שר האנרגיה, בהתייעצות עם שר האוצר, ליזום תיקוני אסדרה לרבות תיקוני חקיקה, ככל שיידרש, לצורך אסדרת סחר משני בגז טבעי, שעשוי להיות מופנה לייצוא. בכלל זאת, להטיל על שר האנרגיה, בהתייעצות עם שר האוצר, להבטיח באמצעות תיקוני האסדרה האמורים כי סחר משני בגז טבעי שעשוי להיות מופנה לייצוא יתאפשר בכמות המוגבלת ב- 3% מסך המכירות של גז טבעי למשק הישראלי בשנה החולפת. כמות זו לא תיספר לעניין חישוב הכמות הכוללת המובטחת למשק המקומי, אולם תיספר לעניין חובת האספקה המינימאלית של שדה גז טבעי למשק המקומי; כמות זו לא תחויב באישור יצוא.
5. לקבוע, במקום סעיף 1(ג) בהחלטת הממשלה 442, ובהמשך לסעיף 14 בהחלטת הממשלה 2592, לעניין תגליות שיוכרו ממועד קבלת החלטה זו ואילך, כי חובת חיבור למשק המקומי של שדה גז תיקבע בהתאם לגודלו של כל שדה באופן הבא:
א. שדות שכמות הגז הטבעי בהם עולה על 200 BCM יחויבו בחיבור למשק המקומי עם פיתוחם ולפני מועד הזרמת הגז הטבעי באופן המסחרי.
ב. שדות שכמות הגז הטבעי בהם עולה על 50 BCM ואינה עולה על 200 BCM אשר יתחילו בהפקה מסחרית של גז טבעי עד יום 1.1.2028, יחויבו בחיבור למשק המקומי עד ליום 31.12.2032. דחייה של חובת החיבור למשק המקומי מעבר ליום 31.12.2032 תהיה לפי שיקול דעתו של הממונה אשר ישקול לצורך כך את מצב היתירות ואת כמות עתודות הגז הטבעי המחוברות למשק המקומי וייתן את החלטתו סמוך ככל האפשר למועד אישור התגלית ובהתחשב באבטחת אספקה שעתית ויומית לביקוש לגז טבעי למשק המקומי. שדות בקבוצה זו אשר יתחילו בהפקה מסחרית של גז טבעי לאחר יום 1.1.2028 יחויבו בחיבור למשק המקומי עם פיתוחם ולפני מועד הזרמת הגז הטבעי באופן המסחרי.
ג. שדות שכמות הגז הטבעי בהם היא עד 50 BCM לא יחויבו בחיבור למשק המקומי, וזאת על מנת לעודד את פיתוחם.
קביעת כמות הגז הטבעי בשדה לעניין חובת חיבורו למשק המקומי תהיה לפי קטגוריות P2 ו-C2 במצטבר במערכת ה-PRMS, ותיקבע על ידי הממונה ככל האפשר סמוך לאחר מועד אישור התגלית בשדה. הכמות תחושב באופן מצרפי לגבי שדות גז טבעי המפיקים באמצעות מערכת הפקה אחת, ובנוסף יש לפחות בשתיים מהחזקות שבשטחן מצויים שדות אלה גורם זהה המאושר כמפעיל או מחזיק בלמעלה מ-50% מהזכויות. הממונה יהיה רשאי, בהחלטה מנומקת, שלא לחשב את כמות הגז הטבעי בשדות באופן מצרפי.
6. על מנת לעודד חיבור שדות גז טבעי נוספים למשק המקומי, להטיל על הממונה, על מנהל רשות הגז הטבעי ועל הממונה על התקציבים במשרד האוצר, לבחון את השתתפות המדינה בהקמת מכלול ימי נוסף בפוליגון הדרומי שאושר במסגרת תמ"א 37/ח, הכולל תחנת קליטה ימית וחיבורה לחוף, ככל שלדעת הממונה התפתחה פעילות חיפוש במרחב הימי הדרומי של ישראל.
בנוסף לאמור לעיל, להטיל על הממונה על ענייני הנפט לבחון אמצעים נוספים לעידוד מיצוי פוטנציאל הרווחה הכלכלית הנובעת משדות הגז הטבעי, ובכלל זאת עידוד חיבור למשק המקומי של שדות שאינם מחויבים בחיבור למשק המקומי או שקיבלו דחייה בחובת החיבור בהתאם למפורט לעיל.
7. בהמשך לסעיף 1(ח) בהחלטת הממשלה 442, לקבוע כי לעניין תגליות שיוכרו ממועד קבלת החלטה זו ואילך, חובת האספקה המינימאלית למשק המקומי תיקבע באופן יחסי לגודלו של השדה. קביעת כמות הגז הטבעי בשדה לעניין זה תהיה לפי קטגוריות P2 ו-C2 במצטבר במערכת ה-PRMS, ותיקבע על ידי הממונה ככל האפשר סמוך לאחר מועד אישור התגלית בשדה, ותחושב בהתאם לחלק התוספתי באופן הבא:
• שדות שכמות הגז הטבעי בהם, כפי שנקבע על-ידי הממונה, נמוכה מ-50 BCM- לא תחול חובת אספקה למשק המקומי.
• על כל 1 BCM נוסף של גז טבעי מ-50 BCM ועד 200 BCM – חובת אספקה למשק המקומי של 50% מכמות זו.
• על כל 1 BCM נוסף של גז טבעי מ-200 BCM ומעלה – חובת אספקה למשק המקומי של 55% מכמות זו.
8. החלטה זו תיבחן על ידי הממשלה בתום חמש שנים ממועד אישורה לצורך עריכת שינויים, ככל שיידרשו, לגבי המדיניות ביחס לתגליות שיוכרו על ידי הממונה לאחר חמש שנים ממועד אישור ההחלטה, בהתאם לצורכי המשק המקומי ובהתחשב בהיצע הגז הטבעי.
עותק ממסקנות הצוות נמצא בתיקי מזכירות הממשלה ובאתר https://www.gov.il/BlobFolder/reports/periodic_examination/he/ng_dec_18.pdf